pietnacha40 18.12.10, 17:35 chcę zrobić rodzinie niespodziankę na święta i trochę pierogów ulepić.Ile wychodzi z Twojego przepisu ? (500g mąki,0,5l maślanki) Ja bym potrzebowała góra trzydzieści szt. - to już max. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Fetti,Twój przepis na pierogi 18.12.10, 18:10 Z tego przepisu wychodzi 60-80-w zaleznosci od wielkosci Zrob z polowy porcji-najpierw wlej maslanke a potem syp make-tak aby ciasto bylo elastyczne.Rozne maslanki,rozne maki-proporcje sa rozne niekoniecznie 500g na pol litra.Moze sie lepic troche-jak bedziesz walkowac to podsypuj maka. Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Fetti,Twój przepis na pierogi 19.12.10, 10:23 Dzięki dobrze ,że zapytałam.A czy to ciasto można mrozić ? I jak się mrozi pierogi ? Przed ugotowaniem czy po ? Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Fetti,Twój przepis na pierogi 26.12.10, 18:29 Z przepisy Fetti wyszły nawet mi. Jestem z tych niecierpliwych a one tak ładnie się lepiły. Córka była pod wrażeniem jak jej latem zrobiłam pierogi z jagodami Odpowiedz Link
pietnacha40 rodzina osłupiała 25.12.10, 20:44 i nie ruszyła kupnych uszek mojej mamy Za to stoczono bitwę o pierogi.Udały się,za co Ci Fetti bardzo dziękuję.Nieporadne,większe,mniejsze,ale pyszne były.Zostałam ulubioną nieteściową mojego niezięcia fanatyka pierogów Odpowiedz Link
edyta95 Re: rodzina osłupiała 25.12.10, 22:03 muszę i ja ten przepis wypróbować, Robiłyśmy z siostrą pierogi drugi raz w życiu, kiedyś zajmowała się tym mama. Oczywiście robiłyśmy w wigilię, bo siostra lubi świeże. A nie je szlag trafi. Siostra zagniotła ciasto, a ja próbowałam to wałkować. Nie wiem z czego to ciasto było, ale najpewniej z gumy, wałkowałam i wałkowałam, a to cholerstwo rozmiaru nie zmieniało, co ścisne i puszcze na powrót się kurczy. Uch, żeby to nie była wigilia to jakbym tym ciastem o ścianę pie.... Odpowiedz Link
fettinia Re: rodzina osłupiała 26.12.10, 14:56 Oj jak sie ciesze U mnie tez zniknely jak sen zloty-zostaly jeszcze 3 sztuki z kapucha Odpowiedz Link