Dodaj do ulubionych

meldowanie-problem

25.06.07, 17:53
Poradzcie, co zrobic. Sprzedajacy mieszkanie powinien je opuscic do konca
tygodnia, wtedy tez wplynie mu ostatnia rata (moja zaplata) za mieszkanie.
Niestety, jeszcze nie sie wymeldowal! Co robic?
dzieki!
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: meldowanie-problem 25.06.07, 23:06
      jak to? nie wymagałaś potwierdzenia braku zameldowanych osób w lokalu przed
      podpisaniem aktu notarialnego? jak się umawialiście? co mówią sprzedający?
      jeśli jeszcze możesz, umów się, że zapłacisz za mieszkanie dopiero po
      otrzymaniu kwitu.
      • teacherka Re: meldowanie-problem 26.06.07, 14:27
        Umowa notarialna byla podpisywana 2 miesiace temu - nie mogli byc wiec
        wymeldowani. Obiecuja, ze sie wyprowadza do konca tygodnia, ale....

• monia76 Re: meldowanie-problem 26.06.07, 14:43
          powinnaś była zapisać w akcie notarialnym datę opuszczenia lokalu oraz zrobić
          zapis, iż warunkiem dokonania zapłaty będzie zaświadczenie o braku
          zameldowanych osób.
          moja sprzedająca wymeldowała się przed aktem notarialnym, ale ustaliliśmy, iż
          będzie mieszkać w lokalu jeszcze przez miesiąc.
          • teacherka Re: meldowanie-problem 27.06.07, 16:01
            No, ale teraz to juz troche po fakcie, prawda? Wiec pytam co robic.

A z drugiej strony ciekawa jestem, czy ta osoba sprzedajaca Twoja miala gdzie
            sie zameldowac na pobyt staly??
            • monia76 Re: meldowanie-problem 27.06.07, 17:04
              nie wiem tego, ale tak jakby mnie to nie interesuje. przechodziłam przez
              procedurę wymeldowania osoby, która nie mieszkała w lokalu od lat i w nosie
              miała takie drobiazgi jak meldunek, więc wolę dmuchać na zimne.
              • teacherka Re: meldowanie-problem 27.06.07, 22:50
                Hm, no coz, ja patrze na to z innej perspektywy, wiec nie mam tego w nosie
                No nic, dzieki, nie pomoglas mi
                • stewald Re: meldowanie-problem 28.06.07, 07:52
                  Meldunek to jest tylko kwestia formalna nie mająca większego znaczenia.
                  Najważniejsze aby zgodnie z umową wyprowadzili się z mieszkania.
            • tojatojatoja Re: meldowanie-problem 29.06.07, 09:42
              > A z drugiej strony ciekawa jestem, czy ta osoba sprzedajaca Twoja miala gdzie
              > sie zameldowac na pobyt staly??

Ale czy to aby na pewno Twój problem? Mnie to w ogóle nie interesowało. W
              umowie przedwstępnej było zapisane, ze do aktu notarialnego sprzedająca
              przyniesie zaświadczenie z gminy o tym, że w mieszkaniu nie jest nikt
              zameldowany i to z datą aktu (jeśli będzie sprzed kilku dni, to ktoś może się
              wymeldować i zameldować z powrotem). Nic się nie dzieje, jak człowiek nie jest
              nigdzie zameldowany przez jakiś czas (mimo obowiązku meldunkowego).

Moim zdaniem powinnaś postawić warunek: wypłacisz ostatnią ratę po otrzymaniu
              zaświadczenia o wymeldowaniu.

Na przyszłość, skoro masz dostęp do internetu, polecam poszukanie informacji
              nt. bezpiecznego kupna mieszkania. Jest mnóstwo artykułów na ten temat i bardzo
              dokładne wskazówki, na co należy zwrócić uwagę, a m.in. informacja o obowiazku
              wymeldowania. Rozumiem, że kupowałaś bezpośrednio, bo jeśli z pośrednikiem
              nieruchomości, to uważam, że bardzo kiepskim skoro nie zwrócił Twojwj uwagi na
              tę kwestię i nie dopilnował, by w umowie przedwstępnej i akcie notarialnym
              znalazły się ustalenia co do meldunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka