18.07.13, 21:14
Jest sezon letni, więc nie od rzeczy będzie spytać o Wasze, szacowne Forumostwo, sposoby na te rozgliżdżone w mrożonce stwory! Bo nie oszukujmy się, większość z nas mieszka tam, gdzie nie występują one w przydomowym bajorze.
Teraz tak, moj faworyt to jest obsmażyc krewetki na oliwie, wrzucić jednocześnie płatki ostrej papryki, potem czosnek,wyjąć krewetki zanim nabiorą cech 'przejechania', zalać patelnię białym winem, porem sokiem z cytryny, dobrze byłoby mieć w tym momencie tzw. seafood stock...Pewnie, ale raczej na pewno się nie ma...Sół, pieprz, co jeszcze? Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, oprócz kawałka masła do wykończenia sosu i garści pietruszki drobno pokrojonej.
Wersja bardziej deLuxe i murowany zawał serca to jest wsadzić krewetki posypane szczodrze bułką tartą z masłem i ziołami do pieca.
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Krewetki 19.07.13, 12:30
      ja lubie krewetki na wszelkie sposoby, ale fakt, ze takie niemrożone smakują najlepiej. najfajniejsze są najprostsze, takie z grila, blachy albo patelni w oleju z sokiem cytr i czosnkiem (taki sos to chyba sie nawet jakos nazywa) albo tak, jak ty robisz w winie białym, albo jeszcze lubię zapiekane w pomidorach, to chyba grecki sposób, z bagietką. i popijać białym winem smile
      i w risotto tez lubie. ale najbardziej, to takie z blachy w skorupie jeszcze, ojej, ale mi narobiłas smaku. .. dlaczego w Bałtyku nie ma krewetek?!
    • mysiulek08 Re: Krewetki 19.07.13, 23:29
      Akurat u mnie w przydomowym bajorze wystepuja. No, dobra 120km musze jechac do tego bajora. Problem w tym, ze osobiscie za krewetkami nie przepadam, ale jeden zjadacz w domu jest. Swieze w porcie dostepne sa tylko te male, drobnica.

Najczesciej ida na rozgrzana oliwe, posypane lokalna przyprawa merken (swietna) i cytryna. Czasami zamiast oliwy jest maslo a zamiast merkenu czosnek. Pietruszka jak sie gotujacemu przypomni. Biale wino rowniez zalezy od stanu pamieci smile

Inna wesja z przyprawa '5smakow', inna z sosem sojowym. Te w 'chinskiej' nucie ida z makaronem ryzowym, a reszta z quinoa.
    • a74-7 Re: Krewetki 22.07.13, 17:44
      zawsze ulubione wsrod gosci.
      Kupuje w rybnym w dzien dostawy , w roznych rozmiarach - te wielkie - ok 15- czy 10 cm zazwyczaj z grilla w marynacie czosnkowo/imbirowo sojowej ,czy co tam znajde w necie w przepisach zagramanicznych .
      Te mniejsze na patelni na oliwie z czosnkiem imbirem i chilii z dodatkiem kolendry czy pietruszki zielonej lub zielonej dymki dla smaku.
      In prostsze tym lepsze .
      • pietnacha40 Re: Krewetki 22.07.13, 19:14
        Czosnek, cytryna oregano na oliwie. Wrzucam, przerzucam, czasem trochę wina kapnę. Z bagietką i białym, zimnym winem.
        • buka007 Re: Krewetki 22.07.13, 20:29
          a! w sprawie ziół to polecam tymianek cytrynowy, jedno z moich ostatnich odkryc kulinarnych wink jest rewelacyjny do ryb, kurczaków, cielęciny i innych wodnych stworów wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka