Dodaj do ulubionych

Młoda kapusta! :-)

11.03.14, 15:21
Już jest na targu mloda kapusta! koniecznie trzeba ją zrobić z furą kopru i cebulką dymką na maśle! Smacznego! smile
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Młoda kapusta! :-) 11.03.14, 19:08
      Tam dymka, a tu w prognozie na jutro za-dymka.
    • buka007 Re: Młoda kapusta! :-) 11.03.14, 19:30
      Qubraczku, już? o tej porze to zwykle dopiero nowalijki się pokazywały,kto tam myślał o kapuście!
      czy to jakas ozima odmiana?
      • kanuk Re: Młoda kapusta! :-) 11.03.14, 20:48
        Yyy, mloda gruntowa z Teksasu o tej porze roku juz sie w sklepach zdarzala. Ale w zwiazku z globalnym ociepleniem , jeszcze musimy na nia tu poczekac. Mamy szklarniowa odmiane salatopodobna ,wyglada jakby ja ktos przydeptal. Jesl lzejsza. I jednak nieco inaczej smakuje. Blizej ma jednak do tej znanej nam ,niz popularna tu napa.
    • czekolada72 Re: Młoda kapusta! :-) 12.03.14, 07:46
      Hmmmm ja mam opory przed wczesnymi :nienormalnymi" nowalijkami, zwlaszcza po wysluchaniu super pomyslow producenckich na pedzenie.... "Młoda" kapuste, owszem , posiadam, - zerwalam ostatnie glowki tydzien-dwa tygodnie temu sobie z wlasnej szklarni, nie zerwalam ich jesienia, i tak sobie tam dzemaly, do czasu. Na mloda z placu, to ja jednak poczekam, jakos tak bardziej sklania mnie do jarzynek w swioim wlasnym, nie sztucznie pedzonym, czasie.
      • qubraq Re: Młoda kapusta! :-) 12.03.14, 14:52
        Nie wiem skąd ona ta młoda kapusta ale juz jest w moim sklepie osiedlowym i kosztuje 4,39 zł
        główka; bardzo mi odpowiada przepis Moniki <em_es>
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,78958161,78959226,Re_mloda_kapusta.html?wv.x=1
        • salsadura Re: Młoda kapusta! :-) 12.03.14, 21:32
          Ja dziś też kupiłam smile. Niemiecki Spitzkohl za 0,99e za kilogram.
          Ciekawa jestem, czy można już kupić tę kapustę w Polsce? W zeszłym roku rozglądałam się w Krakowie, ale nigdzie nie widziałam.
          Tu link do niemieckiej Wikipedii:
          de.wikipedia.org/wiki/Spitzkohl
          • czekolada72 Re: Młoda kapusta! :-) 13.03.14, 07:38
            Coż, ja nikomu nie bede z paszczy wyrywac nowalijek, ale pozolicie, ze sama sobie poczekam jakis czas jeszcze, zadawalajac sie poki co szczypiorem cebuli, natka pietruszki i selera, porami z wlasnej grzadki czy doniczki smile oraz wllasnymi mrozonkami smile
            Kapusta zas zostala podgotowana wczoraj w nocy i dzis czesc przerobie na lazanki, czesc - poddusze z koperkiem i czosnkiem do ziemniaczkow i moze ryby na jutro?
            smile
            • buka007 Re: Młoda kapusta! :-) 15.03.14, 19:50
              powiem tak. kupiłam wczoraj u mnie w Pyzie młode ogórki, takie jak gruntowe, do kiszenia na małosolne (nawet były oferowane z mieszanką do kiszenia) ale moim zdaniem to perwersja o tej porze roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka