Dodaj do ulubionych

bulki mleczne jak z PRLu:)

05.09.10, 20:39
Wiecie-takie WSS-SpolemsmileJeszcze w zeszlym roku takie ze spolemowskiego sklepu
jadlam i byly pyszne-takie jak dawno temu.No przeciez nie polece do Spolem i
nie zapytam o przepisbig_grin
Moze ktos ma w zanadrzu przepis na te pyszne buly?W necie tego mnostwo,ale nie
wiem ktore wlasnie takie wychodza.
Przykladowe przepisy
www.smakowite.info/bulki-mleczne
zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2009/02/bueczki-mleczne-z-makiem.html
www.wielkiezarcie.com/recipe13391.html
www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/bulki_mleczne
No i?Testowac wszystkie czy macie jakies tajemne przepisy?smile
Obserwuj wątek
    • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 06.09.10, 06:00
      To wklejam Ci przepis
      Przepis jest prosty:
      ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
      50gr drożdży swieżych
      sól szczypta
      3 łyzki cukru pudru
      1 zółtko
      3 łyzki masła rozpuszczonego i odrobina wanilii
      ok 300 ml ciepłego mleka tłustego 3.5 %

Wykonanie :
      Mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier zółtko sól
      i letnie mleko po trochu wyrabiając ,mleka tyle aby ciasto było elestyczne i
      miekkie .
      Olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
      kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypac
      makiem lub tylko posmarowac rozmaconym jajem pozostawic na 15min do wyrosniecia
      na blasze.
      Piec ok 30 min na jasno złoty kolor w temp 180st bez termoobiegu
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/uMTm6t41BMdfUWaYBA.jpg
      smacznego smile
      • fettinia Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 06.09.10, 09:36
        Ooo dziekujesmileBede piec i zdam relacjesmile
        • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 10:48
          Zachciało mi sie tych bułek mlecznych z PRL i zrobiłam bułki rogale i plecionki smile
          Rada jesli uzywasz suchych drożdzy to rosnac musza ok 30 min .
          Ale według mnie z suchych lepiej sie kształtuje ciasto .smile
          Dobre bułeczki mleczne prezentowała tez sylwia1607
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99017373,99017373.html
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/EmxsLxgb1QrBGtBQdB.jpg
          • pani.serwusowa Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 11:49
            Daxter, czy to z przepisu ktory podalas wyzej? Bo pieknie wygladaja, a ja w sobote mam zamiar piec jakies bulki. Skusilabym sie na te Twoje.
            • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 12:11
              Tak to z przepisu w/w tylko dłuzej rosły ok 30 min .smile)
              • pani.serwusowa Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 12:42
                Ok, dzieki. smile Zrobie z polowy porcji, moze rogale, jak mi sie bedzie chcialo. No i jeszcze musze jakies bulki sniadaniowe zrobic, chyba tez z Twojego przepisu, bo tak zachwalany jest. smile
                • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 13:43
                  Rzecz wzgledna jedni chwala jedni nie smile to jak z córka i tesciowąsmile jak im dasz porosnąc to na pewno wyjdą i nie trzeba sie tak sztywno trzymać przepisu wiadomo każda mąka chłonie inne ilosci wody i tu juz trzeba trochę improwizowaćsmile
                  • fettinia Daxter ozloce cie no!!!! 11.09.10, 15:02
                    Wlasnie upieklam-pyyysznesmileStraszne wielkoludy mi wyszlybig_grin Nastepnym razem zrobie mniejsze kulkismile
                    Dziekuje!!!!!
                    Zdjecie wrzuce pozniejsmile
          • fettinia Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 08.09.10, 22:07
            mniaaamsmileto tez zrobie rogale-mam nadzieje,ze wyjda jak trzebasmile
            • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 11.09.10, 19:50
              Ciesze się ,że Ci smakują i fajnie wyszłysmile
              • daxter Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 12.09.10, 21:55
                No kaj te zdjecia Fetti smileWciepuj bo żech ciekawo smile
                • fettinia Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 13.09.10, 12:33
                  juz juz-wybralam do zdjecia te najmniejszebig_grin

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rc/qi/yic0/wzpTawW6Blmkf0TjxB.jpg
                  • fettinia Re: bulki mleczne jak z PRLu:) 13.09.10, 12:33
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rc/qi/yic0/RHb9h30lFbBPZJrk4B.jpg
                    • daxter Złoto dla fetti :) 13.09.10, 13:52
                      Piękne bułeczk jestem pod wrazeniemsmile złoto dla fetti smile
                      https://excluzive.pl/wp-content/uploads/2009/03/fotolia_12469075_xs.jpg
                      • daxter Re: Złoto dla fetti :) 13.09.10, 13:53
                        oczywiscie miało być bułeczki smile gdzies i mi uciekło smile)))
                      • fettinia Re: Złoto dla fetti :) 13.09.10, 13:57
                        dziekuje dziekujebig_grin
          • kreola Daxter, mam pytanie 13.09.10, 17:15
            Moze glupie, ale ja kiepska jestem w ciastach - czy drozdzy suszonych daje sie tyle samo co swiezych?
            • daxter Re: Daxter, mam pytanie 13.09.10, 19:37
              Przyjmuje sie ,że obie porcje i 50g świezych i 7g suszonych wystarcza na 500g mąki ,
              im wiecej damy dodatków jak żółtka utarte z cukrem masło itp tym wiecej trzeba drożdzy.
              Suche mieszamy z maką a świeże można wkruszyć bezposrednio do mąki albo zrobić rozczyn i podrosniety wlać dopiero do maki.
              Nie ma głupich pytań smile kto pyta nie błądzi jesli masz pytania to smiało smile
              Ile ja gniotów drożdzowych zrobiłam zanim mi ktos zyczliwy pokazał co i jak , bo z drozdzowym trzeba na wyczucie tam nie mozna sie sztywno trzymac przepisu .smile
              • kreola Re: Daxter, mam pytanie 13.09.10, 23:08
                Bardzo dziekujesmile Mialam kiedys kilka prob zrobienia drozdzowych buleczek z przepisu mojej tesciowej. Niestety nie byly to czasy internetu (choc trudno uwierzyc, ze go kiedys nie bylobig_grin) a tesciowa chyba dala mi specjalnie taki przepis, zeby mi wychodzily kamienie a nie bulkiwink No jakos mnie nie lubila a ja po zmarnowaniu kilku kilogramow maki i wytluczeniu szyby w drzwiach ze zlosci (ta bulka!!!) uznalam, ze jednak nie bede dalej eksperymentowala.
                Teraz jednak zmienilam zdanie, bo uwielbiam drozdzowe, domowe ciasto.

A to jeszcze przy okazji mam pytanie dodatkowe. Moze ktos z Was jadl kiedy takie ciasto drozdzowe, ktore sie piecze z olejem w srodku? Kiedys moja cicocia pochodzaca z kielecczyzny robila takie drozdzowe. To jest po prostu ciasto moich marzeen!!! Jedno z najsmaczniejczniejszych wspomnien z dziecinstwa. Bylo ladnie wyrosniete, ale nie bardzo puszyste, tylko takie glinowate, jak kiedys byl chleb. Mozna bylo lepic fajne kulki z niego. I na wierzchu mialo oczywiscie kruszonke pyszna! Dlugo nie czerstwialo ale jak juz bylo czerstwe... to nic pyszniejszego w zyciu nie jadlam! Po prostu niebo w gebie jak sie to jadlo z mlekiem...

Czy wiecie jak zrobic takie oleiste drozdzowe? Musze je zrobic! Bo jak juz mi sie przypomnialo to teraz bede sie slinila przez nastepny rokbig_grin
                • daxter Re: Daxter, mam pytanie 14.09.10, 14:11
                  To proponuje Ci zrobić ciasto drozdzowe
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112229047,112229047.html
                  a zamiast masła dodac pod koniec wyrabiania olej słonecznikowy , akurat w tym przepisie jest masło i olej ale mozesz dac sam olej .
                  Mojej tesciowej smakowało ale pamietem jak chciałam od niej bedac młodą męzatka przepis na babkę to tak zamotała przepis , że ona na oko robi i tego sypnie tamtego dołoży i babka gotowa .
                  Moje próby tez skonczyły sie na smietniku smile
                  Dopiero bedac u kolezanki w kaliszu jej mama pokazała mi jak zrobic babkę co sie zawsze udaje jaka konsystencje ma miec ciasto drozdzowe no i tam nabrałam szlifusmile
                  Tu masz przepis na te babke co zawsze sie udaje i jest ono tez bazą do wszelkich placków z owocami np jabłkami smile smacznego zyczę smile
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106606817,106606817.html
                  • kreola Re: Daxter, mam pytanie 16.09.10, 13:16
                    Bardzo dziekuje za rady!
                    Tylko wlasnie wrocilam na diete i chyba na drozdzowe poczekam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka