Dodaj do ulubionych

Radio RAM Wrocław

08.04.04, 14:53
słuchał ktoś kiedyś tego? tak z ciekawości zwyklej pytam i bez podtekstów.
Obserwuj wątek
    • moniczkabb Re: Radio RAM Wrocław 08.04.04, 17:24
      Słucham codziennie :) A co?
      • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 11:06
        w sumie nico. Tak tylko podpytuję bo ktoś mi zachwalał ale mu nie ufam,
        pomyślałem więc wejdę na forum zobaczę co ludzie gadają. To jakieś radio takie
        bardziej ludzkie, czy takie bardziej umpasimpa?
        • Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 11:31
          Radia RAM można słuchać, ale nie trzeba. W ciągu dnia przeważa tam komercja,
          przyzwoita myzyka pojawia się po 21. Można słuchać też informacji lokalnych.
          • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 11:42
            dzięki. A mają tam coś takiego jak reportaże albo coś w tym stylu? No chodzi mi
            o to czy cos tam jest co odstaje trochę od sztampy, zwrotka, refren, zwrotka,
            refren, solówka, refren, zwrotka, refren?
            • Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 12:02
              Szczerze przyznam, że tak głęboko się nie wsłuchiwałem w Radio RAM, więc może
              ktoś inny wypowie się na ten temat bardziej wiarygodnie. Ja jak słuchałem, to
              inności, o których piszesz nie słyszalem. Są one natomaist w Progarmie
              Regionalnym Radia Wrocław. I muszę powiedzić, że są zupełnie dobrze robione.
              Regularnie słucham niedzielnej audycji kulturalnej, która zaczyna się o 10.00 i
              trwa chyba do 15.00. Polecam.
              • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 12:11
                mimo wszystko dziękuję. I tak nie mam możliwości go posluchać, tak tylko więc
                dumam nad tym czy może istnieć komercyjne w sumie radio z ludzką twarzą. A za
                polecenie radia wrocław dziękuję, wciąż się zastanawiam na co zamienić te
                zwłoki po programie III bo chyba już do mnie dotarło, że rozsądek powinien
                zwyciężyć przyzwyczajenie. Tylko, ze na dolnym śląsku radio chyba jednak nie
                jest potęgą :(((
                • Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 12:26
                  Masz stuprpcentową rację, że radio na Dolnym Śląsku nie jest potęgą. W
                  poszukiwaniu czegoś do słuchania strasznie się czasem męczę, z przyzwyczajenia
                  słcham truposza aż mnie zemdli i znowu zaczynam poszukiwania. I tak w kółko.
                  Napewno lepiej mają mieszkńcy Warszawy i Krakowa, też Szczecina. Mogą sobie
                  zawsze posłuchać Radia Jazz, RMF Classic a w Szczecinie Radia ABC.
                  • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 09.04.04, 12:35
                    no właśnie, w dodatku u mnie na wsi to nawet łatwiej złapać radio gadające po
                    czesku albo niemiecku niż po polsku, tylko, że muzycznie to taka sama sieczka
                    jak u nas, zwłaszcza Czechów nie udalo mi się jakiś fajnych namierzyć, choć
                    tradycje muzyczne mają zupełnie z nami nie porównywalne :(
                    Smutne to wszystko... o radiu zatrutym na śmierć to już mi się nawet wspominać
                    nie chce. Jedynak zaś bywa ciężko strawna, radio wrocław, też tak do końca
                    strawne nie jest, cholera szkoda radia wyrzucać do śmietnika ale jak tak dalej
                    pójdzie to tylko tam widzę jego przyszłość;)
                    • Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 14.04.04, 16:59
                      Co rozumiesz przez te "nieporównywalne tradycje muzyczne", bo nie rozumiem?
                      • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 16.04.04, 13:10
                        chodzi mi o szeroko pojęty krąg ludzi mniej lub bardziej związanych z Plastic
                        Peoples of The Universe. U nas czegoś porównywalnego ciężko znaleźć, mało ktory
                        polski zespół zdaje się może się poszczycić czymś takim jak zagranie w
                        charakterze zespołu towarzyszącego razem z Lou Reedem. Plastic byl zdaje się
                        jednym z zaledwie trzech zespołów szanowanych na zachodzie za czasów komuny, z
                        naszeg obszaru, obok Laibacha i nie pamiętam już kogo. Razem z Fredem Frithem z
                        kolei zagrała też np Iva Bittova. Nie wspominając o tym, że występowali tam z
                        koncertami w czymś co przypomina dom kultury na blokowisku np Skeletor Crew,
                        Lindsay Cooper czy Zeena Parkins z Elliotem Sharpem i to wczasach gdy u nas
                        jeszcze nie zdołała się wykluć tzw bydgoska scena. Czesi mieli to już dawno za
                        sobą, u nich zawsze działo się dużo ciekawiej niż u nas, nawet w sferze tej
                        muzyki popularnej, która zjeżdżała na koncerty do Pragi dużo częściej niż do
                        nas. To zupełnie inny kraj.
                        Noi co by nie mówić ich inteligencja wypluła z siebie Havla na prezydenta,
                        nasza wiadomo kogo wypluła... To też o czymś świadczy.
                        • Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 16.04.04, 15:48
                          Ano tak - myślałem, że zaraz wyjedziesz z Gottem i Vondrackovą ;).

Plastików specjalnie nie znam, ale muzyka artystów związanych z Bittovą i
                          Vaclavkiem wzbudza we mnie opad szczęki - i wprowadza w daleko posunięte
                          kompleksy. Albo niedawno przeze mnie odkryty zupełnie nie znany w Polsce zespół
                          Ecstasy of Saint Theresa - dziesięć razy lepszy od wszystkich polskich
                          ekspresowych odkryć razem wziętych. Albo to, że taki muzyk jak Jaz Coleman
                          (oglądaliście "Rok diabła"?) czuje się w Pradze jak u siebie i stale
                          współpracuje z czeskimi muzykami.

>Noi co by nie mówić ich inteligencja wypluła z siebie Havla na prezydenta,
                          > nasza wiadomo kogo wypluła... To też o czymś świadczy.

To akurat kwestia przypadku jest. Zresztą Havel nie jest już prezydentem.

• neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:03
                            bile inferno? Polecam też Ivę Bittovą z Pavlem Fajtem, kiedyś też popełniła
                            zdaje się jakieś nagrania z taką grupą Dunaj, wg mnie też warto posłuchać.
                            No i tak przy okazji, przypomniało mi się, ze niejaki Kral zdaje się był
                            (jest?) filarem Patti Smiths Group.
                            Jak się nie mylę z pozostałości po Plastic powstała też taka grupa Pulnoc.
                            Plastic to już chyba odległa przeszłość ale bez wątpienia klasyk i warto
                            posłuchać jak Czesi grali 100 lat temu zamiast się jarać tym jak to Niemen w
                            ameryce mógł zrobić karierę ale mu się nie chciało.
                            Przyjęło się u nas traktować Czechów jako półgłówków bo śmiesznie mówią a tak
                            naprawdę to my powinniśmy się zastanowić czy nie jesteśmy śmieszni, właśnie
                            przez to ciągłe kojarzenie Gotta i Vondraczkowej z określeniem czeska muzyka.
                            • Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 19.04.04, 09:45
                              Bile inferno to klasyk, płyty zespołów Vaclavka - Dunaj i Rale - też słuchałem
                              z wielkim zainteresowaniem, na płytę Bittova & Fajt poluję od dawna.
                              • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 09:58
                                poluj poluj bo warto, ja sam bym chętnie teges bo mam jedynie na kasecie
                                nagraną ale wczoraj z tej całej gadaniny sobie postanowiłem odświeżyć i powiem
                                Ci żałuj;) Na tej płycie właśnie jest ten utwór Peżiny w którym grają razem z
                                Fredem Frithem a rytm nabija im budzik, jest on też na płycie samego
                                Fritha "Step across the border". Niestety na CD mam tylko bile inferno :(((
    • maryskaaa Re: Radio RAM Wrocław 13.04.04, 22:49
      Kochani, nie ma sie co zabijać wyrzucaniem radia na śmietnik! Spokojnie... :)
      Jeśli idzie o RAM - powiem tak: owszem do 21-ej grają podobnie do innych
      stacji, ale! jest pewna dobra "inność", przede wszystkim więcej rocka i
      klimatów, których nie zagrają ci w żadnej komercji. Po 21- nie ma na co
      narzekać, w niedzielę też pojawia się Jazzeum. Gadają po ludzku i głownie do
      wrocławian, bo są w końcu stacją miejską. Na antenie pojawiają się materiały
      reporterskie, goście na żywo, wywiady, omawiane imprezy kulturalne, są bilety
      do teatrów i do kin itd. Mi pasuje. No i z tego co wiem, to radio robią
      pozytywnie zakręceni pasjonaci. Chętnie kontaktują się ze słuchaczami. Można
      np. w trakcie programu rozmawiać z prowadzącym na czacie. Po więcej informacji
      odsyłam na www.radioram.com - strona fan klubu :)
      • Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 22:58
        A o tej audycji Jazzeum to nie wiedziałem, będę musiał posłuchać. Może w ogóle
        będzie mi się Radia RAM lepiej słuchało, tak ładnie o tym napisałaś. Poza tym
        lubię lokalne stacje. To trochę tak jak ze wszystkim, co lokalne.
      • Gość: pisanka Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 19:05
        Potwierdzam słowa Maryśki. Jazzeum jest wieczorem w niedzielę. Wcześniej miły
        chiloucik. Osobiście jednak pasuje mi ich poczucie humoru - i lubię, jak
        zagrają jakąś taką staroć, że buty spadają. W śroku dnia obok RHCP, Floydów,
        Jamiroquai i popowych numerów - nagle Zaucha albo Prońko, albo się ktoś
        Połomskim do mnie uśmiechnie. Warto ich polecać, co czynię niniejszym :)
        • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 16.04.04, 12:55
          cholera brzmi calkiem nieźle, zacznę żałować, że w okolicy mojej wsi ktoś na
          podobny pomysł nie wpadł...
      • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 16.04.04, 12:58
        no nieźle, dziękuję:-)
        • Gość: Preslaw Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 20:52
          Niestety, po słuchaniu Radia RAM przez ostatnie dwa dni nie mogę podzielić
          waszego entuzjazmu, ponieważ wałaśnie ja nie lubię tych dziwnych wstawek
          myzycznych, ni z gruchy, ni z pietruchy, leci taka piosenka, że mnie przewraca.
          Przyznaję natomiast, że w całości nie mogę tej stacji odrzuciuć, ale też
          całkiem sie na nią przestawić. Pewnie wynika to w dużej mierze z moich
          przyzwyczajeń. Zdecydowanie więcej natomiast mogliby dawać takiej myzyki jaką
          nadają po 21. Zawsze będę się zastanawiał dlaczego tę naciekawsą muzykę w radiu
          puszcza się wieczorami i nocami. No dlaczego, czy ludzie tego nie wytrzymają,
          przestaną pracować, czy będa popełniać czyny zabronione. Jestem pewien, że
          gdyby takie Radio RAM odwarzyło się zmienić muzykę, choć przecież nie całkiem i
          więcej puszczaliby klubowej, okołojazzowej, rockowej i wszelkiej dobrej ale nie
          takiej jak wszędzie, to wielu ludzi przyszłoby do tego radia. Osobiście znam
          wielu takich ludzi.
          • Gość: gaweł Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.04, 15:25
            Powiem Ci dlaczego - bo wtedy - grając głównie dla wyrobionego muzycznie ucha
            skazałoby się na totalną niszowość i żadna pani w sklepie, czy w biurze nie
            wytrzymałaby w godzinach swej pracy z RAMem, ani też pan kierowca taksówki,
            który słucha dla informacji drogowych i innych. A tu nie tylko idzie o jakość
            słuchacza, lecz również o jego ilość. Niestety... Choć oczywiście w żaden
            sposób nie uwłaczam wyżej wymienionym jako słuchaczom :). Gdyby RAM miał furę
            kasy, był agoroski czy jakiś tam, to może mogliby sobie pozwolić na taki "myk".
            Tymczasem muszą godzić różne gusta. Ja tam czekam na powrót z urlopu mojej
            ulubionej redaktorki Jaworskiej i niech do mnie gada, aż miło :)
            • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:07
              jak to najlepszej??? Najlepsza jest wiadomokto!
              ;)
              A swoją drogą w końcu pewnie dlatego wydzielono ich z PRW jako komercyjnych aby
              do szerokich mas komercyjnych niestety trafiali...
