fettinia 03.12.09, 16:49 Wszelkie "forumy" juz szumia,piernicza,szaleja a my nic Prosze tu do tablicy-co kto juz przygotowal,co ma zamiar przygotowac i wogole wszelkie impresje swaiteczne mile widziane Znaczy-wigilijnie,prezentowo i swiatecznie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaiewa Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 16:55 Bo my sie powoli rozgrzewamy, za to jak damy na Wigilie, to kapcie wszystkim pospadaja Liczy sie final, nie przedbiegi A ja na razie w swiecie adwentowym zyje. O Wigilii jeszcze szczerze mowiac nie myslalam A. Odpowiedz Link
achulaw Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 17:01 JA TEŻ NIE MYŚLĘNawet sprzątać nie zaczęłam, ale jakoś nigdy nie szaleję pod tym względem bo pucuję regularnie. Planuje tylko wiadomo specjalne mycie okien i wypranie chodnika w przedpokoju. Kuchennie : tradycyjnie bez szaleństw .Ukochana moczka i makówki, pewnie ze względu na moje Kochanie włączę do menu rybę " po grecku" i śledzie w buraczkach. Odpowiedz Link
fettinia Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 17:06 wlasnie-moczke mialam w zeszlym roku sprobowac od kolezanki i jakos nie wyszlo..byly przepisy,ale moze przypomnimy? Odpowiedz Link
achulaw Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 17:28 Pewnie Jeśli chodzi o moczke to cała gama przepisów w naszym zapomnianym wątku śląskim może tam zainteresowanych przekierowanywać? Odpowiedz Link
fettinia moczka 03.12.09, 20:45 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,87744973,87761341,Re_A_moczka_gdzie_.html Odpowiedz Link
achulaw Re: moczka 04.12.09, 10:44 To forumowanie moczkowe było pewnie też na KUCHNIogólnej. Odpowiedz Link
fettinia Re: moczka 04.12.09, 10:54 bylo forum.gazeta.pl/forum/w,77,9784514,,MOCZKA_przepis_.html?v=2 Odpowiedz Link
wadera3 Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 17:31 Narobiłam pierniczków, część pojechała do Manchesteru, narobiłam również gwiazdek szydełkowych ooo...takich: One również pojechały do Manchesteru, barszcz się kisi, a ja przymierzam się do upieczenia ciasteczek do łamańców, aaa, no i piernik Apolki dojrzewa na balkonie. Odpowiedz Link
julsza Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 18:24 gwiazdki sliczne ja zabezpieczam piernikiem staropolskim rodzine i 2 przyjaciolki - pierniczki zrobie za tydzien, a piernik cos kolo 17-18 grudnia. znalazlam dzis na blogach przepis na pierniczki z Bazylei - liczylam, ze pojade przed swietami przez Bazylee i nabede, ale podroz bedzie innym srodkiem lokomocji i nie po drodze, wiec chyba zrobie je sama. i cantucci piernikowe mnie kusza. ozdobilam dekupazem pare swiec jeszcze. a poniewaz - jak juz wspominalam - jedziemy na gotowe, wiec tylko ten piernik zapakuje do kufra i fruuu... Nie bede sprzatac ani stroic. jakos nie mam melodii w tym roku i dobrze, ze bede daleko stad. Odpowiedz Link
fettinia Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 18:34 Oj Julsza..troche pesymistycznie to zabrzmialo.. Odpowiedz Link
julsza Re: no dobra swiatecznie:DD 05.12.09, 16:25 fettinia napisała: > Oj Julsza..troche pesymistycznie to zabrzmialo.. wiem - sorry... natomiast bardzo sie ciesze - z dnia na dzien coraz bardziej (i nawet strach przed lataniem zostal troche przytlumiony), bo jestem ciekawa swiat zagranicznych (drugi raz w zyciu wyjezdzam na Gwiazdke dalej niz 15 km) i cala rodzina bedzie razem - tak wiec melodia zaczyna grac, a ze inna niz w poprzednich latach... sami wiecie - zycie nie jest constans... Odpowiedz Link
fettinia Re: no dobra swiatecznie:DD 05.12.09, 16:35 strach przed lataniem rozumiem mam to samo.. to niech gra ta melodia dalej i coraz piekniej Odpowiedz Link
ajer2 Re: no dobra swiatecznie:DD 05.12.09, 22:51 Wczoraj upiekłam pierniczki.Wyszły naprawdę super(a piekę pierwszy raz).Te pierniczki są na smalcu z masłem,pyszne.Dzisiaj robiłam krokiety z kapustą i grzybami, zamroziłam.Prezenty dla najmłodszych kupione,czekam jeszcze na jedną przesyłkę(kupiłam przez internet)i wsio.Maluchy załatwione.Muszę jeszcze kupić prezenty dla czwórki dorosłych.Po niedzieli zamierzam zabrać się za mycie okien,większego brudu nie ma bo jestem na bieżąco tzn.staram się byćDużo świątecznych zmagań jeszcze przede mną,postaram się informować na bieżąco.Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link
olusinska Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 18:31 Piękne, po prostu śliczne! Ech też chciałabym umieć takie robić. Ostatnio uczyłam się robić kwiatki na szydełku, bo zamarzyło mi się mieć taką broszkę a uznałam, że te dostępne w sklepach są za drogie. Zamierzam też taką broszkę sprezentować siostrze, zawsze to chyba miło dostać coś, co wymagało pewnego wysiłku. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 20:41 ale ci zazdroszcze talentu do takich cudeniek ja probowalam proste rzeczy na szydelku robic i nic mi nie wychodzi. wiec od roku nieskutecznie mecze babcie... Odpowiedz Link
kwiat_slonecznika Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 18:46 a mnie zainspirowała Nobullshit w Galerii potraw i będę robiła panforte di Siena forum.gazeta.pl/forum/w,77,102590019,102633859,Re_Panforte_di_Siena_prosze_o_przepis.html Odpowiedz Link
czarna9610 Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 20:22 Na razie żyje przeprowadzką pracową .Trochę się komplikuje i święta muszą poczekać z tydzień Odpowiedz Link
fettinia Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 20:44 oj to niech sie przestanie komplikowac Odpowiedz Link
kwiat_slonecznika Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 10:02 fettinia napisała: > aa podziwiamja sie nie podejmuje Na razie nie podziwiaj, jeszcze nie wiem czy mi wyjdzie Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: no dobra swiatecznie:DD 03.12.09, 22:51 Nie piernicze, nie szumie i nie szaleje. Zaczne dopiero kolo 17 grudnia, gdy juz bede w Polsce. Mieszkanie bedzie wysprzatane, a poza tym i tak w nim nie ma mebli (oprocz stolu, materaca i lozeczka dla dziecka), wiec nawet gdy bedzie brudno (w co watpie), to i tak z porzadkiem uporam sie raczej szybko . Na srodku postawie wielka choinke, zeby progenitura miala radosc. Menu Wigiline tradycyjne, Noworoczne tez. Co do pierwszego dnia Swiat - jeszcze nie wiem. W Drugi zamierzamy sie relaksowac. Odpowiedz Link
jan.kran Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 04:48 Ja będę w Święta sama i pracuję non-stop ale odkryłam polski sklep w Oslo Jest kapusta kiszona , pierogi i różne takie więc sobie coś po polsku upichcę Kran Odpowiedz Link
hallucination Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 08:53 Ja powoli mysle nad menu wigilijnym, tym bardziej iz wyjezdzam do swojego domku na wsi wiec musze troche pomyslelogistycznie bo domek stary i nie wyposazony we wszystkie sprzety ale wyposazony w cisze i spokoj Najwazniejsze jak co roku juz mam z glowy - kupilam juz wszystkie prezenty w listopadzie, grudzien jest na dokupowanie drobnych rzeczy - ja wogole chyba fortune wydaje na prezenty ale lubie patrzec na radosc innych. Oczywiscie nie zapomnialam o sobie i kupilam juz dla siebie perfumy jak co roku......i juz ich uzywam Poza tym jestem bardzo podekscytowana tym wyjazdem na swieta i Nowy Rok na wies. To beda prawdziwe swieta bo okolica jest z okreslenia "gdzie wrony zawracaja" Mam tylko nadzieje ze dam rade i w piecu mi nagle w nocy nie zgasnie, nie mam wprawy w paleniu w kominku Odpowiedz Link
a74-7 Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 16:30 Najpierw wpuszczam nastroj swiateczny przez drzwi ) Okna juz wypucowane,podlogi rowniez , w niedziele choinka wjedzie na "salon" ,Bigos juz machniety,gryzie sie w lodowce, pasztety juz przygotowane na wyjazd ... jeszcze takie tam drobiazgi;-D... zgodnie z planem , ba nawet oplatek juz mam ( mozna kupic w polskim sklepie ) Wigilia w L przy karpiu i salatce jarzynowej ,barszczyk i inne cudenka rybne maja byc .Dziecie made in UK wcina karpia bez grymasow i nie ma dla niej swiat bez salatki W pierwszy dzien rano wyruszamy na wies (40 mil) i tam sniadanie i swiateczny obiad "catering" jedzie z nami , ale tam raczej atmosfera swiateczna ,Slask i Mazowsze umila nam czas koledami , spacery po okolicy , winko,wspominki do poznej nocy i bycie razem - to chyba najbardziej magiczne momenty na ktore czekamy ... Powrot do rzeczywistosci w drugi dzien swiat Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
szczypiorek00 Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 17:36 Jeszcze nic nie zrobilam. Za szybko te swieta. Odpowiedz Link
kreola Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 20:52 No co Wy? Jakie swieta? To jeszcze trzy tygodnie! Nie mam zielonego pojecia co zrobie. Z pewnoscia deser, o ktory prosza wszyscy zawsze i ktory jest ukrainski Namoczone suszone sliwki nadziewane orzechami wloskimi i to wszystko zalane bita smietanka. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 20:57 pierniczki beda jutro wieczorem. choinka pewnie w przyszlym tygodniu bo maz sie niecierpliwi - na swieta jedziemy do pl. wiec stwierdzil ze chce sie najpierw nasza nacieszyc (u mnie w domu zawsze ubieralo sie w wigilie) swiatelkami mieszkania i tak nie obwiesze bo mi sie to nie podoba. na swieta jedziemy do tesciowej wiec pewnie znowu bedzie chciala wszystko sama (choc 2lata temu pozwolila mi lepic pierogi) no ale uszka pewnie zrobie jeszcze u siebie, ale tylko dla rodzicow (oni jada jak zwykle do brata mamy ) bo u tesciowej pewnie babcia juz z miesiac temu zrobla i leza sobie zamrozone. no a z prezentami.... musze pare drobiazgow wymyslic dla tych z ktorymi swieta wypadna mi znowu w przyszlym roku. i jak zwykle nie wiem co kupic 22letniemu kuzynowi Odpowiedz Link
czarna9610 Re: no dobra swiatecznie:DD 04.12.09, 22:02 Byłam w OBI i dokupiłam parę ozdób świątecznych Odpowiedz Link
roseanne Re: no dobra swiatecznie:DD 05.12.09, 14:46 zjadlam z najblizszymi paczke pierniczkow wyszukalam przepis na makowczyk, zeby przywiezc bratowej kupie dzis jakies galazki moze bigos wstawie, ale przedswiateczny - mam gosci w sobote przed wyjazdem co to im musze objasnic jak sie kotka maja zajmowac to przy okazji i nakarmie Odpowiedz Link
achulaw Re: no dobra swiatecznie:DD 05.12.09, 15:36 Kupiłam bakalie i uzupełniłam środki czyszcząco-myjące Odpowiedz Link
berkanan witam przedświątecznie 08.12.09, 17:42 samej wigilii u teściów nie znoszę, ale co roku wkręcam się w atmosferę przedświąteczną, dekoracje, klimaciki...już w listopadzie myślę o prezentach dla całej rodzinki (od strony męża w wigilię...sporawo ich)( a jak się uda w święta u mojej rodzinki jedziemy 200km )W tym roku własnoręczne prezenty dla dorosłych, bo cieniutko z kaską...liczyłam na zamówienia projektów, ale mnie wyrolowali buuu Tak więc wyszywam właśnie poduszki rischelieu yyy...jak toto się pisze?? Namalowałam storczyki na brązowym papierze, będzie trzeba tylko ładnie oprawić...nad facetami myślę, bo co takim własnoręcznie? A z dekoracjami już powoli szaleję...Wymarzyłam sobie białe okna (tęsknota za śniegiem) więc będą perełki(zostało mi prawie całe pudełeczko koralików po dekoracjach na wesele dla znajomych) na żyłkach zawiązane co 15 cm, a żyłki od siebie co jakieś 5cm na cieniutkiej gumeczce pod roletą na przyssawki przyczepionej...wiążę to pieroństwo po trzy sznurki dziennie, bo mnie szlak trafia...ale efekt będzie zabójczy. Pod nimi na parapecie będą stały...(jak coś zarobię na malowankach)miniaturowe cyklamenki, też białe. Zapewne będę robić dla całej tutejszej rodzinki stroiki, pod warunkiem, że zdobędę świeże gałązki(sprzedają już sypiące się)...widziałam też ściętą topolę z mnóstwem jemioły, muszę zrobić wyprawę, zanim wywiozą. Piernik dzięki Julszy już drugi rok w porę nastawiłam. Muszę jeszcze zrobić pierniczki...znaczy ciasto, bo to jest niesamowite, jak mój zabiegany mąż zasiada z synem (lat siedem) i wykrawa foremkami, a potem zdobią pisakami cukrowymi (wychodzą piękne...w tym roku dam im całkowicie wolna rękę, bo w zeszłym za bardzo się wtrącałam w twórczość ;P ) Odpowiedz Link
berkanan aaa no i cytrusy mi pachna 08.12.09, 17:55 bo suszę na kaloryferach już od paru dni, do stroików...pięknie wygladają razem czerwone grapefruity, pomarańcze i cytryny-zachowują kolory, do tego węzełki kory cynamonowej (po ugotowaniu zalewy octowej do gruszek wyciągnęłam cynamon , wysuszyłam i nadaje się do ozdób... Odpowiedz Link
fettinia Re: aaa no i cytrusy mi pachna 08.12.09, 18:06 Echa Berka-juz sobie wyobrazam te Twoje strojenieZrobisz zdjecia prawda? Odpowiedz Link
berkanan Re: aaa no i cytrusy mi pachna 09.12.09, 12:38 oczywiście!! mam nadzieję, ze będzie tak wyglądało, jak sobie wymarzyłam...tylko te kwiatki jeszcze kupić...buuu kaski nie ma... Odpowiedz Link