teacherka 25.06.07, 17:53 Poradzcie, co zrobic. Sprzedajacy mieszkanie powinien je opuscic do konca tygodnia, wtedy tez wplynie mu ostatnia rata (moja zaplata) za mieszkanie. Niestety, jeszcze nie sie wymeldowal! Co robic? dzieki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia76 Re: meldowanie-problem 25.06.07, 23:06 jak to? nie wymagałaś potwierdzenia braku zameldowanych osób w lokalu przed podpisaniem aktu notarialnego? jak się umawialiście? co mówią sprzedający? jeśli jeszcze możesz, umów się, że zapłacisz za mieszkanie dopiero po otrzymaniu kwitu. Odpowiedz Link
teacherka Re: meldowanie-problem 26.06.07, 14:27 Umowa notarialna byla podpisywana 2 miesiace temu - nie mogli byc wiec wymeldowani. Obiecuja, ze sie wyprowadza do konca tygodnia, ale.... Odpowiedz Link
monia76 Re: meldowanie-problem 26.06.07, 14:43 powinnaś była zapisać w akcie notarialnym datę opuszczenia lokalu oraz zrobić zapis, iż warunkiem dokonania zapłaty będzie zaświadczenie o braku zameldowanych osób. moja sprzedająca wymeldowała się przed aktem notarialnym, ale ustaliliśmy, iż będzie mieszkać w lokalu jeszcze przez miesiąc. Odpowiedz Link
teacherka Re: meldowanie-problem 27.06.07, 16:01 No, ale teraz to juz troche po fakcie, prawda? Wiec pytam co robic. A z drugiej strony ciekawa jestem, czy ta osoba sprzedajaca Twoja miala gdzie sie zameldowac na pobyt staly?? Odpowiedz Link
monia76 Re: meldowanie-problem 27.06.07, 17:04 nie wiem tego, ale tak jakby mnie to nie interesuje. przechodziłam przez procedurę wymeldowania osoby, która nie mieszkała w lokalu od lat i w nosie miała takie drobiazgi jak meldunek, więc wolę dmuchać na zimne. Odpowiedz Link
teacherka Re: meldowanie-problem 27.06.07, 22:50 Hm, no coz, ja patrze na to z innej perspektywy, wiec nie mam tego w nosie No nic, dzieki, nie pomoglas mi Odpowiedz Link
stewald Re: meldowanie-problem 28.06.07, 07:52 Meldunek to jest tylko kwestia formalna nie mająca większego znaczenia. Najważniejsze aby zgodnie z umową wyprowadzili się z mieszkania. Odpowiedz Link
tojatojatoja Re: meldowanie-problem 29.06.07, 09:42 > A z drugiej strony ciekawa jestem, czy ta osoba sprzedajaca Twoja miala gdzie > sie zameldowac na pobyt staly?? Ale czy to aby na pewno Twój problem? Mnie to w ogóle nie interesowało. W umowie przedwstępnej było zapisane, ze do aktu notarialnego sprzedająca przyniesie zaświadczenie z gminy o tym, że w mieszkaniu nie jest nikt zameldowany i to z datą aktu (jeśli będzie sprzed kilku dni, to ktoś może się wymeldować i zameldować z powrotem). Nic się nie dzieje, jak człowiek nie jest nigdzie zameldowany przez jakiś czas (mimo obowiązku meldunkowego). Moim zdaniem powinnaś postawić warunek: wypłacisz ostatnią ratę po otrzymaniu zaświadczenia o wymeldowaniu. Na przyszłość, skoro masz dostęp do internetu, polecam poszukanie informacji nt. bezpiecznego kupna mieszkania. Jest mnóstwo artykułów na ten temat i bardzo dokładne wskazówki, na co należy zwrócić uwagę, a m.in. informacja o obowiazku wymeldowania. Rozumiem, że kupowałaś bezpośrednio, bo jeśli z pośrednikiem nieruchomości, to uważam, że bardzo kiepskim skoro nie zwrócił Twojwj uwagi na tę kwestię i nie dopilnował, by w umowie przedwstępnej i akcie notarialnym znalazły się ustalenia co do meldunku. Odpowiedz Link