pustelnik28 31.08.04, 04:38 WITAM MAM PYTANIE CZY JEŚLI KTOS ULEGŁ WYPADKOWI NA WSKUTEK STRACIŁ GAŁKE OCZNOM W WCZESNYM DZIECINSTWIE(W WIEKU 6 LAT)A DRUGIE OKO MA ZDROWE TO MA PRAWO DO JAKIEJŚ RENTY JAKIEJ KOLWIEK CZY W OBECNYCH PRZEPISACH NIE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: Proteza oka 31.08.04, 12:19 Osobą które stały się niepełnosprawne w dzieciństwie może przysługiwać renta socjalna. Renta socjalna przysługuje osobie, która: • jest pełnoletnia, • jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: o przed ukończeniem 18 roku życia, o w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25 roku życia, o w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Szczegóły na temat renty socjalnej znajdują się na stronach ZUS: www.zus.pl/swiadcze/emer015.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pustelnik28 Re: Proteza oka 31.08.04, 14:08 wszystko fainie ale jedno oko nie czyni odrazu całkowicie niepełnosprawnym na komisi dali ni orzeczenie inwaldztwa stopnia letkiego praktycznie moge pracowac a realnie eliminuje to niekture zawody chocby nawet budowy a wdziszejszych casach trudno o pracewięc pytam sie czy mając jedno oko można starac sie o rente a raczej czy powinna mi ona przysługiwac? Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Proteza oka 31.08.04, 16:04 Nie znalazłem czegoś takiego jak katalog chorób i schorzeń które dają prawo do uzyskania orzeczenia o niezdolności do pracy. Poniżej zamieszczam informacje czym powinni kierować się lekarze przy orzekaniu stopni niezdolności do pracy. Tak naprawdę jedyną metodą by to sprawdzić jest przejście procedury orzekania (i ewentualnych odwołań od decyzji). ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 8 sierpnia 1997 r. w sprawie orzekania o niezdolności do pracy do celów rentowych. (Dz.U.97.99.612) § 5. Przy ocenie niezdolności do pracy zarobkowej bierze się pod uwagę łącznie: 1) charakter i przebieg procesów chorobowych oraz ich wpływ na stan czynnościowy organizmu, 2) sprawność psychofizyczną organizmu oraz stopień przystosowania do ubytków anatomicznych, kalectwa, skutków choroby, 3) posiadane kwalifikacje, wiek, zawód, wykonywane czynności i warunki pracy oraz możliwości dalszego wykonywania pracy zarobkowej, 4) możliwość przywrócenia zdolności do pracy przez leczenie i rehabilitację lub przekwalifikowanie zawodowe. orzeczenia sądów tezy z piśmiennictwa § 6. 1. Celowość przekwalifikowania zawodowego orzeka się, jeżeli osoba ubiegająca się o świadczenie trwale utraciła zdolność do pracy zarobkowej w dotychczasowym zawodzie i może odzyskać zdolność do pracy po przekwalifikowaniu. 2. Przy ocenie celowości przekwalifikowania zawodowego przepisy § 5 stosuje się odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
blanqua Re: Proteza oka 05.09.04, 10:52 Nie rozumiem dlaczego koniecznie chcesz rentę. Ja widzę tylko na jedno oko. Skońcyzłam studia i pracuję. Bliska mi osoba z rodziny jest po wypadku w młodości, ma jedno oko, zamiast drugiego ma protezę. W zyciu nie miała żadnej renty. Skończyla studia i dzisiaj pracuje - zresztą zawsze pracowała. Przecież jedno oko pozwala Ci skończyć szkołę, zdobyć nowe kwalifikacje, pracować. A renty warto zostawić dla osób, które nie mają żadnej możliwości pracy. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś