10.07.23, 15:12
Kilka dni temu rozmawialiśmy o kuriozalnych przepisach...

Wczoraj przerwali pojedynek Hurkacza z Dżjokowiczem z uwagi na... ciszę nocną obowiązującą w Londynie. big_grin
Na co organizatorzy liczyli, planując ich pojedynek? Że uwiną się w godzinkę?

(a w Szwajcarii po 22:00 nie wolno spłukiwać toalety big_grin )
Obserwuj wątek
    • koziouek-matouek Re: Wimbledon 10.07.23, 15:58
      Witamy w Eurosojuzie 🤦 A panowie w sukienkach i pod reke ze swoim "ukochanym" moga paradowac w imie wolnosci ?
      • rzeka.suf Re: Wimbledon 10.07.23, 17:34
        Amerykan się odezwał. Ani szwajcaria ani UK do UE nie należą.
        • koziouek-matouek Re: Wimbledon 10.07.23, 17:55
          wiem Lubelaczko, terytorialnie na to spojrzalem, nie przynaleznosciowo 😎
    • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 18:15
      Deszcze opozniajace gre na innych kortach zrobily chyba swoje, mimo ze kort glowny jest kryty to jednak staraja sie to koordynowac z innymi rozgrywkami, chyba tez przedluzajacy sie pojedynek Swiatek z bencic zrobil tu najwiecej, panie zamiast zmyc sie szybko z kortu to meczyly i meczyly, zwlaszcza Swiatek uparla sie w drugim secie ze nie przegra i zrobil sie set 3ci.

Ta cisza nocna obowiazuje od 23:00, ze wzgledu na okolicznych mieszkancow, choc nie wiem czy to krzyki widowni na korcie co bardziej rozdarci powracajacy kibice sa tu problemem.
      • elissa2 Re: Wimbledon 10.07.23, 18:38
        jan_stereo napisał:

> Deszcze opozniajace gre na innych kortach zrobily chyba swoje,
        >
        no właśnie, kilka tenisistek się paskudnie poślizgnęło

• elissa2 Re: Wimbledon 10.07.23, 18:43
        Iga chyba miała wczoraj zły dzień. Ten mecz pewnie kosztował ją wiele wysiłku a mnie... zdrowia. big_grin Bo jej kibicuję. smile
        Ale, moim skromnym zdaniem, właśnie to świadczy o tym, że jest wielka. Pomimo najwyraźniej kiepskiego dnia, zmobilizowała się i w końcu wygrała.
        • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 18:50
          To nie Iga sie zmobilizowala tylko Bencic konsekwentnie obnizala skutecznosc swojego serwisu, w efekcie miala az 11 podwojnych bledow serwisowych! Chyba rekord tej dyscypliny ;'))

Na tym poziomie z takimi statystykami powinno sie gladko przegrac 0:2 w setach a nie byc bliskim pokonania numer 1 na swiecie.
    • taniarada Re: Wimbledon 10.07.23, 18:25
      Hurkacz potrzebuje psychologa i dobrego trenera .On w końcowych minutach przegrywa wygrany mecz .Nie jest tak twardy jak Iga Faceci niektórzy to dupy grochowe .Taki zasięg i siła .
      • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 18:32
        Iga tez nie jest twarda, az sie chwilami ciezko patrzy na jej gre, zwlaszcza na trawie, jak ze lzami w oczach nie wie co robic i z calej sily wali bezmyslnie pilki mocno za wszystkie mozliwe linie boiska, w tym i siatke, zamiast na chlodno pomyslec. Na jej wielkie szczescie Bencic jest rownie chwiejna i to ja uratowalo.

Na nieszczescie drewnianego Hurkacza byla obecnosc Djokovica, on nie robi prawie zadnych bledow w meczu i przeciwnicy za to placa przegrana.
    • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 18:29
      A z ciekawostek politycznych wokol damskiego tenisa.

Podczas RG Sabalenka zostala ostro skrytykowana (przez niedoscigniona w kulturze medialnej prase polska) za 'prowokacyjny gest' checi podawania reki Svitolinie po meczu, Svitolina oczywiscie zignorowala ten gest i publicznosc francuska ja slusznie wygwizdala.

Teraz mamy Wimbledon. Gra Svitolina z Azarenka. Azarenka nauczona, ze Svitolina reki nie podaje, jesli ktos ma w paszporcie Bialorus lub Rosja, pomachala tylko do niej reka i poszla do szatni. Zostala tutaj wygwizdana przez publicznosc angielska za brak gestu podania reki Svitolinie. Polska prasa bankowo uznala zachowanie Azarenki za rownie prowokacyjne co swego czasu Sabalenki ;D

No taka logika, co by nie zrobil to bedzie zle ;'))
      • elissa2 Re: Wimbledon 10.07.23, 18:48
        jan_stereo napisał:

> A z ciekawostek politycznych wokol damskiego tenisa.
        >
        > Podczas RG Sabalenka zostala ostro skrytykowana (przez niedoscigniona w kulturz
        > e medialnej prase polska) za 'prowokacyjny gest' checi podawania reki Svitolini
        > e po meczu, Svitolina oczywiscie zignorowala ten gest i publicznosc francuska j
        > a slusznie wygwizdala.
        >
        > Teraz mamy Wimbledon. Gra Svitolina z Azarenka. Azarenka nauczona, ze Svitolina
        > reki nie podaje, jesli ktos ma w paszporcie Bialorus lub Rosja, pomachala tylk
        > o do niej reka i poszla do szatni. Zostala tutaj wygwizdana przez publicznosc a
        > ngielska za brak gestu podania reki Svitolinie.
        >
        To mi się coś pomyliło? Bo wydawało mi się, że to zwyciężczyni Svitolina podeszła do sędziego a następnie uśmiechnęła się i pomachała ręką Azarence...
        • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 18:54
          No bo obie kiwnely do siebie glowami z daleka. Ty widzialas polowe akcji od Svitoliny a ja opisuje druga polowe ze strony Azarenki, nie ma tu zadnej sprzecznosci ;')
      • elissa2 Re: Wimbledon 10.07.23, 19:23
        Azarenka: - A co miałam zrobić? Stanąć przy siatce i czekać? Ona po prostu nie wymienia uścisków dłoni z Rosjanami i Białorusinami. A ja respektuję jej decyzję.
        Azarenka nie ma najmniejszego problemu z tym, że Svitolina od czasu wybuchu wojny w Ukrainie nie podaje ręki Rosjankom i Białorusinkom.
        Azarenka: - Szkoda, że ludzie skupiają się tylko na tych uściskach. Uważam, że właśnie okazałam respekt dla jej decyzji.

Svitolina sądzi, że publiczność nie bardzo zrozumiała, dlaczego 2 tenisistki po meczu nie podeszły do siebie.
        /na podst. nu.nl/sport/

(a w ogóle to Azarenka chyba od wielu lat nie mieszka w Białorusi)
        • jan_stereo Re: Wimbledon 10.07.23, 19:30
          Prasie polskiej i publicznosci zadne wyjasnienia nie pomoga w zmianie zdania, w konsekwencji Azarenka zostala wybuczana, to chyba wynika z samego nastawienia takiej publiki, ktora jest slepe na fakty.
    • jan_stereo Krzysiek Eubanks 10.07.23, 20:05
      Nowa twarz i to w cwiercfinale meskiego singla. Ciekawe jak mu pojdzie z Medvedevem.
    • jan_stereo Rune vs Alcaraz 10.07.23, 21:59
      To bedzie dopiero ciekawy cwiercfinal, bardzo na niego czekam i kibicuje Dunczykowi ;'))
    • jan_stereo Re: Wimbledon 11.07.23, 15:27
      Swiatek, Svitolina, a potem Sinner, potrojne S tenisa. Kobitki już zajmują korty. Hormony uwolnione w eter. Pegula, czwarta tenisistka globu przegrała pierwszego seta Vondrousovą, czeski superMarket nie podda się łatwo faworytce, może nawet być niespodzianka w tym meczu. Swiątkiem rządzą hormony, stąd dwa zero, a po chwili już dwa dwa, nie wiadoma co z tego wyjdzie, tu wszystko jest możliwe.
      • jan_stereo Re: Wimbledon 11.07.23, 15:39
        Svitolina wygrywa pierwszego seta, pokonanie Swiatek uwolniloby Polke od olbrzymiego stresu stawiania czola dominujacej na trawie swoje rywalki Rybakiny.
        • elissa2 Re: Wimbledon 11.07.23, 18:25
          no i Iga uwolniona sad
          może sobie jechać na wakacje z... Hurkaczem
          • jan_stereo Re: Wimbledon 11.07.23, 20:23
            ...do Monte Carlo bo chyba tam Hurkacz mieszka i pewnie Iga tez sie tam przeprowadzi, wiadomo, podatki.

Co do samej gry, patrzac na wystep obu pan, lepiej jest dla Igi ze sie do finalu nie dopchala, tam bedzie czekac albo Sabalenka, albo (na nia stawiam) Rybakina, ktora nie dala by jej zadnych szans z taka nierowna gra (a nawet gdyby Iga grala na maksa, to tez srednio to widzialbym), bylaby wiec to dosc bolesna demolka i to na korcie glownym.

Na moje oko Iga sie zatrzymala w swej grze od czasu zeszlorocznego US Open, dopoki jej szlo spychanie rywalek do defensywy bylo dobrze, kiedy rywalki sie zreflektowaly ze Iga peka psychicznie kiedy ja przycisnac, mamy taki wlasnie scenariusz dosc czesto. Jedynie na RG sie jeszcze broni bo tam sa inne warunki, serw nie ma az tak duzej roli. Sztab Igi musi popracowac nad jej serwisem, przyjeciem, a przede wszystkim koncentracja w momentach kiedy jej nie idzie lub kiedy rywalce idzie lepiej, nie moze sie rozsypywac. Jak sztab nie ma pomyslu to zmiana psycholozki, ale i trenera. Rywalki zaczynaja jej odskakiwac, byc moze nawet Sabalenka (jesli wygra) zostanie po Wimbledonie nowa numer 1.

Dla odmiany Amrykanin kouczujacy Hurkacza wycisnal z niego maksa jesli idzie o serw, jest to top 3 na swiecie, co prawda czucia pilki Hurkacz nie ma i psul niezwykle latwe pilki z Djokovicem, ale nawet mimo tego, samym tylko serwem nadrabial i byl blizej pokonania Novaka niz Swiatek byla pokonania Svitoliny.

• taniarada Re: Wimbledon 11.07.23, 22:25
      Oglądałem i oczy bolały.
      Tyle razy co waliła w aut czy siatkę nawet proste piłki.
      Jak dla mnie problemem jest trener, z którym nie robi żadnych postępów. Ok wygrali trochę turniejów, ale czy widać żeby grała dużo lepiej, niż po wygraniu pierwszego French open? Wątpie.
      Wiktorowski miał Radwańską, która była słabsza fizycznie, ale technicznie bije Świątek na głowę.
      Iga grała dużo bardziej wszechstronnie 2-3 lata temu. Teraz to jak nie przywali, to nic nie wyjdzie oglądając jej mecze mam wrażenie, ze bardzo często gra bezmyślnie.
      No i serwis przecież ona to robi coraz gorzej.
      Ale może być zadowolona w końcu miała flagę Ukrainy na czapeczce .
      Nawet Ukrainka w takie cyrki się nie bawiła.
      Życzę jej jak najlepiej, ale niech szybko bierze trenera z zagranicy, który cos osiągnął bo postępów u niej nie widać.
      • jan_stereo Re: Wimbledon 11.07.23, 22:38
        Musze sobie zapisać w kalendarzu, 11 lipca 2023, godzina 22:25, zgodzilem sie z Taniarada smile
      • elissa2 Re: Wimbledon 12.07.23, 13:17
        Jest jeszcze bardzo młoda i ma czas nauczyć się grać na trawiastych kortach. A może też nigdy się nie "oswoić" z trawą. Jak Nadal. smile
        • jan_stereo Re: Wimbledon 12.07.23, 16:17
          Nadal sie bardzo szybko oswoil z kortami trawiastymi w koncu w wieku lat 20 zaliczyl tam cwiercfinal (2006 przegral z Federerem), nastepnie final w 2007 (przegral z Federerem) i wieku lat 22 wygral Wimbledon, tez federerem (2008) ;'))

Byl to zatem bardzo wyrazny progres za kazdym razem, a ze mu pozniej kolana wysiadly to inna sprawa.

Iga jest mloda ale wiecznie mloda nie bedzie, musi sie rozwijac i chyba jesli idzie o korty trawiaste, a tez i z twarde, tego progresu jakos nie widac, cos lub ktos nie popycha jej gry we wlasciwym kierunku, za malo gra sprytem, a za duzo jest tu gry silowej.
    • elissa2 Re: Wimbledon 13.07.23, 18:42
      Hurra! Sabalenka przegrała! (trudno, ale nie darzę jej sympatią). A że i Svitolina przegrała, to chyba moja Igusia nie spadnie w rankingu smile
      • jan_stereo Re: Wimbledon 13.07.23, 18:54
        Jabeur grala w zyciowej formie, zwlaszcza ostatnie 2 mecze. Svitolina dosc gladko przegrala z Marketa, az nie chce wiedziec jaka demolka bylaby na Idze ;'))

Tak, nie spadnie w rankingu, jeszcze nie teraz, Sabalenka ma jednak zaledwie 500pkt straty do Igi.
    • shachar Re: Wimbledon 16.07.23, 01:36
      Czy był już jakiś finał Alcaraz-Djoković? A jeśli był, to jak się skończyl?
      • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 01:39
        No dzisiaj bedzie. Ja licze ze sie nie skonczy skurczami Alcaraza, jak ostatnio, jesli dotrwa do konca meczu to bedzie fajnie i spory skuces. Wynik jest raczej otwarty ze wskazaniem na Djokovica.
        • elissa2 Re: Wimbledon 16.07.23, 18:29
          też tak myślałam, ale jednak młodość zwycięża
          a w boksie Dżjokowicza cisza smile boją się pewnie, że by ich opieprzył
          • elissa2 Re: Wimbledon 16.07.23, 18:31
            no tak, na dobrą sprawę Djokovic mógłby być... jego ojcem smile
            • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 18:53
              Mecz sie konczy kiedy sie konczy. Alcaraz na razie gra na granicy swoich możliwości i ledwie wyszedl na prowadzenie, ktore czesciowo juz oddal w 4 secie. Troche za duzo tych drop shotow gra, więcej traci przez nie niz ugrywa. Musi sie wykazac wieksza koncentracja chcac pokonac Novaka.
              • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 19:07
                Tak, wyglada ze Djokovic bedzie chcial wygrac ten mecz glowa, Alcaraz natomiast sila miesni i hormonami, doswiadczenie na pewno po stronie Serba. 5 set.
                • koziouek-matouek Re: Wimbledon 16.07.23, 19:58
                  sie porobilo ! umarl krol, niech zyje krol 🍾
                  • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 20:30
                    Wreszcie, juz myślałem ze nie wymeczy tej wygranej, ładny mecz, Alcaraz na pewno będzie grac jeszcze lepiej na trawie.
                    • elissa2 Re: Wimbledon 16.07.23, 20:43
                      o ile dobrze zrozumiałam, to zażartował, że coraz bardziej zakochuje się w trawie smile
                    • elissa2 Re: Wimbledon 16.07.23, 20:52
                      Nie dosłyszałam i nie zrozumiałam... Czy zwycięzca dostał jakąś kartę członkowską do elitarnego klubu (gdzie może sobie... pograć w krykieta smile ), czy to była przenośnia?
                      • koziouek-matouek Re: Wimbledon 16.07.23, 21:15
                        Novak mial bardzo ladna mowe po turnieju, okazal sie facetem z sercem.
                        • elissa2 Re: Wimbledon 16.07.23, 21:17
                          koziouek-matouek napisał:

> Novak mial bardzo ladna mowe po turnieju, okazal sie facetem z sercem.
                          >
                          A tak. Chyba wszyscy są pod wrażeniem. Taki spokojny, ciepły...
                          • taniarada Re: Wimbledon 16.07.23, 21:32
                            Alcaraz to godny następca wielkich mistrzów, kompletny tenisista, facet potrafi wszystko i gra dużo ciekawszy tenis niż grali Nadal czy Federer, porusza się po korcie wspaniałe i ma refleks dzikiego kota. Nie widzę aktualnie dla niego rywala bo Djokovic też u schyłku kariery. Umarł król niech żyje król .
                            • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 23:23
                              Alcaraz musi poprawic serwis bo ten element ma najslabszy no i jednak nie moze tak ganiac po korcie za kazda pilka. zwlaszcza kiedy prowadzi 40:0, bo to bez sensu i jest dosc wyniszczajace, jak chociazby w polfinale RG gdzie dopadly go skurcze. Co innego cyrkowe zagrania a co innego skuteczny tenis, oczywiscie mozna laczyc, Djokovic jednak nie biega za kazda pilka jak szalony, robi to w istotnych/decydujacych momentach. Tutaj na szczescie Hiszpan przetrwal, bo w wymianach, niestety, to jednak Djokovic mial czesciej zagrania bardziej jadowite, dajace mu przewage na korcie, Alcaraz caly czas byl niemalze w defensywie i gonil.
                      • jan_stereo Re: Wimbledon 16.07.23, 23:33
                        elissa2 napisała:

> Nie dosłyszałam i nie zrozumiałam... Czy zwycięzca dostał jakąś kartę członkows
                        > ką do elitarnego klubu (gdzie może sobie... pograć w krykieta smile ), czy to był
                        > a przenośnia?

A szkoda ze nie sluchalem tej celebracji i przemow, wylaczylem zaraz po ostatniej pilce meczowej ;'))
                        • elissa2 Re: Wimbledon 17.07.23, 13:12
                          www.youtube.com/watch?v=JpE_mAuzU1c

www.youtube.com/watch?v=867mtHTsaDo
                          • jan_stereo Re: Wimbledon 17.07.23, 17:41
                            Anabelka przypomniala Carlosowi ze kazdy kto wygra Wimbledon zostaje z automatu czlonkiem All England Club i moze sobie tam wpadac kiedy tylko chce i korzystac z obiektu ;')
    • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 12:14
      W poniedziałek rusza turniej WTA 250 w Warszawie.
      W zawodach będą mogły uczestniczyć tenisistki z Rosji i Białorusi. Do startu szykowała się też Wiera Zwonariewa, tyle że na lotnisku w Warszawie zatrzymała ją Straż Graniczna. Odmówiono jej wstępu do naszego kraju, a zatem na kortach Legii się nie pojawi.
      "Nie można znaleźć bardziej nikczemnego narodu niż Polacy" - w swoim stylu aferę z zakazem wjazdu do Polski dla Wiery Zwonariewej skomentował Aleksiej Spiridonow. Rosyjski siatkarz od lat słynie z nienawistnych wypowiedzi na temat naszego kraju.
      www.sport.pl/tenis/7,64987,29998541,w-rosji-wrze-po-slowach-bortniczuka-kpia-i-szydza-padlo-nazwisko.html
      • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 12:29
        Jakis dziwny, delikatnie mówiąc, ten minister sportu, na meczach zawodniczek z Rosji i Białorusi pojawiali sie przedstawiciele rodziny królewskiej, a nawet same zawodniczki z Ukrainy, chociaż to byl Wimbledon 2023, a nie jakis zasciankowy turniej 250punktow w Warszawie.
        • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 13:04
          dlaczego dziwny ? te bandyckie nacje nie powinny byc dopudzczane do zawodow. a krolowie z albionu to zadna miara tego co dobre w tym swiecie.
          • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 15:56
            Roland Garros (Francha), US Open (Ameryka), AO (Australia), te małe nacje dopuszczaja ich do gry, no ale Polacy chca byc ponad. Poza tym to jest sport, nie polityka i fajnie jakby ta rozdzielnosc pozostala zanim dokumentnie zniszcza te piękną dyscypline.
            • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 16:35
              nie, Polacy czuja iddech tych skurwionych nacji na swoich karkach. Australia moze sie nie bac, to samo USA.
              • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 18:40
                taki inny obrazowy przyklad. Jeden dosc znany na youtubie turysta z USA, odwiedzal Wietnam, chcial sie spotkac z czlowiekiem ktory rzekomo nie spi. Po przylocie do Witnamu i wizycie u czlowieka w domu, zostal przyjety z ogromnym szacunkiem, jedzenie, spanie, towarzystwo. Okazalo sie ze powodem braku snu (niemalze) byly przezycia wojenne tego czlowieka, kiedy cala jego rodzine wymordowali 'bracia' turysty podczas wojny wietnamskiej, a czesc bliskich zostala na trwale inwalidami, on jednak pod wplywem tego szoku i okrucienstwa ktore widzial, nie mogl normalnie spac od tamtego czasu.

No i wedle Twojej logiki, owi pokorni ludzi powinni wpakowac kulke w leb owego turysty i mieliby ku temu pewnie jakies sensowne wytlumaczenie, w konco to byl Amerykanin, zatem odpowiedzialnosc zbiorowa, a oni wrecz odwrotnie. Zobaczyli w nim normalnego turyste a nie 'zolnierza' amerykanskiego wyspecjalizowanego w zabijaniu i chyba slusznie,a. moze i nie.
                • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 18:51
                  nie rozumiesz tematu. rosja prowadzi wojne, jednym ze sposobow by ja w jakis spodob zakonczyc, jest uswiadamianie spoleczenstwu agresora, by okazalo swoj sprzeciw przywodcy. Temu moze sluzyc nie wpuszczanie obywateli agresora na tereny innych panstw.
                  Ten twoj przyklad youtubera nie ma sensu, podobnie jak sianie nienawisci do Ukraincow za to co wyprawiali ich dziadkowie 80 lat temu.
                  • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 20:07
                    To Ty chyba nie rozumiesz jak dziala wojna jesli w to wierzysz, bo o skrajna naiwnosc Cie nie posadzam. Po drugie, rosyjscy i bialoruscy zawodnicy graja pod neutralna flaga, zatem jest to bardzo czytelny przekaz bo nie ma flagi rosyjskiej.

O brak poinformowania raczej trudno posadzic Watykan (choc mozna o bardzo wiele), a Franciszek chyba jednak slusznie rozumuje:

Pontiff, in interview with Italian Swiss television RSI, says arms industry major beneficiaries of wars. The driving force behind the Ukraine war is the "imperial interests" of several "empires" and not just of Russia's, Pope Francis has said in an interview
                    • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 20:20
                      a ten stary dziadyga niech nie pierdoli i raczej wyliczy ile wojen zaczeto z inicjatywy Watykanu.
                      A wracajac do sportowcow. Ani jednego bym nie wpuscil, a flage moga miec z ksiezyca albo z Plejad.
                      • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 20:29
                        ty cos jasiu jakos tak dziwnie usprawiedliwiasz ruskich... i to nie od dzisiaj ! jak to jest z toba ?
                        • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 21:33
                          nie usprawiedliwiam ruskich tylko wytykam promowanie nieprzyzwoitego zachowania, czyli strzelania na slepo do kazdego kto jest z Rosji, ja bym nie chcial byc traktowany za caloksztalt Polski, byloby to wrecz bardzo nieuczciwe. Nie wiem tez dlaczego z takim uwielbieniem sa oklaskiwane dzialania skorumpowanych politykow tylko dlatego ze sa po drugiej stronie barykady nie czyni ich moralnie upowaznionymi.

Mozliwe ze nie mam wewnetrznej potrzeby szukania sobie jednego wroga do wszystkiego, cos jak wskazywanie na Zydow majacych uosabiac cale zlo swiata w 3 Rzeszy. Takie zachowanie istnieje do dzisiaj i ma rozne formy, potrafie zyc bez tego.
                          • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 22:09
                            Ale tak jest z tą odpowiedzialnością zbiorową.
                            Kiedyś sama (jako jedna ze 120.000 opiekunów) padłam jej ofiarą. A co gorsza była to raczej jakaś wydumana przyczyna. Tusk, Kosiniak Kamysz i Kopacz na podstawie jakichś trzech mocno naciąganych przypadków pozbawili 120.000 opiekunów świadczenia pielęgnacyjnego. Ale zostawmy to, bo mi się niedobrze robi na wspomnienie tego wszystkiego.
                            W NL (i pewnie nie tylko) czarne owce z Polski psują opinię wszystkim Polakom choć (mam wielką nadzieję) te czarne owce to tylko mały odsetek całości.
                            W ostatnich latach wybuchła tu afera z dofinansowaniami, gdy odpowiednie instancje wzięły pod lupę klientów pochodzących z Antyli. Oberwało się wielu niewinnym. Ponowna weryfikacja. Teraz niewinnym wypłaca się rekompensaty i odszkodowania, naprawia krzywdy, ale i tak po ponownej weryfikacji okazało się, że faktycznie winnych było ponad 60%.
                            Jeszcze nie ucichła ta afera a już jest nowa. Tym razem sprawcami są nasi rodacy, którzy przechodzili na zasiłek dla bezrobotnych lub chorobowy i wyjeżdżali sobie na "wakacje" do Polski lub innych krajów albo pobierając tu zasiłek pracowali np w Niemczech. I znowu wszystkich wzięto pod lupę.
                          • koziouek-matouek Re: Wimbledon 23.07.23, 22:18
                            spoleczenswto glosuje, wybiera liderow, organizuje protesty i powstania. wkurwione spoleczenstwo to najlepsza droga do zmiany rezimu. jak moga demokracje wplynac na tyranow ? sankcje, usuwanie z organizacji i wlasnie przez uniemozliwienie obywatelom tyranii uczestniczenie w swiatowych imprezach. Az do punktu, gdzie spoleczenstwo bedzie mialo dosyc tyrana. Dopuszczanie obywateli rosji i bialorusi do miedzynarodowych sportowych imprez, to umniejszenia znaczenia kurestwa wojny. Trudno, czasem zbiorowa karma jest cena za brak rozumu.
                • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 20:00
                  no chyba nie całkiem...
                  po 1. ten turysta przyjechał po wielu latach.
                  [przez ile lat po wojnie Amerykanie nie byli mile widziani w Japonii a w Hiroszimie i Osace przede wszystkim? W NL 4 maja jest szczególne święto tych, którzy zginęli w obu wojnach oraz w obozach zagłady; jeszcze pod koniec lat 90tych w tych dniach Niemcy raczej nie przyjeżdżali do NL]
                  po 2. w biednym Wietnamie każdy bogaty turysta jest mile widziany
                  • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 20:21
                    1. przyjechal po wielu latach ale pamiec tamtych zdarzen byla wciaz bardzo zywa, w koncu ten czlowiek do tej pory cierpi na bezsennosc, mowa zatem o zywym pokoleniu, a nie o cierpieniu wymarlych przodkow.
                    2. Ci ludzie nie klaniali sie w pas zarobkowo by przezyc, mieli dobrze prosperujacy biznes wina ryzowego. A ich zachowanie bylo szczere, zwlaszcza ze widac bylo iz z duzym bolem odnosza sie do spraw z wojny i mowili o tym wprost, choc bardzo grzecznie. Jestem pewien ze sa tam inni Wietnamczycy ktorzy nie okazaliby juz takiej wyrozumialosci, co nie znaczy ze nalezy takie zachowanie promowac jako jedynie sluszne, wrecz odwrotnie.
                    • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 20:47
                      To trudna sprawa...
                      Kiedyś, kiedyś widziałam dokument o rodzicach zamordowanej studentki. Po długiej terapii wybaczyli mordercy. Nie dla niego ale dla siebie bo generowanie poczucia krzywdy ich "zabijało".
                      • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 20:52
                        A wracając do niedopuszczania rosyjskich i białoruskich sportowców...
                        Nie chodzi konkretnie o te osoby. [zresztą dzieje się tak nie tylko w przypadku sportowców ale i w przypadku artystów, naukowców, studentów itp]
                        Skoro wielcy tego świata są tak opieszali w swoich działaniach, to chociaż ci mniejsi wywierają nacisk.
                  • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 20:54
                    elissa2 napisała:
                    > w Hiroszimie i Osace
                    >
                    w jakiej Osace??? big_grin oczywiście w Nagasaki
                    • jan_stereo Re: Wimbledon 23.07.23, 21:29
                      Co prawda to juz prawie czarny humor no ale skoro w Hiroszimie i Nagasaki praktycznie nikt nie przezyl, to faktycznie niechec przenilsa sie na tych zyjacych w Osace.

Tak na marginesie i w temacie, wybieram sie i wybieram na Oppenheimera, jedyne co mnie spowalnia to te 180min siedzenia w czasie filmu, plus pewnie reklamy.
                      • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 22:13
                        jan_stereo napisał:
                        >
                        > Tak na marginesie i w temacie, wybieram sie i wybieram na Oppenheimera, jedyne
                        > co mnie spowalnia to te 180min siedzenia w czasie filmu, plus pewnie reklamy.
                        >
                        Ja też czekam na ten film. Okazało się nawet, że dzisiaj ktoś go wstawił na cda, ale szybko został usunięty.
                        ( 3 godziny w kinie? oj, nie. tym bardziej, że tu w kinach klima jest ustawiona na maksa)
                      • elissa2 Re: Wimbledon 23.07.23, 22:29
                        jan_stereo napisał:

> Co prawda to juz prawie czarny humor no ale skoro w Hiroszimie i Nagasaki prakt
                        > ycznie nikt nie przezyl, to faktycznie niechec przenilsa sie na tych zyjacych w
                        > Osace.
                        >
                        big_grin

(właściwie to powinnam siedzieć cicho zamiast chrzanić 3 po 3; od kilku godzin mamy tu plagę ziewania prawie jednym cięgiem; ciśnienie atmosferyczne spada a jest parno i wszystkich ogarnia jakieś niedotlenienie mózgu czy coś smile )
                        • rzeka.suf Re: Wimbledon 24.07.23, 02:12
                          Dzieki Elisso za linka do wiadomosci o grypie.
                          obudzily mnie fajerwerki konczace ten cyrk za oknem, tzn skonczy sie rano, no ale to juz tylko kilka godzin wzmozonego huku. i jak nienawidze wrecz fajerwerkow, ze wzgledu na ich wplyw na zwierzeta, tak nawet tym razem zdaly mi sie na miejscu, kiedy poprzez mgle senna sprawdzilam wyniki wyborow w hiszpanii. nie to, zeby cieszyla mnie jakos wielce wygrana pp, ale naprawde cieszy mnie, ze przejabal vox!
                          • elissa2 Re: Wimbledon 24.07.23, 20:00
                            no ale vox tylko stracił (chyba) 19 mandatów i nadal ma 33, a (centroprawicowa?) PP (Partido Popular) chce stworzyć koalicję z voxem
                            PSOE ma 122 mandaty, PP 136...
                            mówią u nas, że stworzenie rządu będzie ekstremalnie trudne
                            podobnie (ale nie aż tak bardzo) było rok temu w NL, po wyborach w marcu miesiącami nie mogli się dogadać, kilka miesięcy rządzili i na początku lipca 2023 rząd do dymisji
                            • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 14:05
                              jasiu pisze o strzelaniu na oslep, tu do tenisistek. zapomnial o jednym, ze sankcje gospodarcze uderzaja w miliony prostych ludzi, ale w tym "masowym" strzelaniu nie widzi nic zlego. Sankcje w zadnym stopniu nie dotycza putlera osobiscie. jasiu broni kilku sportowcow, a zapomina o milczacej masie ludzkiej. ale to tak jest, 30 tysiecy zmiecionych przez orkan w Bangladeszu to tylko liczba, ale jeden zasztyletowany pod oknem, to wielki dramat.
                              • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 14:43
                                akurat te sankcje gospodarcze maja bardzo znikomy efekt na zaopatrzenie w sklepach w Rosji (mowa o dobrach zyciowych, a nie luksusach), wiec to bardziej medialny temat, z glodu nikt tam nie cierpi bo sa samowystarczalni jesli chodzi o zywnosc, wiec powtarzam, ze to kulawy przyklad i nie bardzo wiem co chcesz przez to powiedziec, Moze to, ze zycie jednostki nic nie znaczy ? Jesli tak, to rowniez suma milionow jednostek tez nic nie znaczy, wedle twej logiki.

Natomiast co do masowej smierci na swiecie to ja sobie nie przypominam abys za kazdym razem bil na raban kiedy takowa sie dzieje (a przykladow jest masa, Rwanda, Libia, Irak, Afganistan, Yemen), teraz dopiero sie obudziles.

I jeszcze o owej milczacej masie ludzi, wez sobie za przyklad Polske i zobacz jak latwo sie usuwa tyranie danej partii i to majac demokratyczne niby narzedzia, gledzisz o kaczyniaku a do lba Ci nie przyjdzie ze pomimo niezadowolenia milionow Polakow jakos trwa na stanowisku wraz z jego partia. Widac musza go wszyscy kochac, na Twoja logike.
                                • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 14:50
                                  wiedzialem, ze wylgasz sie z tego. takich adwokatow potrzeba w sadach.
                                  byl taki jeden mowca w starozytnosci, ktory mogl swoja mowa skazac niewinnego, i uniewinnic przestepce. nie kumasz o co chodzi, placzesz sie, tak juz masz.
                                  • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 15:01
                                    za to Ty skazujesz i osadzasz innych ludzi wedle swego 'widzimisie' bez zadnych regul, a tak robia tyrani, zauwaz.
                                    • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 15:16
                                      Wedlug ciebie Polska powinna otworzyc granice i wpuszczac onuce z moskovii I bialej rush jak leci , czy tak ? Zeby przypadkiem kogos nie urazic ?
                                      • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 15:28

> Wedlug ciebie Polska powinna otworzyc granice i wpuszczac onuce z moskovii I bi
                                        > alej rush jak leci , czy tak ? Zeby przypadkiem kogos nie urazic ?

Polska nie powinna zajmowac sie sprawami malo istotnymi, jak to kogo wpuszczac i nie wpuszczac i nie robic z tego zbednego szumu medialnego na pokaz bo to nikomu, doslownie nikomu, nie sluzy. Nawet UK poszlo po rozum do glowy i uznali ze to durna idea, a ktora rok temu sami testowali.
                                        • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 15:33
                                          nie wiem tez dlaczego zieje od Ciebie Imek taka nienawisc do innych ludzi, ktorzy sa zwyklymi sportowcami (nazywanymi pogarliwie przez Ciebie 'onucami') a nie zawodowymi zolnierzami. Mozesz mi to wytlumaczyc, tak Cie wychowano ?
                                          • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 16:40
                                            Odpowiem ci pytaniem: czy masz w domu drzwi ? nie wspomne o murach , oknach , ogrodzeniu ? Pytanie drugie : dlaczego masz te bariery a odmawiasz tego samego narodowi jako calosci ? Tylko prosze bez zadnej progresywnej tyrady , pelnej "milosci" dla innych .
                                            • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 16:53

> Odpowiem ci pytaniem: czy masz w domu drzwi ? nie wspomne o murach , oknach , o
                                              > grodzeniu ? Pytanie drugie : dlaczego masz te bariery a odmawiasz tego samego n
                                              > arodowi jako calosci ? Tylko prosze bez zadnej progresywnej tyrady , pelnej "mi
                                              > losci" dla innych .

Posiadanie granicy a nazywanie kazdego bandziorem i zlodziejem to nawet dla dziecka jest chyba widoczna roznica rozumowa, nie pograzaj sie takimi przykladami. Nie kazdy Polak jest bezwzglednym scierwem ludzkim ktore trzeba zamykac w klatce i nigdzie nie wpuszczac tylko dlatego, ze wyhodowalismy sobie takiegoz Kaczynskiego i jego bandycka ekipe u wladzy.
                                              • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 17:38
                                                nie odpowiedziales na pytanie o drzwiach. dlaczego je masz i zamykasz na noc ?
                                                dlaczego to robisz tej wiekszosci niebandyckiej ?
                                                • jan_stereo Re: Wimbledon 25.07.23, 23:46

> nie odpowiedziales na pytanie o drzwiach. dlaczego je masz i zamykasz na noc ?
                                                  > dlaczego to robisz tej wiekszosci niebandyckiej ?

Tu cie zaskocze, przez ostatnie 11lat nie zamykalem drzwi od mieszkania na klucz, jedynie kiedy wyjezdzalem na dluzej, choc to pewnie spora niefrasobliwosc, ale nikt mnie nie okradl.

Dopiero po przeprowadzce do obecnego domku zamykam na klucz kiedy nie ma mnie caly dzien lub dluzej (na noc nie zamykam, bo po co, jak jestem na miejscu), a powod jest prosty, okazja czyni zlodzieja.
                                        • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 15:36
                                          No to juz mnie wiecej nie rozsmieszaj z tym "malo istotnymi " sprawami . have a nice day 😎
                            • rzeka.suf Re: Wimbledon 25.07.23, 15:17
                              elissa2 napisała:

> no ale vox tylko stracił (chyba) 19 mandatów i nadal ma 33, a (centroprawicowa?
                              > ) PP (Partido Popular) chce stworzyć koalicję z voxem
                              > PSOE ma 122 mandaty, PP 136...
                              > mówią u nas, że stworzenie rządu będzie ekstremalnie trudne
                              > podobnie (ale nie aż tak bardzo) było rok temu w NL, po wyborach w marcu miesią
                              > cami nie mogli się dogadać, kilka miesięcy rządzili i na początku lipca 2023 rz
                              > ąd do dymisji

tak, psoe wygralo, choc przegralo, a pp i vox przegrali mimo, ze wygrali big_grin niby zart, ale tak to mozna interpretowac i tak dokladnie zostalo to opisane przez jedna z gazet tutejszych.
                              dlaczego?
                              otoz dlatego, ze wyniki wyborow sprawily olbrzymia niespodzianke. po tym, kiedy w wyborach regionalnych psoe utracilo poparcie w tradycyjnie czerwonej, socjalistycznej andaluzji, wieszczono sromotna porazke psoe w wyborach parlamentarnych. Przedwyborcze sondaze dawaly koalicji PP + Vox nawet 190 miejsc/ 176 jest granica wiekszosci parlamentarnej/, obawiano sie rowniez, obstawiano za graniczacy z pewnoscia dalszy wzrost poparcia skrajnej prawicy, czyli Vox. Hiszpania jak dotad odstawala od trendow europejskich czy swiatowych, byly te wybory wiec pewnego rodzaju sondazem nastrojow spolecznych.
                              Tymczasem, wbrew prognozom, Andaluzja ponownie zamiast voxu zdecydowala sie na lewice, a w skali kraju rowniez wybrano raczej centrum niz modne gdzie indziej ekstremum!

Ponadto, mimo nominalnej wygranej, PP nie posiada wystarczajacej liczby mandatow ani do samodzielnego rzadzenia, ani do rzadzenia w koalicji z Voxem, ktory to, z luboscia powtorze PRZEJEBAL <3
                              Z powodu zas natury partii, ktore zapewnily sobie miejsca w parlamencie, regionalnych, nawet separatystycznych czy separatyzujacych, prawicy nadal brakuje paru poslow do zapewnienia sobie wiekszosci absolutnej.
                              W tym ukladzie, w tej specyfice, przegrane PSOE ma paradoksalnie wieksze szanse na stworzenie koalicji rzadzacej. Wyglada to tak, ze aby rzadzic hiszpania trzeba by pojsc na kompromis z tymi, ktorzy rzadaja niepodleglosci od hiszpanii, obrazowo to ujmujac.
                              Sytuacja jest zatem niezwykle interesujaca. I o ile jeszcze wczoraj Sanchez z PSOE zapowiadal, ze bedzie staral sie o sojusz z najbardziej opornymi, tj z katalonczykami z Junts, na co krecilismy nosami jak na polityczne samobojstwo in spe, tak dzis juz spuscil z tonu.
                              Mi to sie marzy, ze liderzy Voxu dojda do wniosku, ze sa do niczego i popelnia harakiri, tj rozwiaza partie, podobnie jak postapili Ciudadanos jakis czas temu i Podemos podobnie.

Poza tym, co ciekawe, to PP jest bratnia partia PO, nie zas PiSu. Odpowiednikiem Vox bylaby mieszanka pisu z konfa.
                              • rzeka.suf Re: Wimbledon 25.07.23, 15:41
                                Jeszcze dopisze o specyfice hiszpanskiej: niemozliwe jest zawarcia sojuszu miedzy prawica a partiami reprezentujacymi separatyzujace interesy regionalne. Jednym z podstawowych, byc moze najbardziej istotnym punktem ideologii PP czy Vox jest zachowanie panstwowosci hiszpanii w niezmienionym ksztalcie, kategoryczny sprzeciw wobec jakiejkolwiek formy secesjonizmu i dazen niepodleglosciowych, federalistycznych. Dlatego nie maja z kim paktowac, gdyz jakiekolwiek ustepstwa na rzecz juz wysoce autonomicznych regionow, pozbawilyby te partie poparcia ich elektoratu, bylyby zdrada podstawowych wartosci. 7 brakujacych do wiekszosci parlamentarnej glosow ma czlowiek, ktory wciaz ukrywa sie w belgii, nad ktorym wisial nakaz aresztowania za podburzanie do aktow antypanstwowych, pan Puigdemont big_grin Byl sciagany dopoki lewica, wbrew prawicy, nie przepchnela prawa, ktore eliminuje z kodeksu przestepstwo, za ktore byl scigany. Jego warunki to amnestia dla separatystow katalonskich i rozpisanie referendum niepodleglosciowego, tzn zmiana konstytucji hiszpanii, tzn dokladnie to, czemu z calego serca sprzeciwia sie PP i Vox. A co i PSOE glosow raczej nie przysporzy, bedzie raczej poczytane za probe przehandlowania hiszpanii na rzecz osobistej korzysci Sancheza czy PSOE przy wladzy.
                            • rzeka.suf vox 25.07.23, 16:25
                              elissa2 napisała:

> no ale vox tylko stracił (chyba) 19 mandatów i nadal ma 33, a (centroprawicowa?
                              > ) PP (Partido Popular) chce stworzyć koalicję z voxem
                              > PSOE ma 122 mandaty, PP 136...
                              > mówią u nas, że stworzenie rządu będzie ekstremalnie trudne
                              > podobnie (ale nie aż tak bardzo) było rok temu w NL, po wyborach w marcu miesią
                              > cami nie mogli się dogadać, kilka miesięcy rządzili i na początku lipca 2023 rz
                              > ąd do dymisji
                              • rzeka.suf Re: vox 25.07.23, 16:28
                                tak jak wy sie tu cieszycie, ze wygrala swiatek czy polskie siatkarki czy ktos tam, tak u mnie taka radosc budzi i jakas dziwaczna dume, ze w hiszpanii wciaz mocno sie trzyma lewactwo wink
                                • taniarada Re: vox 25.07.23, 22:57
                                  rzeka.suf napisała:

> tak jak wy sie tu cieszycie, ze wygrala swiatek czy polskie siatkarki czy ktos
                                  > tam, tak u mnie taka radosc budzi i jakas dziwaczna dume, ze w hiszpanii wciaz
                                  > mocno sie trzyma lewactwo wink
                                  Zależy co kto lubi?
      • taniarada Re: Wimbledon 25.07.23, 23:02
        elissa2 napisała:

> W poniedziałek rusza turniej WTA 250 w Warszawie.
        > W zawodach będą mogły uczestniczyć tenisistki z Rosji i Białorusi. Do startu sz
        > ykowała się też Wiera Zwonariewa, tyle że na lotnisku w Warszawie zatrzymała ją
        > Straż Graniczna. Odmówiono jej wstępu do naszego kraju, a zatem na kortach Leg
        > ii się nie pojawi.
        > "Nie można znaleźć bardziej nikczemnego narodu niż Polacy" - w swoim stylu afer
        > ę z zakazem wjazdu do Polski dla Wiery Zwonariewej skomentował Aleksiej Spirido
        > now. Rosyjski siatkarz od lat słynie z nienawistnych wypowiedzi na temat naszeg
        > o kraju.
        > www.sport.pl/tenis/7,64987,29998541,w-rosji-wrze-po-slowach-bortniczuka-kpia-i-szydza-padlo-nazwisko.html
        Spodobała się Idze warszawska publiczność 😊
    • krytyk2 Re: Wimbledon 25.07.23, 21:39
      praktycznie wszyscy tenisisci z Rosji i Białorusi funkcjonują w quasi-komunistycznym systemie relacji sportu i polityki,tj reprezentując swój kraj,są jednoczesnie zatrudnieni na synekuryjnych państwowych etatach - zeby mieli państwowe zabezpieczenie w sytuacji braku wsparcia ze strony prywatnych sponsorów.Takiej Sabalence taki etat koło dupy lata( w sensie finansowym),bo i tak zdobędzie sponsorów i zarobi wynikami na korcie ,ale to ,że Sabalenka nie podważa zasady ,która narzucił jej autorytarny kraj ojczysty, jest widomym praktycznym potwierdzeniem tego autorytarnego, przestępczego systemu.Ona jest w układzie. Zaznaczmy -obrzydliwym.
      • krytyk2 Re: Wimbledon 25.07.23, 21:44
        dlatego ja jestem za wykluczeniem takich osób ze światowego sportu.Przykładowa Sabalenka może jebnąc aktualne ,autorytarne obywatelstwo białoruskie i wejśc z czystym sumieniem do wolnego świata.Skoro tego nie robi -świadomie podpisuje się pod zbrodniczym systemem,akceptuje mordy polityczne,wojnę na Ukrainie ( którą to wojne Bialorus wspiera ),tortury wieżniów z łapanek ulicznych itd.Kurwienie się jest takie rozpoznawalne i oczywiste.
        • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 22:37
          ale jasiu tego nie widzi. podobnie jak franek biale kimono z Watykanu.
          • krytyk2 Re: Wimbledon 25.07.23, 22:46
            w sprawach moralnych na nic zdaje się zagęszczanie informacyjne , które służy jako zasłona dymna , żeby nie powiedzieć prawdy.Tu jest prosty wybór - albo stajesz po stronie dobra albo wspierasz zło.
            • koziouek-matouek Re: Wimbledon 25.07.23, 22:54
              👍
    • taniarada Re: Wimbledon 30.07.23, 12:48
      Iga w Warszawie .Jak ona się męczyła .Może pora zmienić trenera .
      • koziouek-matouek Re: Wimbledon 30.07.23, 14:30
        ciebie trzeba zmienic, filozofie wiejski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka