Dodaj do ulubionych

Santander, GE, Millenium, Multibank

12.09.06, 22:07
złożyłem wniosek w tych 4 bankach na mieszkanie o wart. 320 000 zł. Udział
własny będzie ok 5 % wartości kredytu. Chciałbym wiedzieć jakie są opinie o
tych bankach, na co zwrócić uwagę przy wyborze banku, jakie są zagrożenia w
umowach, obowiązki, koszty, zagrożenia w przypadku ewentualnych zawirowań
finansowych.
Mam dylemat który ewentualnie wybrać
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 12.09.06, 22:16
      Rozumiem, że ograniczeniem była zdolność kredytowa ? Możesz liczyć na znacznie
      ciekawsze oferty. Kredyt w PLN czy CHF ? Jaki dochód, jakie zobowiązania ?
      Napisz troszkę więcej.
      • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 12.09.06, 22:36
        łączne zarobki z pracy 4300 netto i roczny dochód z działalności ok 12000 (jak
        bym wiedział to bym trochę mniej kosztów zrobił)
        kredyt w CHF
        kredyt samochodowy rata ok 500 zł - jeszcze 3 lata
        karta kredytowa 2500 zł
        4 osoby w rodzinie
        • ktosa Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 12.09.06, 23:27
          U mnie wybór padł na Multibank (ok.30% wkładu własnego, działalność gospodarcza
          nieco ponad rok). Zaproponowali mi najlepsze warunki, część banków odpadła ze
          względu na okres prow.działalności <24 miesięcy. (m.in. GE). Santander był
          znacznie droższy.

• ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 12.09.06, 23:31
            Działalność prowadzę powyżej 5 lat tak więc to nie był problem
            Santander ze względu na to że kredyt samochodowy mam w tym banku daje mi 0 %
            prowizji
            Multibank ma ten niebezpieczny sposób ustalania stopy % i wymaga zamianę kredytu
            samochodowego na linie kredytową w Multibanku. Karta kredytowa i ROR tylko u nich.

• micra Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 14.09.06, 20:59
              ja tam co prawda nie jestem specjalistą, ale się odezwę w dwóch sprawach:
              - Multibank odchodzi od tego sposobu ustalania stopy% - była chyba ostatnio
              informacja na www.bankier.pl - tak mi się wydaje
              - jeżeli weźmiesz kredyt w PLN w Multibanku - to na pewno ROR będzie za darmo, a
              kredytowa już też przy odpowiednim poziomie obrotów.

Mam kredyt w Multibanku i akurat nie obawiałem się sposobu ustalania stopy%.
              • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 14.09.06, 21:26
                niestety Multibank jeszcze nie zmienia sposobu kształtowania stopy %.
            • wieslaw.tomczyk Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 15.09.06, 22:41
              ghost73 napisał:

> Działalność prowadzę powyżej 5 lat tak więc to nie był problem
              > Santander ze względu na to że kredyt samochodowy mam w tym banku daje mi 0 %
              > prowizji
              > Multibank ma ten niebezpieczny sposób ustalania stopy % i wymaga zamianę
              kredyt
              > u
              > samochodowego na linie kredytową w Multibanku. Karta kredytowa i ROR tylko u
              ni
              > ch.
              >
              skoro masz o% prowizji to pomyśl o Santander. Stabilne warunki, bardzo
              korzystny spread, szybkość rozpatrzenia wniosku, szybka wypłata itp.
              • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 16.09.06, 10:07
                jeśli chodzi o spread to zaletą jest to że w Santanderze spłaca się wg kursu NBP.
                Ciekawostką jest to że bank kredyt przeliczy na CHF wg własnego kursu którego
                nie sposób znaleźć w internecie. Na infolini dowiedziałem się że wynosi 4,5 gr
                poniżej kursu kupna w NBP. Po porównaniu okazuję się że kurs kupna jest
                minimalnie gorszy niż w GE natomiast kurs sprzedaży GE jest ok 4 gr wyższy od
                kursu stosowanego w NBP.
    • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 13.09.06, 18:33
      ponawiam prośbę o informację nt. tych banków
    • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 14.09.06, 20:39
      gdzie się podziali wszyscy fachowcy od kredytów?
      Zadałem konkretne pytanie a tu cisza.
      • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 15.09.06, 17:56
        mam już 2 pozytywnie rozpatrzone wnioski GE i Santander. (po 2 tygodniach).
        Czekam jeszcze na Multibank i Millenium. Nie wiem czy czekać na te oferty czy
        wybrać spośród tych dwóch.
        Fachowcy zlitujcie się i napiszcie coś konkretnego na zadany temat
        Mam wrażenie że doradców tutaj nie ma tylko pośrednicy których interesuję tylko
        sprzedaż własnego produktu
        • slasia Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 17.09.06, 08:43
          W Santanderze wszystko jest kredytowane i masz ujęte w racie. jeśli masz decyzję kredytową to jeszcze miesiąc można zwlekać z podpisaniem umowy. natomiast w Multi prawdopodobnie obecny kredyt samochodowy wymagają zamienić na linię kredytową tylko i wyłącznie ze względu na zdolność. Wszystkie produkty kredytowe jakie klient posiada u nich nie ciążą na zdolności i są większe szanse na uzyskanie kredytu w takiej wysokości jaka jest wnioskowana. Jeśli w Multi trafiłeś na dobrego doradcę i zdolność wychodziła to nie ma problemu. Pozostaje kwestia, jak podchodzisz do zamiany tego kredytu na limit. Jeśli chodzi o obsługę kredytową, to w SCB nie płacisz za wcześniejsze nadpłaty, zamknięcie rachunku kredytowego przed terminem wynosi 100 zł. Przewalutowanie 100 zł, co jest atutem w porównaniu z MIlle. Natomiast w Multi prowizja jaką płacisz za uruchomienie kredytu - nie znam parametrów - jest jednoczeście opłatą za obsługę tego produktu. Konto bezpłatne, nadpłaty i przewalutowania również. Atutem w Multi przy napłatach jest to, że można samemu z konta dokonać nadpłaty kredytu - nie wymaga się od klienta składania w związku z tym wniosku o zaksięgowanie danej sumy na poczet nadpłaty kapitału, a po paru min masz wygenerowany nowy harmonogram. Masz również wgląd przez internet do stanu swojego zadłużenia. W GE nie wiem jaka oferta została wybrana. Więc trudno mówić tu o kosztach. Jeśli chodzi o nadpłaty kredytu mają w tym celu utworzone specjalne konto - dobre rozwiązanie! Dobre u nich jest to, że cała obsługa może odbywać przez telefon i są elastyczni. Osobiście SCB i Multi to dwa produkty które najczęsciej są wybierane wśród moich klientów. Co do konta w Mille też będzie koniecznośc jego założenia, oczywiście bezpłatnie i otrzyma się karte kredytową.. Ale należy pamietać, że w Mille i GE są ograniczenia co do wcześniejszych spłat przez okres pierwszych 3 lat powyżej danego % zadłużenia, pobierają prowizje! Dla niektórych, co przewidują przypływ gotówki w tym okresie, to ważny element. życzę powodzenia. Teraz należy poprosić o umowy kredytowe + tabele opłat i prowizji do zapoznania się z nimi i przedstawienie kosztów jakie trzeba będzie u nich ponieśc aby kredyt został uruchomiony - nie liczę notariusza, i sądu. Mam nadzieję że pomogłam
          • slasia Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 17.09.06, 08:45
            Sposobem naliczania oprocetowania w Multi nie przejmowałabym się aż tak.
          • ghost73 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 17.09.06, 20:32
            dzięki za info.
            Santander dał mi do domu gotową umowę. GE jakoś dziwnie się opiera.
            Santander wymaga co roku kopi PITa a GE nie
            Santander wymaga informacji i każdym kredycie (nawet na lodówkę za 900 zł) GE
            wymaga dopiero przy przekroczeniu 12 krotności dochodów
            Santander ma LIBOR 6 m-cy a GE ma jakiś dziwny sposób ustalania. We wzorze umowy
            podstawą jest WIBOR 3-mce dochądzą jakieś średnie arytmetyczne itp. Czyli trudno
            będzie to kontrolować.
            W Santanderze mogę wybrać dzień spłaty w GE jest tożsamy z dniem wypłaty
            środków. Nie chciałbym mieć termin płatności na ostatni dzień miesiąca
            Jak ktoś jeszcze coś znalazł to proszę o info
    • pablo9611 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 17.09.06, 21:49
      co do santanderu to mają chyba w tej chwili ciekawą oferte- jakieś 2,95 ale
      ustalane decyzją zarzadu, w ge najlpeszy jest kredyt perspektywa- 3,05 i po
      siedmiu latach terminowej spłąty możan obniżyć o 0,3%, ale wysoka prowizja +2%
      doliczana do kredytu no i spread około 5-6%- radzę ci w ge negocjować, zejdą
      nawet do 2,75%, uważaj tylko na zaszytą w kredycie marże. na dzień dzisiejszy
      dla oprocentowania 3,05 jest ona na poziomie ok 1,68. ge opiera się na wskaźniku
      l3 któy jest brany z poprzednieog kwartału. ze względu na rosnący libor możemy
      sie wkrótce spodziewać podwyżki tego wskaźnika. obecnie wynosi 1,37. w mille
      marża 1,7 oprocentowanie 3,22, ale przy tej kwocie może uda ci się coś wynegocjować
      • pablo9611 Re: Santander, GE, Millenium, Multibank 17.09.06, 21:52
        sory za pomyłkę dot santander'a , miałęm na myśli inny bank, reszta powinna sie
        zgadzac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka