Dodaj do ulubionych

stereotypy

25.01.23, 14:46
Głupia Rowling wymyśliła dziwne polskie imię. Polska sprzątaczka Lechsinka.
Nie wiem, co to za strona ten asz.dziennik, ale dopiero teraz to wygrzebali.
aszdziennik.pl/144200,j-k-rowling-wymyslila-dziwne-polskie-imie-mamy-dla-niej-20-lepszych?fbclid=IwAR32otQaKT4o1baOokd3cLVrUuiVEtC5qOuQagcFvPIFkNvZWZBc_k_v4J4
proponują jej lepsze: Pierogomił big_grin Pączkosława big_grin itd

a tu riposta pod adresem pani Rowling:
"I decided to write you because I spend the better part of my work days battling damaging stereotypes about Poland and its citizens. I wanted to write you because I personally know many petite young blondes with heavily accented English, and lamentably, as soon as they set foot west of the Polish border, everyone instantly assumes they clean or sell sexual favors for a living."

culture.pl/en/article/a-few-friendly-questions-to-jk-rowling-about-polish-culture
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: stereotypy 25.01.23, 22:37
      Autor tego artykułu czepia się wg mnie zupełnie bezzasadnie jakiegoś jednego szczegółu,wymyslonego ,rzekomo polskiego nazwiska czy imienia.Myślę ,że samej pani Rowling fruwa i powiewa ,czy trafia z tym czy innym szczegółem w dokładną transkrypcję tego czy innego słówka polskiego,bułgarskiego czy rumuńskiego.To samo pewnie działoby się w udrapowanych na angielskie,popularnych w latach 70tych kryminałow pisanych przez polskich autorów z akcją na terenie Anglii,z całym sztafażem używanych tam angielskich imion,zasłyszanych zwrotów czy nazw prowincjonalnych miejscowosci.
      I nie tu widziałbym, Elissa,zabójczej roli stereotypów.O wiele boleśniej uderzaja one w realnych sytuacjach w potencjalnych sprawców przestępstw na terenie różnych krajów zachodnich.Wiadomo,w Niemczech Polacy kradną samochody,w Anglii ćpają i dokonują morderstw na swoich polskich konkubinach,w stanach pracują na czarno i łupią podatników amerykańskich.
      • elissa2 Re: stereotypy 25.01.23, 23:28
        Ale stereotypy jako łatki przyklejane różnym narodowościom nie dotyczą przecież tylko Polaków.
        Nie wiem, może masz rację, że autor artykułu czepia się Rowling. Mnie trochę rozbawiły proponowane imiona. Nie wszystkie, ale jest kilka zabawnych.
        A co do Rowling... pisze książki dla dzieci i młodzieży... Po co taki durny stereotyp? Jak Polka to sprzątaczka.
        Spodobała mi się riposta niejakiej Lea Berriault (może to pseudonim) piszącej na jakiejś polskiej stronie Cultura.pl [po raz pierwszy trafiłam na tę stronę]
        culture.pl/pl
    • a_iii_ty Re: stereotypy 26.01.23, 15:30
      Nic na to nie poradzimy . 1% rodakow kradnie samochody w Helmutowie , a 99% ponosi koszty tego. "99% Rosjan to
      Mentalne onuce, a 1% normalnych ponosi koszty . UPA mordowala na Wolyniu , i 45 milionow Ukraincow to bandersyny . Prostactwo polskie w USA rzucalo cien na wszystkich starajacych sie o wize ... itd, itd.
      Ale to nie dotyczy tylko ludzi . Jesli raz zawiode sie na jakims produkcie czy usludze , opinia ta rzuci cien na dana marke czy producenta . Stereotyp !
      • krytyk2 Re: stereotypy 26.01.23, 15:50
        psychologowie badali problem stereotypów i wyszło im ,że jest to bardzo ekonomiczne podejście umysłu w codziennym życiu.Umysł stereotypizując nieznane zjawiska czyni je łatwymi do dalszej obróbki i zastosowania.W ten sposob ludzie zaoszczędzają mase czasu na zajecie się "naprawdę ważnymi" problemami,czyli jak przeżyc od pierwszego do pierwszego wink
        • a_iii_ty Re: stereotypy 26.01.23, 16:45
          Czyli jak wystereotypuje Ukraincow jako bandersynow , to bede mial wiecej czasu na inne zajecia ?
          Ciekawe podejscie , dla mnie bezsensowne.
          • shachar Re: stereotypy 26.01.23, 18:39
            Aby przeprowadzać jakąś rzeczową dyskusję, należy najpierw uzgodnić pryncypia/wspólny mianownik. To co napisał krytyk, jest tak właśnie prawdziwe z ewolucyjnego punktu widzenia.Służyło do nierozdrabniania energii na niepotrzebne dywagacje, albo tworzenie niebezpiecznych sytuacji. Widzę człowieka sterczącego za kolumną budynku w środku nocy, to odwracam sięi idę w drugą stronę. Nie zastanawiam się, czy go tym samym obrażę,bo w większym procencie przypadków nic by z takiego spotkania dobrego nie wynikło. Stereotyp to nie KAŻDY, ale zauważalna większość. Teraz można dyskutować nad zasadnością stereotypu, który sięz czegoś ukręcił. Googlam how many Polish immigrant women become cleaners i co widzę? Tak, większość polskich emigrantek idzie sprzątać. Dla mnie co innego byłoby męczące; sprzątaczka np z Holandii. Oglądanie Bridgerton, gdzie połowa mieszczan odzanych koafiury i atłasy to murzyni, pirat zeby był Jehowa, a morderca ślepy....U mnie w słowniku mafioso to Włoch, Rusek, albo Południowa Ameryka, nie potrzebuję mafiosów-Eskimosów w książce Rowling ,żeby nie urazić Włochów. A ta Rowling to tak na marginesie straszne książki dla dorosłych pisze, mam nadzeję, że HP jest lepszy, bo jeśli nie, to szkoda mi tych dzieci.
          • krytyk2 Re: stereotypy 26.01.23, 18:42
            no ,niekoniecznie o to chodziło mózgowi.Jesli wystereotypujesz Ukraińca jako krwiożerczego banderowca ,to nie bedziesz zajmował sie już żadnymi innymi Ukraincami,ich kulturą i tym ,że byli też światli i dobrzy przedstawiciele tej nacji.I kiedy bedziesz mial kontakt z nastepnymi,to juz bez wahania poslesz ich do czorta ,na dzień dobry

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka