Dodaj do ulubionych

winko aloesowe

13.06.12, 12:02
postanowiłęm odnowić mój aloes na parapecie. mam więc dwie duże gałęzie pełne miesistych liści.
wstawiam na trzy dni w ciemne miejsce (słyszałem ze tak trza).
macie jakies doswiadczenia z ta miksturą?
jakis tajne kruczki, itp?
z góry dzięki za przepisy (sprawdzone, inne wyguglam wink)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: winko aloesowe 13.06.12, 23:53
      Sluzem wycisnietym z miąższu aloesu - z zerwanych lisci, zawinietych w czarny galganek i odstawionych na 3 dni (bo wtedy podobno w roslinie uruchamiają sie jakies dobroczynne mineraly itd) leczylam sobie swego czasu nieliczne, ale jednak obecne pryszcze. Znikaly w okamgnieniu.

Nie slyszalam natomiast, ze sie toto pije przyjemnosciowo, przeciez to jest strasznie gorzkie chyba?
      • kasia_bzdeta_wons Re: winko aloesowe 14.06.12, 09:42
        no robi się tzw. winko. miesza się to z winem i miodem i odstawia.
        mój św. pamięci dziadek tak robił, piłem, pyszne. chciałem pozbierac opinie, ale widze że temat chyba nowy na forum smile)
        • fettinia Re: winko aloesowe 14.06.12, 19:10
          Kiedys dawno robilam,ale szczerze nie pamietam jak to lecialosmile
          Chyba najprosciej wlasnie sprobowac .Jedyne co to liscie powinny byc conajmniej 3 letnie-takie maja najwieksza wartoscsmile
          tu przepis w miare rozsadnysmile
          "Wino z aloesu.
          Potrzebne są do tego duże, co najmniej trzyletnie liscie aloesu, 1/2 czerwonego wytrawnego wina, 1/2 kg miodu lipowego.
          Liście aloesu należy włożyć do lodówki i przetrzymać przeztydzień, usunąć kolce i zmiksować. Dodać do mieszanki przygotowane z wina i miodu. odstawić przykryte na 3/5 dni w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w ciągu każdego dnia należy kilkakrotni mieszać. na koniec przecedzić. Pić rano i przed snem po jednej łyżce."

Nalewka z aloesu z czerwonym winem
          Nalewka z aloesu z czerwonym winem - składniki:
          - kilka liści z co najmniej 3 letniego aloesu
          - 1/2 l czerwonego wina wytrawnego
          - 50 dag miodu pszczelego

Nalewka z aloesu zz czerwonym winem - sposób przygotowania:
          Z aloesu oberwać kilka dużych liści, umyć, osuszyć, włożyć do lodówki na tydzień. Po tym czasie odważyć 50 dag aloesu. Poobcinać kolce, zdjąć skórkę, miąższ dokładnie zmielić. Do miazgi dodać 1/2 l czerwonego wina, dokładnie wymieszać, dodać 50 dag miodu, ponownie wymieszać. Naczynie szczelnie zamknąć, wino odstawić w ciemne chłodne miejsce na pięć dni. Po tym czasie przecedzić wino przez sitko i porozlewać do ciemnych butelek. nalewka z aloesu z winem powinna być trzymana w lodówce.
          • kasia_bzdeta_wons Re: winko aloesowe 14.06.12, 20:32
            no dzięki , liście maja spokojnie 3 lata, oczywiscie nie wszystkie, ale bedę wiedział od których zaczac a których sie w razie nadmiaru pozbyć. nie wiem czy dam tyle miodu wink)) no i wino - Barolo to to nie bedzie wink))
            • kasia_bzdeta_wons Re: winko aloesowe 15.06.12, 15:55
              więc nastawiłem
              duzo aloesu (zmielonego spokojnie dwie szklanki), 3/4l wina (butelka), miodu kopiaste dwie łychy (takie jak to lody w Italii nakładają) i cukru pół szkalny (w razie niewypału nie będzie mi tak szkoda)
              odstawiłem do warzywnej szuflady lodówki, bo temp pokojowa wydaje mi sie za wysoka teraz, poza tym tam ciemno jest, poza chwilami gdy obraz lodówki znamy wink gorzkie jak cholera, istna masakra. Potrzymam tak do srody i zobacze jak to wyglada. Zamierzam zlac to do butelek i dodac wtedy spirytu (tak ok, 150 ml) by to zakonserwować i jednoczesnie by się to chciało pozniej pic. gorzkie ale procentowe bardziej przemowi niz tylko gorzkie wink
              no to trzymajta kciuki.
              aa liscie trzymałem w ciemnie, nie w lodówce.
              • kasia_bzdeta_wons Re: winko aloesowe 05.06.14, 10:18
                urósł znów. 2 lata. zobaczymy, i tak muszę go zmniejszyć. tamto winko piło się znakomicie zimą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka