liloom 16.01.08, 16:37 ja dodaje do risotta, do malz... A WY? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: do jakich potraw biale wino? 16.01.08, 17:13 Chodzi ci do czego wlewac czy do czego podawac? Odpowiedz Link
liloom Re: do jakich potraw biale wino? 28.01.08, 09:48 wlewac wlewac bo jako dodatek to ja wieeeeeeeem Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 00:44 Praktycznie do wszystkiego Nawet do ciasta na pizze. Po prostu bez wina juz nie potrafie gotowac. Jak skonczy mi sie biale dodaje czerwone. Bardzo dobry jest losos podlany mocno dzemiastym chilijskim caberentem Zreszta tutejsze wina nauczyly mnie lekkomyslnosci w uzywaniu, odeszlam od ortodoksyjnych zasad typy biale to ryba, drob, frutti di mare, a czerwone tylko do czerwonego miesa. Odpowiedz Link
buka007 Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 07:36 ach, te chilijskie cabernety!! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 23:33 I nie tylko cabernety ) Tutaj nie ma zlego szczepu i zlego wina. Szkoda, ze w Polsce nie sa osiagalne naprawde dobre wina chilijskie. Taka np Falernia, winnica polozna dosc wysoko na polnocy, pomiedzy pustynia a oceanem robi tak przeswietne wina, ze trunki z oslawionych winnic wymiekaja. Odpowiedz Link
julsza Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 13:59 mysiulek08 napisała: > Zreszta tutejsze win > a nauczyly mnie lekkomyslnosci w uzywaniu, odeszlam od ortodoksyjnych zasad typ > y > biale to ryba, drob, frutti di mare, a czerwone tylko do czerwonego miesa. fajnie, ze to napisalas - moze ludzie w Polsce tez w to kiedys uwierza, bo jak ostatnio powiedzialam, ze ten podzial juz nie obowiazuje to ktos (nie pamietam kontekstu ani z kim wymienialam zdanie) byl zniesmaczony. smieszne Odpowiedz Link
fettinia Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 15:17 Bo to prawdaOd dawna juz te podzialy nie obowiazujaA temu komus nastepnym razem powiedz,ze sie nie zna Odpowiedz Link
julsza Re: do jakich potraw biale wino? 19.01.08, 12:35 fettinia napisała: > Bo to prawdaOd dawna juz te podzialy nie obowiazujaA temu komus nastepnym > razem powiedz,ze sie nie zna chyba nie warto zajmowac sie edukacja takich ludzi Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: do jakich potraw biale wino? 17.01.08, 23:36 Bo widzisz jak juz ktos kupi francuski trunek o "aromacie kiszonej kapusty" za iles tam zloty, to musi koniecznie snobistycznie zablysnac jak to on sie zna na winach. Odpowiedz Link
misia72 Re: do jakich potraw biale wino? 18.01.08, 14:01 do zupy cebulowej, pod miesa, do sosow ... uwielbiam smak wina w jedzieniu ! Odpowiedz Link
keepersmaid Re: do jakich potraw biale wino? 29.01.08, 13:47 Co prawda od dawna tego nie robie, bo mies ani innych takich nie gotuje, ale: - twardy befsztyk zwykl byl wymiekac pozostawiony na noc w bialym winie z czosnkiem i lisciem laurowym (ale moze byc czerwone, albo nawet piwo) - krewetki smazone pokropic - nawet wypic mozna, chociaz wole czerwone Odpowiedz Link