neandertalski 08.04.04, 14:53 słuchał ktoś kiedyś tego? tak z ciekawości zwyklej pytam i bez podtekstów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 11:06 w sumie nico. Tak tylko podpytuję bo ktoś mi zachwalał ale mu nie ufam, pomyślałem więc wejdę na forum zobaczę co ludzie gadają. To jakieś radio takie bardziej ludzkie, czy takie bardziej umpasimpa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 11:31 Radia RAM można słuchać, ale nie trzeba. W ciągu dnia przeważa tam komercja, przyzwoita myzyka pojawia się po 21. Można słuchać też informacji lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 11:42 dzięki. A mają tam coś takiego jak reportaże albo coś w tym stylu? No chodzi mi o to czy cos tam jest co odstaje trochę od sztampy, zwrotka, refren, zwrotka, refren, solówka, refren, zwrotka, refren? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 12:02 Szczerze przyznam, że tak głęboko się nie wsłuchiwałem w Radio RAM, więc może ktoś inny wypowie się na ten temat bardziej wiarygodnie. Ja jak słuchałem, to inności, o których piszesz nie słyszalem. Są one natomaist w Progarmie Regionalnym Radia Wrocław. I muszę powiedzić, że są zupełnie dobrze robione. Regularnie słucham niedzielnej audycji kulturalnej, która zaczyna się o 10.00 i trwa chyba do 15.00. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 12:11 mimo wszystko dziękuję. I tak nie mam możliwości go posluchać, tak tylko więc dumam nad tym czy może istnieć komercyjne w sumie radio z ludzką twarzą. A za polecenie radia wrocław dziękuję, wciąż się zastanawiam na co zamienić te zwłoki po programie III bo chyba już do mnie dotarło, że rozsądek powinien zwyciężyć przyzwyczajenie. Tylko, ze na dolnym śląsku radio chyba jednak nie jest potęgą :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 12:26 Masz stuprpcentową rację, że radio na Dolnym Śląsku nie jest potęgą. W poszukiwaniu czegoś do słuchania strasznie się czasem męczę, z przyzwyczajenia słcham truposza aż mnie zemdli i znowu zaczynam poszukiwania. I tak w kółko. Napewno lepiej mają mieszkńcy Warszawy i Krakowa, też Szczecina. Mogą sobie zawsze posłuchać Radia Jazz, RMF Classic a w Szczecinie Radia ABC. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 12:35 no właśnie, w dodatku u mnie na wsi to nawet łatwiej złapać radio gadające po czesku albo niemiecku niż po polsku, tylko, że muzycznie to taka sama sieczka jak u nas, zwłaszcza Czechów nie udalo mi się jakiś fajnych namierzyć, choć tradycje muzyczne mają zupełnie z nami nie porównywalne :( Smutne to wszystko... o radiu zatrutym na śmierć to już mi się nawet wspominać nie chce. Jedynak zaś bywa ciężko strawna, radio wrocław, też tak do końca strawne nie jest, cholera szkoda radia wyrzucać do śmietnika ale jak tak dalej pójdzie to tylko tam widzę jego przyszłość;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 14.04.04, 16:59 Co rozumiesz przez te "nieporównywalne tradycje muzyczne", bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 16.04.04, 13:10 chodzi mi o szeroko pojęty krąg ludzi mniej lub bardziej związanych z Plastic Peoples of The Universe. U nas czegoś porównywalnego ciężko znaleźć, mało ktory polski zespół zdaje się może się poszczycić czymś takim jak zagranie w charakterze zespołu towarzyszącego razem z Lou Reedem. Plastic byl zdaje się jednym z zaledwie trzech zespołów szanowanych na zachodzie za czasów komuny, z naszeg obszaru, obok Laibacha i nie pamiętam już kogo. Razem z Fredem Frithem z kolei zagrała też np Iva Bittova. Nie wspominając o tym, że występowali tam z koncertami w czymś co przypomina dom kultury na blokowisku np Skeletor Crew, Lindsay Cooper czy Zeena Parkins z Elliotem Sharpem i to wczasach gdy u nas jeszcze nie zdołała się wykluć tzw bydgoska scena. Czesi mieli to już dawno za sobą, u nich zawsze działo się dużo ciekawiej niż u nas, nawet w sferze tej muzyki popularnej, która zjeżdżała na koncerty do Pragi dużo częściej niż do nas. To zupełnie inny kraj. Noi co by nie mówić ich inteligencja wypluła z siebie Havla na prezydenta, nasza wiadomo kogo wypluła... To też o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 16.04.04, 15:48 Ano tak - myślałem, że zaraz wyjedziesz z Gottem i Vondrackovą ;). Plastików specjalnie nie znam, ale muzyka artystów związanych z Bittovą i Vaclavkiem wzbudza we mnie opad szczęki - i wprowadza w daleko posunięte kompleksy. Albo niedawno przeze mnie odkryty zupełnie nie znany w Polsce zespół Ecstasy of Saint Theresa - dziesięć razy lepszy od wszystkich polskich ekspresowych odkryć razem wziętych. Albo to, że taki muzyk jak Jaz Coleman (oglądaliście "Rok diabła"?) czuje się w Pradze jak u siebie i stale współpracuje z czeskimi muzykami. >Noi co by nie mówić ich inteligencja wypluła z siebie Havla na prezydenta, > nasza wiadomo kogo wypluła... To też o czymś świadczy. To akurat kwestia przypadku jest. Zresztą Havel nie jest już prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:03 bile inferno? Polecam też Ivę Bittovą z Pavlem Fajtem, kiedyś też popełniła zdaje się jakieś nagrania z taką grupą Dunaj, wg mnie też warto posłuchać. No i tak przy okazji, przypomniało mi się, ze niejaki Kral zdaje się był (jest?) filarem Patti Smiths Group. Jak się nie mylę z pozostałości po Plastic powstała też taka grupa Pulnoc. Plastic to już chyba odległa przeszłość ale bez wątpienia klasyk i warto posłuchać jak Czesi grali 100 lat temu zamiast się jarać tym jak to Niemen w ameryce mógł zrobić karierę ale mu się nie chciało. Przyjęło się u nas traktować Czechów jako półgłówków bo śmiesznie mówią a tak naprawdę to my powinniśmy się zastanowić czy nie jesteśmy śmieszni, właśnie przez to ciągłe kojarzenie Gotta i Vondraczkowej z określeniem czeska muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 19.04.04, 09:45 Bile inferno to klasyk, płyty zespołów Vaclavka - Dunaj i Rale - też słuchałem z wielkim zainteresowaniem, na płytę Bittova & Fajt poluję od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 09:58 poluj poluj bo warto, ja sam bym chętnie teges bo mam jedynie na kasecie nagraną ale wczoraj z tej całej gadaniny sobie postanowiłem odświeżyć i powiem Ci żałuj;) Na tej płycie właśnie jest ten utwór Peżiny w którym grają razem z Fredem Frithem a rytm nabija im budzik, jest on też na płycie samego Fritha "Step across the border". Niestety na CD mam tylko bile inferno :((( Odpowiedz Link Zgłoś
maryskaaa Re: Radio RAM Wrocław 13.04.04, 22:49 Kochani, nie ma sie co zabijać wyrzucaniem radia na śmietnik! Spokojnie... :) Jeśli idzie o RAM - powiem tak: owszem do 21-ej grają podobnie do innych stacji, ale! jest pewna dobra "inność", przede wszystkim więcej rocka i klimatów, których nie zagrają ci w żadnej komercji. Po 21- nie ma na co narzekać, w niedzielę też pojawia się Jazzeum. Gadają po ludzku i głownie do wrocławian, bo są w końcu stacją miejską. Na antenie pojawiają się materiały reporterskie, goście na żywo, wywiady, omawiane imprezy kulturalne, są bilety do teatrów i do kin itd. Mi pasuje. No i z tego co wiem, to radio robią pozytywnie zakręceni pasjonaci. Chętnie kontaktują się ze słuchaczami. Można np. w trakcie programu rozmawiać z prowadzącym na czacie. Po więcej informacji odsyłam na www.radioram.com - strona fan klubu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 22:58 A o tej audycji Jazzeum to nie wiedziałem, będę musiał posłuchać. Może w ogóle będzie mi się Radia RAM lepiej słuchało, tak ładnie o tym napisałaś. Poza tym lubię lokalne stacje. To trochę tak jak ze wszystkim, co lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisanka Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 19:05 Potwierdzam słowa Maryśki. Jazzeum jest wieczorem w niedzielę. Wcześniej miły chiloucik. Osobiście jednak pasuje mi ich poczucie humoru - i lubię, jak zagrają jakąś taką staroć, że buty spadają. W śroku dnia obok RHCP, Floydów, Jamiroquai i popowych numerów - nagle Zaucha albo Prońko, albo się ktoś Połomskim do mnie uśmiechnie. Warto ich polecać, co czynię niniejszym :) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 16.04.04, 12:55 cholera brzmi calkiem nieźle, zacznę żałować, że w okolicy mojej wsi ktoś na podobny pomysł nie wpadł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 20:52 Niestety, po słuchaniu Radia RAM przez ostatnie dwa dni nie mogę podzielić waszego entuzjazmu, ponieważ wałaśnie ja nie lubię tych dziwnych wstawek myzycznych, ni z gruchy, ni z pietruchy, leci taka piosenka, że mnie przewraca. Przyznaję natomiast, że w całości nie mogę tej stacji odrzuciuć, ale też całkiem sie na nią przestawić. Pewnie wynika to w dużej mierze z moich przyzwyczajeń. Zdecydowanie więcej natomiast mogliby dawać takiej myzyki jaką nadają po 21. Zawsze będę się zastanawiał dlaczego tę naciekawsą muzykę w radiu puszcza się wieczorami i nocami. No dlaczego, czy ludzie tego nie wytrzymają, przestaną pracować, czy będa popełniać czyny zabronione. Jestem pewien, że gdyby takie Radio RAM odwarzyło się zmienić muzykę, choć przecież nie całkiem i więcej puszczaliby klubowej, okołojazzowej, rockowej i wszelkiej dobrej ale nie takiej jak wszędzie, to wielu ludzi przyszłoby do tego radia. Osobiście znam wielu takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaweł Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 15:25 Powiem Ci dlaczego - bo wtedy - grając głównie dla wyrobionego muzycznie ucha skazałoby się na totalną niszowość i żadna pani w sklepie, czy w biurze nie wytrzymałaby w godzinach swej pracy z RAMem, ani też pan kierowca taksówki, który słucha dla informacji drogowych i innych. A tu nie tylko idzie o jakość słuchacza, lecz również o jego ilość. Niestety... Choć oczywiście w żaden sposób nie uwłaczam wyżej wymienionym jako słuchaczom :). Gdyby RAM miał furę kasy, był agoroski czy jakiś tam, to może mogliby sobie pozwolić na taki "myk". Tymczasem muszą godzić różne gusta. Ja tam czekam na powrót z urlopu mojej ulubionej redaktorki Jaworskiej i niech do mnie gada, aż miło :) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:07 jak to najlepszej??? Najlepsza jest wiadomokto! ;) A swoją drogą w końcu pewnie dlatego wydzielono ich z PRW jako komercyjnych aby do szerokich mas komercyjnych niestety trafiali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryskaaa Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 23:14 nie wydzielili, nie wydzielili :) To był pomysł naczelnego Lothara Herbsta, żeby Wrocław miał swoje miejskie radio, jak miasta na zgniłym zachodzie. I tak w 92 roku powstał Program Miejski Radia Wrocław, najpierw jako radio na 100,2, tam gdzie teraz jest Trójka. Zaczęli bardzo udanie i mocno stali na rynku (eska też sie pojawiła w tym roku), ale układy centralne Polskiego Radia zmusiły ich do oddania częstotliwości, zmiany nadajnika i zaczęła się dramatyczna walka z problemami technicznymi, bo nie wszędzie dało się we W-wiu dobrze odbierać 89,8 FM. Radio dla młodszego targetu niż PRW, tylko miejskie. RAM się zaczął w 2000 roku, m.in. żeby się poprawiła identyfikacja stacji, bo co to za nazwa - program miejski...? Nadajnik udało się jednak zmienić dopiero w grudniu 2003 i nastąpiła znaczna poprawa odbioru we Wrocławiu. Teraz tylko - oby udało się im się wypromować stację. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 07:48 no ale nazwę to mają kretyńską, na pierwszy rzut okaz kojarzy się z pamięcią komputerową, na drugi coś jakby REM ale przekręcone. A może to ma znaczyć Radiowa Audycja Miejska? Jak na radio dla młodych brzmi trochę drewniano. Pamiętam swego czasu już po latach komuny istniał na Uniwerku teatr TUBBII. Nazwa wielce awangardowa, bo teatr awangardowy a o dziwo rozszyfrowywała się jako Teatr Uniwersytetu Bolesława Bieruta a dlaczego II ano dlatego, ze kiedyś istanial już TUBB i ten był drugi z kolei;) Moim zdaniem powinni się nazywać jakoś radio tendowata coola albo coś w ten deseń, zgodnie z najnowszymi trendami;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmen Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 23:55 Panie N. :) - RAM to Radio Aktywne Miasto - taką nazwę wymyśliła im agencja reklamowa, która ruszała z tym projektem. NIewielu osobom z załogi się to podobało, również ze względu na wieloznaczność... Radiowcy więc zaczęli operować samym skrótem - bez rozwinięcia. To i tak lepsza nazwa niż Blue FM :) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Radioaktywne Miasto 21.04.04, 10:31 co fakt to fakt, Pani Karmen, zomo blue to się kiepsko kajarzy, zwłaszcza we Wrocławiu ale to "Radioaktywne Miasto" to w sumie już jest coś, powinni sobie jeszcze logo z żółtoczarnym wiatraczkiem wymalować :-))) No i skrót RM FM, choć tu już o krok od porównań z RMFFM czy innym radiem eneref;) Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:05 a ja w sobotę przypadkiem posłuchalem dolnośląskiej listy przebojów na PRW i powiem szczerze skromna to audycja ale sympatyczna, właśnie przez to że muzyka na niej dla mnie praktycznie nieznana. Podobno to było dopiero 3 notowanie, może warto by tą inicjatywę więc jakoś zbiorowo poprzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.04, 20:23 A gdzie to i o jakiej porze? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 07:52 zdaje się w sobotę "po dzienniku";) na Polskim Radiu Wrocław. Tylko ja nie mówię, ze to jakieś cuda na kiju ale w sumie fajnie grają, dużo polskich zespołów i to jakoś nie brzmią jak ze stajni Kostrzewy, nie pomnę nazw ale grają fajnie i kilka zagramanicznych zdaje się też, przypadkiem słuchałem i trochę jednym uchem ale chyba od razu polubiłem. Z pewnością nie brzmią komercyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 08:00 www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=9393 cholera to jest chyba jakiś konkurs a nie lista przebojów? I może wszyscy są z Polski, nie wiem po prostu te nazwy w 98% nic mi nie mówią: Pełna lista zespołów: BLUES FLOWERS HUSKY PAWEL TUMILO OCEAN KTO TO EON GRAN'S NATION OPERA BEZGLOWYCH SINY ARMIA CIENI WISHING WELL BEHAVIOR HOLLOW SIGN MAREK WINSKI FEELING ROUP SUGAR FREE MIENTA GRATIZ CONTRA FRUSTUCK ODWYK FAJRANT PZL KARAWANA ELIZEER COOL BLUE FILM 0 % POLANIE RARABORN LORD SNOOTY MILK CHUDOBA EKIPA TASAKA PINK ELEPHANT PIZZA LOMOT DELIKATESY FUNKY TONK WOMAN RAMONS MY FLAME SUMPTUASTIC GRZEGORZ ELZBIECIAK RIDERS PRO - NIHILO DEFENDERS PROGRAM FREETIME MAJESTAT TURNING KNEECAP K.A.S.T.A. SQUAT SATURNDAY JOB KARMA LESZEK CICHONSKI CRACKERS BAND KRZYSZTOF SCIERANSKI MOONLIGHT FADING COLOURS GABRIEL FLESZAR HURT NURT EASY RIDER HEAVY BLUES ROMUALD & ROMAN BLADE LOKI SERPENT BEAT RECYDYWA BLUES BAND OBSTAWA PREZYDENTA MANCU ROTARY ZLODZIEJE GLÓW DubH HERATILT MARTYNA JAKUBOWICZ PIONTEK TORA TORA W-LIKA SQUAT FATMANs TRIP ANNA - EM BOLESLAW SAJDAK SERWUS ROCK MIKROMUSIC CEZ NOTABENE DEEP DEEP MC i S.T.F. GORTHAUR NO NAME WAVE ESENCJA BASS GROL DYNASTIA EL - G LILLY MARLENE STONE HANGE DECOY PORTER BAND ARAIW ZESPÓL ROZRWKOWY PRW TOP SECRET OZZY THE TWISTERS GENOSIDE Wch Zawierucha KISMET J.STECZKOWSKA ABI + ROHO KONAR SWAWOLNY DYZIO JAN KOWALSKI STYLOWA SPÓLKA SPOLEM LOLES ANDRZEJ DANEK LAXATIV LENIWIEC WYBOROWA BLUES BAND HO! HEYSEL DWA PLUS DWA HAMMER LA FOY MINI MAX ELJOT T.R.A.M. WAY ARO CTRL ALT DEL SUNFLOWER MARLON KOZAKY MILOOPA COCOROACH STALOWY BAGAZ SQUASH MONIKA MICHTA EDYTA RUDNIK NON STOP APOGEUM THE POSTMAN ELITA 202 GRIN KOSCI HMON RADICAL NEWS PARIAS DB PULS RH+ ANDRZEJ I MARCELINA HEADUP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 21.04.04, 13:20 Mi też większość niewiele mówi, ale to jakiś straszny rozrzut... Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Dolnośląska Lista Przebojow 21.04.04, 13:35 to fakt. Ale może przez to słucha się tego z zaciekawieniem i zdziwieniem? Nie ubliżając nikomu, w wypadku innych list przebojów w tym kraju i chyba nie tylko, trochę ciężko o zaciekawienie, nie mowiąc o zdziwieniu. Jak na listę przebojów wydają się być przynajmniej intrygujący :-) Odpowiedz Link Zgłoś