Dodaj do ulubionych

Babka majonezowa:)

05.02.12, 01:50
Jest super łatwa. Spróbujcie.

BABKA MAJONEZOWA
Przepis na dwie małe keksówki.

1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. cukru
6 jajek (całe)
1 proszek do pieczenia
1,5 szkl. majonezu (Winiary)
można dodać olejek śmietankowy jak ktoś lubi.

WYKONANIE:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM WYMIESZAĆ I WYLAĆ MASĘ DO FORMY. PIEC 40 MINUT W TEMPERATURZE 180 C. GOTOWA W 5 MINUT!

Smacznegosmile
Obserwuj wątek
    • czarna9610 Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 08:37
      Smaczna jest i zupełnie nie czuć majonezu. Zrobiłam w zeszłym roku pod koniec kwietnia. Trzeba było wykorzystać majonez ze świąt. Dodałam aromat cytrynowy.
      • misiontko999 Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 10:05
        Dla mnie też jest super, taka wilgotna.
        • fettinia Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 11:28
          Kiedys czytalam o niej ale jakos sie nie zdobylam jeszcze by upiecsmile
          • edyta95 Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 12:11
            jakoś do mnie nie przemawia, nie wiem czemu, przecież majonez to zwyczajnie tłuszcz. Hm. Macie jakieś zdjęcie tego wynalazku?
            • misiontko999 Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 16:13
              Zdjęcia nie mam, ale majonez jest zamiast tłuszczu.
              • edyta95 Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 17:44
                już sobie poguglałam i widzę, ze wygląda jak zwykła babka. Sama nie wiem czego oczekiwałam. Pewnie jakbym nie wiedziała, to bym zjadła z apetytem, ale jak wiem to chyba się nie odważę
                • daxter Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 21:05
                  Jakos tez nie mam odwagi wyprobowac bardziej by mi pasowala na slono z kielbaska w srodku do barszczu np .
                  • momas Re: Babka majonezowa:) 05.02.12, 21:44
                    odkilku lat zbieram sie by ja zrobic.... ale jakos tak....smile
                    a ja majonez lubie, zeby nie bylo smile
                    • misiontko999 Re: Babka majonezowa:) 06.02.12, 10:55
                      Dziewczyny, ona jest słodka, a majonezu wcale nie czuć. Mam stary, gazowy piekarnik, w którym nie wszystkie ciasta wychodzą, ale ta babka zawsze się udajesmile Jest szybka i jest supersmile
                      • momas Re: Babka majonezowa:) 06.02.12, 12:24
                        nie, no ja sie smaku majonezu nie spodziewam smile
                        tylko jakos tak ... nie moge sie przelamac smile
                        • buka007 no więc 12.02.12, 19:27
                          zrobilam dzisiaj z ciekawosci tę babkę i musze przyznac, ze faktycznie jest niezła. Może nie ma fajnego, maślanego aromatu, ale jest ok. Zrobiłam z połowy składników, robi się szybciej nawet niż muffinki, ( po prostu miksuje się wszystko razem), majonezu nie czuc, jest wilgotna, ładnie rośnie (nawet mnie, królowej zakalca, pięknie wyrosła) polałam ją polewą czekoladową i podałam gościom smile
                          • fettinia Re: no więc 12.02.12, 20:40
                            smileno bo w koncu majonez to ino zoltka i oliwabig_grin
                            Krolowa Zakalca?big_grin ladnie,ale watpiebig_grin Mama cudne ciasta piecze to chyba nie grozi by Buka same zakalcesmile
                            • momas Re: no więc 12.02.12, 22:11
                              tez zrobilam, ale zmodyfikowana... smile
                              dalam odpowiednik 4 jaj kurzych, czyli 20 jaj przepiorczych.
                              cukru szklanke i jedna lyzeczke proszku do pieczenia.
                              No i majonezu nie mialam, wiec dalam szklanke oleju ryzowego (zreszta, kupnego majonezu nie moglabym dac, bo tak zoltka kurze).
                              Fajna wyszla, tylko wypietrzyla mi sie w pieczeniu niczym Mt Everest smile
                              • misiontko999 momas 15.02.12, 08:53
                                "...wypiętrzyła mi się w pieczeniu niczym M Everest..."

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                • momas Re: momas 15.02.12, 09:29
                                  Bo jak zwykle, jakby niepomna wczesniejszych doswiadczen, uzylam foremki do babki, bez kominka....
                                  big_grin, big_grin, big_grin
                              • salsadura Re: no więc 15.02.12, 13:35
                                Ale to już chyba inna babka jest jak majonezu w niej nie ma,nie wink?
                                • momas Re: no więc 15.02.12, 13:51
                                  no troche inna smile ale tak niezupelnie... bo co to jest majonez? olej i zoltka smile (a szczypte soli i tak zawsze daje do ciasta....)
                                  no dobra, taki pierwszy krok by sie przelamac i zrobic babke z majonezem smile
                                  • salsadura Re: no więc 16.02.12, 13:11
                                    smile Momasie,idąc tym tropem myślenia to każda babka,która ma w składzie jajka i olej jest babką majonezową wink.
                                    Piekę od jakiegoś czasu rewelacyjną babkę orzechową,a,sorry,majonezową babkę orzechowąwink.Jak chcesz przepis to mogę podrzucić.Tak w ramach przekonywania się do majonezu w cieście smile.
                                    • momas Re: no więc 16.02.12, 14:33
                                      A chetnie smile
                                      Moze sie w koncu przekonam smile

mam wewnetrzyny opor. tak samo jak z plackami ziemniaczanymi. nie jestem w stanie posypac ich sola, choc na "wytrawnie" jadam - z sosem miesnym np.
                                      Ale tak gole placki to tylko z cukrem big_grin
                                      • salsadura Re: no więc 16.02.12, 18:15
                                        Babka orzechowa(w domyśle:majonezowawink):
                                        5 jaj
                                        2 szkl.cukru(daję mniej)
                                        2 szkl.mąki
                                        mały proszek do pieczenia
                                        1 łyżka kakao
                                        1 szkl.oleju
                                        200g zmielonych orzechów laskowych
                                        1 szkl.wody gazowanej(jak nie mam,a przeważnie nie mam,daję zwykłą)
                                        Utrzeć jajka z cukrem+przesianą mąkę z proszkiem.Na przemian wlewać wodę i olej.Na końcu dodać orzechy i trochę jeszcze poucierać.Ciasto jest dość rzadkie.Piec w tortownicy z kominkiem ok.1h(do suchego patyczka),15-20min.w 150*C,później w 180.
                                        Ciasto można polać polewą czekoladową i posypać krokantem orzechowym.
                                        Smacznego smile.
                                        • misiontko999 momas 16.02.12, 23:32
                                          Momas, ale czy nie fajnie brzmi: babka majonezowa, ala Mt. Everest wink big_grin big_grin big_grin

A jeżeli chodzi o placki to ja tak samo. Nigdy nie posolęwink Ale uwielbiam po węgiersku.

Jeśli mi moje dziecię pozwoli, to wypróbuję ten przepis od iksigrekzet111.
                            • buka007 Re: no więc 17.02.12, 14:19
                              Fettus, to naprawde nie jest kokieteria z tymi zakalcami wink Mamusia piecze cuda, curusia zakalce (zazwyczaj) wink
    • iksigrekzet111 Re: Babka majonezowa:) 16.02.12, 12:21
      To ja proponuje dac mnie majonezu a więcej jajek. Tez za kazdym razem wychodzi pyszna.

BABA MAJONEZOWA

Składniki:
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      1 szklanka cukru
      4 jaja
      1/3 szklanki majonezu
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Sposób przygotowania:
      wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił – a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 [°] C.
      Można ją modyfikować na kilka sposobów:
      1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.
      2. Jeżeli dodatkowo doda się ¼ szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami.
      3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu – przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.
      4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.
      5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa
    • iksigrekzet111 Re: Babka majonezowa:) 16.02.12, 13:02
      To ja proponuje dać mniej majonezu a więcej jajek. Tez za każdym razem wychodzi pyszna.

BABA MAJONEZOWA

Składniki:
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      1 szklanka cukru
      4 jaja
      1/3 szklanki majonezu
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Sposób przygotowania:
      wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cukier się rozpuścił – a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wylewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 [°] C.
      Można ją modyfikować na kilka sposobów:
      1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.
      2. Jeżeli dodatkowo doda się ¼ szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami.
      3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu – przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.
      4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.
      5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa
    • czekolada72 Re: Babka majonezowa:) 30.01.13, 12:31
      up smile
      • czekolada72 Re: Babka majonezowa:) 29.03.13, 11:14
        Ktos szuka przepisu na babke smile
        • salsadura Re: Babka majonezowa:) 29.03.13, 13:19
          Też się wczoraj dokopałam do tego wątku, ale pomyślałam, że może ktoś na coś nowego trafił smile.
          Podawałam tu przepis na babkę orzechową, jest super łatwa i zawsze wychodzi, ale orzechy się skończyły i muszę dowieść następną partię wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka