Dodaj do ulubionych

Sposób na gładki chleb.

12.02.10, 19:01
Mój mąż piecze chleb i jest bardzo smaczny, ale zawsze na pęka podczas pieczenia i potem źle się kroi. Może za krótko rośnie przed pieczeniem? I .....kruszy się .....- czy jakby dodać jajko, będzie bardziej zwięzły?
Proszę podpowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: Sposób na gładki chleb. 12.02.10, 20:56
      Jaki chleb piecze? Drozdzowy, czy na zakwasie? Z jakiej maki? Bialej, czy z
      pelnego przemialu?
      • tamaryszek44 Re: Sposób na gładki chleb. 12.02.10, 22:08
        Składniki
        1kg mąki pszennej
        1.2 kg żytniej
        5 dkg drożdży
        sól woda
        To wszystko.
        • pani.serwusowa Re: Sposób na gładki chleb. 12.02.10, 22:13
          Drozdze nie udzwigna na moje oko takiej ilosci maki zytniej, wiec trzeba albo
          wyhodowac zakwas, albo piec na drozdzach z przewaga maki pszennej. Moim zdaniem
          chleb wiec nie wyrasta wystarczajaco, stad pekanie. Choc czasem nawet pieknie
          wyrosniety chleb peka, ja akurat lubie - pekniete bochenki sa urokliwe. smile

Po drugie nie ma w chlebie zadnego tluszczu, co wplywa na to, ze sie kruszy.
          Nastepnym razem dodajcie kilka lyzek oliwy, oleju, czy stopionego masla. Na pol
          kg maki daje ok. 3 lyzek.

Moze Krysia dorzuci swoje 3 grosze - ona bardzo obyta z wypiekami chlebowymi.
          • krysia2000 3 grosze 12.02.10, 23:51
            No kuma Serwusowa ma rację. Przy takiej ilości mąki żytniej zakwas jest
            nieodzowny. Do końca nie rozgryzłam biomechanizmu, który się za tym kryje, ale z
            tego, co już wiem i wyczytałam:

1. Żyto w porównaniu z pszenicą zawiera mniej glutenu, a jednocześnie więcej
            wielocukrów.

2. Glutenowe wiązania tworzą strukturę chleba. Im więcej glutenu, tym mocniejszy
            miąższ.

3. Z tego powodu chleby z mąki żytniej są trudniejsze do wykonania i
            zdecydowanie słabszy (bardziej łamliwy, kruchszy) mają miąższ. Sensowny, pulchny
            żytni wypiek cukierniczy jest w ogóle awykonalny. Zresztą jakiekolwiek inny,
            poza pszennym. Dlatego mówiąc "mąka" w domyśle mamy "pszenna".

4. Zwykłe drożdże piekarnicze do rozbicia zawartej w zbożu skrobi na strawną dla
            nich maltozę wytwarzają spore ilości amylaz, które przejawiają także "korozyjne"
            właściwości względem glutenu. Jednakowoż działanie amylaz inhibituje kwaśne
            środowisko, a takie zapewnia chlebowy zakwas, a nie piekarskie drożdże. No i
            dzięki temu z tej skąpej ilości glutenu w życie utkać można jako taki chleb.
            Choć nie ma co liczyć na to, że chleb żytni dorówna miękkością i sprężystością
            miąższu chlebowi pszennemu. Taki jego urok, że jest kruchy i ceglasty zdeka.
            Choć obecnie lansuje się go na zdrową alternatywę dla coraz bardziej
            ciasteczkowych chlebów pszennych, to kiedyś to był chleb dla ubogich. Żyto było
            tańsze i łatwiejsze w uprawie od delikutaśnej pszenicy. Rosło na gorszych
            glebach i w nieprzyjemnej pogodzie. Więc to było ziarno dla mas, szczególnie w
            surowym klimacie Skandynawii i Rosji.

Proponuję więc wyhodowanie zakwasu chlebowego, albo zdecydowane zmniejszenie
            udziału żyta w chlebie.
            • tamaryszek44 Re: 3 grosze 13.02.10, 11:35
              Dzięki serdeczne. A kwas chlebowy można samemu wyhodować?
              • krysia2000 Re: 3 grosze 13.02.10, 12:17
                Oczywiście, że można. Zajmuje to jakiś tydzień do dwóch uważnej hodowli, ale potem zakwas można trzymać w lodówce, odświeżać regularnie co kilka dni i wykorzystywać do następnych wypieków. Ja właśnie zakręciłam ciasto na bagietki na zakwasie, który już drugi rok trzymam.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/IC6C2gBO9kYpfD9jUB.jpg

Można też kupić gotowe suszone kultury zakwasu, albo dostać od kogoś odrobinę gotowego i samemu dalej hodować. Spytaj w pobliskiej piekarni, czy by nie odstąpili Ci kilku łyżek zakwasu. Tylko w takiej prawdziwej piekarni, a nie na stoisku piekarniczym w hipermarkecie, gdzie o zakwasie nie mają zielonego pojęcia.

A właśnie a propo: Serwusowa, kumoszko! Jak Ci tam Twój zakwas chlebowy wyszedł? Wygląda tak rześko, jak ten?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/fI1fISZNHPpcNgMCbB.jpg
                • tamaryszek44 Re: 3 grosze 13.02.10, 16:23
                  To znaczy że od a do z sama go nie zrobię, tylko muszę mieć gotowego kilka łyżek? Ok, mam pod nosem piekarnię i poproszę, ale co dalej dodać i ile.
                  A......i potem chleb piec na zakwasie i drożdży nie dawać? Ile tego zakwasu na półtora kilo mąki.?
                  • julsza Re: 3 grosze 13.02.10, 18:47
                    tamaryszek44 napisała:

> To znaczy że od a do z sama go nie zrobię, tylko muszę mieć
                    gotowego kilka łyże
                    > k? Ok, mam pod nosem piekarnię i poproszę, ale co dalej dodać i
                    ile.
                    > A......i potem chleb piec na zakwasie i drożdży nie dawać? Ile
                    tego zakwasu na
                    > półtora kilo mąki.?

zrobisz sama.
                    idz na blog Liski - tam jest prosto opisane, jak zrobic zakwas.
                    jesli potrzebujesz bardzo duzo i dokladnie to na blog chleb.info.pl -
                    znajdziesz tam informacje i przepisy
                  • krysia2000 Re: 3 grosze 13.02.10, 19:26
                    Możesz samemu wykonać zakwas jak najbardziej. Łatwiej tylko otrzymać gotowy.

Nie, nie musisz dodawać drożdży do zakwasu. Możesz, ale nie musisz. Liska
                    nagminnie dodaje do swoich chlebów na zakwasie drożdży piekarniczych, ale ja nie
                    wiem, czemu ma to służyć. Nie ufa mocy nośnej zakwasu, czy się jej po prostu
                    spieszy?

A może, tak sobie właśnie pomyślałam ten żytni zakwas według Liski jest niepełną
                    kulturą zakwasu? Tzn. zalęgły się tam laktobakcyle, jak w zakwasie na żur, ale
                    kandydozy nie skolonizowały, albo skolonizowały marnie?

Wejdź jutro na Galerię Potraw i poszukaj mojej prezentacji o bagietkach. Tam się
                    dowiesz więcej na temat wyrobu chleba metodą zakwasową. Możesz też zajrzeć na
                    moją wcześniejszą prezentację chleba z cydrem. Samym dodatkiem cydru się nie
                    przejmuj, bo to smakowy szczególik. Ogólne zasady pozostają te same:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,105500391,105500391.html
                • pani.serwusowa Dziekuje, ze pytasz. :) 14.02.10, 20:35
                  Podobnie. Znaczy sie babluje, ale jest deko ciemniejszy. Bo maka z pelnego
                  przemialu. Ale jeszcze nie mialam czasu piec chleba na nim. Moze pod koniec
                  tygodnia mi sie uda.
    • kasiahashi Re: Sposób na gładki chleb. 13.02.10, 22:59
      Upiekłam właśnie zakwasowy, żytni chleb.... popękał sad
      telepatia ????? piekę od roku , taki nigdy nie był..... mój
      wniosek - kiedy się nie przejmujesz i poprostu pieczesz - jest oki,
      kiedy kombinujesz i myślisz o pękaniu - pęka wink.. a tak poważnie,
      myślę,że kupiłam jakąś trefną mąkę do zakwasu tym razem i on
      był "leniwy" słabo pracował, długo ciasto rosło... i w temp. nie
      dało rady i pękło.... ciekawe jaki będzie w smaku ???.... dowiem się
      jutro dopiero... miłego wieczoru K
    • zwiatrem Tamaryszku 14.02.10, 14:16

skorzystaj z Julszowej porady, na tej stronie jest mnostwo przepisow, a zakwas
      po tygodniu bedziesz miec wlasny;
      my lubimy pekniety chleb, ale powiem CI ze i na zakwasie chleb peka, gdybys
      chciala to mam przepis na drozdzowy zwykle pszenno-zytnie buleczki i z tego
      przepisu pieke okragly, nie pakajacy chleb;
      • tamaryszek44 Re: Tamaryszku 14.02.10, 21:53
        Jasne że chcę. proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka