panna_lila 21.09.20, 21:45 zawsze ładnie odchodziły, a teraz papier odchodzi razem z ciastem, co poszło nie tak? wina ciasta, czy kiepski papier? Coś można na przyszłość poradzić, bo zostało mi jeszcze tych papilotek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_mamma Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 21.09.20, 22:03 Ja przed włożeniem ciasta wstawiam formę z papilotkami do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 21.09.20, 22:07 Moim zdaniem wina papilotek, kiepski papier. My w końcu kupiliśmy silikonowe, ale też uwaga, jedne sa bardzo ok, niczym nie smarujemy, ładnie wychodzą, a dokupiliśmy inne i te są kiepskie (choć ładne mają kolorki ), ciasto się klei, smarujemy nawet masłem, ale pomaga średnio i myją się trudniej. Te piękne ze zdjęć są chyba pieczone w silikonowych i później przekładane do papierowych, wtedy i widać wzorek na papilotkach Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 00:24 Ciasto nie było za mokre? Może papier był kiepski i trochę się namoczyły przed upieczeniem? Albo nałożyłaś i dopiero odpaliłaś piekarnik (i staly tak kilkanascie minut), a przedtem nakładałas do papilotek i od razu szły do pieczenia. Tak strzelam, bo mam czasami ten sam problem Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 02:21 Jedyne papilotki, które ładnie odchodzą z ciasta, to te z Ikei. Wszystkie inne, które kupowałam rwaly się, kleiły i w ogóle do d.u. Ale poziom rwania z ciastem zależał też od tłuszczu w cieście, im go mniej tym większy problem ze zdejmowaniem papilotki. Odnośnie silikonowych też są różnej jakości, jak ktoś ma dobre niech poleci, bo ja mam chyba pecha, ostatnie porwały się jak papier po 3 użyciu 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 06:35 Mam silikonowe z Tchibo i są super. Drugie były z komplecie z blaszka i są cieńsze i gorzej się myją, praktycznie nie używam. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 08:01 A uzywasz samych silikonowych, czy do środka wsadzasz tez papierek? Mam zawsze wrazenie, ze jak upieke bez papierka, to sie spoca i zrobia klapciaste podczas stygnięcia, ale moze mam paranoje? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:20 Po to się ma silikonowe, żeby być eco i nie używać papierków Nie daje się nic do silikonowych, po prostu wlewa ciasto. Papierki daję do takiej blachy z dziurami na muffinki, Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 22:32 a te silikonowe też dajesz do formy? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 22:38 Nie, silikon jest dość sztywny, same stoją na blaszce zwykłej w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 23:12 Ja daję do formy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 20:57 Nie używam papierków. Gorące muffinki wyjmuję i studzę na kratce. Nic się nie poci. Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 08:17 Mam dwa rodzaje silikonowych z Lidla (okrągłe i gwiazdki) i są świetne. takie: fanlidla.pl/gazetka/2012.02.11.moda/4683,Foremki,z,silikonu,do,mufin Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:07 W ikei są sztywne silikonowe. Pieke w tym i czasami przekladam w papierek po ostygnięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:13 Najlepiej wlać ciasto do foremek i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:17 Gdy nie mam gotowych papilotek to wycinam kwadratowe z papieru do pieczenia, wkładam do formy mufinkowej i na chwilę utrwalam szklaneczką. Gdy piekę w silikonowych (mam kupione w Empiku)- to po upieczeniu (wychodzą bez problemu, wyjmuję jeszcze gorące) pakuję je w papilotki - ale tylko wówczas, gdy mufinki są pakowane do szkoły czy pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:17 Kipeski papier. Ja kupuje takie tulipany. Zawsze swietnie odchodzą od ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: muffinki i przyklejone papilotki:( 22.09.20, 10:20 www.youtube.com/watch?v=rjKKpf_yTa0 Odpowiedz Link Zgłoś