Dodaj do ulubionych

Prośba o szybką pomoc

15.04.09, 08:39
Wczoraj dostałam decyzje kredytową i mam pytanie. Starałam się o
kredyt 315tys, mieszkanie kupiłam za 330 tys. , a decyzja ostateczna
jest na 302tys. Bank twierdzi że na tyle zostało wycenione
mieszkanie i na tyle może się tylko zabezpieczyć. Czy w takiej
sytuacji coś jeszcze mogę zrobić, bardzo mi zależy żeby otrzymać
kredyt na taka sumę jaką wnioskowałam. Może jakieś dodatkowe
zabezpieczenie? Dodam rynek pierwotny
Obserwuj wątek
    • daad Re: Prośba o szybką pomoc 15.04.09, 15:54
      Może kredyt gotówkowy na brakującą sumę.
      • arfer Re: Prośba o szybką pomoc 15.04.09, 17:20
        Po pierwsze to ostatecznośćś (drogoooo), po drugie - wkład własny nie może pochodzić z kredytu (śliskie).
        • gosik801 Re: Prośba o szybką pomoc 15.04.09, 19:42
          Kredyt w banku PKO BP, w programie rodzina na swoim. Mieszkanie kupione na rynku
          pierwotnym w Warszawie (dodam cena na Warszawę 6400 za metr, to chyba niezbyt
          dużo), więc z jakiej paki tak niska ocena rzeczoznawcy. Oficjalnie to nazywa się
          inspekcja rzeczoznawcy, i to jest przy każdym kredycie, bank po prostu sprawdza
          czy dana nieruchomość się buduje w jakim jest stanie i czy nie ma opóźnień. W
          moim przypadku nieruchomość buduje dość dobry deweloper, dużo już zbudował a
          inwestycja już prawie skończona , oddanie w czerwcu tego roku. Dla mnie jest to
          nie zrozumiałe.
          • arfer Re: Prośba o szybką pomoc 16.04.09, 01:09
            Czyli nie była wykonywana wycena (operat szacunkowy), lecz bank przeprowadził inspekcję ?

Jedyne wejście przychodzące mi do głowy to wykonanie na własny koszt operatu przez rzeczoznawcę akceptowanego przez bank. Z tym, że w obecnej sytuacji nie ma gwarancji, że PKO BP ją zaakceptuje (choć powinien).
    • arfer Re: Prośba o szybką pomoc 15.04.09, 17:19
      Jaki bank?

Krótko - ciężko będzie prawdopodobnie odkręcić problem w banku, który takie zastrzeżenie zgłosił - widocznie nie przyjmował z automatu ceny jako wartości przyjętej w kredycie, skoro przeprowadzał dodatkowo wycenę bądź oszacowanie (pytanie, czy był to właśnie operat szacunkowy, czy uproszczona wycena, w oparciu o np. dane ofertowe?).

Najprawdopodobniej pozostaje Ci znaleźć inny bank, albo przedłożyć inne zabezpieczenie. Być może masz mieszkanie, które w przyszłości miało zostać spieniężone - bank mógłby je potraktować jako wkład własny wnoszony po wypłacie kredytu.

Przede wszystkim jednak - jaki bank, czy wycena (operat szacunkowy) czy oszacowanie, gdzie zlokalizowana nieruchomość - być może obędzie się bez zmiany banku, jeśli nie możesz sobie pozwolić na wyższy wkład własny bądź nie masz na to czasu.
      • promenada2 Re: Prośba o szybką pomoc 15.04.09, 21:01
        a jaki developer?
        pytm bo tez bede sie strac w banku pko bp, i u mnie koszt metra ro
        jakies 6450zł.
        Juz zaczynam sie bac...
        • arfer Re: Prośba o szybką pomoc 16.04.09, 01:10
          Złóż wniosek do kilku banków. W tej chwili opieranie się o 1 bank to gwarancja podwyższonego ciśnienia i nerwicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka