Dodaj do ulubionych

Poreczenie a BIK

08.02.06, 19:12
Czy osoba, ktora jest poreczycielem kredytu, ktory jest splacany terminowo i
bez zadnych problemow figuruje w BIK-u? Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: Poreczenie a BIK 08.02.06, 19:53
      Jesli tylko bank wysyla informacje do BIK-u, to poreczyciel w bazie figuruje.
      Natomiast sa banki, ktore nie biora poreczenia (przy prawidlowej obsludze) pod
      uwage przy badaniu zdolnosci kredytowej dla potrzeb kredytu hipotecznego.
      • tora83 Re: Poreczenie a BIK 08.02.06, 19:55
        Bardzo Ci dziekuje Ziut. Czy orientujesz sie moze jak sytuacja wyglada jesli
        biore kredyt w banku, w ktorym jestem poreczycielem? Jest to Millennium? Czy
        wtedy patrza na to przychylniej?
        • al9 hola, hola 09.02.06, 00:07
          ziut bredzi. Jesli bank korzysta z bika - weżmie pod uwagę poręczenie!!!
          sad
          al
          • tora83 Re: hola, hola 09.02.06, 08:33
            A czy ktos wreszcie moze mi odpowiedziec na pytanie jak wyglada sytuacja, jesli
            poreczenie i kredyt sa w tym samym banku, nawet w 1 oddziale? Bo to mnie
            nurtuje. Pozdrawiam.
            • ziut19 Re: hola, hola 09.02.06, 12:12
              W Millennium poreczenie wlicza sie TYLKO WTEDY jesli stalo sie wymagalne. W
              przeciwnym wypadku nie. Takie sa zasady instrukcji Millennium.
              • tora83 Re: hola, hola 09.02.06, 14:08
                Ziut - w jakim sensie wymagalne? Przepraszam, ze zawracam glowe, ale sprawa
                dosc mocno mnie nurtuje.
          • ziut19 Re: hola, hola 09.02.06, 12:09
            Wiesz co? Kilka razy czytalem Twoje wypowiedzi, ktore delikatnie mowiac mijaja
            sie z prawda, ale nie ocenialem ich w ten sposob. Co do odpowiedzi. Po prostu
            sa banki (najwidoczniej ich nie znasz), ktore nie biora do zdolnosci kredytowej
            poreczen jesli kredyt jest obslugiwany prowidlowo. Moze trzeba troszeczke
            poczytac a nie wypowiadac sie jako jedyny nieomylny.
    • doradcy.expandera Re: Poreczenie a BIK 09.02.06, 16:38
      Millennium nie obciąża zdolności poręczeniem jeśli nie stało się ono wymagalne.
      • tora83 Re: Poreczenie a BIK 09.02.06, 18:06
        Bardzo dziekuje, niemniej jednak wciaz nie rozumiem pojecia poreczenia
        wymagalnego ... Czy ktos moze mnie oswiecic?
        • al9 odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 01:07
          wymagalne - czyli raty są przterminowane , minęło 30 dni od terminu spłaty a
          niektóre nerwowe banki od razu wpisuja ten fakt do bazy BIK
          ziut - sory!
          Bez urazy - to miała być taka forma stylistyczna... jakos mi sie nie udała...
          sad
          al
          ps.manual doradcy to jedno, praktyka anlityków to drugie....
          • tora83 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 08:38
            Al9 - bardzo Ci dziekuje :o). A jak z sytuacja, kiedy poreczenie jest w toku?
            Zakonczy sie ono w marcu br. <przypominam, ze w tym samym banku, w ktorym chce
            zaciagnac kredyt>. Pozdrawiam i milego, slonecznego dnia dla wszystkich.
            • ziut19 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 14:54
              Jesli glowny kredytobiorca splaca raty i z nimi nie zalega, to Millennium nie
              liczy Ci tego poreczenia do zdolnosci. Mam nadzieje, ze teraz odpowiedz jest
              jasna. Pozdrawiam.
              • tora83 Re: odpowiedź i słówko do ziut 10.02.06, 15:34
                Jasna i klarowna, dzieki Ziut :o) Mam nadzieje, ze jestes tego pewien.
                • ziut19 Re: odpowiedź i słówko do ziut 11.02.06, 18:47
                  W 100%. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka