Dodaj do ulubionych

austernpilze

28.07.08, 12:22
Mąż w sobotę poszedł po zakupy. Zrobiłam mu listę, której miał sie trzymać i
na której były grzyby, w sensie pieczarki. No i fajnie. Ale wcale nie prosto.
Zamiast pieczarek mam austernpilze (!!!), z którymi nie mam pojęcia, co sie
robi... Czyścić? Gotować? Smażyć?
Macie jakiś prosty przepis na to cudo?smile
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: austernpilze 28.07.08, 12:27
      Najprosciej-opanierowac jak kotlety i usmazycsmileMozesz tez zrobic cos a la gulasz
      lub flaczkismile
      Te grzyby po polsku nazywaja sie boczniakismile
      www.kago.com.pl/kplkul.htm
      • mysiulek08 Re: austernpilze 28.07.08, 23:02
        Boczniaki sa w niektorych potrawach lepsze od pieczarek smile

Smaze je tez jak kotlety ale tylko oproszone maka, jako flaczki mi nie smakuja, ale juz w typowym sosie smietankowym juz tak.
        I jeszcze jako dodatek do falszywego "strogonowa" i pokrojone w paseczki i mocno usmazone z majerankiem jako dodatek do steku wolowego lub innego miesa.

Sos z boczniakow, zwany u nas paciaja:

Boczniaki umyc i pokroic w paseczki, mala cebule drobno posiekac i poddusic na masle z oliwa. Wrzucic grzyby, dusic do miekkosci grzybow (tak naprawde to one zawsze beda al dente), jak sie troche przyrumienia wlac brandy z jerezu (moze byc koniak, lyskacz, albo biale wino). Przyprawic wg gustu, wlac smietane, pogrzac. Do podania z ziemniakami tluczonymi, plackami ziemniaczanymi lub kluchami.

Falszywy "strogonow".

Boczniaki umyc, pokroic w paseczki, wrzucic na rozgrzana oliwe z dodatkiem masla, usmazyc.
        Piers z indyka (kurczaka, schab, poledwice wolowa) pokroic w paseczki, usmazyc na oliwie do miekkosci. Poloczyc mieso z grzybami, wlac bialego wina albo znow to brandy z jerezu (bardzo pasuje do smietany i grzybow smile). Podduscic razem, przyprawic, wlac smietane, pogotowac.

Boczniaki z patelni:

Oczywiscie umyc i pokroic w paseczki. Wrzucic na rozgrzane z maslo z oliwa i smazyc az beda chrupiace, posolic, popieprzyc, pomajerankowac. Podawac do czego tylko chcesz smile

Oprocze brandy z jerezu lubie duzooo majeranku i pieprzu ziolowego.
        • mysiulek08 Tarta tez jest dobra :) 28.07.08, 23:07
          Dzieki Fetti za przepisy smile Lubie boczniaki bardziej od pieczarek (ale nie od grzybow lesnych). Tutaj kosztuja kilka razy wiecej od pieczarek, ot taka ciekawostka.
          • fettinia Re: Tarta tez jest dobra :) 28.07.08, 23:17
            smileale tutaj tezsmile
            • szpulkaa Re: Tarta tez jest dobra :) 29.07.08, 12:41
              Dzięki dziewczyny za przepisysmile Boczniaki nigdy nie gościły w mojej kuchni.. no
              a za sprawą "fantazji" mojego męża jest okazja je wypróbowaćwink
              Zrobię na początek te smażone z majerankiem do pieczeni sprzed 2 dniwink
              Tylko, co będzie jak nam zasmakują bardziej niż pieczarki?... nawet nie wiem,
              ile kosztują..wink)))
              • mysiulek08 Re: Tarta tez jest dobra :) 29.07.08, 18:04
                Jak bedziesz robic te z patelni, to jesli Ci sie za bardzo przyrumienia, chlusnij bialego wina i lekko je odparuj. Zrobi baardzooo pyszny sosik smile

Nam niestety smakuja bardziej niz pieczarki.
            • pulpet17 Re: Tarta tez jest dobra :) 29.07.08, 20:36
              fettinia napisała:

> smileale tutaj tezsmile

hihihihi, fetti, po prostu życie mi uratowałaś wink
    • motyla_gira Re: austernpilze 29.07.08, 21:52
      oyster mushroom znaczy boczniakismile)) fajniejsze od pieczarek, bo mają więcej
      smaku, a już mi się zdawało, nie ma tu co zaglądać, bo takiego czeguś to w życiu
      nie dostanęsmile);
      a ja regularnie robię z nich szybkiego dobrego obiada, w wersji sprawdzonej i
      prostej: cebula 1/2 szt., smażona na złoto, do tego grzyby (później plajstreki
      gotowanej włoskiej szynki byłoby najlepiej), ale ja zwykle daję filet kurczaka
      posiekany w cieniutkie plasterki, 5-10 minut smażenia, dosypać cząber, bazylię i
      tymianek (sól, pieprz oczywista sprawa), na koniec kubeczek śmietany 18%.
      Zamieszać, po 2-3 minutach, wrzucić makaron (ugotowany tagliatelle), zamieszać
      znów, podawać. Smacznecho!

• szpulkaa Re: austernpilze - zrobiłam:) 31.07.08, 13:02
      Zrobiłam smażone z majerankiemsmile Wyszły ok, ale dałam za dużo masła i były
      trochę za tłuste. Znowu nie pomyślałam, że po usmażeniu zostanie połowa
      pierwotnej ilości heh
      Ogólnie w smaku są dobre, ale nie mogę powiedzieć, że smakują mi bardziej czy
      mniej niż pieczarki...
      Zamierzam kupić je jeszcze raz i wypróbować jeszcze jakiś przepis... jeszcze
      troche i maniaczką zostanęwink)))
      • jan.kran Re: austernpilze - uwielbiam:) 31.07.08, 20:19
        Poczytalam Wasze smakowite przepisy , mam tez jakies i jak sie
        ogarne to podryucesmile)
        Kran
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka