mama2b 15.04.08, 19:29 Czy chodzicie do Greenwaya? Tam jest kofta, takie serowe kuleczki, czy wiecie moze jak to zrobic? z gory dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Kofta z Green Way-a??? 15.04.08, 19:37 Do Geenwaya nie chodze bo tu nie maZnalazlam przepis,ale po niemiecku www.chefkoch.de/rezepte/665911168525166/Kofta-mit-Tomatensauce-indisch.html Jesli niemieckiego nie znasz przetlumacze,ale dopiero jutro oki? Odpowiedz Link
mama2b Re: Kofta z Green Way-a??? 15.04.08, 19:42 oh dzieki bardzo...bo niemieckiego to niet u mnie tylko ingles i ewentualnie espanol Odpowiedz Link
fettinia Re: Kofta z Green Way-a??? 15.04.08, 20:19 Ok-przed poludniem mam czas bo teraz obydwa kompy zajete i ja tylko z doskoku Odpowiedz Link
agnen Re: Kofta z Green Way-a??? 15.04.08, 21:58 fettinia a czy ja bym mogła też prosić tłumaczenie na mail gazetowy pliiiiizzzzzzz Odpowiedz Link
fettinia tu przetlumacze:) 16.04.08, 08:40 2 duze ziemniaki 2 duze marchwie 200g kapusty wloskiej lub pekinskiej 80g startej goudy 2 male jajka 5 lub wiecej lyzek maki(pszenna wieloziarnista) sol pieprz kajenski 4 lyzki ghee 50g orzechow kaszu(?-zapomnialam jak po polsku-takie www.goodtasteimports.ch/bilder/Cashew%20gesalzen_06-08313.jpg 1 cebula 2 zabki czosnku 1/2 lyzeczki mielonego imbiru 1/2 lyzeczki mielonej kurkumy 2 lyzeczki mielonej kolendry 500g pomidorow (z puszki) 250g slodkiej smietany pietruszka Ziemniaki ugotowac w mundurkach lub obrac surowe.Wszystkie warzywa zetrzec na tarce.Warzywa,ser,jajka i make dobrze wymieszac i doprawic mocno sola i pieprzem-formowac kulki.Podgrzac 3 lyzki ghee i dobrze podsmazyc kulki(zlotobrazowo) Na sos-2/3 orzechow posiekac,podgrzac reszte ghee,wrzucic posiekana cebule z czosnkiem smazyc 5 minut,dodac orzechy.-smazyc jeszcze 2-3 minuty.Dodac pomidory i smietane(odlozyc 2 lyzki)dooprawic sola i pieprzem -gotowac ca 10 minut. Posiekac pietruszke. Kofte wylozyc na talerz,polac sosem i posypac reszta orzechow,pietruszka.Dodac smietane. Podawac z ryzem basmati albo z chlebem tureckim. Gdy podajemy bez ryzu,moze byc na przystawke. No i koniec Odpowiedz Link
fettinia Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 08:41 Te orzechy sie chyba nerkowce nazywaja? Odpowiedz Link
fettinia Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 08:45 chyba im w tym przepisie imbir i kolendra umknela-do sosu Odpowiedz Link
fettinia Re: tak, nerkowce 16.04.08, 08:49 DziekiTak to jest po dwudziestu latach,ze czasem jakies slowo umknie i nie jestem pewna Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 09:58 juz wiem co bede miala dzis na obiad;P a powiedzcie mi prosze, jaka to jest slodka smietana? zawsze mam z tym problem, i zawsze daje taka jak mam pod reka;> moja rodzina jest mocno niesmietanowa, a ja dopiero odkrywam uroki tego produktu,wiec sie na smietanach nie znam a ze na tym forum za glupie pytania sie nie bije,to sie pytam zeby na przyszlosc wiedziec Odpowiedz Link
fettinia Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 10:05 Nie wiem jakie sa w PLTu kupuje taka 32% -taka ktora mozna ubic-no taka lejaca,tlusta i rzadka Odpowiedz Link
fettinia Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 10:08 tu sciaga pl.foodlexicon.org/s0000190.php pytamy.interia.pl/question/jakie-s-rodzaje-mietany/1 Odpowiedz Link
aga-aa Re: tu przetlumacze:) 16.04.08, 14:30 zastanawia mnie trochę ten przepis,bo przecież te kulki są białe, a w tym przepisie jest marchew, która bądź co bądź nadaje koloru Odpowiedz Link
fettinia znalazlam podobny przepis po polsku:) 16.04.08, 18:51 bez marchewki ale i bez sera ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Alu_kofta_-_kulki_warzywne_w_sosie,,38770349,9495.html Odpowiedz Link
aga-aa Re: znalazlam podobny przepis po polsku:) 16.04.08, 20:40 no, ale bez sera to jako to ja zawsze myślalam, że w tych kulkach jest ser... ale twaróg Odpowiedz Link
fettinia Re: znalazlam podobny przepis po polsku:) 16.04.08, 20:42 HmTp moze "pomieszac"przepisy Zabrac marchewke a dodac kalafiora i ser zostawic Odpowiedz Link
aga-aa Re: znalazlam podobny przepis po polsku:) 17.04.08, 11:20 albo iść po prostu do Green Way'a i tam zjeść już gotowe i takie jak lubię raz na jakiś czas mozna Odpowiedz Link
fettinia Re: znalazlam podobny przepis po polsku:) 16.04.08, 20:45 chyba sa rozne rodzaje kofta-np www.przepisy.org/przepis2509.html www.mojeindie.com.pl/kuchnia.html pewnie podobnie jak z naszymi przepisami-co gospodyni to troche inaczej gotuje ta sama niby potrawe Odpowiedz Link
mama2b Re: Kofta z Green Way-a??? 19.04.08, 10:28 fettinia, dzieki za przetlumaczenie. bede kombinowac z tymi przepisami. w tej kofcie z greenwaya to kapusty raczej nie ma. A co do pojscia do greenwaya to spoko tylko cze czasami nie mamy czasu z moim m. razem isc a w domu mozna zrobic i razem zjesc Odpowiedz Link