Dodaj do ulubionych

Środek ciasta - ciągle problem.

09.11.20, 15:49
Gdzie leży problem - środek ciasta prawie zawsze "siada".

Piekę dość często, nie powiem o sobie że jestem lewa jeśli chodzi o ciasta. Ale jest coś z czym mam problem. Jakiekolwiek robię ciasto z owocami czy sernik zawsze oklapuje mi na środku. Zawsze. Nieważne czy drożdżowe, ucierane, kruche. Np w sobotę robiłam ciasto drożdżowe z jabłkami. Dobrze wyrobione, elastyczne, godzina wyrastania i ciasta dwa razy tyle. Po bokach się upiekło idealnie, na środku klapa. Trochę się upiekło, reszta została surowa.
Inne ciasta jak np murzynki, biszkopty, makowce zawijane, ciastka czy muffinki zawsze mi się udają. Zawsze.
Używam też dobrych składników, np jeśli masło to prawdziwe.

Czy ktoś wie co mam z tym zrobić. Czy może być coś z piekarnikiem? Pytałam autorki przepisu i napisała żeby popracować na przygotowaniem ciasta, ale ja niczego źle nie robię. Czy drożdżowe czy ucierane, kruche zawsze przygotowuje starannie. Żeby za każdym razem zepsuć to już serio trzeba być ofiarą :) Problem leży gdzie indziej, tylko gdzie?
Ktoś ma pomysły?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Środek ciasta - ciągle problem. 09.11.20, 22:04
      przychodzi do glowy :
      -nie wystarczajace nagrzanie piekarnika
      - piekarnik nie rowno grzeje
      - naczynie, ktore uzywasz do pieczenia nierowmnomiernie roznosi cieplo

moze sprobuj inna foremk,e skoro mniejsze wypieki wychodza bez problemu
      • nadia.tom Re: Środek ciasta - ciągle problem. 10.11.20, 14:18
        Mam takie czarne brytfanny, powiedzmy że z dolnej półki. Natomiast w tortownicy też to ciasto siada, a tortownica z Zenkera, to powiedzmy że firma ok.
        Jeszcze może spróbuję w silikonowej upiec.
    • krysia20000 Re: Środek ciasta - ciągle problem. 09.11.20, 23:35
      W jakiej temperaturze pieczesz i jakiego typu piekarnik?
      • nadia.tom Re: Środek ciasta - ciągle problem. 10.11.20, 14:16
        Piekarnik elektryczny, a temperatura zależy czego ale np drożdżowe piekłam w 180, jak w przepisie.
        • autumna Re: Środek ciasta - ciągle problem. 10.11.20, 17:07
          A ma ten piekarnik jakieś ustawienia grzałek w rodzaju "tylko dół", "góra i dół" itp.? Termoobieg?
    • nadia.tom Re: Środek ciasta - ciągle problem. 10.11.20, 21:25
      Chyba się problem rozwiązał, znaczy wiem gdzie problem leży :) Mój luby dzisiaj piekł pizzę mrożoną i po bokach była gorąca a na środku w ledwo letnia. Sprawdzaliśmy po kolei funkcje i dolna grzałka ledwo się nagrzewa. Także do wymiany...
      • roseanne Re: Środek ciasta - ciągle problem. 10.11.20, 22:12
        dobrze ,ze sie wyjasnilo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka