wadera3 11.11.11, 21:36 Może ktoś z Was zna słowa piosenki "Sobota w Michałkowicach", nigdzie nie mogę znaleźć, a chciałabym ją włączyć do repertuaru rodzinnych śpiewanych biesiad. W ogóle śląskie piosenki biesiadne są super i fajnie się je śpiewa, pomożecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: To to? 12.11.11, 18:35 Tak, ale o tekst mi chodziło, ale juz znalazłam, dzięki Tyle, że może spojrzysz(spojrzycie) czy to naprawdę "po śląsku", czy to tylko pobożne życzenie wykonawców? Sobota w Michałkowicach U nos sobota to dzień nojlepszy z dni od poniedziałku tyn dzień wszystkim się śni. W Michałkowicach kto tylko żyw, taszczy do doma skrzyneczka piw, a co podwórko beczka i stół na każdym stole liter i pół. ref. Sobota, sobota roz łyczek roz żart skończono robota siadomy do kart. Sobota, sobota za kufel więc łap, skończono robota wracomy do bab. Myją szorują na glanc normalno rzecz a młodzi nie wiedzą co disko czy mecz W Michałkowicach sobotni ruch , a poza domem to każdy zuch, a co familio rodzinny zjazd bo starzykowie czekają nas . ref. Sobota, sobota roz łyczek roz żart skończono robota siadomy do kart. Sobota, sobota za kufel więc łap, skończono robota wracomy do bab. Panny najlepsze są stad, najlepsze stad a chopcy co jedyn to twardy jak dąb w Michałkowicach szacunek ma, kto nie zmarnuje każdego dnia a kto stąd wyszedł ten wraca tu w każdą sobote tak tęskno mu. ref. Sobota, sobota roz łyczek roz żart skończono robota siadomy do kart. Sobota, sobota za kufel więc łap, skończono robota wracomy do bab. Sobota , sobota dziewczyny już są skończono robota, czy kożdy ma swą. Akordeonista dziurawy mo miech lecz gro jak za trzech i kocho za trzech. Odpowiedz Link
felinecaline Re: To to? 12.11.11, 19:10 ?"skrzyneczka piw"- ka tam na zawsze (z "Hajduk" zapamietalam "krzinka piwa", no, "skrzInka tez ujdzie. A wogole tekst troche...czestochowski Odpowiedz Link
wadera3 Re: To to? 12.11.11, 19:18 No właśnie tak myślałam, tekst wzięłam ze strony jakiejś śląskiej gminy, miałam nadzieję, że to będzie prawdziwa gwara. No, ale czekam, może ktoś z Was mi to przetłumaczy na "wasze" Odpowiedz Link
daxter Re: Ja wole to: 12.11.11, 21:28 No tekst trocha po Czestochowsku zamiast dziołchy momy dziewczyny itp , no ale teroz częstochowa tyz ślonsk to ujdzie w tłoku.Swego czasu mó chłop rodzony w Bytomiu a ojciec z Wożnik Ślaskich tyz wyszoł na gorola z Czestochowy ale to juz inno bajka ))) a śpiewka fajno nie powiem Odpowiedz Link