Dodaj do ulubionych

Kolory wokol nas

05.02.25, 03:14
Kiedys, chyba na Farmazoni temat poruszylem. Kolory fascynuja mnie. Malarstwo porusza mnie bardziej niz inne rodzaje sztuk. Na zdjeciu widac origami z papieru we wzory akwareli. Malowac i rysowac nie umiem, mam tez debowe ucho od sledzia. Co moge robic to tylko origami, kilka modeli w szczegolnosci w ciekawych kolorystycznych aranzacjach.
Tyle ze mnie artysty.
Mowcie o kolorach w waszym zyciu.
Heil Rembrandt.
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 05.02.25, 17:22
      Niech sie kreci!
      • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 05.02.25, 17:52
        Prawie monochromatyczny obraz. Jaki kolor przewaza?
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 14:47
        Pierwsze czytam, ze moj ulubiony kolor nazywa sie perano. To jest kolor tanzanitow i dzwonkow lesnych.

Lubie tez Zurich White Sherwina Williamsa, to jest moja ulubiona amerykanska biel na sciane. Ma w sobie cos konwaliowego. Off-whites to jest w ogole to.

Nie lubie zoltego, chyba ze neonowy, taki z podtonem zielonym. Najbardziej lubie kolory trudne do okreslenia. Np. takie skrzyzowanie rozu, bezu i szarosci, ktore - jak sie dzis dowiedzialam - Under Armour okresla jak tetra gray, tylko ja go wole w nieco bardziej nasyconej wersji. To jest kolor kakao z mlekiem. Z latwych do okreslenia najbardziej magente. Lubie tez odcienie czerwonego wina i brazowe, ale oczy wink

Lubie kolory, ale nie za duzo na raz. Acha, lubie "meskie" kolory: szary, granatowy, szczegolnie chlodny, niezielonkawy, czarny, grafity, nawet marengo. Zielony znacznie, znacznie mniej, chyba ze takie przypudrowane oliwki wojskowe, chociaz pistacja tez moze byc, byle nie na mnie.

Kolory maja nastroj, niektore mnie przygnebiaja. Np. pomaranczowy powazam dopiero jak ma w sobie nute rozu. Chyba ze neonowy, to prosze bardzo wink

Uprawiam sport z malarka. Miewa takie outfity, ze ja pierdziu. Np. szaro-brazowy, khaki i limonka. Kolory we wlasciwym towarzystwie nabieraja zycia. Calkiem jak ludzie.
        • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 16:08
          Wow, dzieki za wyklad. Niewielu ludzi ma tak wysrubowany smak kolorowy.
          Intuicyjnie pewne kolory im pasuja, ale chyba nie wiedza dlaczego. Jest cala teoria jak kolory wplywaja na nasze zycie.
          • wilczamia Re: Kolory wokol nas 07.02.25, 13:59
            No. Bo ja to jestem taka wysrubowana wlasnie, figura serpentinata! LOL

Slyszalam kiedys, ze lubimy te kolory, w ktorych dobrze wygladamy, co byloby nieco narcystyczna teoria, ale fakt, ze w moim przypadku sie dosc zgadza big_grin

Bardzo lubie malarstwo, oraz rzezbe, i na pewnym etapie rozwazalam zarowno liceum plastyczne, jak i historie sztuki. Rozwazalam, to moze za duzo powiedziane, ale chodzilam na kolka plastyczne i sie interesowalam. Do plastyka szli wszyscy ludzie, ktorzy mieli wewnetrzna potrzebe postepowania inaczej niz wiekszosc ludzkosci, co mnie pociagalo nawet bardziej wink Z czasem mi sie przesunelo troche na architekture. Najbardziej lubie Piano, potem Fostera, Calatrave, a z Polakow Koniecznego. Lubie elegancje, radosc i poezje w architekturze, nie lubie dekonstruktywizmu.

To jest jeden z moich ulubionych obrazow. Lubie jego energie. Lubie tez , jak sie ledwo mieszcza w kadrze te panienki wink

Zaczelam sie niedawno przygladac uwazniej impresjonistom, jak Krish z ta Wisinger wyskoczyl, ktorej energia bardzo mi sie podoba. Uwazam, ze ten Matisse, chociaz to przeciez fowizm, i chociaz kolory sa oczojebne, niesie w sobie bardzo podobna energie zwlaszcza do wczesniejszych obrazow Wisinger, mimo calkiem innej gamy barw i chociaz to jej pozniejsze obrazy sa wlasnie troche w strone ekspresjonizmu.

• a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 05.02.25, 23:52
      Tonalny, o roznych odcieniach kolorow z tej samej grupy. Super.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 00:17
      Namieszamy troche?
      • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 00:18
        Chyba tak!
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 20:41
      Taka sceneria to balsam.
      • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 06.02.25, 21:22
        Kolory marzen? Przemawiaja do Was?
    • elissa2 Re: Kolory wokol nas 07.02.25, 14:30
      Wszystkie kolory w ciepłych tonacjach. Kolory jesieni. Mój najbardziej ulubiony to zieleń.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 09.02.25, 20:46
      Dzisiaj o Chartreuse.
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 01:28
        Cos to Twoje kolo barw jest lekko zwichrowane, jakies ukrainskie wink Dla zoltego dopelniajacym jest fiolet, bo to zawsze mix pozostalych dwoch kolorow podstawowych.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 15:29
      Kazda z tych par wywoluje emocje, z ktorych nie zdajemy sobie sprawy.
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 21:25
        Lubil facet kolory, w szczegolnosci niepokojace polaczenia zakreslaczy wink
        • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 23:08
          Co to sa zakreslacze? Zauwaz, ze wcale nie ma zieleni. Jakbys okreslila cel tego zestawu?
          • wilczamia Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 23:54
            Highlighters.

No wlasnie, nawet chcialam napisac, ze Elisska chyba go nie powaza przez ten brak zieleni wink

Bylam dzis w nike postudiowac klapki i przy okazji nie oparlam sie poogladaniu butow, ktore w tych czasach sa zajebiscie projektowane. Linie metcons moze Geiger inspirowal wink

Jest cos agresywnego w jego pracach przez ten kolor i forme, co powoduje, ze sa tolerowalne (dla mnie) tylko przez chwile. Moze i jestem troche konserwatywna, ale nie wierze w pewne rzeczy w sztuce - ani w dekonstrukcje, ani w rezygnacje z piekna. Fakt faktem, ze czerwien go raczej opetala wink

Nosze i wsciekly roz i czerwien, nawet szafiry podobaja mi sie dopiero jak sa rozowe, ale nie moglabym sie otaczac takimi kolorami. Nieustannie na nie patrzec. Zwariowalabym.
            • elissa2 Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 00:30
              wilczamia napisała:

> No wlasnie, nawet chcialam napisac, ze Elisska chyba go nie powaza przez ten br
              > ak zieleni wink
              >
              big_grin
              > nie moglabym sie otaczac takimi kolorami. Nieustannie na nie patrzec
              > . Zwariowalabym.
              >
              Ja też!
              Można przez chwilę popatrzeć. Czemu nie? smile
              Ale zdecydowanie wolę Pieta Mondriana, szczególnie prace z lat 20tych XX wieku
              • wilczamia Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 00:34
                Czerwien podnosi cisnienie najbardziej ze wszytskich kolorow. Lubie ja, ale klasycznie uzywana. Czerwien potrzebuje kontrapunktu i nie moze to byc magenta wink
                • wilczamia Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 00:36
                  Lubie Fragonarda, i Zasuwke, i Skradziony pocalunek wink
      • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 23:13
        Tu troche o jego zamilowaniu do koloru czerwonego i kontrastow.
        His paintings are often concerned with the theme of color. In the 1950s, he particularly studied the color red. Geiger's paintings are characterized by simple geometric forms (rectangles, ovals, circles), bright colors, and intense contrasts
        • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 23:55
          Typowe dzielo Geigera.
          • wilczamia Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 00:03
            No wlasnie. To jest tak agresywne, ze nie dla mnie. Indygo z pomaranczowym - ja bym sie tak nawet na silke nie ubrala wink
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 10.02.25, 16:39
      Szescian w trzech bazowych kolorach.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 01:33
      Uczymy sie sztuki.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 01:50
      Skarpety w tzw. clashing colors.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 14:41
      Cos dla wilczej...
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 15:18
        Och, dziekuje, moje ulubione! smile
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 16:53
      Wilcza, mowisz ze lubisz rzezbe. Co ty na to?
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 12.02.25, 13:10
        To wyglada, jakby sie dalo zsunac w jedna calosc wink

Chyba nie lubie Moore'a i nie wiem do konca dlaczego, skoro nie mam nic przeciwko modernizmowi w architekturze i designie. Wrecz przeciwnie.

Wczoraj mi na insta mignela zapowiedz rozmowy z moim ulubionym polskim architektem, o tym, jak wspolczesny swiat (media, pr, nagrody branzowe) falszywie kreuja bozkow, bo sa po prostu narzedziem marketingowym. Z rzeczy o niklej wadze czynia prawie arcydziela. Zle identyfikuja jakosc. Akurat jest to gwiazda architektury, nie jest to wiec glos "niedostrzezonego geniuszu", przez ktorego przemawia zazdro. Jeszcze tej rozmowy nie sluchalam, ale tak mi sie skojarzylo.

Nie lubie przytlaczajacej czesci sztuki powojennej. Odnosze wrazenie, jakby powstala po koncu sztuki i byla smietnikiem. A propos smietnika, Joseph Cornell, ktory jest tez tworca 3D, choc nie rzezbiarzem i ktorego assemblarze lubie bardzo, tez sie zaczal przed wojna, a to, co robil po, jest bezposrednia kontynuacja. Moore'a chyba nie lubie i przed, i po.

Lubie oczywiscie Rodina, a jakze, a juz w szczegolnosci jak rzezbil Claudel. Lubie emocje, ktore emanuja z tych rzezb. Uwielbiam wprost, ze portret ukochanej kobiety zatytulowal Mysl. Byla nie tylko piekna, ale tez inteligentna i tworcza. Bez czego piekno jest puste jak te balony Koonsa. Lubie kontekst, ktory za tym dzielem stoi i ktory tak ewidentnie z niego emanuje.

• a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 11.02.25, 21:31
      Imieniny lutego_11 i takie cudowne kolory.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 12.02.25, 19:50
      Oczojeby z mojej gry.
    • krytyk2 Re: Kolory wokol nas 13.02.25, 16:04
      A to moje kwiatuszki
      • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 13.02.25, 16:41
        Wooow, kusudamy. Twoje, czyli zrobiles je czy dostales?
        • krytyk2 Re: Kolory wokol nas 13.02.25, 19:43
          moja robota
          • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 13.02.25, 20:57
            Przepiekne!!!!
          • wilczamia Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 16:17
            W Poznaniu byla przed laty kawiarnia, ktora miala caly sufit zrobiony z rozowo-brzoskwiniowych kusudam smile
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 14.02.25, 18:19
      Zimno, ciemno, smrod, glod, snieg po kolana, Niemcy wokolo. Jak tu zyc?
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 14.02.25, 19:05
      Ona czeka!
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 12:41
      Blue
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 22:33
        smile
        • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 16.02.25, 01:00
          Nice display.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 21:47
      To ja, bez celu, w strone slonca.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 22:57
      Kolory i ich role
      • wilczamia Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 23:24
        A gdzie ulubiony kolor dziewczat roz? 😉
        • wilczamia Re: Kolory wokol nas 15.02.25, 23:29
          Jakby kto pytal, jak to sie robi, to tak.

Wykon jest mozliwy takze z salami 😉
          • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 16.02.25, 00:59
            Buahaha, dobre
            • wilczamia Re: Kolory wokol nas 19.02.25, 16:33
              Z cyklu kolory kolorowe. Oprocz nozyczek i szklanki posiadam tez dziurkacze dla dzieci i nie waham sie ich uzywac smile

(porcelana cudza, ja lubie biala)

Zwracam sie tez z uprzejma prosba do Szakiry o okazanie zajecy na tekturze!

• a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 16.02.25, 18:28
      It came from the edge of the universe.
    • jan_stereo Re: Kolory wokol nas 19.02.25, 23:25
      Kolory to jedno, ale dzwieki jeszcze mocniej oddzialuja na mozg i wspomnienia, jak chociazby teraz deszcz.
    • a_iii_ty Re: Kolory wokol nas 20.02.25, 13:40
      Jesiennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka