shachar 14.10.23, 23:19 Tadam, tadam!Jutro wszyscy w Polsce pójdą do urn. Lub nie pójdą. Cokolwiek wybiorą, niech ich wybór określi ich los. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 15.10.23, 00:00 Cicho, cisza wyborowa, nie piskaj 🤫 Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Polskie Wybory 15.10.23, 02:08 x.com/jvpliveNY/status/1712982045662880118?s=20 Odpowiedz Link
shachar Re: Polskie Wybory 15.10.23, 15:35 No przecież powiedział k**** m**, to pewnie na temat frekwencji. 22% do 12-tej to nie jest jakiś oszałamiający wynik. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 15.10.23, 15:51 ja nie znam sie na kodowaniu przeklenstw 😂 a frekwencja mala, bo swietujo dzien paPiSki do polednia. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 16:20 Przed chwilą wróciłem z klasztoru w Gostyniu i zawitałem w punkcie wyborczym.Takiego tłoku nie widziałem jeszcze na wyborach -ciężko było znaleźć wolna przegrodę do skreśleń, straszny tłum ludzi Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 15.10.23, 16:29 a co robiles w klasztorze ? swietowales dzien swiety paPieSki ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 18:14 Byłem na dniach skupienia, nie związanych z dniami papieskimi , raczej z duchowym rozwojem osobistym Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Polskie Wybory 15.10.23, 11:07 Moja 90letnia babcia wlasnie zaglosowala slusznie, bo inaczej bym jej nie zaprowadzil do punktu Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 15.10.23, 13:37 najpierw zaglosowala, a potem ja zaprowadziles ? jedziesz na wstecznym ? Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 15.10.23, 21:07 co to znaczy, ze PiS wygrywa a opozycja bierze sejm ? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 21:33 Prezydent powinien powołać do życia rzad wiekszosciowy , składający się z KO, Lewicy i Trzeciej drogi.Ale może też próbować na siłę powołać rzad mniejszościowy-z Pisem.Rzecz w tym ,że to drugie rozwiązanie jest nierealne , ponieważ żadna inicjatywa ustawodawcza nie przejdzie z powodu większości sejmowej(mandatow) po stronie opozycji Odpowiedz Link
elissa2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 21:50 W PL jest jakaś dziwna ordynacja wyborcza. Dlaczego namawiano mieszkańców stolicy i innych dużych miast, żeby w miarę możliwości zgłaszali chęć głosowania w małych okręgach wyborczych? Poza tym, o ile się nie mylę, to wszystkie głosy z zagranicy (ile? z pół miliona czy nawet prawie milion?) szły na konto jednego okręgu w W-wie? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 22:28 Bo Warszawa i tak jest opozycyjna, więc czy na kandydata opozycji zagłosuje 200 czy 500 tys ludzi, to i tak on wygra.Zatem te "zbedne" 300 tys mogłoby zasilić "słabsze" rejony poza Warszawą.W tym rozwiązaniu liczy się zwykła arytmetyka. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 22:37 To rozwiązanie z wrzuceniem głosów emigracji w okręg warszawski jest kolei pomysłem rządzących, żeby właśnie zminimalixiwac wplyw ilościowy wygranej opozycji i "zanihilowac "te głosy proopozycyjne skierowując ich strumien na jeden mandat Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 15.10.23, 22:29 W ostatnich dniach zaczęła zjeżdżać w sondszach Odpowiedz Link
elissa2 Re: Polskie Wybory 16.10.23, 13:28 seria programów o Gazecie Wyborczej "Gazeta, polski dziennik pod ostrzałem" Dore van Duivenbode - dziennikarka polskiego pochodzenia (jej mama jest Polką) (mam nadzieję, że można to obejrzeć w PL) www.npostart.nl/gazeta-de-poolse-krant-onder-vuur/VPWON_1349729 Odpowiedz Link
kalllka Re: Polskie Wybory 16.10.23, 19:05 Nie wiem jak u innych, ale mnie przekierowuje tylko na stronę tej holenderskiej gazety/ żadnego vide czy zajawki albo skrótu programu, pod tekstem, a o którym piszesz ze może go nie można obejrzeć w Polsce/ Jestem teraz w UK i tez nici Odpowiedz Link
elissa2 Re: Polskie Wybory 16.10.23, 19:15 na dole strony powinny być 4 odcinki nie ma ich? Odpowiedz Link
kalllka Re: Polskie Wybory 16.10.23, 19:42 Tak, znalazłam i się ucieszyłam! Juz witałam się z gaska, a tu kaput po minucie od usłyszenia Kurskiego/ Jarosława/ zamilkło i zniknęło. Myśle ze to dlatego ze są długie / kazdy ponad 30 minut/ i może w innym niż u mnie „formacie”; ja używam iPhone’a. Mimo włączenia cookies nici! Szkoda… Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Polskie Wybory 17.10.23, 17:48 u mnie sie otwiera pierwszy, reszta oznajmia cos o lokalizacji chyba Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 16.10.23, 13:43 A PIS i tak pod 40% i 10% przewagi nad KO. Cały czas mogą dociągnąć do 210-215 i mają cień szansy na wyszarpanie kilkunastu brakujących, bo paru z Konfy, ktoś od Hołowni, paru chłopków z PSL, jakieś Kałuże z PO czy inne Pawłowskie z Lewicy. Jakiemuś pożytecznemu idiocie od Zandberga zatnie się karta do głosowania czy utknie w WC. Różnie może być. Albo pat, jak w Hiszpanii. I wybory za pół roku. W Izraelu całkiem niedawno od koryta odspawała Bibiego egzotyczna koalicja, od sasa do lasa, która miała go wsadzić za kraty. Wytrzymali rok. Bibi wrócił z jeszcze bardziej oszołoskim rządem i totalnie nawiedzonymi koalicjantami. Czeka nas piekło z kupowaniem szabel albo słabym rządek opozycji, któremu Dudi będzie wszystko wetował. •••• co Wy na to ? wziete z Gazety ! Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 17.10.23, 14:38 teraz tylko modlic sie, zeby wykorzystali te mandaty madrze. bo jak zlapia sie za lby, to za 4 lata PiS powroci. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: Polskie Wybory 20.10.23, 14:46 sie zaczelo ! •••• Pięć dni po wyborach parlamentarnych 2023 w mediach pojawia się coraz więcej informacji na temat nieporozumień między przyszłymi koalicjantami, które chciałyby powołać rząd i pozbawić władzy PiS w Polsce. Spory mają dotyczyć różnic programowych, np. w sprawie aborcji. To ma z kolei wpływać na przedłużające się prace nad umową koalicyjną. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Polskie Wybory 20.10.23, 15:36 ja cos czuje ze wpierw i tak beda przepychanki na linii Duda i koledzy z jego partii sponsorskiej PiS aby utworzyc rzad mniejszosciowy ktory bedzie 'udawal' ze pozyska wiekszosc i tak to pewnie troche poprzeciagaja do grudnia liczac na wieksze zgrzyty u opozycji. A ze sa nieporozumienia pomiedzy roznymi ugrupowaniami opozycji to pikus wzgledem nieporozumiem wewnatrzpartyjnych samego PiSu, choc teraz pewnie sie zjednocza, w koncu nie chca byc rozliczani ze swoich przekretow. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Polskie Wybory 27.11.23, 17:31 Szopka, piaskownica, przedszkole... I w PL i w NL. PiS choć wygrał to przegrał i właśnie z całą powagą formuje rząd. Na 2 tygodnie? W NL wielkie zaskoczenie bo wygrał skrajnie prawicowy Wilders (PVV). VVD które dotąd rządziło (a tak rządziło, że niezadowoleni z ich rządów tym razem zagłosowali na PVV Wildersa) strzeliło focha bo zajęło dopiero trzecie miejsce (zdaniem wielu i tak zbyt wysokie) i nie zamierza wejść do rządu. A wielu (w NL) zadaje pytanie: To jest demokracja czy nie ma? Społeczeństwo tak zagłosowało i nie ma dyskusji, wszyscy, którzy zdobyli głosy muszą współrządzić. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Polskie Wybory 01.12.23, 17:53 Machina demokratyczna ruszyła - wczorajsza opozycja juz uchwaliła jako większość parlamentarna kilka ustaw przywracających normalność - m.in. handel w niedzielę, możliwość finansowania przez państwo in vitro czy też odwołała wszystkich pisowskich figurantów z komisji badającej wpływy rosyjskie w polskiej polityce. Wszyscy sie zastanawiają jakiż to jeszcze wykręt zastosuje PIS , żeby nie oddać władzy. Niektórzy przypuszczają ,że prezydent się rozchoruje i pisowska mafia znowu zarobi kilkanaście dni na rozdawanie stołków i na zmiany w formie ministerialnych rozporządzeń betonujących zastany układ Odpowiedz Link
kalllka Re: Polskie Wybory 01.12.23, 19:47 Obrady sejmu dostały srebrny przycisk na YT. Znaczy to ze w zeszłym tygodniu osiągi sejmu strzeliły do 100.000 subskrybentów. / a ponoc w tym, dobijaja 300.000/ Odpowiedz Link