maia01 31.08.10, 23:18 Witam, Niedługo organizuje urodziny i obiecałam sobie, że po raz pierwszy w życiu upiekę tort. Czy może mi ktoś podać prosty przepis. Niestety pieczenie nie bardzo mi wychodzi Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka_li Re: Prośba o przepis 01.09.10, 14:09 Biszkopt: 4 jaja 3/4 szkl. cukru 1 i 1/5 szkl. mąki Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubijać aż piana będzie błyszcząca. Miksując dodać żółtka. Dodać mąkę, wymieszać delikatnie końcówką od miksera. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ok 30-40 min. w 180 st C (piekarnik ma być już nagrzany!) Wyjąć z pieca, rzucić formą o blat, po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy Zostawić na drugi dzień - będzie łatwiejszy do pokrojenia. Tak wygląda: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2152852,5,28,32495,Wreszcie-idealny-biszkopt-z-przepisu-na-Torcik-Mocca.html Na drugi dzień przekroić tort na 2 - 3 blaty długim, ostrym nożem. Nasączyć ponczem, np.: szklanka zimnej herbaty, sporo cytryny, aromat lub, lepiej, alkohol, np. rum, wódka, amaretto....wg gustu. Nabierać poncz łyżką i nasączać miejsce przy miejscu dolny blat. po posmarowaniu kremem przykryć go drugim blatem, znów nasączyć itd. Najprostszy i najszybszy, także najbardziej uniwersalny i smaczny krem: 500 - 750g mascarpone puszka mleka skondensowanego słodzonego dowolne dodatki: owoce pokrojone, kakao, tarta czekolada Serki przełożyć do miski, rozmieszać mikserem, dolewać strumykiem mleko z puszki, smakować. Ilość mleka: tyle, by było smaczne U mnie na 500 g mascarpone idzie ok. 1/3 - 1/2 puszki, nie więcej. To już jest gotowy krem, można część odłożyć do posmarowania wierzchu i boków, a do reszty dołożyć np. pokrojone nektarynki lub brzoskwinie bez skórki. Kremem przełożyć blaty tortu. Całość ozdobić jak kto umie: owocami, tartą czekoladą, masa piankową lub żelatynową, ale to już wyższa szkoła jazdy... Włożyć tort do lodówki, czekać na gości. Czy o czymś zapomniałam? Odpowiedz Link
at.at Re: Prośba o przepis 01.09.10, 17:22 To był mój pierwszy tort w życiu, udał się wspaniale. Wyglądał jak na zdjęciu. Wbrew pozorom nie jest skomplikowany, trzeba tylko dokładnie trzymać się przepisu. Powodzenia! www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_musem_czekoladowym_truskawkami/przepis.html Odpowiedz Link
jot.em.ka Najpostszy i najszybszy tort na świecie 01.09.10, 20:35 1. mieszam małe masło roślinne z cukrem pudrem i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią, dodaję to do 4 serków waniliowych 2. Przekładam tak uzyskaną masą spody tortowe (potrójny ciemny np) 3. Polewam całość czekoladową polewą. Chwilę postoi w lodówce i obiecuję, że jest to najlepszy tort z tych "szybkich". Odpowiedz Link
daxter Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 01.09.10, 21:13 Wbrew pozorom upiec tort to nic trudnego .Trzeba tylko przestrzegac kilku zasad: - temp pieczenia biszkoptu 180st C -duża tortownica 26cm ciasto z 7 jaj piec 45-50 min -nie otwierac piekarnika w trakcie pieczenia -po upieczeniu zostawic ciasto jeszcze 15 min w piekarniku. mozesz sama zrobic naprawde profesjonalny tort fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101687856,101687856.html tu masz porady, Jeżeli nie masz szprycy do dekorowania możesz zrobic inna dekoracje np z masy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77521457.html jezeli boisz sie robic krem samodzielnie możesz zrobic gotowe np dr oetker ,choc gotowych spodów tortowych niepolecam nasaczone ponczem miekna i rozwalają sie na paterze , raz chciałam iść na łatwiznę i tort był zbyt wilgotny. Powodzenia trzymam kciuki Odpowiedz Link
daxter Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 05.09.10, 10:22 taki upiekłam dla męza możesz zamiast kremu ubić smietanę plus ulubione owoce i juz, zucze powodzenia fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116136200,116136200.html Odpowiedz Link
fettinia Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 05.09.10, 10:26 Mmmm Daxter Najlepszego dla Malzonka Odpowiedz Link
pamtaa Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 05.09.10, 13:47 Daxter twoje torty są wspaniałe. Ja nadal mam problemy z dekoracją tortów. Odpowiedz Link
daxter Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 05.09.10, 14:10 To nic trudnego ,trzeba tylko miec odpowiednia szpryce albo rękaw z końcówką i gotowe. Gładzenie powierzchni robi się maczając długi nóz w goracej wodzie i wtedy jest idealnie gładko, ja robie rowki widelcem i sie nie bawię w gładzenie .)) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Najpostszy i najszybszy tort na świecie 06.09.10, 10:30 To jeszcze coś takiego wkleje: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,97143804,,Pytanie_do_fetti_.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,48129,97010124,,krem_kawowy_do_tortu_.html?v=2 Odpowiedz Link