jacek1f 28.05.10, 21:55 Compaq, kiedys wypasiony, z nagrywarka, klawiatura, monitorem 17", ale kineskopowym - duzym. Windowsy itp. I co - mam tak go wystawic? Co sie robi? Przeszukalem neta, strony sa ale ruchu na nich brak.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emigrantka34 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 28.05.10, 22:01 Wyrzucic na pewno nie mozna, bo to odpad przemyslowy, potencjalnie niebezpieczny. Dwa lata temu mialam podobny problem, z moim starym compaqiem zreszta. W Krakowie zajmowala sie tym jedna firma, zdaje sie ze jakis "odlam" MPO. Zadzwonilam na polecony numer i w umowiony dzien wystawila grata na ulice. Oni przyjezdzaja i zbieraja na zamowienie, a przynajmniej przyjezdzali i zbierali z ulicy. Zadzwon do odpowiednika MPO w Wawie - powinni wiedziec. Odpowiedz Link
ajer2 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 28.05.10, 22:07 Chcesz komuś dać za darmo czy wyrzucić?Ja oddałam swój w dobre ręceWywiesiłam kartę,że oddam sprawny za darmo i nr telefonu.Za parę minut się pozbyłam sprawiając komuś radość Odpowiedz Link
jacek1f oczywiscei, ze oddac, to dziala i 28.05.10, 22:13 jest w sumie bardzo ok. Nie bede wyrzucal nielegalnie! Ale jak - oprocz kartek - znalezc miejsce dla niego? Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: oczywiscei, ze oddac, to dziala i 28.05.10, 22:31 z tym oddawianiem miala wlasnie taki problem, ze nikt nie chcial mocno uzywanego kompa. i w koncu trzeba bylo go wyrzucic (legalnie). Odpowiedz Link
a74-7 Re: oczywiscei, ze oddac, to dziala i 28.05.10, 22:35 zawin w plastikowy worek, wystaw na ulice z kartka : comp na chodzie, do wziecia , ot co. Zawsze znajdzie ktos kto go przygarnie . Przynajmniej u nas tak sie robi Odpowiedz Link
jacek1f znam gratyzchaty i inne 6 stron, ale 28.05.10, 22:41 nic nie daja Rozwiesze wkolo w takim razie. I sprawdze w Stolecznej, bo z W-wy jestem, moze tej maja darmowki... Odpowiedz Link
wilowka Re: oczywiscei, ze oddac, to dziala i 28.05.10, 22:37 Jest taka strona graty z chaty, tylko teraz mi się nie otwiera. Nie wiem skąd jesteś, ale w Łodzi jest gazeta "Gratka" i tam co środę dział "oddam za darmo" można się za darmo ogłosić. A sama jak mam np ciuchy do oddania, to zanoszę do kościoła, tam zakonnice oddają tym, co potrzebują. Może jakaś świetlica osiedlowa, miejska by potrzebowała? A może sąsiedzi znają jakiegoś młodziaka, co by przygarnął z miłą chęcią? Odpowiedz Link
a74-7 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 28.05.10, 22:46 a nie mozesz podwiezc go gdzies do charity czy do domu dziecka ?Moze im sie przyda . Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
ewa9717 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 28.05.10, 23:06 A może zapytaj na pomocnych emamach? Odpowiedz Link
a74-7 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 28.05.10, 23:14 nosz jacku, byl kiedys wypasiony, ale obecnie compaq to najtansze badziewie w dodatku z 17" kineskopowym minitorem .... Odpowiedz Link
jacek1f ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 28.05.10, 23:22 bede jezdzil ani dzwonil z ksiazki po domach dziecka i zakonach i dopraszal sie zeby wzieli, nie? Dlatego pytam, czy moze ktos wie, czy jest jakis sposob ..? Ale widze, ze nie ma, po szukaniu w necie tez wyglada, ze nie ma sposobu... Wykartkuje okolice. ps. mialem tak samo dwa lata temu z telewizorem super, niby PCk chcialo zabrac itp i nikt nigdy nie pojawil sie.... taka bida w kolo, ze nikt nie potrzebowal naprawde. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 28.05.10, 23:31 po domach dziecka nie masz co dzwonic, wbrew pozorom oni maja komputery nowe z darowizn czy od sponsorow. a w zakonach to juz w ogole )) Odpowiedz Link
a74-7 Re: ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 28.05.10, 23:38 sorki, z domami dziecka tak mi sie wypsnelo , nie wiedzialm ze sa tak bardzo advance, co jest good news. konkluzja nasowa sie sama - comp wystawic na ulice z kartka -" do wziecia" albo do recyclingu Odpowiedz Link
a74-7 Re: ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 28.05.10, 23:40 nasowa- czy nasuwa - nie pamietam ,sorki Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 28.05.10, 23:59 no wlasnie, ciagle pokutuje to przekonanie, aby cos zuzytego dac do domu dziecka. tymczasem im tam tak wiele nie brakuje (przynajmniej w kraku) oprocz jednego - rodzicow i milosci. Odpowiedz Link
cipcipkurka Re: ale ja to wiem, dlatego chce oddac, tylko nie 29.05.10, 10:34 Nie zużytego, tylko używanego, jak zrozumiałam, to po pierwsze. A po drugie: znasz wszystkie domy dziecka w Krakowie? Ja nie znam żadnego, w innych miastach też niekoniecznie, ale wiem, że są takie, że bieda aż piszczy. Dlaczego więc miałoby być tak, że w Krakowie dzieciom brak tylko miłości, a w Gdańsku mają problem z porządnymi butami dla maluchów? Odpowiedz Link
felinecaline U mnie - zaden problem 29.05.10, 11:00 Dzwonie do najblizszego Emmausa, przyjezdzaja faceci i zabieraja wszysciutko, cokolwiek im powiem, zeby zabrali - od starego gorsetu prababci po "stary" "ordynator" czyli komputer, ktory wlasnie zastapilam nowszym modelem. Oczywiscie poprzez wszelkie sprzety GD - lodowki, zamrazarki, wyciskaczki do cytrusow czy praski do czosnku - wsio! Obojetne nawet jaki jest stan owych przedmiotow. Jada one do osrodka Emmausa gdzie inni panowie czyszcza, naprawiaja to, co takich zabiegow wymaga a potem odnowione albo w stanie normalnym przedmioty trafiaja do hangaru sprzedazy, gdzie sa spieniezane za marne grosze. Zysk z tych sprzedazy idzie na funkcjonowanie osrodka, ktory z kolei sluzy reinsercji spolecznej roznych oryginalow, ktorzy na pewnym ostrzejszym etapie swojego zycia znalezli sie na marginesie. Te "Emmausy" to szczytna idea zmarlego niedawno Abbe Pierre - francuskiego ksiedza - spolecznika, ktory cale zycie poswiecil temu, zeby nikt nie musial umierac na ulicy. Uwielbiam Emmausy i uwazam, ze jezezli ktokolwiek mialby zostac "santo subito" to wlasnie Abbé Pierre- trorca "Szmaciarzy z Emmaus". Odpowiedz Link
krysia2000 Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 29.05.10, 01:53 A zostaw na deszcz i poniewierkę. Niech zasili cmentarzysko sprzętu, aż w końcu pośród elektromagnetycznych wyładowań narodzi się drugi potwór, taki sam jak z opowiadania Lema. I państwo Srebrzystych przestanie istnieć. ;o) Odpowiedz Link
fettinia Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 29.05.10, 11:25 Jacku-ludzie szukaja nawet starych kompow-chocby na czesci. Wstaw na Allegro za symboliczna zlotowke-z dopiskiem odbior w W. Mysle,ze sie ktos powinien zglosic. Odpowiedz Link
fettinia Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 29.05.10, 11:33 I jeszcze-jest takie forum,gdzie szukaja roznych rzeczy dla biednych rodzin.Tam wprawdzie odziez i pomoc finansowa,ale moze i komp sie komus przyda. forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html Odpowiedz Link
fettinia Re: gdzie i komu mozna oddac komputer za darmo? 29.05.10, 11:46 forum.gazeta.pl/forum/f,42644,Oddam_przyjme_reaktywacja_.html Odpowiedz Link
fettinia Re: dzieki Fetti, wstawilem i tu tez:-) n/t 29.05.10, 12:12 powodzenia-oby sie ktos zglosil Odpowiedz Link
a74-7 Re: dzieki Fetti, wstawilem i tu tez:-) n/t 29.05.10, 14:28 angielskie sklepy Charity w przeciwienstwie do francuskich Emmausow nie przyjmuja elektrycznych zabawek , ze wzgledu na bezpieczenstwo , co kraj to obyczaj . W lokalnych gazetach mozna dac darmowe ogloszenie, lub na internecie w kilku dzielnicach ze np komp na chodzie mozna odebrac za darmo , albo trzeba wywiezc do recycling centre, tam "specjalisci" albo obdziela nim znajomych , albo rozbiora na czesci .... W ostatecznosci jak napisalam na poczatku : zawin w przezroczysty worek plastikowy z TLC (tender loving care ), zaopatrz w odpowiednia notke , i obserwuj jak szybko zniknie z ulicy )) Powodzenia Odpowiedz Link