Dodaj do ulubionych

cel kredytu

13.11.03, 19:14
Otrzymałam kredyt z Multibanku na zakup mieszkania na rynku pierwotnym od
Developera. Tak też jest napisane w umowie kredytowej, z dopiskami od kogo i
gdzie. Po pewnym czasie przyszło mi dokonać wpisu do księgi wieczystej. Więc
poszłam do Sądu z oświadczeniem jakie dostałam od banku i z wnioskiem o wpis.
W sądzie powiedziano mi że zapłacę od tego opłate sądową (dość sporą),
jednakże gdyby był dopisek że jest to budownictwo mieszkaniowe to bylabym
zwolniona z tej opłaty. Może Państwo orientujecie się czy jest już to sprawa
przegrana, tzn. czy muszę ponieść tą opłatę czy może nie. Rozmawiałam z
przedstawicielką banku, która oświadczyła, że nie mogą dokonać takiego
dopisku. Czy zakup nowego mieszkania od developera, którego statutowa
działalność to budownictwo mieszkaniowe nie wiąże się z budownictwem
mieszkaniowym? Pani w Sądzie szepnęła jeszcze, że tylko Multibank tak dziwnie
pisze te oświadczenia. Kredyt załatwiałam przez EXPANDER dlatego zwracam się
do Was.
Obserwuj wątek
    • sasanka21 Re: cel kredytu 14.11.03, 10:04
      To jest własnie głupota sądu. Wiem, ze takie cos jest i dlatego prosiłam w
      banku (BPH PBK), zeby zmienili mi w oświadczeniu, że kredyt jest na budowę
      przez developera mieszkania a nie na zakup, bo de facto w przedwstępnej umowie
      z developerem nie jest napisane, ze kupuję, tylko zlecam wybudowanie
      mieszkania. Niestety nie chcieli zmienić (nie wiem dlaczego) powiedzieli, ze
      wystarczy, ze mam napisane, ze udzielili mi kredyt buidowlano -hipoteczny a nie
      sam hipoteczny, ze niby to równoznaczne - zobaczymy, jak przyjdzie do
      załatwiania w sądzie, czy jest to to samo. Czy rzeczywiście określenie "kredyt
      budowlano - hipoteczny" zwolni mnie z opłaty sądowej?
    • doradcy.expandera Re: cel kredytu 18.11.03, 13:28
      Dotychczas nie mieliśmy tego typu problemow z MultiBankiem. Faktycznie
      rozporzadzenie Min. Spr. sprzed kilku lat mowi o "budownictwie mieszkaniowym" i
      dokladnie te slowa powinny byc we wniosku o ustanowienie hipoteki. Wowczas sad
      nie moze tego kwestionowac i zadac oplaty.

Prosze Cie o kontakt z naszym dzialem sprzedazy (banki@expander.pl) - sprawe
      trzeba rozpatrzyc indywidualnie.
      • malgorzata_g Re: cel kredytu 18.11.03, 19:24
        Ale niestety gdy po mojej interwencji w banku nic się nie dało zrobić, to ja...
        zapłaciłam tą kasę sad (ponad 500 zł.)
        Także tak naprawdę to chciałam się po prostu dowiedzieć czy tak zawsze piszą
        czy może to była moja nieuwaga (czytaj: NIEWIEDZA). Dziękuję w każdym razie za
        odpowiedź. Chyba nie mam po się już do Was zgłaszać?
      • malgorzata_g Re: cel kredytu 18.11.03, 19:29
        aha jeszcze jedno gdy poszłam do Sądu z tym wnioskiem, to od tego dnia miałam
        tylko ewentualnie 7 dni na wpłatę lub odwołanie się. Te siedem dni tak szybko
        minęło, a ja nie bardzo wiedziałam gdzie się zwrócić więc - zapłaciłam.
      • sasanka21 BPHPBK 19.11.03, 14:42
        Ja dziś własnie byłam w banku z tym samym problemem.
        Mam jeszcze czas, bo moje mieszkanie u developera jeszcze sie buduje, odbiór
        bedzie w sierpniu, ale chciałam juz to załatwić.
        W banku mi powiedzieli, ze nie moga zmienic, bo taki zapis dotyczy tylko
        budownictwa systemem gospodarczym a ja nie buduję sobie mieszkania/domu , tylko
        kupuję od developera. Na nic zdała sie argumentacja, że przecież umowa z
        developerem określa, że
        cyt "&1 - pkt 1. Przedmiotem niniejszej umowy jest ustalenie praw i obowiązków
        dotyczących:
        (a)finansowania przez Zamawiającego (czyli przeze mnie) KOSZTÓW BUDOWY lokalu
        mieszkalnego w budynku ...."
        cyt "&3 - pkt 1. Zamawiający zamawia u realizującego (developer) WYBUDOWANIE
        lokalu mieszkalnego według lokalizacji..."

W dodatku umowa kredytu określa kredyt mianem "budowlano-hipoteczny" a
        nie "hipoteczny" ale w oświadczeniu nie ma o tym ani słowa, jest natomiast
        jedynie sformułowanie, cyt"został udzielony kredyt przeznaczony na zakup lokalu
        mieszkalnego od developera..."

Na razie wyszłam z banku bez niczego.
        To jak to w końcu jest?
        • doradcy.expandera Re: BPHPBK 20.11.03, 17:44
          Kupno mieszkanie od dewelopera to "budownictwo mieszkaniowe". To jest rynek
          pierwotny i nie ma oplaty sadowej za ustanowienie hipoteki. Nie mielismy nigdy
          problemow z tym bankiem.

pokaz bankowi:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI

z dnia 30 czerwca 1998 r.

w sprawie określenia ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat
          w sprawach o zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki
          kredytów, pożyczek pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń.

(Dz. U. Nr 87, poz. 554)

Na podstawie art. 94 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U.
          Nr 140, poz. 939) zarządza się, co następuje:

§ 1. Od wniosku o wpis hipoteki ustanowionej na nieruchomości w celu
          zabezpieczenia należności z tytułu udzielonych kredytów, pożyczek pieniężnych,
          gwarancji bankowych lub poręczeń kredytów:

1) na budownictwo mieszkaniowe,

2) na pokrycie ceny nabycia nieruchomości lub dopłaty z tytułu różnicy wartości
          nieruchomości zamienianych,

3) na działalność gospodarczą (wytwórczą, budowlaną, usługową lub handlową)
          albo działalność związaną z produkcją rolną,

4) na pokrycie kosztów dotyczących ochrony środowiska

- pobiera się, z zastrzeżeniem § 2, opłatę sądową stanowiącą dwudziestą część
          całego wpisu stosunkowego ustalonego w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości
          z dnia 17 grudnia 1996 r. w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach
          cywilnych (Dz. U. Nr 154, poz. 753, z 1997 r. Nr 141, poz. 948 oraz z 1998 r.
          Nr 16, poz. 76 i Nr 50, poz. 315).

§ 2. 1. Zwalnia się od opłaty sądowej wniosek o wpis hipoteki ustanowionej na
          nieruchomości stanowiącej własność kredytobiorcy w celu zabezpieczenia
          należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
          bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo mieszkaniowe albo na działalność
          związaną z produkcją rolną.

2. Przepis ust. 1 stosuje się także w razie zabezpieczenia na nieruchomości
          należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki pieniężnej, gwarancji
          bankowej lub poręczenia kredytu na cele wymienione w tym przepisie -
          współwłaścicielowi za zgodą pozostałych współwłaścicieli.

§ 3. 1. Przepis § 1 stosuje się również do wniosku o wpis hipoteki ustanowionej
          w celu zabezpieczenia należności z tytułu udzielonych kredytów, pożyczek
          pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń wymienionych w tym przepisie na:

1) użytkowaniu wieczystym,

2) własnościowym spółdzielczym prawie do lokalu mieszkalnego,

3) spółdzielczym prawie do lokalu użytkowego,

4) prawie do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej (prawie do lokalu
          mieszkalnego w domu budowanym przez spółdzielnię mieszkaniową w celu
          przeniesienia jego własności na członka spółdzielni),

5) wierzytelności zabezpieczonej hipoteką.

2. Jeżeli zabezpieczenie należności z tytułu udzielonego kredytu, pożyczki
          pieniężnej, gwarancji bankowej lub poręczenia kredytu na budownictwo
          mieszkaniowe albo działalność związaną z produkcją rolną następuje na prawach,
          o których mowa w ust. 1, przysługujących kredytobiorcy, stosuje się zwolnienie
          od opłaty sądowej zgodnie z § 2.

§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Sprawiedliwości: H. Suchocka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka