Dodaj do ulubionych

Muffinki - trocinki

05.05.11, 21:02
Piekę muffinki w prodiżu. Korzystałam z masy przepisów - i poza muffinkami wegańskimi, które z założenia przypominają pieczywo bojowe krasnoludów, wszystkie wychodzą mi trocinowate i jakby w połowie wysokości nadmuchane. To kwestia ilości proszku, prodiża, czego? Takie miały być fajne, szybkie i ładne...
Obserwuj wątek
    • edyta95 Re: Muffinki - trocinki 05.05.11, 21:24
      Moje zaś przypominają gnioty, syn zjada w dużych ilościach, znajomi zachwyceni, a dla mnie to takie jakieś niekonieczne. Zakalca nie mają, wyrośnięte sa, ale konsystencja mi nie pasuje. Prędzej bym mogła tym w ludzi rzucać niż sie zajadac
    • fettinia Re: Muffinki - trocinki 06.05.11, 08:49
      a probowalas te?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112215724,112215724.html
      tu jako babka,ale to przepis na muffiny-tez robilam juz kilka razy
      a moze sprobuj klementynkowe jako muffinki?smile
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,107016983,107016983.html
    • egipcjanka15 Re: Muffinki - trocinki 06.05.11, 15:56
      Nie mam doświadczenia w pieczeniu w prodizu, ale może to faktycznie on jest winny. Muffinki wychodzą raczej gliniaste, niz trociniaste. I, zwlaszcza owocowe, z dodatkiem odpowiednio smakowo dobranego alkoholu, wręcz soczyste.

      Zaintruygowałaś mnie tymi muffinkami wegańskimi - możesz podać przepis? Dla synka pieke właściwie wegańskie, bo nie może jeść jaj ani produktów mlecznych i wychodza raczej gliniasto-galaretowate. Troche jak zapieczony budyn. Mają wyrażne tendencje do zakalcowatosci. Ciekawi mnie taka odmiana bojowa
            • agar2208 Re: Muffinki - trocinki 07.05.12, 14:46
              Ja mam fajny sprawdzony przepis na muffinki.
              Długo szukałam i wszystkie były jakieś suche. Z tego przepisu wychodza mięciutkie i takie utrzymują się przez kilka dni. Przepis ten mam z jakiejś gazety.

              225 g mąki
              1/2 łyżeczki sody
              szczypta soli
              1 jajko
              250 ml maślanki
              75 ml oleju
              175 g cukru

              Próbowałam również zamiast maślanki dać mleko i tez są ok
                • kocila Re: Muffinki - trocinki 12.05.12, 11:30
                  Przepis z Le Cordon Bleu. Najlepsze muffiny jakie jadłam, niezmiennie uwielbiane przez nieslubnego. Muffinom z tego przepisu służy grzanie tylko z góry. (w oryginale posypane migdałami)

                  Muffiny cytrynowe z białą czekoladą
                  Składniki:
                  375g mąki
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  szczypta soli
                  125g miałkiego cukru
                  200g białej czekolady, posiekanej
                  2 jajka
                  375 ml mleka
                  2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (można więcej)
                  160g stopionego masła

                  Wykonanie:
                  Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
                  Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.

                  W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem i skórką cytrynową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.

                  Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka