Dodaj do ulubionych

osoba niepelnosprawna - atrakcyjna??

09.12.04, 19:34
czy osoba niepelnosprawna moze byc atrakcyjna, seksowna?
czy raczej niepelnospawnosc sie z tym kloci,
a seksapil zarezerwowany jest tylko dla spawnych?

czy kobieta na wozku moze byc kobieca?
czy mezczyzna na wozku moze byc meski?
czy to raczej do siebie nie pasuje?

czym jest dla was kobiecosc i meskosc?

wiem, ze w duzej mierze to zalezy od samych niepelospr.
ale chodzi mi konkretnie o skojarzenie wyzej wymienionych cech z
niepelnosprawnoscia..

napiszcie szczerze, niekrepujcie sie prosze i piszcie smialo..
w razie negatywnych opinii nikt sie nie obrazi
po prostu porozmawiajmy jak to jest...
Obserwuj wątek
    • szimi80 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 09.12.04, 22:17
      OCZYWISCIE ze osoba niepelnosprawna moze byc atrakcyjna choc osobiscie znalem
      tylko ze 4 dziewczyny na wozkach ktore sa naprawde zadbane (jedna z nich jest
      moja dziewczyna :D) wsrod chlopakow jest zdecydowanie gorzej tylko jeden z
      moich znajomych wozkowiczow jest zawsze jak spod igly, reszta moich
      niepelnosprawnych znajomych zwyczajnie nie dba o siebie TAK JAK POWINNA wynika
      to z roznych powodow - niestety zazwyczaj jest to najprostszy z nich - im sie
      po prostu nie chce ladnie wygladac byc ladnie ubranym sami sie nie doceniaja we
      wlasnych oczach - twierdze ze nie ma brzydkich kobiet sa tylko zaniedbane - tak
      i niepelnosprawne jak i pelnosprawne jednak zdecydowanie wiecej niezadbanych
      jest wsrod niepelnosprawnych
      • demi77 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 10.12.04, 15:23
        dokladnie jest sporo prawdy w tym co puiszesz i przykre to
      • lucy691 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 02.03.05, 10:19
        Jestem osobą niepełnosprawną, pracuję, jestem "na chodzie" i mam kontakt z
        ludźmi (pracuję w bibliotece). Myślę i jestem przekonana, że obojętnie czy
        pełnosprawny czy niepełnosprawny , wszyscy powinni dbać o siebie bez względu na
        okoliczności i sytuację w której się znaleźli. Wiem, ktoś może mi zarzucić,po
        co dbać skoro nie wychodzi się z domu? A ja myślę , że dla samego siebie, mimo
        wszystko i na przekór wszystkim! By lepiej się czuć! Świat jest piękny i życie
        jest piękne.Może niektórzy pomyślą, że truję i wogóle, ale takie są moje
        spostrzeżenia.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów gorąco!
        Ps. To jest mój debiut tutaj!
    • mantis77 Niestety stereotyp. 11.12.04, 16:30
      Ujmę to tak. Niepełnosprawny to też człowiek. I tak jak napisał szimi mogą być
      osoby zadbane i nie zadbane. Myślę że troszkę się nie zgodzę że wśród nas (tak
      się składa że mamy ten sam krąg znajomych bo się znamy) jest tylko jeden
      facet "męski" bo znalazłbym kilku którzy wyglądajmy powiedzmy na to "normalnie"
      jak przeciętny chłopak. co do dziewczyn to powiedziałbym że ma rację że jest
      kilka. Większość nie dba o siebie lub ujmując inaczej nie widzi takiej
      potrzeby. Z kąd to wynika. Z małej ilości obcowania wśród znajomych i braku
      przyjaciół którzy by doradzili. Powiem po sobie że kiedyś też nie zwracałem
      uwagi na wygląd. Do czasu. Aż zacząłem trenować taniec na wózkach. Ta
      dyscyplina wymaga aby zadbać o swój image żeby ładnie się prezentować. A więc
      zaczęło się chodzenie do fryzjera co miesiąc lub dwa (kiedyś to pewnie raz na
      pół roku byle włosy nie wchodziły w oczy) ubiór itd. Ale chyba najlepiej na
      mnie wpłynęła dziewczyna która sama mi od czasu do czasu kupi jakiś ciuch bo
      chce żebym przy niej ładnie wyglądał. no i człowiek jak ma dla kogo to też się
      bardziej stara. Moja dziewczyna też maluje paznokcie i robi makijarz i nie jest
      to naturalne u wszystkich niepełnosprawnych dziewczyn.

A jeśli chodzi o niepełnosprawnych to jest też tak że nie ubierazją sie czasem
      ładnie bo niektóre rzeczy ciężko się ubiera (np. zamiast ciasnych jeansów
      lepiej się zakłada dresowe spodnie) No i niektóre rzeczy są bezsensowne. Po co
      dziewczynie np. sponie biodrówki skoro siedząc na wózku i tak tego nie będzie
      widać? Więc swój styl należy wyważyć i wziąć pod uwagę ograniczenia.

To było jeśli chodzi o przystojność i atrakcyjność. Ale padło pytanie czy można
      wyglądać seksownie. Niestety powiem coś dziwnego ale nie. Albo inaczej. Nawet
      jeśli będzie się wyglądać tak jak pełnosprawni i powinno się być seksownym to
      nie będzie się dla większości seksownym tylko dlatego że ma się wózek.
      Stereotyp nadal wszystkie starania niszczy. a skojarzenia są takie.

Niepełnosprawny = biedny
      Wózkowicz = gorszy
      Inwalida = impotent
      Kaleka = zero seksu

I z tych powodów nie jesteśmy i nie będziemy atrakcyjni póki stereotypy się nie
      zmienią. Pozostaje nam szukanie tych 10 - 20% ludzi którzy będą chcieli się
      związać z osobami niepełnosprawnymi bo najpierw dostrzegą bogate wnętrze a
      potem fizyczność. Może za ileś lat sie to wszystko zmieni. Kobiety kiedyś też
      nie miały praw do głosowania a feministki to wywalczyły. Tylko my to możemy
      zmienić. Nasz wizerunek. A więc ubierajmy się kolorowo i ładnie i pokazujmy sie
      na ulicach. Uważam też że niepełnosprawni powinni więcej gadać o seksie albo
      przynajmniej nie robić z tego tematu tabu bo przez to są z miejsca skreślani
      jako współtwórcy rodziny (choć seks nie jest do tego niezbędny) i nie
      ma "przystojnego i seksownego niepełnosprawnego"
    • agarom0 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 15.12.04, 23:00
      Osoba niepełnosprawna może być atrakcyjna, wiem co mówię, bo mój mąż jest
      tetraplegikiem od 10 lat i nadal uważam go za przystojnego faceta, zreszta nie
      tylko ja :) .
      Polecam stronę www.tetraplegik.com tam jest wiele ciekawych tematów poruszamych
      właśnie przez osoby poruszające sie na wózkach.
    • toop.toop Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 18.12.04, 12:44
      dziwią mnie wasze wywody.
      w końcu niepełnosprawny to nie tylko wózkowicz.
      niepełnosprawny to osoba głuch, niewidoma, głucho-niema, a także po amputacjach
      kończyn górnych, piersi, cukrzycy i cała rzesza innych. weźcie pod uwagę to
      wszystko w swoich rozważaniach. Moje zdanie: każdy MA szansę być atrakcyjny
      seksualnie - nie każdy umie tę szansę wykorzystać
      • kret24 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 18.12.04, 20:37
        Dla niektórych osób niepełnosprawny partner jest bardzo atrakcyjny. Są to osby
        które mają nazbyt rozbudowaną empatię. Dlatego pragną się kimś opiekować. Ze
        znanych osób to np. Paul McCartney (The Beatles)(1 żona nie miała piersi, a
        druga stopy i części łydki). Nie warto rozpatrywać tego w kategoriach dewiacji.
        A związki takie są bardzo udane i obie strony czują się szczęśliwe. Oboje czują
        się kochani i potrzebni. I oto chodzi
        T.W. edukator seksualny, pedagog
        • mantis77 Devotee 19.12.04, 23:59
          Osoby o których piszesz to Devotee. Bywają osoby które uważają za seksualne
          osoby np. po amputacjach. Podznieca ich np. brak kończyny. Czy to dewiacja? Nie
          wiem. Jeśli ogranicza się to tylko do seksu to pewnie tak ale jeśli człowiek
          chce z tą osobą spędzić całe życie to chyba nie. Tak jak zboczeniem nie jest że
          komuś podobają się zielone oczy a innym duże nosy. Ale uważam że nie może to
          się ograniczać tylko do seksu ale do całego żeycia z tą osobą. Niestety osób
          akceptujących ułomnosci partnera jest baaaaardzo mało (może z 10% moim
          zdaniem). Ale trzeba próbować je znaleźć :-)
          • pan_coito Re: Devotee 20.12.04, 20:33
            > Bywają osoby które uważają za seksualne
            > osoby np. po amputacjach.

Seksowne, a nie seksualne... :)

> Jeśli ogranicza się to tylko do seksu to pewnie tak ale jeśli człowiek
            > chce z tą osobą spędzić całe życie to chyba nie. Tak jak zboczeniem nie jest
            > że komuś podobają się zielone oczy a innym duże nosy.

Bardzo mądre podejście do kwestii. Ale. To już zależy od indywidualnego
            podejścia do zagadnienia związku między dwojgiem ludzi i nie ma nic wspólnego z
            tym czy ktoś jest devotee, czy nie. Tak duże nosy, mały wzrost czy zielone
            włosy, jak i amputacje lub wózek, to haczyk przyciagający uwagę ludzi, którym
            to 'coś' się podoba. A czy są oni poważni, i czy szukają tylko satysfakcji
            genitalnej, czy może partnera/ki na życie, to tylko kwestia różnic osobniczych
            między nimi, a nie typu haczyka.

Johan
      • mantis77 Nie doczytałeś 19.12.04, 23:49

• mantis77 Nie doczytałeś 19.12.04, 23:55
        Sorka wcisnąłem enter i się wysłało puste. Nie doczytałeś kolego demi77
        napisała też :

czy kobieta na wozku moze byc kobieca?
        czy mezczyzna na wozku moze byc meski?
        czy to raczej do siebie nie pasuje?

Więc z pozycji osoby niepełnosprawnej ruchowo piszemy o tym. A dla Ciebie mam
        coś do przemyślenia. Czy seksowna może być dziewczyna z zespołem Downa albo
        ktoś z schizofrenią lub inną chorobą psychiczną? Zastanów sie to też
        niepełnosprawni.

Co do drugiej części Tak każdy ma szansę ale niektórzy większą (osoby
        poruszające się o własnych siłach np. głusi czy niewidomi czy o kulach) a inni
        mniejszą (np. osoby na wózkach lub niepełnosprawne umysłowo). Więc nie możesz
        napisać że nie każdy umie to wykorzystać. Chyba nie jesteś mocno
        niepełnosprawnym albo jesteś pełnosprawny bo nie wiesz jak ciężko znaleźć drugą
        połówkę a seksualność i atrakcyjność do tego zmierza. Niestety stereotypy
        zabijają wszystko choćbyś się cholernie starał. A ja pisze to z pozycji tego
        który znalazł i jeżdżę na wózku i wiem co mówię z własnego doświadczenia.
    • labaa odpowiedz- atrakcyjna?? 09.01.05, 22:13
      Będąc osoba zdrową uważałem się za osobę atrakcyjną teraz jestem na wózku i
      dalej tak uważam raczej się nie zmieniłem może tylko tym że przed atrakcyjny
      dodaje „na wózku”;) cóż nie musze być w typie wszystkich, co jest chyba
      normalne. Więc najważniejsze jest jak ty się czujesz i to jest najważniejsze.
      pozdrawiam
    • slepyleon Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 04.02.05, 05:50
      Jestem osobą atrakcyjną. Ale nie jestem w pełni zdrowy.Poznam niepełnosprawnych
      z Warszawy bo tutaj mieszkam.
      • przepisywanieprac Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 08.05.05, 07:53
        Jestem z Płocka. Czy to zbyt daleko?
    • robertmar1 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 12.02.05, 15:55
      Dlaczego się ograniczasz do osób na wózku? Ja (19 lat) np. poruszam się
      samodzielnie, ale mam tylko 126 cm wzrostu i przez to moja waga (60 kg) jest
      zbyt duża w stosunku do mego wzrostu, ale na to nic nie poradzę, bo tyle kilo
      to ma każdy facet w moim wieku, a u mnie to po prostu nie idzie w parze ze
      wzrostem. I co? Mogę być atrakcyjny? Nie, dlatego też stawiam w pierwszym
      rzędzie na swój intelekt.
      • buffy79 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 13.02.05, 12:15
        Ludzie są jacy są i zawsze będą zwracać uwagę na osoby niepełnosprawne. Mam
        to porównanie bo byłam, normalna, sprawną, zdrową dziewczyną. I nie oszukujmy
        sie zdrowa osoba w pierwszej kolejności nie bedzie zwracac uwagi na ON (chyba z
        ciekawosci)Takie jest życie, ale na szczescie są związki mieszane i bardzo
        szczesliwe i nie wynikaja z empatii czy poczucia opiekowania sie kims, a tylko
        z miłosci.
    • karola_albi Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 14.02.05, 19:20
      oczywiście ze osoba na wozku moze byc atrakcyjna. Jestem osobą sprawną i przez
      rok byłam w zwiazku z chłopakiem niepełnosprawnym.zawsze był bardzo zadbany, a
      przede wszystkim jego meskosc widziałam w jego zachowaniu. Na jego widok kolana
      mi sie same uginaly;). Potrafił mi zawrocic w głowie. Niestety nie był idealem
      pod wzgledem charakteru i zerwałam z nim tylko z tego powodu...
    • ekstrema Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 01.03.05, 19:52
      mam 24 lata w tym roku kończę studia i zakochałam się smiertelnie w gościu na
      wózku.On jest niezwykle męski, dla mnie jest najprzystojniejszym facetem pod
      słońcem!!!i jakże jest seksowny!!!nie patrzę na niego przez wózek, jest dla
      mnie niezwykle wartościowym człowiekiem.wiele przeszedł-ciężki
      wypadek,rozwód.nie ufa ludziom - mnie chyba zaczął.ale wciąż nie wiemy co
      między nami jest - padły najświętsze słowa świata, jednakże on obawia się
      związków.sukcesem jest to że zaczeliśmy się regularnie widywać i że mamy stały
      kontakt.uwierzcie ile przez niego i z nim przeszłam.wiem że jest wspaniały i
      będę o niego walczyć, mam nadzieję że ta walka się opłaci i kiedyś będziemy
      razem i stworzymy wspólnie coś trwałego.kiedy go zobaczyłam dostałam piorunem
      zakochałam się po pierwszym spojrzeniu, on dziwi się co w nim widzę i ucieka
      ode mnie.mam nadzieję że zdobędę jaego zaufanie bo kocham go na zabój i w ogień
      ciągły z kbkAK za nim bym weszła.osoba na wózku może być niezwykle atrakcyjna i
      seksowna niech tylko sama w to uwierzy i otworzy się na innych.kochani więcej
      wiary w siebie a mi życzcie sił w walce o mężczyznę którego kocham, pozdrawiam
      wszystkich :)
      • ankh_28 Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 31.05.05, 13:42
        ja do EKSTREMY!! wiesz .ja też byłam osbą zdrową ,sprawną ,ale niestety
        zdarzyło sie w moim życiu wiele złego.Choroba -stałam się osobą
        niepełnosprawną ,odzedł odemnie maż ,bo niestety nie chciał mieć zony kaleki! a
        tylko kuleje trochę!!!! jestem po wielu przejściach ,zmieniło to we mnie
        dużo ,inaczej postrzegam świat .Mam chłopaka na wózku, jest dla mnie
        najpiękniejszy ,nalepszy na świecie i wartościowy.Tyle że ja nie jestem taka
        jak powinnam ,ponieważ właśnie mam obawy co do zaufania ,jakieś schizy
        głupie ,wiem że go tym ranie choć wcale nie chcę!!życzę Ci żeby Ci sie udało z
        twoim facetem. Wymaga ON napewno wiele
        uwagi ,cierpliwości ,czułości ,akceptacji ,życzę Tobie żeby Ci się to udalo -
        pozyskać Jego zaufanie ....badż przy nim poprostu!! wszystkiego najlepszego.
    • igge Re: osoba niepelnosprawna - atrakcyjna?? 02.03.05, 10:34
      Oczywiscie, ze tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka