madzis12 28.10.07, 17:17 Dziewczyny czy którejś dziecko miało badanie kariotypu? Jeżeli tak, to jak wygląda to badanie, ile trwa, co i jak sie do niego przygotować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: Badanie kariotypu 28.10.07, 18:50 My z M mieliśmy badanie DNA. ale nie wiem czy to to samo po prostu pobrano nam krew Odpowiedz Link
madzis12 Re: Badanie kariotypu 28.10.07, 19:28 mój syn ma podejrzenie neurofibromatozy NF1 a teraz pani genetyk postawiła jeszcze podejrzenie genetycznej choroby mieśni, nie pytałam się jakiej, bo chyba bym sobie z tym nie poradziła, poczekam do badań i jak coś wyjdzie to bedę sie martwiła. Odpowiedz Link
guderka Re: Badanie kariotypu 28.10.07, 21:03 słuszne podejście daj nam znać jak dostaniesz wyniki. trzymam kciuki by było po twojej mysli! Odpowiedz Link
iwona.fa Re: Badanie kariotypu 29.10.07, 11:14 my też mielismy , jest to badanie krwi z dziedziny genetyki , długo czekalismy na wyniki Odpowiedz Link
madziulec Re: Badanie kariotypu 29.10.07, 12:14 www.gen.org.pl/nuke/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=230 www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_cytogenetyczne.html Odpowiedz Link
dorka1971 Re: Badanie kariotypu 29.10.07, 16:39 Kariotyp to zwykłe pobranie krwi żylnej.Czasem tylko pobiera się dziecku,ale zazwyczaj rodzicom też by wykluczyć sprawy wadliwych genów lub mutacji.Nie masz się czego obawiać.Na wyniki trochę się czeka ,ale w dzisiejszych czasach i przy nowoczesnych aparaturach ten okres znacznie się skraca. Odpowiedz Link