czekolada72 10.12.08, 22:04 Posiadam przeszło 2 litry i muszę jakos szybciutko spozytkowac, bo nie wypijemy calego, ani samego, ani jako koktajl. Podrzucicie jakis pomysl (i przepis)? Jakies racuchy?? Z gory dzieki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Zsiadłe mleko 10.12.08, 22:51 Domowy twarożek. Lekko podgrzej i wylej na sitko. Bedziesz mieć pyszne śniadanie Odpowiedz Link
zza_krzaka Re: Zsiadłe mleko 10.12.08, 22:55 może żurek z zsiadłego mleka jadłam kilka razy, bardzo mi smakował ale nigdy nie gotowałam, więc przepisu nie podam Odpowiedz Link
fettinia Re: Zsiadłe mleko 11.12.08, 07:59 Twarozek to chyba najlepszy pomyslA racuchy szczerze mowiac lepsze wychodza ze zwyklym mlekiem. A moze langosze?Robilam wg tego przepisu i sa pyszne forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40845911 Odpowiedz Link
fettinia Re: Zsiadłe mleko 11.12.08, 08:00 uuups-a jednak i mnie sie zdarzylo "popelnilam"P Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zsiadłe mleko 13.12.08, 15:00 Moze komus kiedys sie przyda?: Babka górniczaSkładniki: Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 jajko 1 szklanka cukru 2-3 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnego mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do dekoracji: cukier puder Miękką margarynę, jajko i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać kakao, mąkę pszenną, kwaśne mleko i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu babkę górniczą posypać cukrem pudrem. Piernik na kwaśnym mleku Składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamomu lub przyprawa do piernika, 2 szkl. kwaśnego mleka, 0,5 kostki margaryny. Wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cynamon i sodę do miski i na sucho mieszamy. Następnie dodajemy kwaśne mleko i rozpuszczoną margarynę równocześnie wyrabiając na gladką masę,żeby nie było grudek mąki. Można dodać dżem domowej roboty do masy. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub mąką. Piec ok. 40 min., sprawdzając patykiem czy już jest gotowe. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zsiadłe mleko 13.12.08, 16:58 Ciasto z kwaśnym mlekiem SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki, 0.5 kostki margaryny, 2 całe jaja, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kwaśnego mleka, proszek do pieczenia na 0.5 kg mąki. WYKONANIE: Do roztopionej i przestudzonej margaryny wsypujemy mąkę, cukier, jaja i mieszamy łyżką. Do mleka wsypujemy proszek do pieczenia i łączymymy razem. Tak przygotowane ciasto wylewamy na brytwannę, a na wierzch lub do środka dajemy dowolne owoce. Odpowiedz Link