Dodaj do ulubionych

smaczna piers z kaczki

23.11.12, 20:35
proszę o radę, jak smacznie przygotować pierś z kaczki, aby mięso nie było suche.
co do tego serwować: jaką surówkę? ziemniaki?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: smaczna piers z kaczki 23.11.12, 21:55
      nie lubie ziemniakow do tego kawalka miesa
      podaje z pieczywam lub w mojej ulubione wersji z kluskami gryczanymi
      do tego czesto cykoria, sos z nuta owocowa

piers : naciac skore w ro by nienaruszajac miesa, posolic, popieprzyc
      rzucic skora w dol na rozgrzana patelnie, zmniejszyc troche doplyw ciepla - z 1/3 tluszczu powinna sie wytopic
      w miedzyczasie nagrzac piekarnik do 200 stopni
      mieso przelozyc do metalowej foremki, wstawic do piekarnika na kilkanascie minut
      najczesciej dla mnie 12 minut do ulbionego stopnia dopieczenia, ale wiele osob woli bardziej sciete max 20 min.
      wyjac mieso z foremki, przykryc folia alu, odstawic na kwadrans - mieso musi odpoczac, inaczej wyciekna soki i bedzie suchawe
      • kocila Re: smaczna piers z kaczki 25.11.12, 00:03
        www.free-tv-video-online.me/player/muchshare.php?id=w1k4jd7wwyzn
        Powyżej link z odcinkiem Masterchef Australia, gdzie dokładnie pokazują technikę przygotowywania piersi z kaczki. Gorąco polecam, bo wypróbowałam i było smaczne. Szczególnie tricki z wysuszaniem skóry i odlewaniem tłuszczu podczas smażenia były bardzo przydatne.
    • kreola Re: smaczna piers z kaczki 25.11.12, 12:34
      Zepsula sie chyba wyszukiwarka forumowa, wiec nie moge poszukac dokladnego przepisow, ktore tu juz omawialismy, wiec napisze Ci z pamieci jak ja robie.
      Skorke na piersi nacinam w kratke, nacieram te pocieta skore majerankiem i pieprzem grubo zmielonym, wkladam mieso do miski z sosem sojowym i zostawiam na kilka godzin (mozna przygotowac rano, zeby na obiad bylo dobre).
      Po wyjeciu miesa z sosu wrzucam na goraca patelnie skorka do dolu i smaze na sporym ogniu ok. 15 minut, po czym przewracam na druga strone na jakies 3 minuty. Do smazenia nie dodaje sie zadnego tluszczu, bo z kaczki wytopi sie wystarczajaco duzo.
      W miedzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 st. Po smazeniu odlewam wiekszosc tluszczu, ktory sie z kaczki wytopil, polewam mieso pozostalym po marynowaniu sosem sojowym i przestawiam patelnie (mam taka z odlaczana raczka) do nagrzanego pikarnika.
      W zaleznosci od wielkosci piersi pieke od 20 do 30 minut.
      Podaje z buraczkami na cieplo i ewentualnie pieczonymi czy podsmazanymi ziemniakami. Z kaczka mozna tez upiec marchewke, bedzie takze dobrym dodatkiem.
      • kanuk Re: smaczna piers z kaczki 25.11.12, 14:35
        15 minut na sporym ogniu ? to strasznie dlugo .
        przypomina mi sie wystep pewnego komedianta, wspominajacego dziecinstwo i kuchnie matki.
        "mama gotowala te wieprzowine 4 godziny ! mowie jej : mama, ta swinia juz nie zyje ,po co ja tak dlugo gotowac ?"
        • daxter Re: smaczna piers z kaczki 26.11.12, 09:47
          Mnie kaczka kojarzy sie z dziecinstwem i swietami .
          Mama robila nadziewana jablkami ,pachniala majerankiem i ten cudowny slodkawy sos smile ,obowiazkowo z czerwona kapusta i kluskami slaskimi lub kopytkami pszennymi
          Nie wiem czy dalobysie nadziac piers jablkami ale u mnie taka owocowa nuta to podstawa .
          • felinecaline Re: smaczna piers z kaczki 26.11.12, 11:25
            Nadziac sie nie da, ale zanim zaczniesz smazyc piers mozesz podsmazyc jablka a dopiero potem , jak piers bedzie niemal gotowa z czesci tluszczu z kaczni, soku z jablel i ewentualnie jakiegos alkoholu sporzadzic sos.
            Ja dodaje lacka sliwkowke albo zubrowke albo (z braku laku "rodzimy" calvados a oprocz jablek rowniez suszone sliwki lub morele i plasterki jakiegos cytrusa.
            Owoce powinny sie lekko skarmelizowac.
          • roseanne Re: smaczna piers z kaczki 26.11.12, 15:19
            cala kaczka, z jablkami i czerwona kapusta to zupelnie inne danie i pelna rozpusta smile
            • daxter Re: smaczna piers z kaczki 26.11.12, 15:40
              Ale Ci się fajnie rymło 😊
              • kanuk Re: smaczna piers z kaczki 26.11.12, 16:55
                Roseanne tak ma ,ze pisze ladnie i skladnie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka