pasqoodnikowo 02.09.08, 14:52 Nie wiem jak się pisze, nie wiem jak się robi. Jadłam raz w życiu i było PYSZNE - takie mi zostało we wspomnieniach. Kupiłam więc ryż do risotto i teraz nie wiem co dalej JAK? Z CZYM? Pomożecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: risotto 02.09.08, 15:12 zdaje sie, ze nie miałaś pomysłu na grzyby leśne - - no z prawdziwkami np. ale i podgrzybki też moga być.... poszukam przepisu... Odpowiedz Link
momas Re: risotto 02.09.08, 15:19 tu z suszonymi grzybami... fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79103862,79103862.html?f=777&w=79103862&a=79103862 ale zobacz ten przepis i odpowiednio wrzuc grzyby świeże... www.cincin.cc/index.php?showtopic=3026&hl=risotto Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: risotto 02.09.08, 16:43 Ryż i grzyby mi jakoś nie leżą Ew. grzyby w formie przyprawy. Ale i tak dziękuję Odpowiedz Link
kreola Cos z innego forum:) 02.09.08, 16:56 Przepis mojej kolezanki, Izabelski. Ja nie robilam jeszcze, ale moze Tobie sie przyda. - - - - Risotto 1 duza lub 2 srednie cebule, poszatkowac, podsmazyc na oleju do miekkosci w miedzyczasie obrac i pokroic w kostke 2 duze marchwie wrzucic marchew do cebuli dodac czubata szklanke ryzu (ja uzywam Basmati - ale kazdy moze byc) 2 i pol szklanki wody + kostke rosolowa ja wszystko gotuje w szybkowarze,wiec trwa to kilka minut - w normalnym garnku - trzeba sprawdzac , zeby ryz sie nie przypalil na koniec dodac czubata szkalnke groszku mrozonego i podgrzac jeszzce 3-4 min na koniec albo filet z losocia albo odsaczona puszke tunczyka w oleju (lub poltorej) wymieszac, zostawic pod przykryciem wychodza z tego 3 srednie porcje Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: Cos z innego forum:) 03.09.08, 14:56 ooo! z opisu mi pasuje, bo kiedyś podobne robiłam z makaronem dzięki! Odpowiedz Link
aniaiewa Re: risotto 02.09.08, 20:01 Bazowo risotto robi sie prosto, tylko trzeba stac i mieszac Na oliwie szkli sie drobniutko pokrojona cebulke Do tego wsypuje suchy ryz i chwile podsmaza a nastepne dolewa sie bulionu lub bialego wina (tak by ciut bylo wiecej plynu niz ryzu) I caly czas miesza i ewentualnie podlewa plynem, az ryz bedzie mieciutki i blyszczacy No i sa 2 szkoly - jedni mowia ze risotto musi byc dosc plynne, inni ze dosc zwarte, ale w zadnym wypadku papka! Dodatki juz wg uznania - ja dosc czesto robilam z groszkiem, pieczarkami wczesniej podduszonymi, lososiem, piersia kurczaka, warzywami lub samo po prostu posypany startym parmezanem Dla "zaokraglenia" smaku na sam koniec mozna dodac lyzeczke masla Acha, oczywiscie dosalamy, doprawiamy czyli dosmaczamy wg uznania Pycha Ania Odpowiedz Link
chrumpsowa moje risotto 16.09.08, 20:25 Skladniki dla 1 osoby (wielbiciela risotto - porcja jest spora): 1/2 szklanki ryzu typu arborio 1 1/2 lyzki masla 0,5 l rosolu (ostatecznie moze byc kostki, choc prawdziwy bulion o wiele zdrowszy i smaczniejszy) 3/4 szklanki bialego wina ok 5 lyzek parmezanu (ja wole grana padano i dalam swiezo starty) Nie dodaje soli, bo kostka rosolowa jest wystarczajaco slona. Aby nie napracowac sie przy mieszaniu polecam risotto robic w teflonowym garnku ewentualnie patelni. Wykonanie Rozpuscic w garnku (najlepiej teflonowym) maslo, dodac ryz i wymieszac dokladnie, dodac wino i przykryc przykrywka. Wina ma byc tyle, by calkiem przykrylo ryz. Wymieszac, przykryc i gotowac na melenkim ogniu. Od czasu do czasu mieszac. Jak tylko zauwazymy, ze ryz znaczaco wchlonal wino i ryz zaczyna niebezpiecznie przywierac wlewamy polowe bulionu. Postepujemy podobnie - bulion ma calkowicie przykryc ryz, mieszamy, przykrywamy i co jakis czas kontrolujemy sytuacje tzn. mieszamy. No i znow to samo - jak zauwazymy, ze ryz zaczyna wchlaniac bulion i ma tendencje do przywierania dolewamy reszte bulionu. Postepujemy tak samo jak wyzej. Jak tylko ryz zaczyna wchlaniac bulion dodajemy parmezan. Jesli zauwazymy, ze ryz wchlonal bulion i zaczyna przywierac, a widac wyraznie napeczniale ziarenka ryzu mozemy spokojnie wylaczyc gaz i zostawic risotto pod przykryciem na ok. 10 min. zeby doszlo. UWAGA gaz musi byc malutki. Metody wlewania plynu tak, by przykrywal ryz i gotowania pod przykryciem nauczyla mnie doswiadczona Wloszka . Jesli robi sie risotto bez przykrycia to trzeba non stop stac i mieszac co jest meczace. Metoda mojej znajomej ma te przewage, ze wystarczy mieszac od czasu do czasu, kontrolujac konsystencje potrawy. Maja byc widoczne ziarenka ryzu (bo inaczej wyjdzie cos na ksztalt zupy z ryzem), ale nie moze to tez byc sypki ryz. Jesli okaze sie, ze dalismy za duzo bulionu to zdejmujemy przykrywke i mieszamy - plyn czesciowo wchlonie ryz, a reszta wyparuje. Tylko niestety wowczas trzeba non stop stac i mieszac. Czesto robie tez risotto z pieczarkami. Wtedy do rozpuszczonego masla daje pokrojone pieczarki i dusze je na tym maselku, potem dodaje ryz i nie dodaje wina, ale troszke wiecej bulionu. Tez wychodzi bardzo smaczne. Oczywiscie jest mase innych bardziej i mniej klasycznych przepisow na risotto, ale do tych dwoch powyzszych przepisow doszlam dzieki radom znajomej, potem metoda prob i bledow no i kierujac sie swoim gustem. Odpowiedz Link
a_gnieszka0 Re: moje risotto 18.09.08, 11:53 Narobiłyście mi smaka tymi przepisami na risotto chyba ja tez zrobię Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: risotto 07.11.08, 22:28 Wiem, ze troche pozno, ale akurat dzis robilam risotto z pieczonymi kabaczkiem i serem dolcelatte (w GP przepis z gorgonzola) i tak mnie nawiedzilo, aby przejrzec rozne wersje w GP. Tu masz przeglad, jak klikniesz na zdjecie, to pod spodem bedziesz miec link do przepisu i dyskusji. fotoforum.gazeta.pl/k/risotto.html Ja, nie wiem czemu, najbardziej lubie wege risotta... Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: risotto 10.11.08, 09:31 Dzięki, fajny link! Już znalazłam coś, co muszę wypróbować Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: risotto 10.11.08, 13:45 To jest jedno z tych dan, ktore swietnie smakuja zima. Cieply, aromatyczny ryz i ta kremowa konsystencja. Rozmarzylam sie i znowu mi sie zachcialo jakiegos, moze w weekend zrobie. Co tam, ze ma miliard kalorii. Odpowiedz Link