              • Gość: maryskaaa Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 23:14
                nie wydzielili, nie wydzielili :) To był pomysł naczelnego Lothara Herbsta,
                żeby Wrocław miał swoje miejskie radio, jak miasta na zgniłym zachodzie. I tak
                w 92 roku powstał Program Miejski Radia Wrocław, najpierw jako radio na 100,2,
                tam gdzie teraz jest Trójka. Zaczęli bardzo udanie i mocno stali na rynku (eska
                też sie pojawiła w tym roku), ale układy centralne Polskiego Radia zmusiły ich
                do oddania częstotliwości, zmiany nadajnika i zaczęła się dramatyczna walka z
                problemami technicznymi, bo nie wszędzie dało się we W-wiu dobrze odbierać 89,8
                FM. Radio dla młodszego targetu niż PRW, tylko miejskie. RAM się zaczął w 2000
                roku, m.in. żeby się poprawiła identyfikacja stacji, bo co to za nazwa -
                program miejski...? Nadajnik udało się jednak zmienić dopiero w grudniu 2003 i
                nastąpiła znaczna poprawa odbioru we Wrocławiu. Teraz tylko - oby udało się im
                się wypromować stację.
                • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 07:48
                  no ale nazwę to mają kretyńską, na pierwszy rzut okaz kojarzy się z pamięcią
                  komputerową, na drugi coś jakby REM ale przekręcone. A może to ma znaczyć
                  Radiowa Audycja Miejska? Jak na radio dla młodych brzmi trochę drewniano.
                  Pamiętam swego czasu już po latach komuny istniał na Uniwerku teatr TUBBII.
                  Nazwa wielce awangardowa, bo teatr awangardowy a o dziwo rozszyfrowywała się
                  jako Teatr Uniwersytetu Bolesława Bieruta a dlaczego II ano dlatego, ze kiedyś
                  istanial już TUBB i ten był drugi z kolei;)
                  Moim zdaniem powinni się nazywać jakoś radio tendowata coola albo coś w ten
                  deseń, zgodnie z najnowszymi trendami;)
                  • Gość: karmen Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.04, 23:55
                    Panie N. :) - RAM to Radio Aktywne Miasto - taką nazwę wymyśliła im agencja
                    reklamowa, która ruszała z tym projektem. NIewielu osobom z załogi się to
                    podobało, również ze względu na wieloznaczność... Radiowcy więc zaczęli
                    operować samym skrótem - bez rozwinięcia. To i tak lepsza nazwa niż Blue FM :)
                    • neandertalski Radioaktywne Miasto 21.04.04, 10:31
                      co fakt to fakt, Pani Karmen, zomo blue to się kiepsko kajarzy, zwłaszcza we
                      Wrocławiu ale to "Radioaktywne Miasto" to w sumie już jest coś, powinni sobie
                      jeszcze logo z żółtoczarnym wiatraczkiem wymalować :-))) No i skrót RM FM, choć
                      tu już o krok od porównań z RMFFM czy innym radiem eneref;)
          • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 19.04.04, 08:05
            a ja w sobotę przypadkiem posłuchalem dolnośląskiej listy przebojów na PRW i
            powiem szczerze skromna to audycja ale sympatyczna, właśnie przez to że muzyka
            na niej dla mnie praktycznie nieznana. Podobno to było dopiero 3 notowanie,
            może warto by tą inicjatywę więc jakoś zbiorowo poprzeć?
            • Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.04, 20:23
              A gdzie to i o jakiej porze?
              • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 07:52
                zdaje się w sobotę "po dzienniku";) na Polskim Radiu Wrocław. Tylko ja nie
                mówię, ze to jakieś cuda na kiju ale w sumie fajnie grają, dużo polskich
                zespołów i to jakoś nie brzmią jak ze stajni Kostrzewy, nie pomnę nazw ale
                grają fajnie i kilka zagramanicznych zdaje się też, przypadkiem słuchałem i
                trochę jednym uchem ale chyba od razu polubiłem. Z pewnością nie brzmią
                komercyjnie.
              • neandertalski Re: Radio RAM Wrocław 20.04.04, 08:00
                www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=9393
                cholera to jest chyba jakiś konkurs a nie lista przebojów? I może wszyscy są z
                Polski, nie wiem po prostu te nazwy w 98% nic mi nie mówią:
                Pełna lista zespołów:

BLUES FLOWERS
                HUSKY
                PAWEL TUMILO
                OCEAN
                KTO TO
                EON
                GRAN'S
                NATION
                OPERA BEZGLOWYCH
                SINY
                ARMIA CIENI
                WISHING WELL
                BEHAVIOR
                HOLLOW SIGN
                MAREK WINSKI
                FEELING ROUP
                SUGAR FREE
                MIENTA GRATIZ
                CONTRA
                FRUSTUCK
                ODWYK
                FAJRANT
                PZL
                KARAWANA
                ELIZEER
                COOL BLUE
                FILM
                0 %
                POLANIE
                RARABORN
                LORD SNOOTY
                MILK
                CHUDOBA
                EKIPA TASAKA
                PINK ELEPHANT
                PIZZA LOMOT
                DELIKATESY
                FUNKY TONK WOMAN
                RAMONS
                MY
                FLAME
                SUMPTUASTIC
                GRZEGORZ ELZBIECIAK
                RIDERS
                PRO - NIHILO
                DEFENDERS
                PROGRAM
                FREETIME
                MAJESTAT
                TURNING KNEECAP
                K.A.S.T.A. SQUAT
                SATURNDAY
                JOB KARMA
                LESZEK CICHONSKI
                CRACKERS BAND
                KRZYSZTOF SCIERANSKI
                MOONLIGHT
                FADING COLOURS
                GABRIEL FLESZAR
                HURT
                NURT
                EASY RIDER
                HEAVY BLUES
                ROMUALD & ROMAN
                BLADE LOKI
                SERPENT BEAT
                RECYDYWA BLUES BAND
                OBSTAWA PREZYDENTA
                MANCU
                ROTARY
                ZLODZIEJE GLÓW
                DubH
                HERATILT
                MARTYNA JAKUBOWICZ
                PIONTEK
                TORA TORA W-LIKA SQUAT
                FATMANs TRIP
                ANNA - EM
                BOLESLAW SAJDAK
                SERWUS ROCK
                MIKROMUSIC
                CEZ
                NOTABENE
                DEEP DEEP
                MC i S.T.F.
                GORTHAUR
                NO NAME WAVE
                ESENCJA
                BASS GROL
                DYNASTIA
                EL - G
                LILLY MARLENE
                STONE HANGE
                DECOY
                PORTER BAND
                ARAIW
                ZESPÓL ROZRWKOWY PRW
                TOP SECRET
                OZZY
                THE TWISTERS
                GENOSIDE
                Wch Zawierucha
                KISMET
                J.STECZKOWSKA
                ABI + ROHO KONAR
                SWAWOLNY DYZIO
                JAN KOWALSKI
                STYLOWA SPÓLKA SPOLEM
                LOLES
                ANDRZEJ DANEK
                LAXATIV
                LENIWIEC
                WYBOROWA BLUES BAND
                HO!
                HEYSEL
                DWA PLUS DWA
                HAMMER
                LA FOY
                MINI MAX
                ELJOT
                T.R.A.M. WAY
                ARO
                CTRL ALT DEL
                SUNFLOWER
                MARLON KOZAKY
                MILOOPA
                COCOROACH
                STALOWY BAGAZ
                SQUASH
                MONIKA MICHTA
                EDYTA RUDNIK
                NON STOP
                APOGEUM
                THE POSTMAN
                ELITA 202
                GRIN
                KOSCI
                HMON
                RADICAL NEWS
                PARIAS
                DB
                PULS
                RH+
                ANDRZEJ I MARCELINA
                HEADUP
                • Gość: Lesiek Re: Radio RAM Wrocław IP: 80.51.231.* 21.04.04, 13:20
                  Mi też większość niewiele mówi, ale to jakiś straszny rozrzut...
                  • neandertalski Dolnośląska Lista Przebojow 21.04.04, 13:35
                    to fakt. Ale może przez to słucha się tego z zaciekawieniem i zdziwieniem? Nie
                    ubliżając nikomu, w wypadku innych list przebojów w tym kraju i chyba nie
                    tylko, trochę ciężko o zaciekawienie, nie mowiąc o zdziwieniu.
                    Jak na listę przebojów wydają się być przynajmniej intrygujący :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka