Dodaj do ulubionych

Dodatki domowe

11.06.26, 21:09
Zlamalem sie i zamontowali mi klime w jednej sypiali/pokoju pracy. Moze sobie teraz pogoda wariowac po 35C czy ile tam przeppwiadaja, wreszcie bedzie komfort pracy i spania. O dziwo jestem chyba jedyna osoba w calej okolicy z pompa ciepla, co dosc dziwne bo widze jak sasiedzi walcza z upalami poprzez klimatyzatory mobilne z rura wyrzutowa wystawiona za okno, tyle ze to gowno warte i niskoskuteczne, no i malo eleganckie.
Obserwuj wątek
    • obrotowy a co to ? 12.06.26, 07:24
      na klime wodna ich nie stac ?

cicha i efektywna ?

u nas kosztuje niewiele wiecej, niz ta "amatorska" klima powietrzna

- no tyle, ze dziure w scianie (lub oknie) trza zrobic.
      • jan_stereo Re: a co to ? 12.06.26, 10:04
        Jak juz dziure w scianie sie robi to lepiej zrobic porzadna klime na R32 z zewnetrza jednostka, ktora dziala jak nalezy a nie udaje kkimatyzacje.

Klimatyzer wodny o jakim piszesz, przy temperaturze na zewnatrz 30C i wiecej to sobie mozna w dupe wsadzic, bo prawie nie chlodzi, no taka zabawka, zbija temperature maks o kilka stopni, rownie dobrze mozna sobie wiatrak na stoliku postawic, podobny skutek.
        • obrotowy nieprawda. 12.06.26, 14:09
          jan_stereo napisał:
          > Klimatyzer wodny o jakim piszesz, przy temperaturze na zewnatrz 30C i wiecej to
          > sobie mozna w dupe wsadzic, bo prawie nie chlodzi, no taka zabawka, zbija temp
          > erature maks o kilka stopni, rownie dobrze mozna sobie wiatrak na stoliku posta
          > wic, podobny skutek.

Nieprawda.

Ale moze sie nie zrozumielismy ?

U nas 35 stopni C - raczej nie bywa, ale 31-32 latem czesto.

zalozylem go sam za jedyne 1000 Euro

zrobilem dziure w ramie okiennej - przeprowadzilem tam weze wodne,
          a klima stoi na zewnatrz na balkonie na taborecie i obylo sie bez kosztownego montazu...

i w pokoju (20 m2) - nawet przy tych upalach - mam bez problemu przyjemne 22 stopnie C.
          • jan_stereo Re: nieprawda. 12.06.26, 17:57
            To chyba mowimy o zupelnie innych systemach, za 1000 euro to masz normalna klimatyzacje na R32 ktora chlodzi wedle potrzeb.

Natomiast typowy ' tani' klimatyzator wodny to cena 100 euro i to jest tania chujnia o limitowanym chlodzeniu.

Ps. 35C to u mnie bylo tydzien temu, a nie mieszkam w Maroku.
            • obrotowy nieporozumienie. 13.06.26, 17:48
              jan_stereo napisał:
              > To chyba mowimy o zupelnie innych systemach, za 1000 euro to masz normalna kli
              > matyzacje na R32 ktora chlodzi wedle potrzeb.

- jak widac. nie zrozumielismy sie. od poczatku.

Ty uzywales okreslenia R32, gdy ja napisalem o klimatyzacji wodnej, jako ze mam ten klimatyzator od dawna
              - sprawdzilem - fachowo nazywa sie to R718

> Ps. 35 C to u mnie bylo tydzien temu, a nie mieszkam w Maroku.

- to nie rozumiem, ze przy tej temperaturze ktos w ogole mogl liczyc na to, ze zwykly klimatyzator powietrzny mu pomoze.

chyba z sasiadami "bidokami" nie mieszkasz ?, wiec ta skapcy, czy ludzie bez wyobrazni ?

• jan_stereo Re: nieporozumienie. 14.06.26, 11:28
                To sa rozne czynniki chlodnicze, R32, R410A (ten wychodzi z produkcji), R134A, itd. Sa tez doslownie wodne klimatyzacje ale one dzialaja jak dzialaja.

Z tym oporem u sasiadow do prawdziwej klimy, same domki, blizniaki lub jednorodzinne, zadnych blokow, wynika to z mentalnosci, kiedys takich wysokich temperatur, tak regularnie nie bylo tutaj, a do tego uznaja zapewne ze na te kilkanascie dni w roku nie warto.

Moim zdaniem bardzo warto.
    • elissa2 Re: Dodatki domowe 12.06.26, 21:23
      jan_stereo napisał:

> jestem chyba jedyna osoba w calej okolicy z pompa ciepla
      >
      Masz klimatyzację z pompą ciepła, którą ewentualnie możesz również podgrzewać pomieszczenie?
      I coś wspominasz o R32.. UK nie jest w UE.. Bo w UE od 01-01-2027 wchodzi zakaz sprzedaży i montowania typu split o mocy do 12 kW na czynnik R32. Więc się ludziska rzucili na takie klimatyzatory bo chcą zdążyć zamontować przed 1. stycznia. I ma to wpływ na ceny.
      To chyba kolejna odsłona unijnego pier*olca klimatycznego, podczas gdy np. w takich Emiratach Arabskich klimatyzują nawet ulice.

A jakie masz ogrzewanie w domu? Też pompę termalną?
      Tak się dopytuję bo tu u nas od dobrych kilku lat nowe budownictwo = ogrzewanie pompą termalną.
      • jan_stereo Re: Dodatki domowe 14.06.26, 11:39
        U nas w duzych instalacjach R32 jest stosunkowo nowym czynnikiem i bardzo wydajnym cieplnie (wzgledem takiego R410a). Ja uzywam mojej pompy ciepla glownie do komfortu w lato i czasem sobie podgrzeje jak sa chlodne anomalie pogodowe pozna wiosna, ale to tylko w jednej sypialni/biurze. Cale mieszkanie jest ogrzewane zima poprzez instalacje gazowa, przy niskich temperaturach pompa ciepla ma dosc mierna wydajnosc. Poza tym do ogrzewania pompa ciepla warto miec nowoczesne, dobrze zaizolowane termicznie pomieszczenia.

W Singapurze tez chodniki na zewnatrz domow handlowych byly 'klimatyzowane' powietrzem z budynku poprzez otwarte wejscia, totalne marnotrastwo.
      • jan_stereo Re: Dodatki domowe 14.06.26, 12:30
        Nalezy tez wspomniec ze ja mam system Panasonica, z czynna filtracje ktora, w skrocie, usuwa zapachy, niszczy mikroustroje, zanieczyszczenia w powietrzu. Taki gigant od domowej klimy jak Fujitsu, dla odmiany, ma pasywna filtracje powietrza, czyli zwykly, fizyczny filtr.
        • elissa2 Re: Dodatki domowe 14.06.26, 14:29
          O kurcze! Tylko pozazdrościć!
          Taki by mi się marzył (np.Panasonic Etherea, są 2.00 kW, 2.50, 3.50 i 4.20), ale chyba nie mogę go u siebie zamontować. Mamy tu mechaniczną wentylację i nawet zwykłego kuchennego okapu z wyciągiem nie można. A szyby podwójne sklejone.
          A może mogę? Może tam są tylko jakieś filtry, które trzeba czyścić lub wymieniać?
          Oprócz schładzania wrażenie robi to, że reklamują go jako wyposażony w techniki filtrowania 3ciej generacji NANOE™ X technologi, że on "połyka" zanieczyszczenia (pyłki, bakterie, wirusy, alergeny, roztocze itd)
          Nie musiałeś wiercić otworów w ścianie lub w oknie?
          • jan_stereo Re: Dodatki domowe 14.06.26, 17:14
            Jednostka nascienna umieszczona jest u mnie na zewnetrznej scianie domu, dzieki temu skraca sie przewod/rurka z plynem chodzacym ktora biegnie do jednostki zewnetrznej oddalonej tylko kilka metrow, ktora to jednostka odbiera nadmiar ciepla (gdy chlodzi) z pokoju i oddaje je do atmosfery. Jednostka zewnetrzna moze albo stac na ziemi albo byc zawieszona na zewnetrznej scianie. Jedyny otwor w scianie to na przewod z chlodziwem (8mm, rurke z kondensatem 10mm oraz przewod zasilania, jakies 4mm). Calosc mozna obudowac plastikowa prowadnica, jak widac na zdjeciu, czarna listwa.

W jednostce pokojowej sa 2 filtry fizyczne, plastikowa siateczka, je wystarczy umyc woda raz na 6miesiecy i wlozyc, prosciutki proces.

Zapewne w budynkach gdzie wlascicielem jest osoba trzecia moze byc problem z wierceniem otworu w scianie na wylot, ale moze idzie sie dogadac (uzyskac zgode), w koncu taka instalacja zwieksza tez wartosc mieszkania, a nie montuje jej amator. Jednostka zewnetrzna jest praktycznie bezglosna we wspolczesnych systemach. Podobnie jednostka w pokoju, moze nawet dzialac w sypialni i jej nie slychac.
            • elissa2 Re: Dodatki domowe 14.06.26, 21:50
              Fajna sprawa.
              U mnie jednostka zewnętrzna mogłaby być na balkonie (typu loggia). Gorzej z jakimś otworem na przewód z chłodziwem. Mieszkanie wynajmujemy z korporacji. Nawet nie ma co ich zaczepiać bo się nie zgodzą. Ewentualnie można zaryzykować.. samowolkę smile
              • j-k moze w ramie okiennej ? 15.06.26, 17:51
                elissa2 napisała:

> Fajna sprawa.
                > U mnie jednostka zewnętrzna mogłaby być na balkonie (typu loggia). Gorzej z jak
                > imś otworem na przewód z chłodziwem. Mieszkanie wynajmujemy z korporacji.
                Nawet nie ma co ich zaczepiać bo się nie zgodzą.
                Ewentualnie można zaryzykować.. samowolkę smile

Tez wynajmuje.
                Otwor na weze zrobilem w ramie okiennej
                - wlasciciel zgodzil sie bez problemu.
                • elissa2 Re: moze w ramie okiennej ? 15.06.26, 18:18
                  j-k napisał:

> Otwor na weze zrobilem w ramie okiennej
                  > - wlasciciel zgodzil sie bez problemu.
                  >
                  Ale pewnie masz drewniane ramy okienne?
                  Ja mam jakieś syntetyczne. Nie wolno w nich wiercić, żeby np. zamontować siatki przeciw owadom albo cienką rurkę na krótkie firanki tzw. zazdroski. Wszystko trzeba przyklejać.
                  Na szczęście producent zamontował na ramach uchylnych okien takie prowadnice/okucia (nie wiem, jak to się nazywa) umożliwiające różne uchyły.
                  U nas praktycznie nie ma właściciela. W korporacji mieszkaniowej siedzą "roboty", zaprogramowani a jakakolwiek nietypowa sytuacja to już droga przez mękę. A właścicielami mieszkań są udziałowcy.
          • jan_stereo Re: Dodatki domowe 14.06.26, 17:42
            A do wiekszosci pomieszczen domowych 2kW albo 2.5kW to az nadto.
            • elissa2 Re: Dodatki domowe 14.06.26, 21:43
              Mam salon z pieprzoną otwartą kuchnią, powierzchnia ok 40m2.
              • jan_stereo Re: Dodatki domowe 15.06.26, 11:31
                Tez by wystarczylo jak nie masz sciany okien od poludnia/zachodu i zadnych rolet slonecznych.
          • jan_stereo Re: Dodatki domowe 14.06.26, 20:21
            Co do okapu kuchennego to sa dwa rodzaje, z wyciagiem zewnetrznym oraz bez wyciagu zewnetrznego, cyrkulacyjne, z pochlaniaczem zapachow, czyli filtrem weglowym. Problem z tymi ostatnimi to znacznie nizsza skutecznosc w 'wylapywaniu' takiego powietrza (ucieka po calej kuchni) oraz kumulacja wilgoci, ale jak masz mechaniczna wentylacje to pewnie do przezycia, a recyrkulacyjny okap (filtry wewnetrzne) lepszy od zadnego.
    • shachar Re: Dodatki domowe 15.06.26, 13:36
      Ja nawet nie wiem, jak okreslic to, co ja mam. W dwupietrowym domu mam jakies 2 identyczne urzadzenia firmy Champion, jeden pod podloga parteru, a drugi na strychu. Sa dwa piece, firmy Navien w pokoiku ze wszystkimi przelacznikami. Mam dwa wielkie , kazdy chyba z 1 metr szescienny, wywiewy z tylu budynku I dwa te systemy powinny dzialac tak, aby w wystarczajacym stopniu pokryc zapotrzebowanie na cieple i zimne powietrze lecace z dziur w podlodze na dole i w sufitach na gorze domu. Grzanie jest napedzane propanem, a chlodzenie elektrycznoscia, przy czym mam panele sloneczne wystarczajace na zapotrzebowanie domu. I teraz tak; nowy system zainstalowany niecale 8 lat temu, bo jakis srodek chlodzacy wychodzil z uzytku i tak trzeba byloby wymieniac tak czy owak. System powinien wytrzymac z 15-20 lat, ale po remoncie domu i wyjeciu jednej ze scian dzialowych, system zaczal szwankowac. Ustawienie temperatury w termostacie nic nie daje, zawsze jest ze 7-8 stopni wiecej, niz ustawienia. Wzywalismy pogotowie do tego z 5x chyba jak bylo juz tak goraco, ze nie mozna bylo wysiedziec, kazdy fachura z pogotowia bral po $800-1000, pogmeral cos i poszedl. Ostatnio, rok temu, nasz jedyny fachowiec, ktory jest jakos tam odpowiedzialny, zrobil nam wielkie przemeblowanie pod podloga, pozaklejal rekawy, ktorymi idzie powietrze, bo twierdzil , ze byly przecieki, wyrobil nawet wielka dziure nawiewowa w scianie, zeby zrekompensowac brak jednego wylotu powietrza po zlikwidowaniu sciany podczas remontu. Ale problem sie nie zakonczyl. Przez wywiewy podczas prob chlodzenia zaczelo wrecz leciec cieple powietrze, wiec Edward odlaczyl grzanie na dole. Nie bylo cieplej wody na dole, ale za to nareszcie bylo zimno! W tym roku od nowa to samo, wiec Ed stwierdzil, ze moze panel kontrolny sie zepsul, wymienil panel. Po tej wymianie w ogole juz nic nie chlodzi. Nic kompletnie, wiec zasugerowalam doladowanie coolantu. Nie, to nie byl coolant. Cholera wie, co to jest. Ed mowi, zeby wymienic cale unity, bo te raz zaskakuja, zeby studzic, a raz nie. $12 tys, okolo. No i co byscie powiedzieli?
      Ten facet, ktory nam to instalowal 8 lat temu, to byl master engineer , mial licencje na elektryke, kanalizacje, i cos tam jeszcze. No ale np lampe UV do zabijania bakterii w wodzie zainstalowal nam odwrotnie. Nawet nie wiem, jak cos takiego mozna odwrotnie zainstalowac, przeciez koncowki powinny sie nie zgadzac. Co on jeszcze odwrotnie zaistalowal, kto go wie. Ale,v z drugiej strony, przeciez wszystko dzalalo na poczatku....
      Ide poszugac gwarancje na te pieco-chlodziarki.
      • jan_stereo Re: Dodatki domowe 15.06.26, 16:23
        Zrob dokumentacje zdjeciowa tych urzadzen i wrzucaj tu. Rozumiem ze to jakas centralka wentylacyjna (AHU - air handling unit) na dole i na gorze, z nagrzewnica wodna zasilana z pieca gazowego, a chlodnica w centralce albo jest zintegrowana pompa ciepla (choc taka moglaby chlodzic i grzac naprzemiennie, choc moze gaz taniej wychodzil w uzytku) albo taka z kondensatorem gdzies na zewnatrz budynku.

Nie wiadomo gdzie w takim systemie sa umieszczone czujniki temperatury, w sumie to jesli centralny system ogrzewa kilka roznych pokoi to albo kazdy pokoj ma wlasny regulator nawiewanego powietrza (VAV - variable air volume) albo centralka podgrzewa tylko do jakiejs tam temperatury nawiewane powietrze, powiedzmy ze do 21C, a kazdy kanal nawiewny dla indywidualnych pomieszczen, ma jeszcze wlasna nagrzewnice ktora podgrzewa to powietrze w zaleznosci od nastawy termostatu w pokoju no i strat ciepla w tym pokoju, czyli, dajmy na to do 28C albo gdziee 30C, zakladajac ze masz w pokojach set point na 21C, bo zazwyczaj nawiew ma jakies do 8-9C wiecej.

Jak nie ma na miejscu fachowca ktory ogarnia ten systemik, jego sterowanie ( bo chyba tu sie cos spierdolilo, skoro grzeje i to za bardzo), to pewnie prosciej byloby wstawic tam indywidualne pompy ciepla, po jednym systemie single split dla kazdego pomieszczenia ( skonczysz z duza liczba zewnetrznych jednostek/kondemsatorow) ale tak bedzie taniej i sprawniej (krotsze przewody z czynnikiem chlodniczym). Alternatywnie mozna multisplit ale to tylko gdyby byl wymog aby byly maksymalnie 2 jednostki zewnetrzne (1 system na dol i 1 system na gore) czyli glownie estetyka mniejszej ilosci jednostek zewnetrznych. Gdybym mial mase miejsca to poszedlbym w wiele single split.

Do tego zainstalowalbym zewnetrzne rolety, albo zmotoryzowane albo reczne, ja mam reczne, to masakrycznie zmniejsza zyski ciepla od slonca.

Jednostki wewnetrzne sa teraz oferowane w wielu wersjach, nawet i podlogowe (przy oknie) nie tylko nascienne.

Tam w USiech to chyba Fujitsu ma duza baze, nie wiem jak Panasonic, oraz Hitachi. Ci dwaj pierwsi daja chyba 7lat na swoje systemy.

Za 12k zielonych to powinni caly dom zrobic, chyba ze robocizna az tak tam kosztowna a dom ma 500m2. Mniejsze pomieszczenia (jakies toaletki, lazieneczki) moga miec tylko lelektryczne grzejniki, pionowe czy jakie tam, kwestia wygladu.
        • shachar Re: Dodatki domowe 18.06.26, 14:45
          Ja sama nie wiem ,jak to wszystko dziala, jest ten system w jakis sposob zintegorowany aby ogarniac i grzanie i chlodzenie w raleznosci od tego, co termostaty pokazuja. Termostaty Nest sa dwa, na gorze w najwiekszej sypialni i na dole w duzym pokoju, sterowane recznie, lub aplikacja. Ten na dole jest E generation, ten na gorze drugiej, lub 3ej. Co ciekawe, ten na gorze teraz trzyma temperature 70F, a ten na dole nie, zawsze jest te 4-6 stopni wiecej , niz ustawienia. Tak jak wspomnialam, Ed w ubieglym roku odlaczayl podgrzewanie wody na dole (!!!?!?) i wtedy a/c na dole dzialal normalnie. W tym roku wymyslil ze odlaczy funkcje ogrzewania domu na dole, bo nie potrzebna jest w upalach i zostawi podgrzewanie wody, musze go zapytac, czy to zrobil. Wymiana panela i pol dnia jego roboty nic nie pomogla.Cos jest spierdolone w polaczeniu, albo inne cuda, wspomniane przez ciebie. Albo cos jest zatkane, przeciez ci robotnicy niczego nie zabezpieczali przed pylem , kiedy rozwalali sciany. Byl tu tez jakis hydraulik subcontractor, bardzo wkurzony ogolnie gosc, jezdzil na roboty ze swoja zona, zeby mu czolko wycierala z potu i sluchala jego rantow. Oczywiscie doszlo do wymiany paru zdan i min, moze on cos zyczliwie przelaczyl? Wcale nie bylabym zdziwiona, znajac etyke pracy poza miastem.
          Robic mini splits to praktycznie unit wiszacy na zewnatrz przy kazdym pokoju, ze 6 sztuk trzeba by bylo, i ciezko to zamaskowac. U nas najbardziej popularne sa Mitsubishi. Juz te duze maszyny i nawiew przez otwory w podlaogach/sufitach bardziej mi lezy, byc moze ze bardziej wizualnie przyjete tutaj. Strasznie jest pomyslec, ze zaledwie pare lat temu wszystko nowe bylo kupione i juz jest spierdolone i nikt, oprocz jednego inzyniera z UK nie ma pomyslu, oprocz wymiany wszystkiego. Ale tak tu ci ludzie operuja. Kupic nowe, wziac max kase, w inne rzeczy sei nie bawia.
          ps wlasnie sprawdzilam, termostat E sprzed prawie osmiu lat nie bedzie dzialal w aplikacji. Kupie w prime day nowy i najwyzej oddam. Czy to glupi pomysl? kurde, co roku trzeba bedzie nowe termostaty kupowac teraz, bo cloud-sroud nie dziala. A przeciez 8 lat temu to bylo tak niedawno;-/
          • jan_stereo Re: Dodatki domowe 18.06.26, 20:03
            Duzo tych zmiennych, w sensie kto i co mogl tam pogrzebac i zepsuc. Najgorsze ze cala instalacja jest bardziej pod komercyjny projekt niz domek mieszkalny, a nikt nie zrobil zadnych rysunkow czy prostego schematu logicznego, wiec trudno aby jakis postronny typek sie za to zabral. Mnie sie nie podobalo to burzenie scianek. Sam system to by trzeba na miejscu zrobic dochodzenie. Gdyby te kanaly nawiewne byly typowym przewodem nawiewnym z blachy a nie jakies kanalki z desek w podlodze tez by pomoglo, moze zatem tylko te czesc systemu warto od nowa polozyc, zbalansowac i posprawdzac nastawy VAV i czy sa polaczone z termostatami (wersja centralnego chlodzenia/grzania) zakladajac ze obie centralki dzialaja, czyli nawiewaja chlodne/gorace powietrze. Aby ten system jednoczesnie mogl i chlodzic i grzac, to prawie na 100% musialby miec chlodnice/nagrzewnice do kazdego pokoju na kanale nawiewnym i to te nagrzewnice/chlodnice (a dokladnie zawor przeplywowy - bardziej/mniej otwarty w zaleznosci od zapotrzebowania na chlod/cieplo) bylyby polaczone z termostatami w pokojach.

Termostat powinien miec wyswietlacz, no chyba ze musisz miec internetowe sterowanie tym ogrzewaniem i chlodzeniem. Warto isc w firmy ktore nie zmieniaja takich rzeczy tak czesto, przykladowo Mitsubishi.

Ps. Moze byc i multisplit, jedna duza jednostka zewnetrzna i 6 sztuk wewnetrznych. Mitsubishi bardzo dobra firma.
            • shachar Re: Dodatki domowe 19.06.26, 23:31
              Czyli jestem w czarnej dupie z tym A/C. No taka jest prawda. Wszytko instalowal master inzynier. Tego master inzyniera narail nam agent sprzedajacego. Ten pan robil tam drobne naprawy, kiedy dom stal pusty przez 13 lat. I masz racje, dom byl zaprojektowany do uzytku komercyjnego.
              Pan inzynier poczul sie nieszczesliwy w pewnym momencie wspolpracujac z nami i pozegnal sie. Byc moze umarl juz, albo ma sie takie wrazenie, on nie odpowiada na zadne telefony i maile. Czlowiekowi mieszkajacemu w NY nie miesci sie w glowie brak odzewu na mozliwosc zarobienia. Tu, na wsi, ludzie cenia sobie, ze zleceniodawca jest lokalny, nie citiot z NY ( tak lokalni nazywaja miastowych, ktorzy kupili domy w czasie i po covidzie), i ma duzo roboty rzezbienia w jednym gownie, typu sadzenie kwiatkow tylko, albo mulching tylko. Jesli chcesz variety, czyli troche to, troche tamto, to stawki za takie uslugi wymagaja od ciebie zadania sobie pytania po co isc na studia.
              • jan_stereo Re: Dodatki domowe 20.06.26, 12:38
                I to jest wlasnie dylemat. Przewaznie w takich sytuacjach znacznie taniej i pewniej jest zainstalowac nowy system chlodniczo/grzewczy niz zlecac jakiejs firmie wentylacyjnej rozpoznanie obecnego i jego naprawe, zwlaszcza, ze na nowy system dostaniesz 7lat gwarancji, albo cos kolo tego, w tym w oparciu o rozwiazania firmy (Mitsubishi) ktora nie zniknie jak pan Edek.

Moze warto wiec przyjac cios w plecy i miec to rozwiazane raz a dobrze. Ten obecny system wentylacyjny co masz to trzeba corocznie przegladac, wymieniac filtry, byc moze tez przeczyscic te przewody, jak sie nie chce aby sobie w nich zyl jakis grzyb i inne syfy ktore potem nawieje do pokoi i ktore bedziesz wdychac.
      • jan_stereo Re: Dodatki domowe 15.06.26, 16:42
        A wlasnie, jak te remonty robili, a facet jeszcze cos "uszczelnial", mogli spierdolic oryginalne zbalansowanie powietrza w systemie wentylacyjnym, albo uszkodzili nastawy tych boxow VAV do poszczegolnych pomieszczen, bo to one sa chyba polaczone z termostatami pokojowymi, zwiekszajac lub zmniejszajac ilosc nawiewanego powietrza, wiec jesli to nie dziala, a dodatkowo grzanie jest centralne (w sensie ze idzie 28-30C z tych Championow) to moze nawiewac w niektorych pomieszczeniach za duzo powietrza, wiec bedzie za goraco.

Oczywiscie, moga byc zwalone tez cos innego.
      • elissa2 Re: Dodatki domowe 20.06.26, 16:46
        Kurcze, to kiepsko. Bo sezon się już zaczął albo lada moment zacznie. No i kwestie finansowe. sad
        Zawsze bardzo podobało mi się amerykańskie ogrzewanie ciepłym powietrzem. Ten brak kaloryferów. Tu też zaczęli takie robić, szczególnie gdy grzeje pompa termalna.
        A jak Ty tam masz? 3 w 1? Tzn. i ogrzewanie i grzanie wody i klimatyzacja?
        • shachar Re: Dodatki domowe 27.06.26, 16:58
          Elissa j mam central air, to sie chyba tak nazywa, jakies dwie maszyny, ktore cos tam robia, zeby bylo cieplo lub zimno, jedna na strychu a druga w tzw crawl space, pod podloga, moze to sie nazywa podmurowka? Nie mam piwnicy z powodu tego, ze dom stoi w strefie zalwwowej, znaczy jak raz na 100 lat bedzie wielki deszcz, to go zaleje. Doslownie tak to jest ujete w przepisach, raz na 100 lat i w zwiazku z tym musze placic ubezpieczenie, jakby to raz trafilo sie w czasie mojej wlasnosci. No ale tak; wczoraj przyszedl pan Edward na moja prosbe. W ubieglym roku tak poradzil sobie z problemem goraca na dole, ze odlaczyl ogrzewanie na sezon letni. W tym roku wymienil panel, ale nowy panel nic nie zmienil. Wiec go poprosilam, zeby mi jeszcze raz w tym roku odlaczyl grzanie, bo chlodzenie i grzanie pracowalo jednoczesnie. No i Ed wczoraj przyszedl , zalozyl mi przy piecu taki pstryk za 3 dolary, zebym sobie sama wlaczala/wylaczala to grzanie $180 i teraz wszystko chlodzi cacy!
          • jan_stereo Re: Dodatki domowe 27.06.26, 22:32
            To tak naprawil i nie naprawil, z tego wynika ze 'controls' musialy zupelnie sie spieprzyc i sobie grzalo kiedy chcialo. Z drugiej strony jak jestes happy to w tej cenie nie jest zle.
          • elissa2 Re: Dodatki domowe 28.06.26, 00:18
            shachar napisała:

> w tzw crawl space, pod podloga, moze to sie nazywa podmurowka?
            >
            O. Tutaj nazywa się to kruipruimte; "kruipen" - pełzać a "ruimte" to przestrzeń.
            Ciekawe, kto od kogo zapożyczył tę nazwę? smile
            Nigdy się nie zastanawiałam na tym, jak to się może nazywać po polsku. Znalazłam. Techniczna przestrzeń podpodłogowa.

Nie mam piwnicy z powodu teg
            > o, ze dom stoi w strefie zalwwowej, znaczy jak raz na 100 lat bedzie wielki des
            > zcz, to go zaleje. Doslownie tak to jest ujete w przepisach, raz na 100 lat i w
            > zwiazku z tym musze placic ubezpieczenie, jakby to raz trafilo sie w czasie mo
            > jej wlasnosci. No ale tak; wczoraj przyszedl pan Edward na moja prosbe. W ubieg
            > lym roku tak poradzil sobie z problemem goraca na dole, ze odlaczyl ogrzewanie
            > na sezon letni. W tym roku wymienil panel, ale nowy panel nic nie zmienil. Wiec
            > go poprosilam, zeby mi jeszcze raz w tym roku odlaczyl grzanie, bo chlodzenie
            > i grzanie pracowalo jednoczesnie. No i Ed wczoraj przyszedl , zalozyl mi przy p
            > iecu taki pstryk za 3 dolary, zebym sobie sama wlaczala/wylaczala to grzanie $1
            > 80 i teraz wszystko chlodzi cacy!
          • elissa2 Re: Dodatki domowe 28.06.26, 14:31
            shachar napisała:

> No i Ed wczoraj przyszedl , zalozyl mi przy p
            > iecu taki pstryk za 3 dolary, zebym sobie sama wlaczala/wylaczala to grzanie $1
            > 80 i teraz wszystko chlodzi cacy!
            >
            Ufff, to super, że już działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka