Dodaj do ulubionych

Wjazd do lasu

09.09.14, 20:38
Proszę o informację,czy karta parkingowa daje mi prawo do wjazdu do lasu.Poruszam się na wózku i uważam,ze skoro nie obowiązuje mnie znak "zakaz wjazdu",to dotyczy także lasu.Jednak strażnik leśny powiedział,że w lesie są inne przepisy.Poradził,żeby mąż zostawił mnie w lesie i odjechał, a potem wrócił samochodem po mnie,co nie miało żadnego sensu.Z tego by wynikało,że znaczna (zalesiona) część Polski byłaby dla mnie niedostępna. Jeśli ja mam rację,to proszę o podstawę prawną.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • logarytmus Re: Wjazd do lasu 11.09.14, 09:32
      Wózkiem możesz wjechać. Samochodem tylko dojechać, tam gdzie można. Proste.
      • kizuk Re: Wjazd do lasu 11.09.14, 20:32
        No,nie takie proste.Jechałeś kiedy wózkiem po miękkich leśnych drogach? Dojechać samochodem można 2-3 metry od szosy,to co to za las jest,kiedy spaliny,szum aut itd.To co z tą równością dostępu?Powiesz,że się czepiam,że wymyślam sobie problem,ale to dla mnie jest problem-wychowałam się w bezpośrednim sąsiedztwie lasu,miałam tam swoje dróżki,ulubione miejsca,a teraz jest tak,jakbym lizała cukierek przez papierek. :(

• za_mszowe Re: Wjazd do lasu 12.09.14, 12:41

z tego co piszesz masz najprostszy wózek, a nie taki do jazdy w terenie. W tym problem,a nie w czym innym.
      trolling is a art.
    • 3gateway Re: Wjazd do lasu 17.09.14, 22:22
      Wydawało mi się, że znak zakazu wjazdu obowiązuje bezwzględnie wszystkich. Karta parkingowa sluży do parkowania w uprzewilejowanych miejscach , tzn blisko wejść do miejsc użytecznych publicznie. Gdyby wszyscy posiadający kartę parkingową wjechali do lasu..... nie byłoby lasu.
      • dobrakobieta3 Re: Wjazd do lasu 21.09.14, 19:18
        Owszem, autorko - stwarzasz sobie sama problem. I przyczyniasz się do utrwalania w świadomości społecznej obrazu niepełnosprawnego jako roszczeniowego elementu.
        Niestety, niepełnosprawność ogranicza - nie można żądać od świata, aby traktował wózkowiczów jak święte krowy. Jest wiele miejsc z natury słabo dostępnych. Ale jest też cała masa miejsc ciekawych zupełnie dostępnych - wystarczy nieco się wysilić, nawet poświęcając nierealne marzenia, aby być równie zadowolonym z życia co inni.
        Ponadto - jest też dużo dróg prowadzących prosto w las, gdzie całkiem przyzwoicie można się poruszać - poszukaj zamiast próbować uszczęśliwiać się na siłę tam, gdzie z góry jest to mało prawdopodobne.
      • jayamez Re: Wjazd do lasu 30.09.14, 23:21
        > Wydawało mi się, że znak zakazu wjazdu obowiązuje bezwzględnie wszystkich

Bo obwiązuje. Autorce się pomieszało: karta N upoważnia do zignorowania znaku zakazu ruchu a nie wjazdu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka