Dodaj do ulubionych

Odwolanie od decyzji PZON

23.04.14, 18:54
Witam, tydzien temu zlozylem odwolanie od decyzji komisji PZON do WZON. W zwiazku z tym mam takie pytanie, czy moje odwolanie jest rozpatrywane tylko na podstawie dokumentacji, czy oni wezwa mnie jeszcze raz na komisje tam do WZON?
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Odwolanie od decyzji PZON 28.04.14, 15:50
      Zgodnie z przepisami jeżeli orzeczenie wydane przez powiatowy zespół nie spełnia oczekiwań wnioskodawcy może on w ciągu 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności albo orzeczenia o niezaliczeniu do niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, złożyć odwołanie do wojewódzkiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności za pośrednictwem powiatowego zespołu, który wydał orzeczenie. Powiatowy zespół przesyła takie odwołanie wraz z aktami sprawy w terminie 7 dni od dnia otrzymania odwołania. W ciągu tego terminu powiatowy zespół mmoże uznać argumenty zawarte w odwołaniu wówczas wydaje nowe orzeczenie.
      Od orzeczenia wojewódzkiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności służy odwołanie do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych w terminie 30 dni od dnia doręczenia orzeczenia. Odwołanie wnosi się w trybie analogicznym za pośrednictwem wojewódzkiego zespołu, który orzeczenie wydał. Należy pamiętać, że w postępowaniu odwoławczym wojewódzki zespół, podobnie jak powiatowy zespół, ma prawo skorzystać z instytucji samokontroli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka