lizavieta1 17.10.06, 17:00 Odmowa w fortis. Przyczyna-zaległość w bik. czy np millennium lub pko bp nie odmówi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arfer Re: BIK a zdolność 17.10.06, 18:08 Jaka zaległość, z czego wynikająca, jak duże opóźnienia, jaki okres temu występowały ? Odpowiedz Link
g-ania24 Re: BIK a zdolność 17.10.06, 21:19 napisz: jak długo na jaką kwotę kiedy to było i czy kredyt z zaległościami jest już spłacony i czy to był incydentalny przypadke, czy może zalegałeś kilka razy w kilku kredytach... to wszystko jest ważna, Banki bardzo indywidualnie podchodzą do spraw "niesolidnych" klientów. Odpowiedz Link
lizavieta1 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 09:17 Chodzi o wspólkredytobiorcę, dziś dostanę raport. Brała już kredyt meiszkaniowy, było ok, ma dobrą opinię o tym kredycie. Natomiast podejrzewam ,że spóźniła isę ze spłatą Lukasa, kwoty typu 80 zł. Nie wiem jak długo, ile razy itp Czy pozostaje tylko DomBank? Odpowiedz Link
asiab_2004 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 10:56 DomBank pozostaje albo i nie. Ja tez wisze w biku za kwotę 48 zł. i nawet DomBank odmowil mi kredytu Odpowiedz Link
lizavieta1 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 11:44 Podobno Dombank odmawia o ile jest to zaległość dłużsa aniżeli 90 dni. Co zrobiłaś? Zrezygnowałaś z mieszkania? Po 2 latach to jest kasowane, tak? Odpowiedz Link
lizavieta1 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 11:57 Już wiem. Debet na 1500 w banku, nie przekroczył 90 dni, ale sytuacja powtarzała sie. Jest jakaś nadzieja? Odpowiedz Link
asiab_2004 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 13:39 sprawdz, moj agent finansowy sprawdzil wszystko. dombank kategorycznie odmowil. kiedys dalo sie obejsć w ten sposób, że kredyt brali np rodzice a udzielana była zgodna na obciążenie hipoteki. Teraz też już przyręcili śróbke. ja musiałam zmienic całą umowę. a byłam o tyle w zlej sytuacji, że zamieszkałam juz w tym mieszkaniu... kombinacja trwa od lipca a w ubiegly piatek dostałam decyzje z warunkami. Odpowiedz Link
g-ania24 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 21:40 Jeśli to była tylko jedna zaległość a obsługa pozostałych kredytów była prawidłowa - to należy razem z wnioskiem kredytowym złożyć wyjaśnienia pisemne i podać przyczyny powstania zaległości. Jeśli dobrze wyjaśnisz dlaczego byłeś "nieregularny" i będzie to się trzymało "kupy" bank może zaakceptuje takie ryzyko - ale za podwyższone ryzyko więcej się płaci - możesz więc dostać wyższe niż w ofercie oprocentowanie. Możesz też zaproponować bankowi jakieś dodatkowe zabezpieczenie - najlepiej poręczyciela. Odpowiedz Link
g-ania24 Re: BIK a zdolność 18.10.06, 21:41 no i najlepiej iść do pośrednika finansowego któy zloży Twój wniosek w kilku bankach jednocześnie, może ktoś da Odpowiedz Link
ossy1 Re: BIK a zdolność 19.10.06, 11:39 Z Bikiem to są zawsze niezłe jajja. Nam czekamy na decyzję kredytową w multibanku, powiedziano gdy papiery trafiły już do analizy bankowej,że mamy zaległość w BIKU sprzed 3 lat na 20 złotych! Rzeczywiście hicior, bralismy kiedyś pralkę na raty w Żaglu i jedna rata wpłynęła później, kredyt dawno spłacony, żagel dał nam potem jeszcze jakiś kredyt ratalny zupełnie nnie upomnająć się o 20 złotych odsetek. Ten drugi kredyt też spłacony. Aż tu z Multi dowiedzielismy sie o takiej niespodziance, że to wisi w Biku, ale mielismy dokumenty, potwierdzajace podziekowanie za splate tamtego kredytu itd. i to wystarczyło do podłączenia pod wyjasnenie. Co prawda 20 zł musielismy zapłacić... Ale to jeszcze nic - wniosek kredytowy na zakup mieszkania złożylismy w multi pod koniec września, oprócz tych 20 złotych, znaleźli że nie podaliśmy iż mamy obciązenie na ROR w Millenium na 6 tysięcy złotych, którego nie mamy od czerwca, bo kredyt w terminie został tam uregulowany. Analitycy Multi mimo iż mieli wyciąg z ror, na ktorym widnnieje precyzyjna data spłaty tamtego kredytu wraz z opisem i jego numerem, twierdzili że kredyt jest niespłacony, bo wisi w BIK-u. Trzeba bylo iść do Millenium po papier - wyciąg z konta nie wystarczyl, że kredyt spłacony w termiie czyli przez 20 czerwca. I co się okazało, ze MUltibank nie ma świeżych danych z BIK-u widzi dane z czerwca!!!! Tak nam przynaajmniej powiedziano. Nie chce mi sie nawte tego komenntowac, ale już wymiekam przy tych chorych procedurach i udowadnaniu że nie jest sie wielbładem... Odpowiedz Link
kajka777 Re: BIK a zdolność 19.10.06, 21:17 ossy1 napisała: > . I co > > się okazało, ze MUltibank nie ma świeżych danych z BIK-u widzi dane z > czerwca!!!! Tak nam przynaajmniej powiedziano. Nie chce mi sie nawte tego > komenntowac, ale już wymiekam przy tych chorych procedurach i udowadnaniu że > nie jest sie wielbładem... Bank zawsze opiera się na informacjach z BIKu. To poprzedni bank nie wysłał do BIK informacji o spłacie debetu od czerwca, a nie że Multi widzi ostatnia aktualizację z czerwca... Każdy bank - wysyłac zapytanie - otrzymuje aktualne informacje. Jeżeli poprzedni bank nie zadbał o aktualny wpis, to w tej sytuacji jest potrzebne właśnie zaświadczenie z banku o całkowitej spłacie danej należności. Odpowiedz Link
g-ania24 Re: BIK a zdolność 19.10.06, 22:10 A tak na prawdę, to te informacje do BIK przesyłąją się automatycznie. wystarczy jakiś mały "fuck up" i już czyjś rekord się nie aktualizuje. Tak pewnie było z tym limitem w ROR w Millennium. Odpowiedz Link
lizavieta1 Re: BIK a zdolność 20.10.06, 10:03 Jest to zaległośc w jednym kredycie, 3-krotna, chodzi o odsetki od debetu. Poza tym wszystkie kredyty ok. Odpowiedz Link
jomale Re: BIK a zdolność 20.10.06, 10:51 No my tez czekamy co nam wyjdzie w BIK. Mąż miał w BGZ konto o ktorym zapomniał. A tam debet na 500 zł. Zapłacił jakies pół roku temu, ale po lekturze forum pognał do BGŻ z pytaniem czy jeszcze wisi im jakieś pieniadze. No i jeszcze 30 zł za prowadzenie konta Czekamy na kredyt w PKO BP. Chcemy też złożyć w Millenium. Zobaczymy jak oni do tego podejdą. Czy mamy jakieś szanse. Zoabaczymy jak do tego podejdą. Mamy coraz bliżej niż dalej do wymarzonego mieszkania. Co i rusz ciągle coś wychodzi. Odpowiedz Link
elwirra28 Re: BIK a zdolność 20.10.06, 19:28 a nie lepiej dla spokojności zamówić raport z BIK-u i zobaczyć co tam naskrobali? Odpowiedz Link