Dodaj do ulubionych

RILSKI MONASTYR, BG

22.07.03, 21:37
Moje plany wakacyjne ulegają ciągłym przeobrażeniom. Teraz planuję Grecję z
przejazdem przez BG. Trasa wiedzie przez Sofię i potem na południe do
granicy z GR. Niedaleko od naszej trasy jest jeden z najpiękniejszych i
najcenniejszych zabytków na Bałkanach- Rilski Monastyr. Czy ktoś z Was tam
ostatnio był? Proszę o informację o noclegach, zwiedzaniu itp. Dzięki.
Pzdr. Tomaszek193
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: RILSKI MONASTYR, BG IP: *.lanserwis.net.pl 22.07.03, 21:58
      Jeżeli nie zmieniłeś terminu wyjazdu to mamy szansę się spotkać, bo planujemy
      tam byc 4 sierpnia. Trzeciego sierpnia wylatujemy samolotem do Sofii, a
      pierwszym punktem wyprawy jest Rilski Monastyr.Pozdrawiam
    • Gość: irek Re: RILSKI MONASTYR, BG IP: *.dial.kolumbus.fi 23.07.03, 08:27
      Witaj!!!

Rilski monastyr to bardzo dobry pomysł!!! Byłem tam kilkakrotnie, osttni raz
      dwa lata temu i za każdym razem mnie to miejsce urzekało - może dlatego, że
      położone pośrodku gór i nie nękane przez tabuny turystów (choć i tam najpewniej
      natkniesz się na wszędobylskich Japończyków z ich nieodłącznymi wideokamerami).
      No a ponadto wejście jest za darmo (chyba że coś się zmieniło).
      Do Rilskiego Monastyru jeżdżą autobusy z Sofii (stacja autobusowa Owczy Kupel),
      z tym że chyba startują o dziwnych porach (wcześnie rano), ewentualnie z
      przesiadką w Rile; można też się dostać trasą łączoną pociąg (trasa Sofia-
      Kułata, czyli przejście BG/GR) /przesiadka w miejscowości na wysokości Rily,
      nie pamiętam nazwy, sprawdź na mapie/, a potem autobusem.
      Ceny transportu są w Bułgarii bajecznie niskie (nawet dla Polaka), tak że
      wybieraj opcję jak najkorzystniejszą czasowo, a nie cenowo.
      No i miłego pobytu! A po powrocie może napiszesz jak było>
      Pozdrawiam
      irek
      • tomaszek193 Re: RILSKI MONASTYR, BG 23.07.03, 14:50
        Dzięki za informacje i zachętę. Jadę samochodem, nie będę więc miał problemów
        z dotarciem tam. Jednak chciałbym w tej okolicy gdzieś przenocować w jakiś
        przyzwoitych warunkach.
        • Gość: irek Re: RILSKI MONASTYR, BG IP: *.dial.kolumbus.fi 24.07.03, 07:26
          Witam raz jeszcze!!!

Kiedyś podobno można było prosić o odpłatne użyczenie noclegu w samym
          monastyrze, ale osobiście sam tego nie sprawdzałem, więc nie mogę niczego
          gwarantować. Ale nawet jeśli nie, to w pobliżu są motele albo prywatne kwatery,
          więc nie powinno być problemu. W najgorszym wypadku możesz wrócić do Riły i
          przenocować w tamtejszym hotelu lub rozejrzeć się za prywatną kwaterą (często
          wystarczy kogoś zapytać o możliwość noclegu, a ludzie sami coś zaoferują - to
          możliwość dorobienia).
          Pozdrawiam
          irek
    • Gość: Leszek Re: RILSKI MONASTYR, BG IP: 80.121.210.* 24.07.03, 13:44
      Bylem tam w polowie czerwca. W Monastyrze jest hotel turystyczny w celach
      zakonnikow. Nie ma luxusow, ale na pewno musi to byc przezycie- ceny chyba nie
      za wysokie. Oprocz tego za monastyrem widzialem male pensjonaty. W drodze z
      Rilla tez sa pensjonaty z restauracjami. Sam park narodowy tez trzeba obejsc i
      troche powspinac sie na 2.920 mnpm. Jest to piekne miejsce.
      Polecam
      Leszek
    • slunko Re: RILSKI MONASTYR, BG 25.07.03, 12:20
      ja tam bylam 4 dni temu. dobre informacje na temat noclegow podaje przewodnik
      pascala. ceny sie zgadzaja. polecam wam jeszcze bansko i melnik. to tez lezy na
      trasie. urocze miasteczka, a dodatkowo w mielniku produkuja dobre wino. jest
      nawet muzeum wina, gdzie w cene biletu wliczona jest degustacja. bez
      ograniczen! milej podrozy, m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka