Dodaj do ulubionych

Ser do sztrucli ?

14.10.10, 20:05
Czy robicie taki?
Nie jestem mocna w wypiekach,( obecnie teściowa prowadzi rej w wypiekach) ale jako że moje chłopaki lubią słodkości i chyba najwyższy czas, abym nauczyła się piec, bo kiedyś też zostanę babcią, a babci przystoi taka umiejętnośćwink chcę zacząć od czegoś co bardzo lubimy. Strucla.....drożdżowa i koniecznie z serem, no i właśnie ten ser.......
O ile ciasto drożdżowe wychodzi mi bez zastrzeżeń, o tyle ser w nim zawsze plaskaty i zbity, a chciałabym taki puszysty i mięciutki. Taki jak w serniku, do którego w mojej rodzinie nikt nie ma ręki, a może po prostu nie znamy tej sztuczki na jego puszystość. Robię też drożdżówki z serem i oczywiście to samo- plaskaty. Wklejam zdjęcie owych i........czy ten ser może jest zbity z tego powodu, że jest w drożdżówkach i strucli przykryty ciastem?

--https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/ie/9lmq/yQbgOTsG2KbggxM6LB.jpg
" Zawsze patrz na jasną stronę życia "
...i tej zasady warto się trzymać.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Ser do sztrucli ? 14.10.10, 21:57
      przyznam, nie wiem
      ale zdjecie wysmieninte
    • bene_gesserit Re: Ser do sztrucli ? 14.10.10, 22:02
      Mozliwe, ze jest zbity, bo wilgoc z niego laczy sie z maka z ciasta, wiec ser jes suchszy, a wiec plaskaty i niepuszysty.
      Znajdz jakis rodzaj sera, ktory jest bardzo tlusty, a za to malo wilgotny (byc moze np 'Zielona Laka' z Biedronki sie nada) i z nim sprobuj.
    • sylwia1607 Re: Ser do sztrucli ? 14.10.10, 22:28
      Do sera dodaje starte jablko, wtedy nadzienie jest wilgotne i utrzymuje przez to dluzsza swiezosc. Tutaj przepis:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,93175361,93175361.html
      • czarna9610 Re: Ser do sztrucli ? 15.10.10, 19:08
        W drożdzówkach z piekarni ser jest też plaskaty wiec może to kwestia że inaczej się sernik przygotowuje a inaczej ser do drozdzowego
    • fettinia Re: Ser do sztrucli ? 16.10.10, 16:40
      Ser w drozdzowkach przewaznie jest plaskatybig_grin Moze dodaj ubita piane z bialka do masy serowej?
      • tamaryszek44 Re: Ser do sztrucli ? 16.10.10, 21:14
        Ale jak zakryje ser ciastem to pewnie klapnie. Spróbuję pewien przepis na pulchny ser na serniku i dam znać czy sie sprawdził w cieście.
        • daxter Re: Ser do sztrucli ? 19.10.10, 22:08
          W kołoczkach i drożdzówkach zawsze jest plaskaty , bo robi sie inaczej niż sernik ale sernikowe nadzienie poprostu z drożdzówki by sie wylało bo jest za rzadkie smile
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101247662,101296187.html
          spróbuj moze Ci posmakujesmile
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/hdbRBPENT3guIs3VpB.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka