Dodaj do ulubionych

weksel in blanco

09.01.06, 18:05
Witam,

Jak wygląda sprawa egzekwowania długu wobec wierzyciela za pomocą weksla,
wiem że to znacznie ułatwia bankowi sprawę ściągnięcia należności, ale jak
dokładnie wygląda procedura? Czy są jakieś banki, które nie wymagają
podpisywania weksla przy kredycie hipotecznym?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • hubertb1 Re: weksel in blanco 09.01.06, 18:18
      Witam!Większośc banków przy kredycie hiptecznym wymaga weksla in blanco i w
      procesie egzewowania długu rzeczywiście jest bardzo pomocny a klauzulę
      natchmiastowej wykonalności więc bez zbędnych wyjaśnień wpisana na wekslu kwota
      jest przez bank egzekwowana na podstawie tytułu egzekucyjnego. Myślę, że w tym
      układzie w grę odrazu wchodzi komornik ale może się mylę-może ktoś mnie
      poprawismile
    • blasphemy Re: weksel in blanco 09.01.06, 19:51
      pisałem w innym wątku - przyjrzyj się temu wekslowi, o ile wiem to ma
      nadrukowaną maksymalną kwotę do której może być wypisany. W moim przypadku to
      było 200 zł.. więc jest to po prostu straszak o niewielkiej sile rażenia.
      • bepepe Re: weksel in blanco 09.01.06, 23:03
        Weksel może być wypełniony kwotą, na jaką pozwala deklaracja wekslowa - to 200
        zł to opłata skarbowa do danej sumy wekslowej i nie ma żadnego wpływu na
        możliwość dochodzenia przed sądem kwot, na jaką opiewa weksel (najwyżej sąd
        zawiadomi urząd skarbowy, że od weksla uiszczono opłatę skarbową w niepełnej
        wysokości). Weksel już od pewnego czasu powraca do łask w obrocie gospodarczym,
        więc nie ma się czego bać (o ile deklaraca/porozumienie wekslowe nie
        zawiera "kwiatków").
        • blasphemy Re: weksel in blanco 09.01.06, 23:16
          > Weksel może być wypełniony kwotą, na jaką pozwala deklaracja wekslowa - to
          200
          > zł to opłata skarbowa do danej sumy wekslowej i nie ma żadnego wpływu na
          > możliwość dochodzenia przed sądem kwot, na jaką opiewa weksel

na szczęście się mylisz. Zobacz sobie przykład weksla:
          republika.pl/pawlow18/weksel.htm
          i przeczytaj co jest na jego lewym brzegu: "Urzędowy blankiet wekslowy do sumy
          wekslowej nie przekraczającej 1,000 zł". W moim przypadku było to 200 zł.
          Jeszcze czytam co podpisuję smile
          • komster Re: weksel in blanco 10.01.06, 00:10
            A mi się wydaje że gdyby w taki sposób (200 zł) banki zabezpiecały się na wypadek terminowych spłat kredytu to raczej wystawiały by się na śmieszniość. Z tego co ja wiem (pko bp) weksel inblanco nie posiada kwoty. kwota zadłużenia jest wpisywana w momencie powaznych problemów ze spłata kredytu. Wtedy bank wystawia dłużnikowi kwotę którą będzie egzekwował. Nie wiem na jakiej podstawie wylicza wtedy wysokość tego zadłużenia, ale jakieś zabezpieczenie dla banku musi być...W innych bankach tego typu zabezpieczeniem jest bankowy tytuł egzekucyjny opiewający zazwyczaj na kwotę większa niż kwota kredytu.
          • bepepe Re: weksel in blanco 10.01.06, 08:32
            Niestety, nie mylę się. Jestem prawnikiem, wypełniłem setki weksli, prowadziłem
            wiele spraw o zapłatę z weksla. Brak opłaty skarbowej w odpowiedniej wysokości
            nie ma żadnego wpływu na istnienie zobowiązania wekslowego i możliwość jego
            dochodzenia przed sądem. To tak jak z pełnomocnictwem - brak opłaty skarbowej w
            kwocie 15 zł nie oznacza, że pełnomocnictwo jest nieważne.
            Ale to dobrze,że czytasz, co podpisujesz wink Pozdrawiam
            • blasphemy Re: weksel in blanco 10.01.06, 10:02
              bepepe napisał:

> Niestety, nie mylę się. Jestem prawnikiem, wypełniłem setki weksli,
              prowadziłem
              >
              > wiele spraw o zapłatę z weksla. Brak opłaty skarbowej w odpowiedniej
              wysokości
              > nie ma żadnego wpływu na istnienie zobowiązania wekslowego i możliwość jego
              > dochodzenia przed sądem. To tak jak z pełnomocnictwem - brak opłaty skarbowej
              w
              >
              > kwocie 15 zł nie oznacza, że pełnomocnictwo jest nieważne.
              > Ale to dobrze,że czytasz, co podpisujesz wink Pozdrawiam

Kolego, mylisz chyba opłatę skarbową z sumą wekslową! Zerknij jeszcze raz na
              mój link republika.pl/pawlow18/weksel.htm - tam jest też opłata skarbowa
              w wysokości 1 zł i MAKSYMALNA SUMA WEKSLOWA 1,000 zł. To są dwie różne kwoty i
              ja w ogóle nie mówię tu o opłacie skarbowej, która przecież jest uiszczona przy
              zakupie tego blankietu. Skoro jesteś prawnikiem, to może podaj jakiś link do
              prawa wekslowego, to sobie poczytamy, bo aż trudno mi uwierzyć żeby było
              inaczej niż jest wydrukowane na wekslu. Czy ta suma wekslowa ma jakiekolwiek
              znaczenie w takim razie? Jeżeli nie, to po co byłaby wydrukowana wołami na
              wekslu?

pzdr
              Blasphemy
              • bepepe Re: weksel in blanco 10.01.06, 10:23
                Opłata skarbowa w kwocie 1 zł na wskazanym przez Ciebie blankiecie to właśnie
                opłata od sumy wekslowej nieprzekraczającej 1.000 zł (nie wiem, czy w aktualnie
                obowiązującej wysokości) - wydrukowana wołami właśnie po to, żeby fiskus miał
                coś z tego, że dokonujesz określonej czynności prawnej. Gdybyś chciał wypełnić
                ten sam blankiet na wyższą sumę, to teoretycznie (żeby się skarbówka nie
                przyczepiła) powinineś uiścić opłatę od kwoty przekraczającej 1.000 zł. Tak to
                już w prawie jest (a w prawie wekslowym szczególnie często), że to co
                przeczytasz nie zawsze znaczy to, co - jak sądzisz - znaczy.
                Zgodnie z art. 101 prawa wekslowego weksel własny powinien zawierać:
                1) nazwę „weksel” w samym tekście dokumentu, w języku, w jakim go wystawiono;
                2) przyrzeczenie bezwarunkowe zapłacenia oznaczonej sumy pieniężnej;
                3) oznaczenie terminu płatności;
                4) oznaczenie miejsca płatności;
                5) nazwisko osoby, na której rzecz lub na której zlecenie zapłata ma być
                dokonana;
                6) oznaczenie daty i miejsca wystawienia wekslu;
                7) podpis wystawcy wekslu.
                Nigdzie nie znajdziesz przepisu lub orzeczenia, z którego będzie wynikać, że
                blankiet z mniejszą opłatą powoduje nieważność zobowiązania wekslowego.
          • starchaser Re: weksel in blanco 10.01.06, 09:36
            własnie.. zastanowiło mnie blasphemy co żeś pisał w innym wątku o wekslu i jak dla mnie to zrobili Cię w konia z tym tłumaczeniem o maksymalnej wartości smile)
            • blasphemy Re: weksel in blanco 10.01.06, 10:04
              starchaser napisał:

> własnie.. zastanowiło mnie blasphemy co żeś pisał w innym wątku o wekslu i
              jak
              > dla mnie to zrobili Cię w konia z tym tłumaczeniem o maksymalnej wartości smile)

w konia mnie nie zrobili, bo nie przeraża mnie ten weksel nawet jakby miał być
              egzekwowany, bo mam kasę na spłatę całego kredytu od razu, tylko wolę ją
              trzymać gdzie indziej skoro mam tani kredyt.. ale cóż, jeśli jest tak jak tu
              twierdzicie, to uważam że to niezła ściema z tymi wekslami.
    • blasphemy zwracam honor - macie rację 10.01.06, 10:13
      ... poszukałem trochę i oto odpowiedź prawnika z Gazety Prawnej:
      www.gazetaprawna.pl/cykle/cykl.html?cykl_id=2&dok=1604.11.402.1.6.2.0.1.htm

Zapis treści np. „urzędowy blankiet wekslowy do sumy wekslowej nie
      przekraczającej 10 000 zł mówi tylko, od jakiej kwoty została uiszczona opłata
      skarbowa i nie stanowi w żadnym wypadku górnej granicy zobowiązania wekslowego.
      Decydująca jest suma wekslowa, a przy wekslach in blanco – kwota
      wyszczególniona w deklaracji.

.. no cóż.. czyli w moim banku wcisnęli mi kit, ale to chyba z nieuctwa a nie
      ze złej woli.
      pzdr
      Blasphemy
      • starchaser Re: zwracam honor - macie rację 10.01.06, 11:35
        nie sądzę, żeby w banku nie znali się na wekslach wink a jeśli tak jest... to Panie, zwiewaj Pan z tak kompetentnego banku smile
    • puff2 Re: weksel in blanco 11.01.06, 23:17
      Wielkie dzieki za wszystkie posty, ale czy ktoś się orientuje czy któryś z
      banków nie wymaga podpisywania weksla przy kredycie hipotecznym?
      • aguniaxxx A propos deklaracji wekslowej 12.01.06, 14:38
        Czy taka deklaracja zostaje w banku czy kredytobiorca też dostaje egzemplarz ?
        Pytam, ponieważ podpisywaliśmy taką deklarację natomiast nie znalazłam jej
        wśród papierów i zastanawiam się czy tak ma być, czy nie dostaliśmy jej przez
        przeoczenie.
        • bepepe Re: A propos deklaracji wekslowej 12.01.06, 15:28
          W obrocie prawnym zazwyczaj każda ze stron ma jeden egzemplarz deklaracji
          wekslowej, a szczególny interes w jej posiadaniu ma wystawca weksla (tu:
          kredytobiorca). Gdyby bowiem bank chciał wypełnić weksel niezgodnie z
          deklaracją (np. na wyższą kwotę), to kredytobiorca musi w jakiś sposób wykazać
          fakt wypełnienia weksla niezgodnie z zawartym porozumieniem (w praktyce
          okazując deklarację). Dla pewności poprosiłbym bank o kopię.
    • al9 pytanie jest podejrzane... 12.01.06, 17:23
      puff - zamierzasz nie płacic rat i oszukac bank..???
      kto nie żąda weksla? po co Ci ta informacja?
      kazdemu normalnemu kredytobiorcy jest ganz egal czy podpsuje jeden kwit więcje
      czy mniej....
      al
      • puff2 Re: pytanie jest podejrzane... 12.01.06, 17:49
        Nie nie, z tym oszukiwaniem banku to chyba nie będę próbował.
        Na tym forum są wszlakie porównania ofert banków, ale nie znalazłem dotychczas
        nic na temat weksli. Fakt, że to czy bank żąda weksla czy nie, ma trzeciorzędne
        znaczenie w porównaniu z innymi "parametrami" kredytu, ale jakbym miał do
        wyboru 2 zbliżone oferty różnych banków, to pewnie wybrałbym tą bez weksla.
        • kosma_77 Re: pytanie jest podejrzane... 15.01.06, 16:46
          jeżeli nie weksel, no to pozostaje jeszcze bankowy tytuł egzekucyjny, tam choć jest zapisana kwota do jakiej bank będzie rościł swoje żądania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka