bogatka1 Re: ~ Paint ~ 12.03.11, 13:25 Kolejność poruszania się w Paincie, klikać trzeba na opcje zaznaczone tutaj na niebiesko. Opcja Zapisz jako jest pokazana poniżej w screenie. Standardowo obrazek jest zapisywany w rozszerzeniu .bmp Różne możliwości edycji obrazka. Zapisane obrazki w rozszerzeniu .bmp są cięższe, czyli zajmują więcej miejsca w komputerze. Można kliknąć na wybór rozszerzenia i wybrać np. .gif lub .png Ja najczęściej po kadrowaniu zdjęcia ze screenu zapisuję w .jpg Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~ Paint ~ 15.03.11, 20:59 Autografie, ta ramka zrobiona przez Inwersję fajnie otacza mniszka, daje takie wrażenie, jakby były w niej kwiaty, wygląda interesująco. Spróbowałam także zrobić taką częściową inwersję. Zaznaczyłam lewą część obrazka i Edycja -> Kopiuj. Ta część jest w schowku. Teraz usunąć trzeba zaznaczenie: po prostu klika się poza ramką zaznaczenia na obrazku. Teraz Obraz -> klik Odwrócenie kolorów i Edycja ->Wklej następnie wskaźnikiem klika wewnątrz wklejonej warstwy i przeciąga na właściwe miejsce. Klik na obrazku poza wklejoną warstwą skleja obie warstwy. Uwagi: - Pracować trzeba zawsze na duplikacie, to zapobiega utracie pliku. - Zapisywać zawsze Zapisz jako, dopiero potem ewentualne poprawki można zatwierdzić klikając Zapisz. - Cofanie w Paincie to tylko trzy operacje, dlatego warto klikać Zapisz przed ryzykownymi operacjami. Odpowiedz Link
autograf42 Re: ~ Paint ~ 10.03.12, 09:28 Paint jest dobry do zrobienia screenu, ale nie ma warstw Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~ PhoXo~ 03.02.13, 02:54 www.phoxo.com/en/ free download, www.phoxo.com/en/teach/ FAQ translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fdownload.cnet.com%2FPhoXo%2F3000-2192_4-75374051.html omówienie programu PhoXo Łatwo pobiera się, łatwo instaluje, ma dużo możliwości, polecam po sprawdzeniu. Odpowiedz Link
an.ta Re: ~ PhoXo~ 03.02.13, 21:44 Coś mi nie szło to kadrowanie w Poincie. Wreszcie się udało To masz Bogatko przepis na dobrą surówkę Odpowiedz Link
an.ta Re: ~ PhoXo~ 03.02.13, 21:53 A programu PhoXo nie mogę pobrać, bo mój komputer już pewnie nic nie pobiera Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~ PhoXo~ 27.07.17, 13:40 Mikrosoft zabija systemowego Painta: www.theguardian.com/technology/2017/jul/24/microsoft-paint-kill-off-after-32-years-graphics-editing-program Wspominam go, bo w nim stawiałam pierwsze kroki w nauce grafiki komputerowej. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: ~ PhoXo~ 27.07.17, 14:26 PhoXo można pobrać z www.phoxo.com/en/ jest opis, można też pobrać dodatkowe materiały z poziomu programu, klikając w okienku materiałów na przycisk "Dodaj". Odpowiedz Link