Dodaj do ulubionych

potrawy naprawdę dobre - caponata

22.11.13, 19:46
chciaöam sie podzielic przepisem na caponatę, może ktoś wypróbuje i mu zasmakuje, choc trochę jest czasochłonna.
No więc z caponatą jest trochę jak z bigosem i nie ma jednego przepisu tylko kazdy robi jak chce i to juz jest jest duzą zaletą wink poza tym pochodzi z Sycylii i nazywa sie caponata di melanzane siziliane znaczy ładnie i robi wrazeniewink
Podstawą caponaty są oberżyny, seler naciowy, cebula, pomidory, orzeszki piniowe, przyprawy, a reszta jest dowolna. Oliwki, kapary, papryka, ziemniaki, cukinia itd. I to wszystko sie smazy kolejno i miesza. I podaje sie na drugi dzien, bo musi przejsc smakami.
Ja robie to tak:
2 Oberzyny kroję w kostke, solę i na durszlak na 1 godz. (sa ludzie, ktorzy tak nie robia, ale warto sprobowac)
2 czerwone cebule kroje w piora i podsmazam (duszę) na oliwie (dobrej oliwie, aromatycznej) odkładam na bok do miseczki
2 Oberżyny smaze na oliwie, odkładam do miseczki daje im odpocząc i jak wystygną to jeszcze trochę podduszam. Do miseczki
seler naciowy, paprykę podduszam na oliwie, dodaję troszeczkę cukru rozpuszczam, leje ocet balsamiko, wrzucam pomidory w kostke wrzucam całą resztę, łyżkę rodzynek, kilka pokrojonych oliwek i dusze wszystko razem jeszcze trochę. Na koniec dodaje przyprawy, bazylię łyżeczkę kaparów, wrzucam uprażone orzeszki mieszam, przykrywam (ważne, zeby było przykryte) i zostawiam na noc, zeby się przegryzło.
Jak wrzucicie w googla 'caponata' to na wielu zdjęciach ma ona taką mało zwartą strukturę, tzn, widac czastki warzyw. Ja wolę jak jest bardziej aksamitna, miękka i wygląda jak ciemna masa. Najgorsze z tego wszystkiego są oberżyny, bo ciężko jest uzyskac taki stan, zeby skórka była pergaminowa, a miąższ aksamitny własnie, a nie gąbczasty.
Smakuje na zimno i na cieplo, do mozarelli i do ciabaty i do kaszy jaglanej też, bo próbowałyśmy z Brunoną smile

Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 22.11.13, 20:21
      Ale super przepis Buka , jak dla nas tylko muszę rodzynki wykluczyć to jeda z niewielu rzeczy ktorej Junior nie je ( tzn. nie je tez ryb , mięs , niektórych serow i produktów zawierajacyche żelatynę ale to inna inszość , ja zresztą takoż ).
      Jutro mam juz w menu paneer palak ale w niedzielę będzie caponata !!!
      • buka007 Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 22.11.13, 21:12
        Kranu, cieszę się, że przepis się spodobał smile Rodzynki nie są obowiązkowe wink Dajcie te warzywa, które lubicie, ale caponata musi być troszkę kwaśna (kapary i ocet) i słodka (w waszym przypadku może karamelizowana cebula). W sprawie cebuli to polecam do tej potrawy cebulę czerwoną, bo jest bardzo soczysta.
        Pamiętaj tylko, żeby przygotować ją dzień wczesniej, bo na swieżo nie smakuje aż tak dobrze.
    • mary50 Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 24.11.13, 14:13
      Wlasnie robie kaponate z tego przepisu,mysle ze wyjdzie dobraRobie z jednego baklazana bo z drugiego bedzie babagonush.Dzieki za przepis.Pozdrawiam Maria
      • jan.kran Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 24.11.13, 14:30
        Ja wylizuję talerz po caponacie . Zrobiłam pewne wariacje na temat , obiecuję opisac wkrótce.
        • jan.kran Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 24.11.13, 14:39
          Zostało mi pól bakłażana ... Jak się robi to babacośtam ?
          • kanuk Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 24.11.13, 15:10
            www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.food.com%2Frecipe%2Fbaba-ganoush-the-best-in-the-world-67570&ei=GgiSUpyXE6b22AXWiYH4CQ&usg=AFQjCNFAhWXZIjEZMakqfsxv9JfzAqLtlw&bvm=bv.56988011,d.b2I
            a ja podjadam bulgarski Givetch.
          • buka007 Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 25.11.13, 06:58
            Mary, Kranu, mam nadzieje, ze smakowała, czekam z ciekawością na wasze uwagi smile
    • jan.kran Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 28.11.13, 10:03
      Wyszedł mi wieki garnek ale smaczne było.

Najpierw półtorej oberżyny pokrołiam i umiesciłam posoloną na durszlaku.
      Na patelni podsmazyłam kolejno ( każdy produkt osobno ) a potem wrzucalam do garnka gdzie się dusiło:
      - czerwoną cebulę
      - ziemniaki pokrojone w kostkę
      - seler naciowy
      - tajską zielona fasolę która mi została z poprzedniego obiadu
      - paprykę czerwoną i żółtą
      - cukinię
      - oberzynę
      - uprażone orzeszki pinii
      Dodałam duży pomidor sparzony i obrany ze skórki , pomidory z puszki, kapary , czarne oliwki,
      Łyżkeęcukru , sól , pieprz , rozmaryn i tymianek.
      Dusiłam długo wieczorem , na niewielkim ogniu pod przykryciem mieszając często.
      Czasu nie podam bo po prostu co jakiś czas próbowałam czy warzywa juz miękkie.
      Jedliśmy dwa dni i warto było trochę postać przy kuchni smile

• jan.kran Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 28.11.13, 10:10

Dziękuję Kanuku ale w międzyczasie oberżyna zostala zjedzona z ciecierzycą i szpinakiem...
        Ale przepis zapamiętamsmile
    • buka007 Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 29.12.15, 19:38
      podciomgam ten womtek, żeby był na górze
    • kanuk Re: potrawy naprawdę dobre - caponata 29.12.15, 22:03
      caponatajest nie do popicia. w tym celu poczebna jest caipirinha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka