Dodaj do ulubionych

Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;)

27.01.12, 13:51
Jako że nabyłam okazyjnie (za 19 zeta) tarkę do spatzli to podlinkujcie jakiś sprawdzony przepis ciężarnej. Normalnie mam codziennie smaki na coś innego wink. Masakra jakaś wink. To jak pomożecie ? wink

https://babiniec.net/wp-content/uploads/2011/12/z6219192X.jpg
Obserwuj wątek
    • momas Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 16:42
      przepis zalozycielki tego forum, wiec chyba sprawdzonysmile
      w srodku watku przepis.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64348168,64353863.html
      Masz szczesie. Ja moglam jest 5 produktow na krzyz. A musialam jesc 5x dziennie
      Schudlam....
      • fettinia Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 17:34
        sprawdzony sprawdzonysmile
        ale z ta woda uwazaj-wszystko zalezy od maki-najlepsza taka specjalna do szpecli,ale wiadomo ze w PL nie ma-uzyj takiej z ktorej robisz makaron lub lane kluskismile
        • zla_wiedzma Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 18:12
          Dziękuję, spróbuję poszukać semoliny jak nie to z wrocławskiej zrobię.
          Na razie to początki jestem przed masą badań więc .... się okażę czy mogę sobie dogadzać wink
          • momas Re: tak OT 27.01.12, 19:23
            Bedzie dobrze smile Jak Ci organizm sie nie buntuje - to OK. Moj mocno odmawial posluszenstwa. Na szczczescie mialam swietna lekarke,ktora duzo wczesniej wyslala mnie na badanie cukru. I leczenie zaczelam w momencie, gdy dopiero sie mysli o diagnozowaniu cukrzycy smile Co bylo dobre, bioracpod uwage czasoczekiwania na wizyte u diabetologa.
    • czarna9610 Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:12
      To fajnie, że masz codziennie chęć na coś innego, jak jeszcze możesz to jeść bez mdłości i zwracania to już super.
    • 363636r Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:12
      A ja poszukuję tarki albo innego ustrojstwa do szpecli i nigdzie nie mogę kupić uncertain . Muszę sobie radzić prowizorycznymi metodami.
      • momas Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:17
        czy tarka do szpecli jest taka samajak do haluszkow? Dziurkowana z takims czymsprzesuwanym?
        • 363636r Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:20
          Raczej tak smile.
      • javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 21:54
        takie mogą być?
        allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=przyrz%C4%85d+do+klusek
      • fettinia Rafal:) 28.01.12, 12:54
        wybierz ktora ci pasuje
        tiny.pl/hjkzn
        a potem dawaj adres na poczte to ci wysle-seriosmile
        • fettinia Re: Rafal:) 28.01.12, 12:55
          i wiecej
          tiny.pl/hjkz2
          • 363636r Re: Rafal:) 28.01.12, 15:20
            Dzięki Fetti za szczere chęci! smile
            Na razie wystarcza mi ustrojstwo, które zrobiłem sobie z plastikowej okrągłej tacki. Porobiłem otwory i już jest miseczka do przecierania.
            Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy. Dobrze, że są jeszcze dobrzy ludzie na świecie smile.
            • fettinia Re: Rafal:) 28.01.12, 20:45
              ale ja serio mowiesmiletyle razy mnie ludzie pomagali,ze jak moge to sie odwdzieczamsmilewyslij mi adres to jak znajde jakies fajne ustrojstwo to ci posle-i sie nie cykajbig_grin
              • 363636r Re: Rafal:) 29.01.12, 12:33
                Dzięki Fetti za chęci, ale nie ma potrzeby, żebyś się fatygowała.
                Całusy smile
                • zla_wiedzma Re: Rafal:) 30.01.12, 08:18
                  Ja swoją kupiłam za 19zł w TK Max wygląda dość solidnie
                  • zla_wiedzma Re: Rafal:) 30.01.12, 08:22
                    Aa i dzięki za przepis na pewno wypróbuję wink. Nudności mnie męczą ale niewielkie... poza tym straszzzzznie mi zimno i spać się chce a do pracy trzeba chodzić wink
                  • 363636r Re: Rafal:) 22.03.12, 12:09
                    Dzięki Zła ( Dobra smile ) Wiedźmo! Zaglądnąłem do TK Max i też kupiłem. Szpecelki robią się elegancko
    • kreola Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 30.01.12, 17:41
      Mniam, od razu przypomnialy mi sie Käse Spätzle podawane w Lichtensteianie - wszystko normalnie, czyli ugotowane kluchy, stopiony ser, cebulka smazona, ale do tego podali nam... mus jablkowy!!! Przysiegam. Co zabawne, to calkiem niezle smakowalo w tym przedziwnym zestawiesmile
      Mam paczke gotowych spatzli, chyba zrobie niebawem, mrozy ida to mozna usprawiedliwic te miliony kaloriibig_grin
      • maalgoshka Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 03.02.12, 23:54
        Ja mam taki austriacki przepis, wyprobowany z roznymi rodzajami maki pszennej. Ciasto jest dosc zwarte i trzeba sie troche namachac, zeby je przez te praske przecisnac, ale warto, bo spaetzle wychodza sprezyste i zwarte. Ja lubie je tez na drugi dzien, odsmazane z boczkiem i szczypiorkiem od dymki.

Na 6 porcji:

500 g mąki
        3 całe jajka
        3 żółtka
        200 ml mleka
        1/2 łyżeczki soli
        1 łyżka oleju lub roztopionego masła

Najpierw zagotuj wodę w dużym garnku i posól ją solidnie (1 płaska łyżeczka soli na każdy litr wody). Składniki wymieszaj w misce łyżką i przez specjalną ‘tarkę’ do spaetzli przetrzyj ciasto wprost do wrzącej wody. Spaetzle są gotowe po 3 minutach od momentu, gdy w wodzie wylądują ostatnie kluseczki.
        • javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 13:41
          ja ostatnio mam fazę na mąkę pełnoziarnistą (firmy makaroniarskiej z Lublina). Czy spatzle z takiej mąki te żsię udadzą? A jeśli nie mam takiego urządzenia, czy mogę ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej?
          • salsadura Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 13:58
            Javio,nie doradzę z mąką,ale jedno wiem na pewno:ciasta na spaetzle się nie ściera.Ciasto musi być dość rzadkie,ma mieć konsystencję jak na lane kluski mniej więcej.
            • javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 20:57
              Już zrobiłam smile. Wg przepisu Fetti, bo łatwiej podzielić proporcje na pół. Było gęstsze niż na kluski lane i faktycznie nie dałoby się przetrzeć przez tarkę. Zrobiłam metodą deseczkową. Pierwszy raz, więc wyszły dość nieforemne, różnej wielkości ale smaczne. Pozdrawiam wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka