Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

08.05.03, 16:15
Moj developer narzucil mi wykupienie aktu notarialnego w swojej siedzibie
(mam kredyt), niestety sa to duze koszty.
Czy majac swojego notariusza, moge cos wyegzekwowac przy cenie aktu?
(chociazby marze, ktora pewnie zalezy od developera)?
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Akt notarialny 08.05.03, 17:02
      Jeśli w umowie zgodzila sie Pani juz, ze skorzysta z usług notariusza
      ustalonego przez dewelopera to za pozno na jakiekolwiek manewry. Jeśli jest to
      jednak dopiero faza negocjacji umowy przedwstępnej to może
      Pani zarzadac, zapisania w niej znizki taksy notarialnej argumentujac ze ma
      Pani tanszego notariusza i w razie czego skorzysta z jego uslug.

Notariusze sa wobec siebie lojalni i rzadko godza sie na nizsza takse. Ale to
      sie zdarza. Nasi doradcy znaja przypadki, gdy znizka siegnela 50 proc.
      • foxy21 Re: Akt notarialny 09.05.03, 11:23
        doradcy.expandera napisał:

> Jeśli w umowie zgodzila sie Pani juz, ze skorzysta z usług notariusza
        > ustalonego przez dewelopera to za pozno na jakiekolwiek manewry. Jeśli jest
        to
        > jednak dopiero faza negocjacji umowy przedwstępnej to może
        > Pani zarzadac, zapisania w niej znizki taksy notarialnej argumentujac ze ma
        > Pani tanszego notariusza i w razie czego skorzysta z jego uslug.
        >
        > Notariusze sa wobec siebie lojalni i rzadko godza sie na nizsza takse. Ale to
        > sie zdarza. Nasi doradcy znaja przypadki, gdy znizka siegnela 50 proc.

Nie mam takiej informacji na pismie, wiec bede mogla zrealizowac to ze swoim
        notariuszem. Moj developer podal mi koszty ok.16000 pln, a koszt aktu ok.5500-
        6000 pln. Z czego wynika ta roznica? Chyba az tyle nie kosztuje taksa?
        • doradcy.expandera Re: Akt notarialny 12.05.03, 15:28
          Maksymalne stawki taksy notarialnej wynoszą:

do 5 tys. zł: 200 zł,

powyżej 5 tys. zł do 15 tys. zł: 200 zł + 3 proc. nadwyżki powyżej 5 tys. zł,

powyżej 15 tys. zł do 30 tys. zł: 500 zł + 2 proc. nadwyżki powyżej 15 tys. zł,

powyżej 30 tys. zł do 60 tys. zł: 800 zł + 1 proc. nadwyżki powyżej 30 tys. zł,

powyżej 60 tys. zł do 1 mln zł: 1100 zł + 0,5 proc. nadwyżki powyżej 60 tys. zł,

powyżej 1 mln zł: 5.800 + 0,25 proc. nadwyżki powyżej 1 mln zł,

Do tego zostanie doliczony 22-proc. podatek VAT. Za sporządzenie umowy zbycia
          spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, prawa do domu jednorodzinnego w
          spółdzielni mieszkaniowej lub mieszkania w domu budowanym przez spółdzielnię w
          celu sprzedaży mieszkań swoim członkom notariusz pobierze 50 proc. tych stawek.

Od 100 do 200 zł zapłacimy dodatkowo za wypisy z aktu notarialnego - ustalona w
          rozporządzeniu opłata to 6 zł za stronę plus VAT, co daje 7,32 zł za stronę. Z
          reguły potrzebne będą cztery wypisy. Po jednym dla stron transakcji, jeden dla
          sądu i jeden dla urzędu gminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka