Dodaj do ulubionych

Środek ciasta - ciągle problem.

09.11.20, 15:49
Gdzie leży problem - środek ciasta prawie zawsze "siada".

Piekę dość często, nie powiem o sobie że jestem lewa jeśli chodzi o ciasta. Ale jest coś z czym mam problem. Jakiekolwiek robię ciasto z owocami czy sernik zawsze oklapuje mi na środku. Zawsze. Nieważne czy drożdżowe, ucierane, kruche. Np w sobotę robiłam ciasto drożdżowe z jabłkami. Dobrze wyrobione, elastyczne, godzina wyrastania i ciasta dwa razy tyle. Po bokach się upiekło idealnie, na środku klapa. Trochę się upiekło, reszta została surowa.
Inne ciasta jak np murzynki, biszkopty, makowce zawijane, ciastka czy muffinki zawsze mi się udają. Zawsze.
Używam też dobrych składników, np jeśli masło to prawdziwe.

Czy ktoś wie co mam z tym zrobić. Czy może być coś z piekarnikiem? Pytałam autorki przepisu i napisała żeby popracować na przygotowaniem ciasta, ale ja niczego źle nie robię. Czy drożdżowe czy ucierane, kruche zawsze przygotowuje starannie. Żeby za każdym razem zepsuć to już serio trzeba być ofiarą :) Problem leży gdzie indziej, tylko gdzie?
Ktoś ma pomysły?
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka