nauczycielka_przedszkola 12.05.07, 10:46 www.literka.pl/article18270.html - o żabce i bocianie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 10:50 Swietny scenariusz na Dzien Mamy i Taty.Mozna z tego stworzyc scenariusz tez dla mniejszych dzieci.Żartobliwe i zroznicowane wierszyki (dzieci je uwielbiają-wyprobowalam ! www.przedszkola.edu.pl/_publikacje06/DZIEN_MATKI_1.doc Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 11:55 Scenariusz zajęć Grupa: 4-5 - latki Temat kompleksowy: Europejskie dzieci Temat dnia: Zwiedzamy Francję z Czerwonym Kapturkiem Cele ogólne: - nabywanie wiadomości o tradycji, kulturze i życiu ludzi we Francji, - kształtowanie umiejętności liczenia w zakresie 7, Cele operacyjne Dziecko: · wskaże położenie Francji na mapie Europy, · zna barwy flagi Francji i ich układ, · zna pojęcia: stolica mody, Disneyland, · kojarzy Francję z wieżą Eiffla i Czerwonym Kapturkiem, · zna francuskie przysmaki: ser, ślimaki, żaby, · poprawnie liczy w zakresie 7. Formy: zbiorowa, grupowa, indywidualna. Metody: oglądowa, ćwiczeń praktycznych, pracy z tekstem. Środki dydaktyczne: mapa Europy, flaga Francji, szablony do kolorowania flagi, załączniki, strój Kapturka, koszyczek z serami, klocki, zdjęcia wieży Eiffla i Disneylandu. Przebieg zajęć 1.N-lka przebrana za Czerwonego Kapturka wchodzi do sali, mówi „Bonjour” i siada przed dziećmi z koszykiem. Opowiada dzieciom, że szła do babci, ale się zgubiła i teraz nie wie, gdzie jest. Zadaniem dzieci jest podanie nazwy kraju, w którym mieszkamy (Polska), pokazanie go na mapie Europy i wskazanie flagi Polski. 2.Następnie Czerwony Kapturek pokazuje dzieciom zdjęcie wieży Eiffla i mówi, że to jego kraj, kto wie, jak się nazywa (Francja) - n-lka pokazuje na mapie Europy oraz flagę Francji. 3.Podział dzieci na 4 zespoły. Zadaniem ich jest zbudowanie jak najwyższej wieży z klocków. 4.Po wykonaniu zadania n-lka częstuje dzieci serem z koszyczka. Przy tym wyjaśnia, że Francja słynie z doskonałych serów. 5.Zadanie matematyczne doskonalące umiejętność liczenia w zakresie 7 oraz układania przedmiotów wg wielkości malejących lub rosnących – karta pracy 6.Nauka piosenki pt. „Panie Janie” w języku francuskim. Zadanie dodatkowe: kolorowanie konturu flagi Francji. Przebieg zajęć popołudniowych: 1.Rozwiązanie rebusu literowo – obrazkowego Pa + ziarna ryżu (Paryż). 2.N-lka wyjaśnia, że Paryż uznawany jest za światową stolicę mody - pokaz ilustracji 3.Samodzielne projektowanie strojów z krepy, skrawków materiału, udział w pokazie mody. Opracowała: mgr Magdalena Czapkiewicz – nauczycielka Przedszkola w Szczodrzykowie Odpowiedz Link
todobre Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 27.03.10, 14:53 Jestem zachwycona scenariuszami na Dzień Matki. W styczniu realizowałam jasełka wg. scenariusza Adama Szafrańca. Teraz kupiłam scenariusz na Dzień Matki. Zapowiada się super. Mają rację: todobre Podaje adres strony, można tam posłuchać zwiastunów dźwiękowych. www.todobre.home.pl Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 12:09 Scenariusz zajęcia koleżeńskiego dla grupy czterolatków przeprowadzony przez mgr Aleksandrę Szydło w Miejskim Przedszkolu Nr 8 w Piekarach Śląskich. Temat zajęcia: Historia małego Tulipanka w oparciu o inscenizację opowiadania M. Różyńskiej pt. „O żółtym Tulipanie” Cele operacyjne (dziecko wie, zna, potrafi ...): - zna historię Tulipanka na podstawie teatrzyku - wie jak wygląda tulipan oraz jego cebulka - wie czego potrzebuje roślina do wzrostu - potrafi rozpoznać części składowe rośliny: korzeń, łodyga, liście, kwiat Metoda: słowna, obserwacji i pokazu, praktycznego działania Pomoce: sylwety do teatrzyku (cebulka tulipanowa, słonko, deszczyk, sylweta dorosłego tulipana, postacie dzieci), cebulka tulipana oraz żywy okaz kwiatu, podkład muzyczny do zabawy, materiały do pracy plastycznej – kolorowy brystol, plastelina, patyczki, korek z butelki plastikowej, tekst opowiadania M. Różyckiej [w] Wybór literatury do zabaw i zajęć w przedszkolu, red. H. Kruk. Przebieg zajęcia: 1. Zabawa ruchowa integrująca grupę pt.: „Deszczyk” (Izadik Katamar) wg Klanzy. 2. Zobaczenie inscenizacji pt.: „Historia o żółtym Tulipanie” w formie teatrzyku sylwet. 3. Rozmowa o przygodzie „małego Tulipanka” i odwiedzających go gości (deszczyk, promyk słoneczny, dzieci) 4. „Małe roślinki” – zabawa ruchowa przy akompaniamencie muzyki „Ballada dla Adeliny”. 5. Oglądanie żywego okazu tulipana (wyhodowanego w gruncie) oraz jego początkowego stadium – cebulki. Wyróżnienie podstawowych części rośliny: -korzeń -łodyga -liście -kwiat Omówienie niezbędnych warunków do życia każdej rośliny (ziemia, woda, nasłonecznienie ...) 6. Pokaz sposobu wykonania tulipana z kolorowego kartonu. 7. Indywidualna praca dzieci przy stoliku (włączenie do pracy zaproszonych gości). 8. Zakończenie zajęcia. 9. Zorganizowanie wystawki wykonanych przez dzieci prac, umieszczenie ich na planszy 10. imitującej trawę. .............................................................. Załącznik do scenariusza: opowiadanie „O żółtym tulipanie” - M. Różycka W ciemnym domku pod ziemią mieszkał mały Tulipanek. Maleńki Tulipan, jak wszystkie małe dzieci, spał całymi dniami. Wokoło było bowiem bardzo cicho i ciemno. Pewnego dnia obudziło go lekkie pukanie do drzwi. - Kto tam? –zapytał obudzony ze snu Tulipanek. - To ja. Deszczyk. Chcę wejść do ciebie. Nie bój się maleńki. Otwórz. - Nie, nie chcę. Nie otworzę. –powiedział Tulipanek i odwróciwszy się na drugą stronę, znów smacznie zasnął. Po chwili mały Tulipanek znów usłyszał pukanie. - Puk! Puk! Puk! - Kto tam? - To ja. Deszcz. Pozwól mi wejść do swego domku. - Nie, nie chcę, abyś mnie zamoczył. Pozwól mi spać spokojnie. Po pewnym czasie Tulipanek usłyszał znów pukanie i cieniutki, miły głosik wyszeptał: - Tulipanku, puść mnie! - Ktoś ty? - Promyk słoneczny –odpowiedział cieniutki głosik. - O, nie potrzebuję cię. Idź sobie. Ale promyk słoneczny nie chciał odejść. Po chwili zajrzał do domu tulipanowego przez dziurkę od klucza i zapukał. - Kto tam puka? –zapytał zżółkły ze złości Tulipanek. - To my Deszcz i Słońce. My chcemy wejść do ciebie! Wtedy Tulipanek pomyślał: „Ha, muszę jednak otworzyć, bo dwojgu nie dam rady”. I otworzył. Wtedy Deszcz i Promyk wpadli do domu tulipanowego. Deszcz chwycił przestraszonego Tulipanka za jedną rękę, Promyk słońca za drugą i unieśli go wysoko, aż pod sam sufit. Mały żółty Tulipanek uderzył główką o sufit swego domku i przebił go ... I, o dziwo znalazł się w śród pięknego ogrodu, na zielonej trawce. Była wczesna wiosna. Promyki Słońca padały na żółtą główkę Tulipanka. A rano przyszły dzieci i zawołały: - Patrzcie! Pierwszy żółty tulipan zakwitł dzisiaj z rana! - Teraz już na pewno będzie wiosna! Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 12:54 Konspekt zajęcia Grupa wiekowa: 4 – latki PROWADZĄCA: mgr Aleksandra Felis TEMAT KOMPLEKSOWY: Święto Unii Europejskiej. TEMAT DZIENNY: Kuchnia Włoska. CELE OGÓLNE: - rozwijanie pamięci poprzez naukę rymowanki, - poznanie tradycyjnej potrawy Włoch, - samodzielne pieczenie pizzy, - kształtowanie nawyków higienicznych podczas przyrządzania potraw. CELE SZCZEGÓŁOWE (dziecko…: - potrafi skoncentrować się podczas prezentowania rymowanki przez nauczycielkę, - próbuje zapamiętać i recytować rymowankę „Pizza”, - wie jak pracować w czystych i higienicznych warunkach, - potrafi piec pizzę wg receptury. ŚRODKI DYDAKTYCZNE: Tekst rymowanki „Pizza”, składniki potrzebne do pieczenia pizzy: ciasto do pizzy Knorr, sos do pizzy Knorr, pieczarki, cebula, szynka, ser żółty, papier do pieczenia, deseczki, noże. FORMA PRACY: Grupowa i zespołowa. RODZAJ AKTYWNOŚCI: Słowna, czynna. PRZEBIEG: 1.Wprowadzenie do zajęć – przypomnienie wiadomości poznanych dzień wcześniej o Włoszech. 2.Wysłuchanie rymowanki pt.: „Pizza”: Słoneczną Italią wszyscy się zachwycamy, I ochotę na pizzę dziś mamy, Gorącą, pikantną – nęcącą podniebienie, Możesz ja mieć dziś na zamówienie. 3.Przejście do kuchni w celu pieczenia pizzy: a)umycie rąk w toalecie, b)formowanie ciasta na pizzę, c)krojenie składników: pieczarek, szynki itp., d)smarowanie ciasta sosem do pizzy, e)układanie składników, f)pieczenie pizzy, g)sprzątanie miejsca pracy. 4.Zabawa ruchowa do piosenki poznanej na zajęciach rytmiki - pt.: „Włochy”. 5.Konsumpcja pizzy upieczonej przez dzieci. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 13:02 Scenariusz z okazji zakończenia roku przedszkolnego 1.Powitanie: Dziś nam raźno i wesoło, każdy podśpiewje w koło, w lewo kroczek, w prawo krok, Kończy się już szkolny rok. 2. Taniec „Trojak”. 3.Piosenka ♫ „Hej przedszkole ukochane”. 4.Wiersze: ·Wprzedszkolu czas tak miło leci zegar odmierza minuty. Dopiero był ciepły wrzesień a już przyszedł luty. Drugi semestr szybko minął, wiosna, zabawy aż do wieczora. Na rabatce pachną kwiaty, wakacji nadchodzi pora. ·Pochowajcie książki, kredki, niech w szufladzie spoczywają, wesołą głoszą nowinę, wakacje się zbliżają! Wreszcie nadszedł dzień wakacji, łezka w oku mi się kręci, muszę przyznać nie bez racji, iść do szkoły nie mam chęci. ·Tu w zerówce przez rok cały, tyle zabaw było miłych, takie rzeczy tu się działy, takie dni przyjemne były. ·Wszystko znamy, każde kątki i dlatego żadna szkoła, chociaż są w niej szóstki, piątki, nie zastąpi nam przedszkola. A już jutro na wakacjach, nad jeziorem czy nad morzem, wielka czeka nas atrakcja, ale nic to nie pomoze. ·Bo w zerówce jest weselej Niż na wczasach, w parku, w lesie. Tu są nasi przyjaciele, każdy dzień pogodę niesie. Bo w zerówce jest przyjemniej niż w pizzerii, niż na lodach, przychodzimy tu codziennie, Na przedszkole jest dziś moda. 5.Piosenka ♫ „Po łące biega lato”. 6.Inscenizacja pt. „Wyjeżdżamy na wakacje”. Tomek: (wchodzi z walizką) Jak wakacje to wakacje czas wyjazdu bliski! Zaczynamy dziś od rana pakować walizki. Kasia: To wcale nie takie łatwe, Kłopot to nie mały... Co wziąć ze sobą, by wakacje się udały? Artur: (podaje piłkę) Najpierw........ piłka! Kasia: To jest racja. Artur: Gra się w piłkę na wakacjach! Kasia: Wędkę..... Łukasz: A czy są tam ryby? Kasia: Koszyk....? Łukasz: No.....na grzyby. Tomek: Weź materac do pływania, I..... skakankę do skakania. Kasia: Czy weźmiemy jakieś gry? Może bierki lub warcaby? Tomek: No i dość! Bo w walizce miejsca aby,aby...! Kasia: Jeszcze tylko dwie rakiety! Tomek: (próbuje zamknąć walizkę) Oj nie domknę już niestety.Pomóż....! Kasia: Zaraz Ci pomogę. (zamykają walizkę i siadaja na niej) Tomek: (podnosi walizkę) Upchaliśmy przecież, teraz tylko ruszać w drogę.... (wchodzą POGODA, SŁOŃCE, BŁĘKIT NIEBA i mówią obrażone) Pogoda, błękit nieba i słońce: A nas nie weźmiecie! A o nas nie myślicie? Więc jedźcie sobie sami! Tomek, Kasia, Artr i Łukasz: Kim jesteście? Pogoda: Jestem pogoda z moimi drużkami. Oto jest słoneczko złote, a oto błękit nieba. Słońce: Do pogody na wakacjach Kazdy zawsze tęskni. Pogoda: Nie pomogą piłki, lalki, Ni ten cały kram, Gdy wakacji ciepłym słonkiem nie wyzłocę wam. (rozpina duży parasol, zakrywa Słonko i Błękit) Pogoda: Wyjżysz rano oknem? Słońce: A tu leje, leje! Pogoda: Chcesz do lasu pobiec? Błękit: A tu pada deszcz. Pogoda: Chcesz wziąć w rzece kąpiel? Słońce: A tu siąpi, siąpi..! Pogoda: Chciałbyś w piłke pograć? Błękit: A tu burza grzmi! Dzieci: Nie nie chcemy!!! Kasia: Śliczna Pani i ty Słonko złote, zostań z nami. Tomek: Pojedź z nami! Dzieci razem: Nie lubimy słoty! (pogoda składa parasol) Pogoda: Spójrzcie! Jeszcze ktoś nadchodzi. Błękit Nieba: Ktoś puka do drzwi. (wchodzą książki, kłaniają się) Książki razem: My jesteśmy przyjaciele na deszczowe dni, Na letnie wieczory i na ciszy czas. Przyjaciele z półki..... Weźcie z sobą nas, Będziemy wam szeptać bajki i opowieści, I chociaż w walizce ciasno musimy się zmieścić. (wbiega nuda) Mnie zabierzcie, mnie zabierzcie!!! Nie zostanę sama w mieście, Ja chcę także mieć wakacje! Z wami się zabiorę....! Tomek: Odejdź od nas Nudo szara! Kasia: Uciekaj zaraz! Dzieci wszystkie razem: Rozpoczęły się wakacje, Czasu tracić szkoda, Do pociągu już wsiadamy, W letnią podróż wyruszamy. 7. Piosenka o pociągu ♫. 8. Piosenka ♫ „Pożegnanie”. 9. Wiersze: · Minął przedszkolny okres wesoły, I trzeba iść do tej szkoły. Tu były klocki, misie, zabawki, Tam tylko lekcje i twarde ławki. Zamkną mnie w klasie i przy zeszycie, Posadzą chyba na całe życie, A gdy z niej wyjdę kiedyś po latach To będę starszy niż tata. Lecz zrobię kawał i szybko wrócę do przedszkola, Gdy sie nauczę pisać i czas mi jakoś przeleci, Zostanę autorem bajek dla dzieci. · Kochana Zerówko! Byłaś drugim domem, każdy ci to powie, Dałaś nam opiekę, zabawę i zdrowie. Uczyłaś co to przyjażń,porządek, nauka, U ciebie, kto chciał dobrej rady szukał. Czasem gniewałaś się na nas, bo byłaś Co tu kryć, dość często przez nas zabałaganiona, Wybacz nam wybryki, psikusy i hałasy. My jesteśmy zwyczajne dzieci, a nie żadne asy!!! · Uczniem sobie będę, a ja uczennicą. Do szkoły sam pójdę ruchliwą ulicą. A gdy pierwszy września do okna zapuka, Tornister założę, szkoła mnie powita. · Jest nam dzisiaj trudno pożegnać się z wami, Koledze z kolegą, a dzieciom z paniami. Ale moje panie nie martwcie się obie, Bo wasze uśmiechy, Zatrzymamy sobie!!! 10. Piosenka ♫ „Taniec”. 11. Rozdanie dyplomów i wręczanie książek. Opracowała: mgr Aneta Sykuła Publiczne Przedszkole w Rakowie Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 14:54 Scenariusz uroczystości z okazji Dnia Matki Moi 6–letni wychowankowie bardzo polubili proponowane przeze mnie zabawy w aktorów. Z czasem sami organizowali spektakle dla kolegów z młodszej grupy, którzy z zachwytem oklaskiwali artystów. Kiedy zbliżał się czas przygotowań do uroczystości z okazji Dnia Matki zapytałam dzieci, czy nie chciałyby zaprezentować mamusiom przedstawienia cyrkowego. Wszyscy z radością przystali na ten pomysł i od razu zaczęli się zastanawiać, w jakiej roli widzieliby siebie najchętniej. Gdy powstała obsada zajęłam się oprawą muzyczną, zaczęłam się zastanawiać nad sposobem przystrojenia sali, weszłam też w kontakt z rodzicami prosząc o przygotowanie odpowiednich, aczkolwiek nie wymagających dużego nakładu pracy i finansów – strojów. W przeddzień przedstawienia ozdobiłam salę kolorowymi paskami bibuły tworzącymi kopułę namiotu cyrkowego, pod „kopułą” zawieszone były trójkątne chorągiewki, na gazetce tematycznej widniał napis „CYRK”; krzesełka stanowiły widownię, z boku stał stoliczek, a na nim akcesoria potrzebne w spektaklu. Przebieg: 1. Powitanie gości przez wychowawczynię i dziewczynkę, która przeczytała wierszyk: Chociaż jestem jeszcze mała pani mnie wybrała, żebym pięknie wszystkich gości dzisiaj powitała. Witam więc zebrane mamy na lewo, na prawo, kiedy się wam coś spodoba, proszę nam bić brawo! 2. Przemarsz wszystkich artystów wokół areny do piosenki Majki Jeżowskiej pt. „Cyrk wita was”, wymachy dłoni do zgromadzonej widowni. 3. Konferansjer ubrany w elegancki biało-czerwony strój zapowiada: *Uwaga, uwaga – witam wszystkich w naszym cyrku, gdzie zobaczą państwo największe sławy sztuki cyrkowej! Gwarantujemy wspaniałą zabawę i prosimy o gorące brawa!!! A oto przed państwem pierwsi wykonawcy: treserka dzikich kotów wraz ze swymi ulubieńcami lwami, gepardem i tygrysem! - skoki przez obręcze - podskoki na sygnał-klaśnięcie treserki *Teraz wystąpią dla państwa dwaj rycerze, niezwykle zręczni i doskonale znający walkę na miecze! *Uwaga – oto dwie tancerki słynące w świecie ze swych umiejętności tanecznych, a zaprezentują taniec na linie! Tu wchodzą klauni – wykonują śmieszne miny i zabawne kroki połączone z lekkim popychaniem i upadkami na dywan. *A teraz siłacze o niespotykanej mocy, dla nich niestraszne największe ciężary świata! - podnoszenie sztang-2 baloników przymocowanych do końców laski gimnast. - podnoszenie np. lekkich stolików z kącika domowego *Niezwykle uzdolniona gimnastyczka zaprezentuje bardzo trudną akrobację cyrkową! - dziewczynka wykonuje figurę gimnast. tzw. gwiazdę *Oto wystąpią dla państwa niesłychanie utalentowane osoby oraz ich cyrkowe konie! (konie z papieru lub drewna) - wykonują dostojny bieg wokół areny - stają naprzeciwko siebie, wymieniają się miejscami - wykonują ukłon w stronę widowni *A teraz żonglerka w wykonaniu cyrkowych żonglerów o niespotykanej zręczności! - żonglowanie dwoma jabłkami, potem kolorowymi piłeczkami *Uwaga, uwaga – odbędzie się pokaz sztuki magicznej, prosimy o zachowanie ciszy na widowni, aby nie rozpraszać uwagi naszych wspaniałych magików (.pomysły sztuczek zaczerpnięte z czasopisma dla dzieci pt. „Kaczor Donald” - rozcięcie kartki A4 w taki sposób, że można przez nią się prześlizgnąć - kartka papieru przyklejona do szklanki napełnionej wodą, odwróconej do góry dnem Drugie wejście klaunów: stoją na środku areny odwróceni do siebie plecami, robią kilka kroków, odwracają się i strzelają do siebie… z pistoletów napełnionych wodą. *Na tym kończymy nasze przedstawienie cyrkowe, dziękujemy za uwagę, życzliwość i gorące brawa! Mam nadzieję, że wkrótce się spotkamy podczas kolejnego przedstawienia. Wszyscy wykonawcy robią dwa okrążenia wokół areny, machają dłońmi i na chwilę opuszczają salę przy dźwiękach orkiestry (nagranie z kasety magnet. - KLANZY). Opracowała: mgr Beata Sobik Przedszkole Nr 9 w Żorach Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 14:59 SCENARIUSZ ZAJĘĆ OTWARTYCH Z OKAZJI DNIA MATKI W GRUPIE 6 - LATKÓW Opracowanie i prowadzenie : Beata Kaczmar Zajęcia otwarte odbyły się w sali oddziału zerowego w Szkole Podstawowej nr 2 w Gołdapi z udziałem zaproszonych matek Temat bloku : „Przygotowujemy niespodziankę dla mamy” Temat dnia : „Prezenty dla mamy” – swobodne wypowiedzi dzieci nt. swoich mam oraz niespodzianek, jakie można im sprawić z okazji Dnia Matki w oparciu o obrazki i zabawę dydaktyczną. Rozwiązywanie rebusów, ćwiczenia w czytaniu. Cele ogólne : - rozwijanie wyobraźni twórczej - wdrażanie do wypowiadania się całymi zdaniami - doskonalenie umiejętności czytania prostych wyrazów i zdań - wzmacnianie więzi emocjonalnej z matką Cele operacyjne : (dziecko … - swobodnie wypowiada się na dany temat - uważnie słucha wypowiedzi kolegów - zna wygląd i nazwy oraz miejsce występowania różnych kwiatów - wie, że konwalia rosnąca w lesie jest kwiatem chronionym - potrafi dopasować nazwy kwiatów do ich ilustracji - zna cyfry, potrafi je ułożyć w prawidłowej kolejności - zna zasadę rozwiązywania rebusów - umie rozwiązać rebusy - potrafi ułożyć rozsypankę wyrazową i literową - umie wyodrębnić głoski w nagłosie - potrafi współpracować z innymi dziećmi - potrafi zaśpiewać znaną piosenkę Metody : żywego słowa, rozmowa, objaśnienia, twórcze opowiadanie dzieci pokaz ćwiczenia utrwalające, zadania stawiane dziecku Formy : zajęcia z całą grupą praca zespołowa praca indywidualna Środki i pomoce dydaktyczne : obrazki przedstawiające matki z dziećmi w różnych sytuacjach; ilustracje kwiatów (tulipany, fiołki, konwalie, kaczeńce, róże) oraz napisy z ich nazwami; papierowe, barwne sylwety kwiatów z przyklejonymi do nich cyframi i literami; rebusy obrazkowo – literowe, napisy do rozwiązanych rebusów, obrazki przedstawiające sernik, mikser, serwetę; rozsypanka wyrazowa dla każdego zespołu dzieci; kartki z narysowanymi wazonami kwiatów oraz rozsypanka literowa w kopercie dla każdego dziecka; kleje, taśma magnetofonowa z nagraniem piosenki, magnetofon Literatura : „W świecie przedszkolaka. Program wychowania przedszkolnego” – - B. Łojewska „Scenariusze zajęć” – B. Łojewska „6 – latki. Poznanie środowiska : przyrodniczego, społecznego” – - T. Żyterska Przebieg zajęć 1. „Kim jest ta miła pani ?” – słuchanie fragmentu wiersza „Mama” M. Terlikowskiej w formie zagadki. Kim jest ta miła pani – zgadnijcie moi kochani. Chorym poprawi poduszki, choć nie jest pielęgniarką. Smaży wspaniałe placuszki, choć nie jest kucharką. Uczy mnie różnych robótek, choć nie jest panią ze szkoły. I zna lekarstwa na smutek, że musisz być przy niej wesoły. A jak włoży sukienkę nową, to aż oczy uśmiech jej rozjaśni. I myślę, że może jest królową, co na chwilę wyszła z baśni. Rozwiązanie zagadki przez dzieci. 2. „Za co kocham moją mamę ?” – swobodne wypowiedzi dzieci. Wdrażanie do uważnego słuchania oraz wypowiadania się całymi zdaniami. 3. „Gdybym był czarodziejem …” – opowiadanie twórcze dzieci rozwijające wyobraźnię. Wypowiadanie się na temat tego, co każde z dzieci zrobiłoby dla swojej mamy, gdyby było dobrym czarodziejem. 4. „Kwiaty dla mamy” – rozmowa z dziećmi na temat różnych kwiatów, które można namalować lub podarować mamie. Wykorzystanie serii obrazków. Omówienie wyglądu tych kwiatów, miejsca ich występowania i prawidłowe nazywanie. Dopasowanie nazw kwiatów do obrazków. 5. „Życzenia dla mamy” – zabawa dydaktyczna. Doskonalenie umiejętności układania cyfr w prawidłowej kolejności oraz liczenia za pomocą liczebników głównych i porządkowych. Ćwiczenia w czytaniu. Na tablicy przypięte są sylwety kwiatów oznaczone cyframi. Zadaniem dzieci jest ułożenie kwiatów w prawidłowej kolejności wg cyfr od 1 do 13. Po ułożeniu wszystkich kwiatów dzieci prawidłowo je przeliczają. Następnie nauczycielka odwraca kwiaty na drugą stronę, gdzie na każdym z nich znajduje się jedna litera. Dzieci odczytują hasło – - życzenia dla mamy : STO LAT DLA MAMY. 6. „Na majowej łące” – zabawa ruchowo – rytmiczna do piosenki, podział na role. Dzieci ustawiają się w trzech kółkach podając sobie ręce : pierwsze kółko to świerszcze, drugie – żabki, trzecie – boćki. Dzieci – zwierzątka, o których akurat jest mowa w piosence, poruszają się w kole krokiem dostawnym, rytmicznie wytupują i wyklaskują fragmenty piosenki. Pozostałe dzieci stoją w kołach i śpiewają. 7. „Prezenty dla mamy” – rozwiązywanie rebusów obrazkowo – literowych. Dzieci po ich rozwiązaniu umieszczają napis i odpowiedni obrazek. Rozwiązania rebusów : serweta, sernik, mikser. 8. Układanie zdań o mamie z rozsypanki wyrazowej – praca w niewielkich zespołach. Przypomnienie zasady, że zdanie rozpoczyna się wielką literą, a kończy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem. Po ułożeniu zdań wybrane dzieci głośno je odczytują oraz mówią z ilu wyrazów składa się zdanie. Następuje wymiana zdań między zespołami. Zdania do ułożenia: Mama dostała narysowane serce. Tomek dał mamie korale. Ela dała mamie tulipany. Mama ma lody dla Ewy. Moja mama lubi sernik. Mama kupiła ładne buty. 9. „Kto przygotował te bukiety dla mamy i co jeszcze ?” – układanie wyrazów z rozsypanki literowej przez dzieci. Każde dziecko otrzymuje kartkę z narysowanymi czterema wazonami kwiatów. W środku każdego kwiatka znajduje się litera. Dzieci odczytują imiona dzieci, które przyniosły te kwiaty, układają je z rozsypaki literowej pod wazonami i przyklejają. Następnie wyodrębniają pierwsze litery z ułożonych imion i układają odpowiedź na pytanie : „Co jeszcze dzieci przygotowały dla mamy ?”. Imiona dzieci : Tola, Ola, Romek, Tomek. Odpowiedź na pytanie : TORT. 10. „Życzenia” – dzieci ustawiają się w rzędzie i śpiewają piosenkę wszystkim mamom. 11. Złożenie życzeń swojej mamie przez każde dziecko, czułe uściskanie oraz wręczenie własnoręcznie wykonanego upominku. 12. Zaproszenie wszystkich mam na herbatę oraz słodki poczęstunek. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 12.05.07, 15:02 Scenariusz zajęć w grupie dzieci 6- letnich Temat: „Ja i moja mama”- określanie stanów emocjonalnych w wybranych sytuacjach. Cel główny: stwarzanie sytuacji umożliwiającej dzieciom określanie poprzez mimikę, nastroju swojej mamy. Cele szczegółowe: dziecko: -potrafi określić stan emocjonalny przedstawiony na rysunku -rozumie jakie sytuacje i zdarzenia wywołują negatywne i pozytywne stany emocjonalne. -umie zaprezentować wybraną przez siebie scenkę. -układa zdania z rozsypanki wyrazowej. -tworzy melodię do ułożonego zdania. -wie czym może zrobić mamie przyjemność. Metody: czynne: samodzielnych doświadczeń słowne : rozmowa, opowiadanie oglądowe : pokaz Forma pracy: grupowa, indywidualna Pomoce: 4 portrety mamy przedstawiające różne uczucia wyrażone poprzez mimikę twarzy, 4 ilustracje przedstawiające dzieci w różnych sytuacjach: - dziecko: które piłką rozbiło wazon, odkurzające pokój, składające życzenia z kwiatami, bijące się z kolegami, rozsypanka wyrazowa dla każdego dziecka, kartki do rysowania, kredki, magnetofon, taśma do nagrywania PRZEBIEG ZAJĘĆ ZADANIA OCZEKIWANE REZULTATY 1. Powitanie „Witamy się śpiewająco” dzieci odpowiadają na powitanie przy akompaniamencie pianina powtarzając tą samą melodię 2. Rozmowa na temat prezentowanych dzieci nazywają stany emocjonalne ilustracji przedstawiających twarz mamy na przedstawionych ilustracjach - mama smutna - mama płacząca - mama uśmiechnięta, radosna - mama zdziwiona 3. Opowiadanie obrazków przedstawiających: - dziecko, które piłką rozbiło wazon - dziecko odkurzające pokój dzieci opowiadają sytuacje - dziecko składające życzenia przedstawione na obrazkach - dziecko bijące się z innymi 4. Dopasowywanie portretów mamy dzieci łącza obrazki w pary do odpowiednich sytuacji 5. Zabawa pantomimiczna dzieci prezentują różne sytuacje „Jaką minę zrobi mama” do wybranego portretu mamy 6. Układanie zdań o mamie dzieci układają zdania z rozsypanki „Ułóż i przeczytaj zdanie’ 7. Tworzenie melodii do ułożonych zdań dzieci śpiewają ułożone zdania - nagrywanie i słuchanie śpiewanych zdań z taśmy magnetofonowe dzieci słuchają nagrania 8. Rysowanie na temat: „Co chciałbyś zrobić dla swojej mamy dzieci rysują własne propozycje by była uśmiechnięta i radosna” 9. Wystawka prac dziecięcych dzieci opowiadają o własnych rysunkach Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Dzien Mamy i Taty 14.05.07, 18:21 pcen.rzeszow.pl/gallery/albums/userpics/10002/SCENARIUSZ%20IMPREZY%20Z%20OKAZJI%20DNIA%20MAMY%20I%20TATY.doc Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Spotkanie opłatkowe z rodzicami 14.05.07, 21:50 SPOTKANIE OPŁATKOWE Temat: „Święta Bożego Narodzenia” Cele główne: -zapoznanie z tradycją związaną ze Świętami Bożego Narodzenia, -podejmowania określonych ról w przedstawieniu, -kształtowanie prawidłowych form komunikacji werbalnej -uściślenie więzi z rodziną dziecka Cele operacyjne: dziecko -zna zwyczaje i tradycję związaną ze Świętami Bożego Narodzenia -wyraża słowem, ruchem, śpiewem treść Jasełek -zna popularne kolędy -zna charakterystyczne cechy postaci występujących w Jasełkach -składa życzenia najbliższym osobom i pracownikom Przedszkola, łamie się z nimi opłatkiem, -przestrzega zawartych umów dotyczących kultury zachowania Formy pracy: indywidualna jednolita, zróżnicowana, grupowa jednolita, zbiorowa. Metody: · podająca · praktyczna · problemowa Pomoce dydaktyczne: kaseta magnetofonowa, ilustracje, dekoracja świąteczna, rekwizyty dla dzieci, opaski na głowy, Wstęp ( nauczyciel): Witam serdecznie wszystkie dzieci i ich rodziców! Zbliżają się dni świętej radości. Wspominamy dzień, kiedy to Pan Jezus przyszedł na świat w ubogiej stajence.. Pierwszymi ludźmi, którzy zobaczyli Dzieciątko nie byli ani królowie, ani władcy, ani bogaci ludzie, lecz prości, ubodzy pasterze. To właśnie im anioł powiedział o cudownym narodzeniu i o tym, gdzie mają szukać małego Pana Jezusa. Od tamtego czasu co roku obchodzimy święto Bożego Narodzenia, gdyż Pan Jezus jest Synem Pana Boga. To taka przedziwna Tajemnica, w którą wierzy twoja mama i twój tato, siostra i brat, babcia, dziadek. Wierzysz Ty i wierzę ja. Wszyscy, którzy uwierzyli w tę tajemnicę Narodzenia Syna Bożego i przyjęli chrzest stali się dziećmi Bożymi. Ludzie wierzący w Pana Jezusa, przypominają sobie co roku cud Narodzenia Pana Jezusa. W ten sposób wszyscy są blisko siebie. Teraz zatrzymajmy się na chwilę w gonitwie codziennych spraw. Uciszmy nasze myśli, usiądźmy i kolędujmy. *„Gwiazdeczki”- improwizacja ruchowa przy muzyce. *Dawno temu, przed wiekami, w małej wiosce Betlejem, cud się zdarzył nad cudami, zszedł na ziemię mały Bóg. (Dagmara) *Rodzi się dzisiaj Boża dziecina Wyciąga cudne swoje rączęta. Tuli je matka, Panienka Święta I tak dzieciątku śpiewa............kolęda „Lulajże Jezuniu” (Sebastian) *Gdy Pan Jezus narodził się w szopce, w Betlejem Wielka gwiazda oświeciła swoim światłem ziemię. (Dagmara) *A Pan Jezus był maleńki, takie dzieciąteczko. Nie miał domu, ni kołyski i leżał w żłóbeczku. (Karolina) *Kolęda „Dzisiaj w Betlejem” *Do Betlejem, do żłóbeczka (Nikola i Karolina T.) przyszła kózka i owieczka. Kózka mała zabeczała, Owca mała wtórowała: Me, me, me, Dzieciątko, Be, be, be Dzieciatko Baw się z nami, owieczkami, poskacz z nami, koziołkami. Hej, kolęda, kolęda! *Do Betlejem, do stajenki (Natalia, KarolinaM.,) przyszły nocą dwie sarenki. Nóżkami zatupały, ludzkim głosem zawołały: Be, be, be, Dzieciątko, Be, be, be, Dzieciątko, Baw się z nami, sarenkami, ucieszymy Cię śpiewakami. Hej, kolęda, kolęda! *Do Betlejem, do Dzieciątka ( Kacper D. Mateusz, przeszły ptaszki i zwierzątka Zaćwierkały, zapiszczały: Lulajże nam, Jezu mały! Pi, pi, pi, Dzieciątko, Pi, pi, pi, Dzieciątko, Baw się z nami, ptaszeczkami, baw się z nami, zwierzątkami. Hej, kolęda, kolęda „Bosy pastuszek”- wspólny śpiew *"Nasza kolęda" –recytacja połączona z improwizacją ruchową. Mali kolędnicy idą do stajenki. Zabiorą ze sobą wesołe piosenki. Oj, wesoło nam, przyszedł do nas Pan. Malutki Jezusik u boku mamusi. Damy sobie ręce, zatoczymy koło. Zanucimy razem kolędę wesołą. *Kolęda „Pójdźmy wszyscy do stajenki” *„Karolina T., Natalia) Wiszą bombki na choince całe kolorowe. Małe pieski, małe kotki, gwiazdki purpurowe.) Wiszą szyszki i orzeszki, malutkie jabłuszka. Duże jeże, muchomorki, czerwone serduszka. W blasku lampek teraz stoi. Pięknem nas urzeka. i Wigilii czeka. *„Na strunach igieł” (improwizacja ruchowa przy muzyce) (Dorota Gellner) Załóż, choinko, śnieżny kożuszek, zawiąż na czole barwny łańcuszek. Na strunach igieł zagraj cichutko, niech wieczór pachnie zieloną nutką. Lu - li lu - li lu - li la, Lu - li lu - li lu - li la, Lu - li lu - li lu - li la, Lu - li lu - li lu - li la. Załóż, choinko śnieżne koronki, przypnij jabłuszka, świeczki i bombki. Na szklanych dzwonkach zagraj cichutko, niech wieczór pachnie zieloną nutką. „Wesoła choinka” (Michał Dz., Michał M. Jakub, Szymon) (Tadeusz Kubiak) Na gałązce choinkowej wiszą dwa jabłuszka. Przy jabłuszku pierwszym – pajac. Przy drugim – kaczuszka. Pajac biały jest jak piekarz, mąkę ma na brodzie. A kaczuszka – złota, jakby kąpała się w miodzie. Popatrz, mamo – woła Krysia – jak ten pajac skacze! A czy słyszysz mówi mama – jak kaczuszka kwacze?- - Pajac tańczy, kaczka kwacze – posłuchajcie sami. A zajączek tu, tuż obok rusza wąsikami. . *„Kolęda „Świeć gwiazdeczko”. *„Wigilijny wieczór” W ten miły wieczór w blasku świec opłatkiem się podzielimy. Przy jednym stole razem dziś, kolędę zanucimy. (Adrian) *Rozświetla mrok choinki blask, melodie kolęd brzmią w uszach. (Kacper) *A w sercach wszystkich radość jest, więc śmiejmy się wesoło. (Julka) *Złożenie życzeń przez nauczycielkę, dzielenie się opłatkiem, wspólne kolędowanie, rozmowa na temat symboli wigilijnych (pierwsza gwiazda, opłatek, wolne miejsce przy stole, wieczerza wigilijna), na temat przeżywania wigilii we własnych rodzinach, poczęstunek. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Świat figur geometrycznych 26.05.07, 11:53 Miejskie Przedszkole Integracyjne nr 43 w Sosnowcu Scenariusz zajęcia otwartego w grupie dzieci 5 – letnich „Misie”. Ø Zajęcie otwarte z zaproszonymi gośćmi; Ø Opracowanie i prowadzenie: mgr Kinga Piankowska; Ø Data: 12.12.2003r.; Ø Temat: „Świat figur geometrycznych.”; Ø Cele ogólne: o Przypomnienie i utrwalenie wiadomości na temat poznanych przez dzieci figur geometrycznych ( koło, kwadrat, prostokąt, trójkąt ); o Wzbogacenie słownika dzieci o wyrażenia związane z poznanymi figurami geometrycznymi; o Wdrażanie do poprawnego posługiwania się utrwalanymi pojęciami; o Kształcenie spostrzegawczości i uwagi; o Doskonalenie umiejętności uważnego słuchania; o Kształcenie sprawności manualnych; o Kształcenie sprawności ruchowej poprzez tańce i zabawy ruchowe; o Doskonalenie wymowy ( piosenki połączone z ćwiczeniami artykulacyjnymi); o Usprawnianie aparatu oddechowego ( ćwiczenia oddechowe ); o Zaprezentowanie rodzicom zdobytej przez dzieci wiedzy oraz umiejętności; Ø Cele operacyjne ( dziecko...): o Poprawnie posługuje się wyrażeniami takimi jak: „ figury geometryczne”, „koło”, „kula”, kwadrat”, „prostokąt”, „trójkąt”, „okrągły”, „kwadratowy”, „prostokątny”, „trójk ątny”, „płaski”, „wypukły”; o Potrafi wyjaśnić znaczenie poszczególnych ( wskazanych wyżej ) pojęć; o Rozpoznaje podstawowe figury geometryczne takie jak: koło, kwadrat, prostokąt, trójkąt pośród innych kształtów; o Określa cechy ( wskazanych wyżej ) figur geometrycznych – podstawowych; o Dostrzega różnicę pomiędzy kołem a kulą ( używa pojęć: płaski, wypukły ); o Posługuje się nazwami podstawowych kolorów; o Analizując cechy figur geometrycznych liczy w zakresie od 1 do 4; o Swobodnie wypowiada się na dany temat; o Uważnie słucha wierszy recytowanych przez nauczycielkę; o Wykonuje pracę plastyczną według poleceń nauczycielki; o Bierze udział w zabawach ruchowych i muzycznych; o Świadomie i czynnie uczestniczy w zajęciu. Ø Pomoce: kaseta z nagraniem pt.: „Kukułeczka” i „Na cztery i na sześć”, szablony podstawowych figur geometrycznych a także innych kształtów, wiersze o kole, kwadracie, prostokącie, trójkącie ( „Wychowanie w Przedszkolu” 10/1990 str554-559 ), duże klocki, szarfy w 4 kolorach, szablony kół w 4 kolorach, tamburyno, piłka, pacynka, kolorowanki z różnymi figurami geometrycznymi, ; ołówki, kredki, miarka krawiecka, trójkąty o różnej długości boków, małe szablony figur geometrycznych – podstawowych ( dla każdego dziecka ) potrzebne do ułożenia pajacyka, obrazek z ukrytymi figurami geometrycznymi ( koła, trójkąty ). Ø Przebieg zajęcia: 1. Przywitanie się z dziećmi i zaproszonymi gośćmi oraz przedstawienie tematu zajęcia. 2. Piosenka integrująca grupę połączona z ćwiczeniami artykulacyjnymi pt.: „Kukułeczka”. 3. Rozmowa z dziećmi na temat pojęcia: „figury geometryczne”: - co należy do rodzinki figur geometrycznych? 4. Charakterystyka koła: - wierszyk recytowany przez pacynkę Gaptusia do obrazka wozu bez jednego koła: „To wesoły konik, z pudełeczka wóz. Będziesz mnie koniku, na wycieczkę wiózł. Konik ze zdziwienia robi wielkie oczy -Gapciu! Jakże taki wóz się będzie toczył ?” - rozmowa z dziećmi na temat sytuacji przedstawionej w wierszyku - odnajdywanie kół w sali - rozpatrywanie różnicy pomiędzy kulą a kołem zwrócenie uwagi na płaskość i wypukłość ( z użyciem piłki ), używanie słowa „ okrągły” - zabawa ruchowa pt.: „Znajdź koło w swoim kolorze”: Dzieci otrzymują szarfy w czterech podstawowych kolorach i poruszają się w rytm muzyki. Gdy muzyka milknie każde dziecko odszukuje w sali koło w kolorze swojej szarfy. - odszukiwanie koła pośród wielu, różnych kształtów pokazywanych przez nauczycielkę. 5. Charakterystyka kwadratu: - wierszyk recytowany przez pacynkę pt.: „Gdzie on jest?” „Gdzie on jest, gdzie on jest? Mama powiedziała mi, że na pewno tutaj jest... To taka dziwna figura, bo nie wiadomo gzie dół a gdzie góra. Do góry głową czy na dół głową, zawsze wygląda jednakowo. Ma cztery boki, tak samo jest długi i szeroki...” - rozmowa z dziećmi na temat poszukiwanego przez Gaptusia kwadratu, po czym dzieci poznają kwadrat - rozpoznawanie kwadratu na obrazku pośród innych kształtów i obrysowywanie go ołówkiem 6. Ćwiczenia oddechowe z unoszeniem i opuszczaniem rąk. 7. Charakterystyka prostokąta: - wierszyk recytowany przez nauczycielkę pt. „Śmieszny domek” z równoczesnym jego ilustrowaniem: „Tu stoi dom z oknami, w oknie widać czyjąś głowę. Pierwsze dziecko jest kwadratowe i drugie też jest kwadratowe ale czwarte i to piąte jest prostokątem.” - określanie cech charakterystycznych dla prostokąta, zwrócenie uwagi na jego boki – mierzenie miarką krawiecką - zabawa ruchowa pt.: „Właściwy krok”: Na dywanie leży ścieżka ułożona z różnych kształtów. Zadaniem dzieci jest iść tylko po prostokątach. 8. Charakterystyka trójkąta: - wierszyk recytowany przez nauczycielkę pt. „Pajacyk” z równoczesnym jego ilustrowaniem; „Koło i kwadrat i cztery prostokąty a ręce i kapelusz to będą trójkąty” - analiza postaci pajacyka, rozpoznawanie trójkątów spośród innych figur geometrycznych - omawianie wyglądu trójkąta - pokaz trójkątów w celu ukazania dowolnej długości ich boków 9. Praca przy stoliku: dzieci otrzymują koperty z miniaturowymi szablonami figur geometrycznych – podstawowych i mają za zadanie ułożyć postać pajacyka według wzoru zaprezentowanego przez nauczycielkę. 10. Zabawa ruchowa pt.: „Do jakiej rodzinki figur należysz?” Dzieci otrzymują od nauczycielki różne figury geometryczne: koła, kwadraty, prostokąty, trójkąty. Przy dźwiękach muzyki biegają swobodnie po sali, gdy muzyka cichnie każde dziecko staje przy odpowiednim szablonie figury geometrycznej określając tym samym przynależność do danej rodzinki figur. 11. Zadanie plastyczne polegające na odszukaniu na obrazku ukrytych kół i trójkątów i zakolorowaniu ich według polecenia nauczycielki. 12. Zakończenie zajęcia piosenką pt.: „Na cztery i na sześć”. 13. Podziękowanie dzieciom za udział w zajęciu a gościom za przybycie. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Przywitanie lata 27.05.07, 00:34 KONSPEKT ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU GR. IB (4-latki) (oprac. Katarzyna Szymańska, Przedszkole nr 146 we Wrocławiu) Temat: Wesołe zabawy na przywitanie lata. Cele ogólne: -kształcenie umiejętności segregowania przedmiotów według wielkości, -doskonalenie uważnego słuchania, -utrwalenie nazw niektórych zwierząt ( krowa, koń, słoń, biedronka, ślimak, żaba) Cele operacyjne: -potrafi rozróżniać wielkość przedmiotów i posługiwać się pojęciami ją określającymi: „duży – mały” , Środki dydaktyczne: -koperty z sylwetami dzieci i ubrankami wycięte z papieru, klocki, karty pracy,ilustracje zwierząt, Metody: -działania praktycznego Formy: -praca z grupą, praca indywidualna Przebieg zajęć: 1. „Tańcowały dwa Michały”- zabawa ruchowa do piosenki 2. „Małe i duże zwierzątka”-zab dyd. Wybieranie spośród ilustracji dużych i małych zwierząt oraz „zaprowadzenie ich we wskazane miejsce” duże nad rzekę, małe do lasu) 3. „Zwierzaki”-zab. ruchowa w zależności od słyszanej muzyki dzieci poruszają się jak słonie lub żabki 4. „Klocki”- zab.dyd. – dzieci segregują duże klocki do dużego pojemnika a małe do małego 5. „Staś i Grześ”-zab. dyd. – dobieranie ubranek do sylwet chłopców (małego i dużego), 6. „Pieski”- praca przy stolikach- dzieci mają ilustracje przedstawiające dwa pieski i dwie budy (duże i małe).Zadaniem dzieci jest połączyć pieska małego z małą budą a dużego z dużą i pokolorować obrazek Zestaw zabaw ruchowych: 1. „Pociąg”- zabawa orientacyjno- porządkowa Dzieci biegają w rozsypce. Na sygnał ustawiają się w pociąg za wyznaczoną osobą .Po kilku powtórkach udają się na wycieczkę do lasu 2.”Miś”- ćw. dużych grup mięśniowych Mis usłyszał zbliżające się dzieci, przebudził się, przeciągnał i poszedł szukać innego miejsca (dzieci w siadzie klęcznym, głowa i ramiona opuszczone nisko, powoli prostują się, wstają, przeciągają się, przechodzą w inne miejsce sali i ponownie naśladują misia. 3.”Niskie gałęzie ”-zab. z elementami czworakowania. Dz. muszą przejść pod nisko rozciągniętą skakanką (gałąź)-czworakują. 4.”Wiatr”- ćwicz. Tułowia- skłony boczne W lesie wieje wiatr i kołysze drzewami- w staniu lekki rozkrok, ramiona wysunięte w bok i kołysanie w prawą i lewą stronę. Wiatr kołysze też trawę- to samo w siadzie klęcznym. 5. „Ścieżka”- zab. z elementem równowagi Do polany trzeba przejść po wąskiej ścieżce (szarfa). Spacer zmęczył dzieci- odpoczywają w leżeniu. 6.”Jezioro”- zab. z elementem biegu Dzieci biegną do jeziora, wskakują i naśladują ruchem pływanie w leżeniu. Zmarzły, więc znów biegają po lesie(powtórka). 7.Marsz dookoła sali w rytm muzyki- powrót z wycieczki.. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Zabawa badawcza "Gdzie jest powietrze" 27.05.07, 00:46 Scenariusz zabawy badawczej „Gdzie jest powietrze?” Prowadząca: Wiesława Kubiak Grupa: 5- 6 latki Cele operacyjne: - dziecko wie, że powietrze jest wszędzie wokół nas - dziecko zna znaczenie powietrza w życiu ludzi, zwierząt i roślin - dziecko potrafi obserwować ruch, kierunek i siłę powietrza Przebieg: 1. Marsz ze śpiewem piosenki pt. „Wiatr psotnik”. 2. Otworzenie niespodzianki – „Paczki w paczce”. *Pierwsza paczka zawiera bardzo dużą ilość balonów (więcej niż dzieci w grupie) -ćwiczenia oddechowe *Druga paczka zawiera różne przedmioty (piórka, szyszki, bibułki, skrawki lekkich i ciężkich materiałów...) -zabawa dydaktyczna „Co unosi się w powietrzu?” *Paczka trzecia zawiera woreczki foliowe. -zabawy ruchowe: „Łapiemy powietrze” „Robimy wiatr” *Paczka czwarta zawiera świeczki i osłony. -doświadczenie *Paczka piąta zawiera wiatraczki, patyczki z kolorową krepą, wstążki... -zabawy ruchowe w ogródku przedszkolnym Nauczycielka proponuje dzieciom marsz z paskami krepy (dzięki nim widoczny jest ruch powietrza). Pani woźna wnosi dużą paczkę. Informuje, że jest ona zaadresowana do pani i dzieci z naszej grupy. Dzieci dziękują za dostarczenie przesyłki, rozwiązują dużą kokardę i odczytują wraz z panią napis na paczce: „Bawcie się wesoło i szukajcie powietrza wkoło”. Nauczycielka z dziećmi otwiera duży karton. Okazuje się, że w nim są kolejne. Dzieci dmuchają balony. Nauczycielka bawi się wraz z dziećmi i głośno „sobie” zadaje pytanie: „Dlaczego ten balon rośnie?”, a przy wypuszczaniu powietrza stwierdza: „A teraz maleje – Dlaczego?” Dzieci chcąc pomóc pani interesują się jej problemem i szukają odpowiedzi... Krótka rozmowa nt. „Co to jest powietrze?” Nauczycielka stwierdza, że chce pobawić się 2 balonami, ale podrzuca je a one szybko spadają i ciągle trzeba je dmuchać. Dzieci proponują zawiązanie balonika np. sznurkiem. Nauczycielka wykonuje polecenie dzieci – pierwszy zawiązany balonik unosi się w powietrzu. Nauczycielka dmucha drugi balon tak mocno, że „przypadkiem” pęka – pyta dzieci: „Ojej, a gdzie jest teraz powietrze z balonika?” Po kilku takich zabawach dzieci na pewno będą wiedziały że powietrze jest wszędzie wokół nas. Dzieci samodzielnie segregują zawartość paczki, eksperymentując przy tym. Dzielą przedmioty na te, które unoszą się w powietrzu i na te, które natychmiast spadają. (zauważają, że jest to zależne od ciężaru) Chętne dzieci eksperymentują dalej – dzielą przedmioty na te, które unoszą się szybciej i te, które unoszą się wolniej. (zauważają, że jest to zależne nie tylko od ciężaru, ale też od siły wiatru) Dzieci poruszając się po sali łapią w woreczki powietrze (mogą je zawiązać, porównywać wielkość, szybkość spadania). Dzieci zastanawiają się nad tym, jak zrobić wiatr. Dmuchają, ruszają szybko ręką, materiałem, woreczkami foliowymi, kartką papieru... (zauważają zależności między siłą wiatru a wysokością unoszonych przedmiotów oraz kierunkiem wiatru a kierunkiem poruszania się ciał) Nauczycielka podpala świeczki, niektóre przykrywa osłoną inne nie. Dzieci obserwują. Świeczki pod osłoną szybciej gasną –jest tam mało powietrza. (dzieci zauważają, że powietrze potrzebne jest do spalania) Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re:Rozne 27.05.07, 00:55 www.przedszkola-tg.pl/scenariusze/wstep_scenar.htm Odpowiedz Link
burczy01 Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 31.08.10, 13:23 Tekst rymowanki "pizza"... ciekawie i smakowicie brzmi I ciekawe, gdzie to można znaleźć Odpowiedz Link
trybiq21 Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 13.08.14, 21:23 Od Siebie mogę dodać spis ciekawych scenariuszy ze strony: www.mamydzieci.pl/kategoria/dla-rodzicow/scenariusze-zabaw-i-lekcji/ Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zapoznanie z cyfrą 6 27.05.07, 10:44 eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3297/ Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:47 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola I Prowadząca: Barbara Szczerba Grupa wiekowa: 3-latki Rodzaj zajęcia: zajęcie adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z dziećmi i rodzicami Cele: eliminowanie stresu związanego z rozpoczęciem edukacji przedszkolnej poznanie szatni, sali zajęć i łazienki dziecięcej swobodne rozmowy z rodzicami nawiązywanie kontaktu z dziećmi – poznanie ich imion Pomoce: wizytówki, znaczki indywidualne, balony, mazaki, nagranie walca F. Chopina Przebieg: Serdeczne powitanie dzieci i rodziców przed budynkiem przedszkola. Zapoznanie z szatnią i znaczkami indywidualnymi – zmiana obuwia. Rozdanie wizytówek dla dzieci i rodziców. Zapoznanie z salą zajęć i łazienką – zawieranie umów, zachęcanie do samodzielności. Swobodne zabawy dowolnie wybraną zabawką – odkładanie na wyznaczone miejsce; spontaniczne rozmowy z rodzicami – zdobywanie wiedzy na temat dzieci, bliższe poznanie rodziców. Wspólna zabawa w balonik (ustawienie w dużym kole; recytacja w różnym tempie i głośności) Baloniku nasz malutki Rośnij duży, okrąglutki Balon rośnie że aż strach Przebrał miarę no i ... bach. Ozdabianie balonów przyniesionych przez dzieci - dmuchanie baloników przez rodziców i wspólne z dziećmi ozdabianie ich mazakami. Taniec z balonikiem – walc F. Chopina (na różne sposoby: balonik trzymamy brzuchami) Pożegnanie się przez podanie ręki. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:48 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola II Prowadząca: Barbara Szczerba Grupa wiekowa: 3-latki Rodzaj zajęcia: zajęcie adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z dziećmi i rodzicami Cele: eliminowanie stresu i pozbywanie się lęku przed nieznajomym nawiązywanie kontaktu z dziećmi i rodzicami tworzenie atmosfery radości, przyjaźni i zaufania, przybliżenie rodzicom codziennej pracy z dzieckiem Pomoce: wizytówki, znaczki indywidualne, balony, mazaki, nagranie walca F. Chopina, woreczki gimnastyczne Przebieg: Powitanie w szatni – wizytówki. Stworzenie pociągu i „wjazd” do sali zajęć. „Pociąg” zatacza koło; rodzice siadają na dywanie i tworzą „foteliki” (z nóg) dla swoich dzieci. Zabawa „Witam tych, którzy...” – osoby wezwane głośno klaszczą. Mają krótkie włosy Lubią się uśmiechać Itp. ........... Pamiętają naszą piosenkę „Uła kła, kła” Zabawa do piosenki „Uła kła, kła” Zabawa „Balonik” Zabawy naśladowcze z wykorzystaniem woreczków gimnastycznych (....ana: rodzic- dziecko – różne kombinacje). Nauka piosenki inscenizowanej: Nóżki moje tańczą (wytupywanie) Rączki moje klaskają (klaskanie) Paluszek wskazuje (wskazywanie palcem) Kto najładniej tańcuje (obroty w miejscu) „Mój portret” – rysowanie kredkami z udziałem rodziców, zorganizowanie wystawy w sali. Pożegnanie się przez podanie ręki. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:48 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola III Prowadząca: Barbara Szczerba Grupa wiekowa: 3-latki Rodzaj zajęcia: zajęcie adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z dziećmi i rodzicami Cele: eliminowanie stresu i pozbywanie się lęku przed nieznajomym nawiązywanie kontaktu z dziećmi i rodzicami tworzenie atmosfery radości, przyjaźni i zaufania, przybliżenie rodzicom codziennej pracy z dzieckiem Pomoce: wizytówki, znaczki indywidualne, balony, mazaki, nagranie walca F. Chopina, woreczki gimnastyczne Przebieg: Powitanie w szatni – wizytówki dla dzieci i rodziców. Wspólny taniec przy muzyce – przerwa w muzyce – witanie się przez podanie ręki ze swoim sąsiadem. „Powiedz misiowi jak masz na imię” – rodzic tworzy „fotelik” siedząc na dywanie, dziecko w środku. Miś krąży po obwodzie, dziecko mówi swoje imię. „Zaproś zabawkę do zabawy” – zapamiętaj jej miejsce i postaraj się odłożyć ją po skończonej zabawie – zabawy dowolne, nawiązywanie kontaktu z dziećmi i rodzicami. Wspólne sprzątanie zabawek. Zabawa „Baloniku nasz malutki” Nauka piosenki inscenizowanej ruchem: Uła kła kła Uła kła kła My nie mamy nic takiego. Jedna łapka, druga łapka Skrzydełka żadnego. Nagrody za udział w zabawach – cukierki. Pożegnanie się przez podanie ręki. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:49 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola - dzień I Temat: „My jesteśmy krasnoludki” – spotkanie w sali Rodzaj: zajęcia adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z całą grupą, indywidualnie Pomoce: wizytówki, mazaki, kredki, kolorowy papier, krepina, klej, nożyczki. Cele: stwarzanie okazji do integracji rodziny z przedszkolem eliminowanie stresu związanego z rozpoczęciem roku szkolnego poznanie dzieci i rodziców przybliżenie rodzicom form pracy z dzieckiem zapoznanie z szatnią, salą i łazienką – przydzielenie znaczków indywidualnych. Przebieg: Serdeczne powitanie dzieci i rodziców przed budynkiem przedszkola. Przejście do szatni. Odszukanie znaczka indywidualnego (próba zapamiętania) Zmiana obuwia – zachęcanie do samodzielności Wypisanie wizytówek Przejście do sali zabaw. „Mam na imię” – przedstawienie się Zapoznanie z salą i kącikami zabaw. Dowolne zabawy wybraną zabawką. Próby zapamiętania miejsca ustawienia zabawek, zachęcanie do odkładania na miejsce Podczas zabaw spontanicznych nauczyciel prowadzi rozmowy z rodzicami, i dziećmi w celu pozyskania informacji dotyczących dziecka, zachęca dzieci nieśmiałe, rozwiązuje ewentualne spory. „Sprzątamy salę”- zachęcanie dzieci do odkładania zabawek na miejsce. Zabawa naśladowcza do piosenki „My jesteśmy krasnoludki”. My jesteśmy krasnoludki Hop sa sa, hop sa sa Pod grzybkami nasze budki Hop sa sa, hop sa sa Jemy mrówki, żabie łapki Oj tak tak, oj tak tak A na głowach mamy czapki To nasz znak, to nasz znak Gdy ktoś zbłądzi to trąbimy Tru tu tu, tru tu tu Gdy ktoś senny to uśpimy Lu lu lu, lu lu lu Gdy ktoś skrzywdzi krasnoludka O jo joj, o jo joj To zapłacze niezabudka A ja jaj, a ja jaj Zabawy ruchowe metodą W. Sherborn. „Taniec robotów”- dziecko staje na stopach dorosłego i wspólnie tańczą do muzyki. „Tunel”- rodzice stoją „gęsiego” z rozstawionymi nogami, dzieci na czworaka przechodzą przez tunel. „Kołyska”- zabawa wyciszająca – rodzic siedzi na podłodze, dziecko wtulone pomiędzy nogi i ręce, delikatnie kołyszą się razem. „Czapka krasnoludka” – prace plastyczne tworzenie z kartek technicznych czapek i ozdabianie ich według pomysłu. Rozdanie cukierków dla dzieci. Pożegnanie przez podanie ręki i zaproszenie do zabawy na kolejny dzień. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:49 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola - dzień II Temat: „Moje zwierzątko” – spotkanie w sali Rodzaj: zajęcia adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z całą grupą, indywidualnie Pomoce: wizytówki, mazaki, masa solna. Cele: eliminowanie stresu związanego z rozpoczęciem roku szkolnego – tworzenie miłej atmosfery przypomnienie imion wdrażanie do zgodnej zabawy zachęcanie do samodzielności (łazienka, toaleta, zmiana obuwia). zapoznanie z techniką lepienia z masy solnej Przebieg: Powitanie w szatni Zmiana obuwia – zachęcanie do samodzielności Utworzenie „pociągu” i przejazd do sali Wypisanie wizytówek Ustawienie w kole „Miś krąży – powiedz swoje imię” przypomnienie imion „My jesteśmy krasnoludki” - przypomnienie piosenki Zabawy dowolnie wybraną zabawką zachęcanie do odkładania zabawek na miejsce wdrażanie do zgodnej zabawy „Odszukaj swoje kapcie” - zabawa dzieci składają na środku sali swoje (jeden) kapcie. Na sygnał nauczycielki każdy szuka swojego kapcia. – uwrażliwienie rodziców na konieczność podpisywania dziecięcych rzeczy. „Pudełko ze zwierzątkami” – zabawa ruchowa Dzieci siedzą na kolanach rodziców. Na hasło „Z pudełek wychodzą... np. kotki”, dzieci wychodzą na środek sali naśladując koty. Na słowa „ Zamykam pudełka” – dzieci wracają do rodziców. „Moje zwierzątko” – prace plastyczne z masy solnej mycie rąk, sprzątanie po zabawie. Pożegnanie przez podanie ręki, zaproszenie na następne spotkanie. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecia adaptacyjne dla dzieci nowoprzyjetych 27.05.07, 10:50 Scenariusz zajęcia adaptacyjnego dla dzieci nowoprzyjętych do przedszkola - dzień III Temat: „Nasz ogródek” – spotkanie w ogrodzie Rodzaj: zajęcia adaptacyjne z elementami pedagogiki zabawy Forma: praca z całą grupą, indywidualnie Pomoce: wizytówki, chusta animacyjna, tunel Cele: zapoznanie z terenem zabaw maluchów w ogrodzie przedszkolnym zachowanie zasad bezpieczeństwa tworzenie atmosfery radości, przyjaźni i zaufania Przebieg Powitanie przed budynkiem przedszkola Zaproszenie i przejście do ogrodu Przypomnienie piosenki „My jesteśmy krasnoludki” Zabawy chustą animacyjną Pod chustę wchodzą Karuzela Statek na morzu Kolory „Tunel” przejście przez tunel Zapoznanie z terenem zabaw małych dzieci. Zabawy dowolne na terenie Pożegnanie. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecie otwarte dla rodzicow-Pociag do krainy. 27.05.07, 10:51 Konspekt zajęcia otwartego dla Rodziców z elementami pedagogiki zabawy "POCIĄG DO KRAINY PANI JESIENI" Grupa dzieci 5 – letnich. Rodzaj zajęcia: zajęcie z elementami pedagogiki zabawy Cele: integracja grupy – wzajemne poznanie uczestników rozpoznawanie owoców i warzyw poprzez różne zmysły: smaku, dotyku, węchu nazywanie podstawowych warzyw i owoców oraz innych skarbów jesieni /liście, kasztany, żołędzie/, określanie i cech charakterystycznych /gładki, miły, kwaśny, duży itp./ budowanie wiary we własne możliwości – głównie osoby nieśmiałe tworzenie miłej atmosfery, czerpanie radości ze wspólnej zabawy integracja grupy – wzajemne poznanie uczestników Metody: zadaniowa, zabawowa Pomoce: apaszki, warzywa, owoce, duże arkusze papieru, materiał przyrodniczy /liście, kasztany, jarzębina…/, klej, pędzle. Przebieg: "Wizytówki" Każdy dorosły wchodzący do sali pisze imię swoje i swojego dziecka na karteczce w kształcie czterech rodzajów warzyw /ziemniak, marchew, cebula, burak/ i przykleja ja do ubrania w widocznym miejscu. . "Poznajmy się bliżej" Rodzice i dzieci siedzą w wielkim kole i kolejno przedstawiają się – podają swoje imię oraz mówią jaki owoc lubią najbardziej. "Ekspresowe powitanie" – zabawa ruchowa Na znak prowadzącego wszyscy /każdy z każdym/ starają się np. uścisnąć jak najwięcej dłoni uśmiechać się do jak największej liczby osób pogłaskać jak najwięcej głów złapać jak najwięcej pięt itp. Piosenka "Jesień" 5 "Zaczarowany worek" – zagadki dotykowe Dzieci siedzą z zawiązanymi oczami. Każde dziecko kolejno wyjmuje z worka owoc lub warzywo, podaje jego nazwę, określa wygląd lub smak. Zagadki smakowe. Dorośli siedzą na krzesłach a zawiązanymi oczami. Prowadzący częstuje ich kawałkami warzyw na wykałaczkach. Dorośli odgadują co zjedli. "Sałatka jarzynowa" – zabaw ruchowa Uczestnicy siedzą na krzesłach tworząc koło. Na hasło prowadzącego zamieniają się miejscami np. buraki z cebulami, marchewki z ziemniakami itp. Piosenka "Ogórek" "Przynieś kasztany" Chętne dzieci wybierają leżące na dywanie listki. Liczą kropki przyklejone na odwrocie każdego liścia. Zadaniem dzieci jest przynieść tyle samo kasztanów z kącika przyrody ile jest kropek. Pociąg do Krainy Pani Jesieni" – praca plastyczna. Dzieci z rodzicami ozdabiają pociąg materiałem przyrodniczym i papierem kolorowym. Zorganizowanie wystawy w szatni. Prowadzące: Jadwiga Konert i Izabela Milewska Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecie integracyjne dla rodzicow 27.05.07, 10:53 Scenariusz zajęcia integracyjnego z Rodzicami pt. "Barwy jesieni" Cele: wprowadzenie radosnego nastroju ukazanie korzyści, jakie daje nam przyroda jesienią rozwijanie słuchu fonematycznego tworzenie sytuacji umożliwiających dziecku dostrzeganie rytmicznie pojawiających się regularności {jabłko-gruszka, seler-pietruszka} rozwijanie pamięci kinestetycznej rozwijanie zmysłu czucia i wyobraźni twórczej dziecka poznawanie otaczającej rzeczywistości przy pomocy zmysłu węchu i dotyku. Pomoce płaszczyk jesienny opaska z motywem jesiennym worek warzywa, owoce pieprz, ocet, pomarańcza, cebula, czosnek brystole, klej, pędzle materiał przyrodniczy (liście, kwiaty, owoce jarzębiny) Zabawy integracyjne w kole wiązanym. "iskierka" (uścisk dłoni, przekazanie uczuć miłości, ciepła) powitanie części ciała inspirowane treścią piosenki pt. "Przedszkolaczek" Przebieg zabawy: W kole wiązanym rodzice i dzieci ze śpiewem poruszają się w rytm piosenki. Na hasło przybliżają się do środka koła witając się częściami ciała (ręce, nogi, kolana itp.) Piosenka pt. "Idzie jesień" Przebieg zabawy. Dzieci w półkolu śpiewają piosenkę. Jedno dziecko przebrane za jesień z koszem warzyw i owoców porusza się pokazując dary jesieni. Zabawa pt. "Kogo wołamy?" Przebieg zabawy: Dzieci siedzą w kole na dywanie podzielone na dwie grupy. Rodzice na krzesłach też w dwóch grupach. Jedno dziecko /wybrane z wyliczanki/ wychodzi do łazienki, pozostałe ustalają, jakie przywołają imię dwusylabowe np. To-mek, Dar-ria. Po ustaleniu wypowiadają sylabami określone imię – dziecko wracające z łazienki odgaduje je. Zabawa pt. "Witaminki, witaminki". Przebieg zabawy: Rodzice i dzieci ustawiają krzesła w kole siedzeniem do środka siadając na nich. Osoba prowadząca przydziela, w jakie warzywo lub owoc ma się wcielić rodzić i dziecko (jabłko-gruszka, seler-pietruszka). Liczba krzeseł jest o jeden mniejsza od liczby uczestników. Na hasło prowadzącego miejscami zamieniają się jabłko z gruszką i seler z pietruszką. Natomiast na hasło „witaminki” wszyscy uczestnicy zmieniają miejsca. Uczestnik, który nie zdążył zająć miejsca przejmuje rolę prowadzącego zabawę. Zabawa pt. "Czarodziejski worek" - rozpoznawanie warzyw i owoców poprzez dotyk. Przebieg zabawy: Na środku stoi pięć krzeseł. Udział bierze pięcioro dzieci zaproszonych do zabawy po imieniu. Kolejno wkładają rękę do worka i nie patrząc starają się odgadnąć, jakie warzywo lub owoc wzięły do ręki. Po wyjęciu warzywa lub owocu z worka weryfikują czy prawidłowo określiły jego nazwę. Zabawa pt. "Co się unosi w powietrzu?" - rozpoznawanie produktów z wykorzystaniem zmysłu węchu bez kontroli wzroku (pieprz, czosnek, cebula, ocet, pomarańcza). Przebieg zabawy: Na środku stoi pięć krzeseł. Udział bierze pięcioro rodziców, którzy mają zawiązane oczy chustkami. Wąchają wybrany produkt i odgadują jego nazwę. Układ taneczny do piosenki pt. "Chodzi wiatr po łące&". Przebieg zabawy: Biorący udział stają w parach twarzami do siebie w pewnej odległości, tworząc tzw. Uliczkę. Wyznaczona para cwałem bocznym rozpoczyna taniec w uliczce, powraca na swoje miejsce i zaprasza do tańca parę sąsiadów. Układanie kompozycji z materiału przyrodniczego – zajęcia w pięciu zespołach (rodzice i dzieci). Podziękowanie za udział we wspólnej zabawie, rozdanie nagród, poczęstunek (galaretka, napoje). Prowadząca Eliza Margiel Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecie integracyjne dla rodzicow 27.05.07, 10:54 Scenariusz zajęcia integracyjnego z rodzicami w grupie dzieci 5-6 letnich pt. "Kolorowa jesień" Cele: pogłębianie więzi emocjonalnej z innymi członkami rodziny, aktywizowanie wszystkich zmysłów podczas zabaw, rozwiązywania zagadek i zajęć aktywizujących myślenie, opanowanie przez dzieci układów tanecznych – umiejętność wykorzystania ich podczas spotkania, doskonalenie sprawności manualnych i twórczej aktywności podczas tworzenia prac z wykorzystaniem materiału przyrodniczego Pomoce: magnetofon z nagraniem melodii piosenek "Pomidorek", "Kasztanki", tańcem "Krakowiak", płyta z nagraniem utworu A. Vivaldiego "Cztery pory roku" naturalne okazy owoców i warzyw obrazki przedstawiające owoce i warzywa, tablica magnetyczna, zagadki, brystol – duże arkusze, klej materiał przyrodniczy: wysuszone kolorowe liście pochodzące z różnych drzew, wysuszone kwiaty, płatki róż jarzębina, żołędzie, noski klonu Przebieg spotkania Przywitanie rodziców, zaproszenie do wspólnej zabawy. Zabawa integracyjna pt. "Iskierka". Uczestnicy zabawy stoją w dużym kole poprzez uściśnięcie ręki. Zabawa ilustrująca słowa piosenki pt. "Pomidorek". Zabawa pt. "Czarodziejski woreczek". Dzieci z prowadzącą siedzą w kole. Podchodzą do niej, wkładają ręce do woreczka i za pomocą dotyku, węchu rozpoznają warzywa i owoce i nazywają je. Jeżeli dziecko nie potrafi podać nazwy prowadząca podaje pierwszą sylabę /dzieci 5-letnie/, lub pierwszą głoskę /6-latki słowa-nazwy. Zabawa pt. "Czy to owoc, czy warzywo?". Rodzice rozpoznają za pomocą smaku warzywa i owoce /pokrojone znajdują się w małych pojemniczkach/. Nazywają je, określając, czy jest to owoc, czy warzywo. Piosenka pt. "Kasztanki". Rozwiązywanie zagadek. Odszukiwanie przez dzieci na tablicy magnetycznej obrazka stanowiącego odpowiedź. Dzieci 5-letnie podają rozwiązanie – słowo, dzielą je na sylaby. Dzieci 6-letnie dzielą słowo – rozwiązanie zagadki - na głoski. Na zagonie złota głowa Smaczne pestki w sobie chowa. /dynia/ Zielone łódeczki, a w łódkach kuleczki. Gdy się ugotują, każdemu smakują. /groch/ Każdy odgadnie tę zagadkę. Ma biały korzeń i zieloną natkę. /pietruszka/ Jakie warzywo, nawet niewielkie Wyciśnie z oczu słoną kropelkę? /cebula/ Dobra gotowana, dobra i surowa. Choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa. /marchew/ Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony. /ogórek/ Z soczystych liści złożona, Okrągła głowa zielona. /kapusta/ Ma okrągły brzuszek i ogonek mały. Będzie z niego na obiad barszczyk doskonały. /burak/ Spadłem nagle z drzewa, leżę na trawniku. W brązowej koszulce, w zielonym płaszczyku. /kasztan/ Co jesienią z dębu spada? Co ze smakiem dzik zajada? /żołędzie/ Jakie klapsy swym obyczajem, Wesołej dzieciarni najczęściej rozdaje? /gruszki/ Lubią mnie dzieciaki, szukają mnie wiewiórki, smaczny jestem w środku, na wierzchu mam skorupkę. /orzech/ "Jaki to owoc, jakie to warzywo?" – odgadywanie nazw owoców i warzyw przez rodziców po wylosowaniu obrazka. Dzielenie słowa stanowiącego nazwę na głoski, wyróżnianie głosek na początku, w środku i na końcu. "Ojciec Wirgiliusz" – wspólna zabawa z rodzicami ze śpiewem znanej piosenki. Uczestnicy zabawy stoją w kole. W środku koła stoi wybrany rodzic. Podczas śpiewu piosenki osoba znajdująca się w kole wykonuje gesty – pokazuje jakie prace wykonuje się jesienią w ogrodzie , w polu, w sadzie. Pozostałe osoby naśladują wykonywane ruchy. Taniec "Krakowiak" w wykonaniu dzieci. Taniec "Krakowiak"- wspólny taniec dziecka z rodzicem. "Kolorowa jesień" – wspólna praca plastyczna z wykorzystaniem materiału przyrodniczego w pięciu zespołach. Układanie i przyklejanie kompozycji na dużych kartonach. W czasie pracy słuchanie muzyki A. Vivaldiego "Cztery pory roku" – "Jesień". Zaproszenie gości na poczęstunek przygotowany przez dzieci – "Napoleonka" Zakończenie spotkania, podziękowanie za wspólną zabawę, dzielenie się wrażeniami, swobodne rozmowy. Prowadząca Monika Karaban Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Zajecie integracyjne dla rodzicow 27.05.07, 10:55 Konspekt zajęcia integracyjnego z Rodzicami "Kolorowa Jesień" w grupie dzieci 4 - 5 letnich Cele: tworzenie radosnej atmosfery wzajemne poznanie się rozwijanie słuchu fonematycznego rozwijanie możliwości słuchowo głosowych poprzez śpiew i recytacja rozwijanie odporności psychicznej, przyzwyczajanie dzieci do godzenia się z porażką rozpoznawanie owoców po smaku, bez kontroli wzrokowej Metody: zadaniowa i zabawowa Pomoce: apaszki, wizytówki, krzesła, duże arkusz z bloku rysunkowego, farby plakatowe w jesiennych kolorach, pędzle, pojemniki z wodą, słomki, patyczki do szaszłyków, owoce /jabłko, gruszka, śliwka, winogrona/, kaseta magnetofonowa, magnetofon, serduszka, książki do ćwiczeń językowych z rodzicami. Przebieg zajęcia: Zabawy integracyjne w kole wiązanym wg "Pedagogiki zabawy" Klauza inspirowane piosenkami "Iskierka" "Jestem sobie przedszkolaczek" "Wita was słoneczna dziewczynka" Improwizacje twórcze dzieci pt. "Jesień, jesień różne dary niesie". piosenka pt. "Jarzynowy wóz" wiersz wg pomysłu nauczycielki pt. "Jedz owoce i jarzyny" fragment wiersza pt. "Grzyby" Jana Brzechwy Zabawa pt. "Wesoła drużyna" rodzice i dzieci" Wszyscy stoją w kole, na środku stoją cztery krzesła. Do środka wchodzi pięć osób – zawsze jest o jedno krzesło mniej, niż osób biorących udział w zabawie. Osoby stojące na obwodzie koła klaszczą w dłonie śpiewając piosenkę wg pomysłu nauczycielki "Jak to miło i wesoło, gdy drużyna krąży w koło. Krzesło tu, krzesło tam, ja dla ciebie krzesło mam. Krzesło tu, krzesło tam, postaraj się o nie sam". W dowolnym momencie prowadzący wypowiada hasło "Hop!" jako sygnał do zajmowania miejsca na krzesłach przez uczestników zabawy. Zabawa pt. "Co powiedzą nam kubki smakowe?" /dzieci i rodzice – po pięć osób/. Rozpoznawanie szaszłyków owocowych bez kontroli wzroku (jabłko-gruszka-śliwka, śliwka-gruszka-jabłko, gruszka-jabłko-śliwka, winogrono-śliwka-gruszka, śliwka- gruszka-winogrono). W zabawie bierze udział pięcioro rodziców i pięcioro dzieci poproszonych, aby zajęli miejsca na krzesłach stojących na środku sali. Po zawiązaniu oczu rozpoznają owoce po smaku zjadając owocowy szaszłyk. Zabawa pt. "Marsz stonogi" /rodzice i dzieci). Rodzice z dziećmi ustawiają się na obwodzie koła tak, aby widzieć przed sobą plecy kolegi. Uczestnicy zabawy trzymając się za ubranie maszerują w rytm śpiewanej piosenki tworząc zamknięte koło "Idzie sobie stonoga, stonoga, stonoga aż się trzęsie podłoga, podłoga hej!". Na podane hasło słowne wyciągają rękę, nogę, szyję, ucho itd. do środka koła, na zewnątrz, do góry, do dołu. Taniec ludowy pt. Chodzi wiatr po łące" /rodzic z dzieckiem/ Cwałowanie boczne w parach w tzw. uliczce w rytm muzyki. Akcentowanie rytmu przez klaskanie. Taniec para za parą po obwodzie koła przy skrzyżnie podanych i wyciągniętych rękach. "Jesienny portret" Malowanie w parach /rodzic i dziecko/ farbami akwarelowymi w barwach jesieni. Najpierw do portretu pozuje dziecko a rodzic maluje, potem dziecko maluje a rodzic pozuje. Próby uchwycenia w twórczości plastycznej nastroju rodzica i dziecka po wspólnej zabawie. Podziękowanie za wspólną zabawę. Rozdanie nagród – serduszek dla każdej rodziny, oraz książek do rodzinnych zabaw językowych pt. "Aby język był giętki". Prowadzące Eliza Margiel i Ewa Karczewska Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Święto Niepodległości 31.05.07, 18:02 www.przedszkolenr8.elk.pl/scen1.pdf Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Koncert kolęd,pastorałek i piosenek świąteczny 31.05.07, 18:04 www.przedszkolenr8.elk.pl/koledy.pdf Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Pozegnanie 6-latkow przez 5-latki 16.06.07, 11:05 www.przedszkola.edu.pl/_publikacje07/pozegnanie_dzieci_szescioletnich.doc Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Święto Europy 16.06.07, 17:55 www.przedszkole1kg.republika.pl/europek2.html Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Różne 08.07.07, 14:46 www.miastorybnik.pl/P17/scenariusze.htm Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Halloween z duszkami 08.07.07, 15:24 www.klub.oficynamm.pl/publikacje/halloween.doc Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Podróż do Wielkiej Brytanii 10.07.07, 20:59 www.przedszkola.edu.pl/_publikacje/D_Gruszczynska_Podroz_scenariusz.doc Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Przeróżne 10.07.07, 21:07 www.klub.oficynamm.pl/index.php?NR=6 Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Przeróżne 11.07.07, 18:37 przedszkole.przeworsk.pl/innowacje.html Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Przeróżne 11.07.07, 18:45 www.przedszkole.p-ce.oswiata.org.pl/oswiata/publikacje/publikacje.html Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Przeróżne 11.07.07, 18:57 www.womczest.edu.pl/rodn/default.php?main=forum&sub=materialy&info=przedszkole Odpowiedz Link
ewtro Różne scenriusze... 29.08.07, 19:57 Mam nadzieję, że się tu jeszcze nie pojawiły... Tyle tego już... www.przedbuk.archpoznan.org.pl/scenariusz/spis.html Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Różne ... 12.09.07, 21:39 www.edukacja.edux.pl/przedszkole.php Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Różne ... 09.10.07, 15:46 www.rybnik.pl/p10/art_i_scen.htm Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Różne ... 09.10.07, 21:49 przedszkole5.ksiezyc.pl/start/index2.html Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Różne ... 17.10.07, 17:38 www.wodip.opole.pl/~p51opole/scenariusze.htm Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Świeto Pluszowego Misia (25 listopada) 19.11.07, 16:19 www.literka.pl/article20270.html www.puchatek.dyn.pl/25112004/scenariuszweb.htm Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Walentynki 27.01.08, 10:40 www.przedszkole.poddebice.pl/2007-2008/publikacje/walentynki.pdf Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Bal serduszkowy 27.01.08, 10:43 www.pm154.edu.lodz.pl/Publik/Bal_Serduszkowy_PM154.pdf Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Walentynki 27.01.08, 10:45 www.cen.edu.pl/publik/luty2007/walentynki.html Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: różne 16.02.08, 08:36 www.scholaris.edu.pl/Portal?secId=778XI7JQALIW71764065MXC1 Odpowiedz Link
przedszkolaczkowy_swiat Re: Pozegnanie przedszkola 26.04.08, 16:15 szkolnictwo.pl/index.php?id=PU9523 Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: zdrowie (swietne pomoce !) 12.09.08, 09:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47465&w=71167930 Odpowiedz Link
grzeio75 Re: zdrowie (swietne pomoce !) 19.01.09, 09:08 Dziękuję bardzo Jestem bibliotekarzem (działu dziecięcego) i chętnie sięgam po Wasze cudowne rady i w pracy i w życiu osobistym. Pozdrawiam i życzę dużo pomysłów w tym Roku Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: zdrowie (swietne pomoce !) 28.03.09, 08:12 Bardzo miło czyta się takie słowa,Dziękuję! Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Inscenizacje 05.04.09, 11:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47465&w=63110999&a=64294156 Odpowiedz Link
prawdziwy.przedszkolak Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 27.05.09, 18:07 Dużo scenariuszy jest na www.wychowanieprzedszkolne.pl/scenariusze Odpowiedz Link
q2c2 Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 15.03.10, 23:16 Well, no cóż, brakło tekstu, ale bez względu na to, co Autorka chciała napisać, śmiem twierdzić, że najwięcej list scenariuszy zawiera baza w Blogu Męża Nelki Przedszkola (BMNP): p2b2.wordpress.com/inspiracje/scenariusze/ Pozdrawiam, MNP Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: śmieszne przedstawienia 19.06.10, 10:44 forum.gazeta.pl/forum/w,47465,111943715,111943715,SMIESZNE_PRZEDSTAWIENIE.html Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 14.03.11, 10:38 www.edukacja.edux.pl/przedszkole.php Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 14.03.11, 10:41 www.przedszkola.edu.pl/strony/publikacje.htm Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 17.03.11, 09:04 eduseek.interklasa.pl/ Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 27.03.11, 12:59 chomikuj.pl/szamyszka/Do+przedszkola/Scenariusze/Prima+aprilis,113475223.doc Odpowiedz Link
emil-ia Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 28.03.11, 09:03 chomikuj.pl/lila1 tu w folderze konspekty przedszkole są konspekty wiosenne Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 16.04.11, 13:50 Polecam scenariusze z chomików do ktorych linki są w wątku przyszpilonym u góry forum. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 18.03.12, 07:36 www.przedszkola.edu.pl/scenariusz-uroczystosci-na-swieto-powitania-wiosny.html Odpowiedz Link
mojemieszkanie24 Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 21.04.12, 20:17 mnie interesuje jakaś INSCENIZACJA na dzień mamy.absolutnie nie chce stania i klepania na pamięć wierszy. Dzieci mają 5 lat Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 19.07.12, 09:22 mojemieszkanie24 napisała: > mnie interesuje jakaś INSCENIZACJA na dzień mamy.absolutnie nie chce stania i k > lepania na pamięć wierszy. Dzieci mają 5 lat Z wierszy da się zrobić inscenizację,trochę inspiracji i nie bedzie klepania,dodajesz rekwizyty,dzielisz na role,wprowadzasz ruch ilustracyjny,robisz odpowiednie stgroje i dekoracje i już. Odpowiedz Link
nauczycielka_przedszkola Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 01.09.12, 08:31 tnij.org/rzms Odpowiedz Link
kingap86 Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 26.05.14, 20:20 Dziewczyny, nie mogę znaleźć nic ciekawego w sieci na Dzień Przyjaciela. Co wyjątkowego można ( oprócz zabaw integracyjnych) wykonać, czym zaskoczyć dzieci i Panią Dyrektor? Nie chcę nudnej pogadanki czym jest przyjaźń i cechach przyjaciela. Musi być wow..... Szukam inspiracji , może miałyście takie święto w swoich przedszkolach? Może robiłyście coś wyjątkowego czym możecie się podzielić? Będę wdzięczna. Jestem odpowiedzialna za realizację takiego scenariusza ( ok 30 min) w grupie 4 latków ale także i w grupie łączonej 5 i 6 latków. Dajcie znać. Jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link
karina.walorek Re: Ciekawe scenariusze (wygrzebane w necie) 27.03.16, 12:03 Tutaj można znaleźć dobre scenariusze zajęć dla dzieciaczków, tak by przeprowadzić im ciekawe zajątka: ucze.pl/zasoby/wychowanie-przedszkolne/?klasa=starszaki-2 Można to zrobić bezpłatnie, tylko trzeba się zarejestrować z kodem szkoły. Odpowiedz Link