Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc

18.02.13, 11:09
Witam Państwa serdecznie nazywam sie JOANNA

Mam pewien problem nikt nigdzie nie jest w stanie mi pomóc w tej kwestii może tu ktoś jednoznacznie odpowie mi :)

Mianowicie

Przyznano mi dofinansowanie na otwarcie firmy z Powiatowego urzędu pracy . czekam do 3 miesiecy az mi przeleja pieniadze. i wtedy bede mogla zalozyc firme

4 miesiace temu bylam pelnosprawna.

Teraz mam juz orzeczenie o niepelnosprawnosci oraz i legitymacje osoby neiplenosprawnej.

Czy w zwiazku z tym ze zmienil sie moj status z osoby pelnosprawnej na niepelnosprawna czy moge starac sie o dofinansowanie do firmy z PFRON ! ? na zalozenie firmy ?

Bardzo prosze o odpowiedz !

z wyrazami szacunku

JOANNA :)
Obserwuj wątek
    • kudlata1 Re: prosze o pomoc 18.02.13, 20:09
      Joanna, to może dowiedz się u źródła czyli w PFRONie?
      moim zdaniem, skoro dostałaś dofinansowanie z PUP na założenie firmy, nie możesz dostać na ten sam cel z PFRON-u. Może na rozwój, albo na inny konkretny cel związany z działnością, tak.
      • koala117 Re: prosze o pomoc 18.02.13, 21:38
        Jednak , myślę, że masz szansę na ulgi w skladkach na Zus i to napewno. Musisz jednak posiadać co najmniej orzeczenie o stopniu umiarkowanym.
        • niepelnosprawni.info Re: prosze o pomoc 19.02.13, 09:41
          Pytanie czy już podpisano umowę z powiatem o przekazanie środków oraz czy Firma już faktycznie funkcjonuje?

Co do dofinansowania to pytanie do powiatu – ale wątpię czy będzie skłonny anulować wcześniejsza umowę i podpisać nową.

Jeśli Firma funkcjonuje to można ubiegać się o zwrot składem z PFRON – ich wysokość zalezy os stopnia niepełnosprawności (lekki też może otrzymać refundacje).
          www.pfron.org.pl/portal/pl/60/Osoba_niepelnosprawna_prowadzaca_dzialalnosc_gospodarcza.html
          • gliwice7 Re: prosze o pomoc 19.02.13, 10:56
            Więc tak sprawa wygląda w ten sposób Firma jeszcze nie jest otwarta dopiero czekam aż w marcu zostaną mi przelane pieniądze z PUP. i teraz chcialam sie dowiedziec czy mozna polaczyc dofinansowania . Przyznano mi dofinansowanie z PUP i teraz wystapic o dofinansowanie z PFRON na rozpoczecie dzialalnosci ! ?

POzdrawiam
            JOANNA :)
            • niepelnosprawni.info Re: prosze o pomoc 19.02.13, 13:40
              Nie wynika to z przepisów ale w moim przekonaniu PUP odmówi przyznania środków uzasadniając, że nie można dostać środków z dwóch źródeł na tą samą działalność.
              • kudlata1 Re: prosze o pomoc 22.02.13, 19:22
                moim zdaniem PFRON odmówi dofinansowania, skoro dostaniesz inne środki publiczne z PUP na ten cel
                Tak byłoby logicznie
                A z Pfronu będzie Ci przysługiwać refundacja składek na ubezpieczenie społeczne, nawet jeśli masz orzeczenie o stopniu lekkim, tylko nie całkowita tylko częściowa - 30%, przy umiarkowanym -60%, a przy znacznym - 100%.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka