zla_wiedzma 27.01.12, 13:51 Jako że nabyłam okazyjnie (za 19 zeta) tarkę do spatzli to podlinkujcie jakiś sprawdzony przepis ciężarnej. Normalnie mam codziennie smaki na coś innego . Masakra jakaś . To jak pomożecie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 16:42 przepis zalozycielki tego forum, wiec chyba sprawdzony w srodku watku przepis. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64348168,64353863.html Masz szczesie. Ja moglam jest 5 produktow na krzyz. A musialam jesc 5x dziennie Schudlam.... Odpowiedz Link
fettinia Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 17:34 sprawdzony sprawdzony ale z ta woda uwazaj-wszystko zalezy od maki-najlepsza taka specjalna do szpecli,ale wiadomo ze w PL nie ma-uzyj takiej z ktorej robisz makaron lub lane kluski Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 18:12 Dziękuję, spróbuję poszukać semoliny jak nie to z wrocławskiej zrobię. Na razie to początki jestem przed masą badań więc .... się okażę czy mogę sobie dogadzać Odpowiedz Link
momas Re: tak OT 27.01.12, 19:23 Bedzie dobrze Jak Ci organizm sie nie buntuje - to OK. Moj mocno odmawial posluszenstwa. Na szczczescie mialam swietna lekarke,ktora duzo wczesniej wyslala mnie na badanie cukru. I leczenie zaczelam w momencie, gdy dopiero sie mysli o diagnozowaniu cukrzycy Co bylo dobre, bioracpod uwage czasoczekiwania na wizyte u diabetologa. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:12 To fajnie, że masz codziennie chęć na coś innego, jak jeszcze możesz to jeść bez mdłości i zwracania to już super. Odpowiedz Link
363636r Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:12 A ja poszukuję tarki albo innego ustrojstwa do szpecli i nigdzie nie mogę kupić . Muszę sobie radzić prowizorycznymi metodami. Odpowiedz Link
momas Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:17 czy tarka do szpecli jest taka samajak do haluszkow? Dziurkowana z takims czymsprzesuwanym? Odpowiedz Link
363636r Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 20:20 Raczej tak . Odpowiedz Link
javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 27.01.12, 21:54 takie mogą być? allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=przyrz%C4%85d+do+klusek Odpowiedz Link
fettinia Rafal:) 28.01.12, 12:54 wybierz ktora ci pasuje tiny.pl/hjkzn a potem dawaj adres na poczte to ci wysle-serio Odpowiedz Link
363636r Re: Rafal:) 28.01.12, 15:20 Dzięki Fetti za szczere chęci! Na razie wystarcza mi ustrojstwo, które zrobiłem sobie z plastikowej okrągłej tacki. Porobiłem otwory i już jest miseczka do przecierania. Jeszcze raz dziękuję za chęć pomocy. Dobrze, że są jeszcze dobrzy ludzie na świecie . Odpowiedz Link
fettinia Re: Rafal:) 28.01.12, 20:45 ale ja serio mowietyle razy mnie ludzie pomagali,ze jak moge to sie odwdzieczamwyslij mi adres to jak znajde jakies fajne ustrojstwo to ci posle-i sie nie cykaj Odpowiedz Link
363636r Re: Rafal:) 29.01.12, 12:33 Dzięki Fetti za chęci, ale nie ma potrzeby, żebyś się fatygowała. Całusy Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Rafal:) 30.01.12, 08:18 Ja swoją kupiłam za 19zł w TK Max wygląda dość solidnie Odpowiedz Link
zla_wiedzma Re: Rafal:) 30.01.12, 08:22 Aa i dzięki za przepis na pewno wypróbuję . Nudności mnie męczą ale niewielkie... poza tym straszzzzznie mi zimno i spać się chce a do pracy trzeba chodzić Odpowiedz Link
363636r Re: Rafal:) 22.03.12, 12:09 Dzięki Zła ( Dobra ) Wiedźmo! Zaglądnąłem do TK Max i też kupiłem. Szpecelki robią się elegancko Odpowiedz Link
kreola Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 30.01.12, 17:41 Mniam, od razu przypomnialy mi sie Käse Spätzle podawane w Lichtensteianie - wszystko normalnie, czyli ugotowane kluchy, stopiony ser, cebulka smazona, ale do tego podali nam... mus jablkowy!!! Przysiegam. Co zabawne, to calkiem niezle smakowalo w tym przedziwnym zestawie Mam paczke gotowych spatzli, chyba zrobie niebawem, mrozy ida to mozna usprawiedliwic te miliony kalorii Odpowiedz Link
maalgoshka Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 03.02.12, 23:54 Ja mam taki austriacki przepis, wyprobowany z roznymi rodzajami maki pszennej. Ciasto jest dosc zwarte i trzeba sie troche namachac, zeby je przez te praske przecisnac, ale warto, bo spaetzle wychodza sprezyste i zwarte. Ja lubie je tez na drugi dzien, odsmazane z boczkiem i szczypiorkiem od dymki. Na 6 porcji: 500 g mąki 3 całe jajka 3 żółtka 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub roztopionego masła Najpierw zagotuj wodę w dużym garnku i posól ją solidnie (1 płaska łyżeczka soli na każdy litr wody). Składniki wymieszaj w misce łyżką i przez specjalną ‘tarkę’ do spaetzli przetrzyj ciasto wprost do wrzącej wody. Spaetzle są gotowe po 3 minutach od momentu, gdy w wodzie wylądują ostatnie kluseczki. Odpowiedz Link
javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 13:41 ja ostatnio mam fazę na mąkę pełnoziarnistą (firmy makaroniarskiej z Lublina). Czy spatzle z takiej mąki te żsię udadzą? A jeśli nie mam takiego urządzenia, czy mogę ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej? Odpowiedz Link
salsadura Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 13:58 Javio,nie doradzę z mąką,ale jedno wiem na pewno:ciasta na spaetzle się nie ściera.Ciasto musi być dość rzadkie,ma mieć konsystencję jak na lane kluski mniej więcej. Odpowiedz Link
javio Re: Spatzle jakiś sprawdzony przepis potrzebny ;) 04.02.12, 20:57 Już zrobiłam . Wg przepisu Fetti, bo łatwiej podzielić proporcje na pół. Było gęstsze niż na kluski lane i faktycznie nie dałoby się przetrzeć przez tarkę. Zrobiłam metodą deseczkową. Pierwszy raz, więc wyszły dość nieforemne, różnej wielkości ale smaczne. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link