tora83 08.02.06, 19:12 Czy osoba, ktora jest poreczycielem kredytu, ktory jest splacany terminowo i bez zadnych problemow figuruje w BIK-u? Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziut19 Re: Poreczenie a BIK 08.02.06, 19:53 Jesli tylko bank wysyla informacje do BIK-u, to poreczyciel w bazie figuruje. Natomiast sa banki, ktore nie biora poreczenia (przy prawidlowej obsludze) pod uwage przy badaniu zdolnosci kredytowej dla potrzeb kredytu hipotecznego. Odpowiedz Link
tora83 Re: Poreczenie a BIK 08.02.06, 19:55 Bardzo Ci dziekuje Ziut. Czy orientujesz sie moze jak sytuacja wyglada jesli biore kredyt w banku, w ktorym jestem poreczycielem? Jest to Millennium? Czy wtedy patrza na to przychylniej? Odpowiedz Link
al9 hola, hola 09.02.06, 00:07 ziut bredzi. Jesli bank korzysta z bika - weżmie pod uwagę poręczenie!!! al Odpowiedz Link
tora83 Re: hola, hola 09.02.06, 08:33 A czy ktos wreszcie moze mi odpowiedziec na pytanie jak wyglada sytuacja, jesli poreczenie i kredyt sa w tym samym banku, nawet w 1 oddziale? Bo to mnie nurtuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ziut19 Re: hola, hola 09.02.06, 12:12 W Millennium poreczenie wlicza sie TYLKO WTEDY jesli stalo sie wymagalne. W przeciwnym wypadku nie. Takie sa zasady instrukcji Millennium. Odpowiedz Link
tora83 Re: hola, hola 09.02.06, 14:08 Ziut - w jakim sensie wymagalne? Przepraszam, ze zawracam glowe, ale sprawa dosc mocno mnie nurtuje. Odpowiedz Link
ziut19 Re: hola, hola 09.02.06, 12:09 Wiesz co? Kilka razy czytalem Twoje wypowiedzi, ktore delikatnie mowiac mijaja sie z prawda, ale nie ocenialem ich w ten sposob. Co do odpowiedzi. Po prostu sa banki (najwidoczniej ich nie znasz), ktore nie biora do zdolnosci kredytowej poreczen jesli kredyt jest obslugiwany prowidlowo. Moze trzeba troszeczke poczytac a nie wypowiadac sie jako jedyny nieomylny. Odpowiedz Link
doradcy.expandera Re: Poreczenie a BIK 09.02.06, 16:38 Millennium nie obciąża zdolności poręczeniem jeśli nie stało się ono wymagalne. Odpowiedz Link
tora83 Re: Poreczenie a BIK 09.02.06, 18:06 Bardzo dziekuje, niemniej jednak wciaz nie rozumiem pojecia poreczenia wymagalnego ... Czy ktos moze mnie oswiecic? Odpowiedz Link
al9 odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 01:07 wymagalne - czyli raty są przterminowane , minęło 30 dni od terminu spłaty a niektóre nerwowe banki od razu wpisuja ten fakt do bazy BIK ziut - sory! Bez urazy - to miała być taka forma stylistyczna... jakos mi sie nie udała... al ps.manual doradcy to jedno, praktyka anlityków to drugie.... Odpowiedz Link
tora83 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 08:38 Al9 - bardzo Ci dziekuje :o). A jak z sytuacja, kiedy poreczenie jest w toku? Zakonczy sie ono w marcu br. <przypominam, ze w tym samym banku, w ktorym chce zaciagnac kredyt>. Pozdrawiam i milego, slonecznego dnia dla wszystkich. Odpowiedz Link
ziut19 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 14:54 Jesli glowny kredytobiorca splaca raty i z nimi nie zalega, to Millennium nie liczy Ci tego poreczenia do zdolnosci. Mam nadzieje, ze teraz odpowiedz jest jasna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tora83 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 15:34 Jasna i klarowna, dzieki Ziut :o) Mam nadzieje, ze jestes tego pewien. Odpowiedz Link