Dodaj do ulubionych

Opiekun dziecka niepelnosprawnego ulgi

29.10.05, 21:24
Czy opiekun dziecka z orzeczeniem niepełnosprawności ma również darmowe
przejazdy komunikacją miejską podczas jazdy bez dziecka?Dodam że mieszkam w
Białogardzie i jak jade z dzieckiem mam darmowe przejazdy emkaesem na terenie
miasta jak jest jak jade sama?
Obserwuj wątek
    • 69suchy Re: Opiekun dziecka niepelnosprawnego ulgi 30.10.05, 23:10
      W Radomiu TAK
      • mantis77 Zależy 31.10.05, 20:03
        To zależy od miasta. W Poznaniu jest tak że jak sie jedzie samemu to na trasie
        dom-szkoła można jechać za darmo. Jednak trzeba iść po specjalną legitymację do
        MPK (jest w pełni bezpłatna) i dzięki niej jest darmowy przejazd ale tylko na
        tej trasie.

Trzeba zapytać poprostu miejskiego przewoźnika oni muszą wiedzieć a często mają
        to zapisane w regulaminie (jeśli mają swoją stronę WWW możeliwe że jest to tam
        napisane.)
        • karolina.jaminska Re: Zależy 24.11.05, 15:20
          A jak to jest we Wrocławiu? Sejmik osób niepełnosprawnych umywa ręce. W
          gimnazium miałam taką kartę wydaną przez szkołę. A moja uczelnia nic o tym nie
          wie (uczelnia prywatna).
    • majewska12 Re: Opiekun dziecka niepelnosprawnego ulgi 24.11.05, 20:40
      Ale czy te ulgi w komunikacji miejskiej i na przejazdy PKP nie dotyczą
      wyłąćznie sytuacji gdy podczas podróży dysponujemy zaświadczeniem, że odbywamy
      ją w celu dotarcia na badania, hospitalizację itp. Przynajmniej tak mi
      tłumaczono gdy odbierałam legitymacje dla niepełnosprawnego dziecka. Jak to
      więc właściwie jest?
      • mantis77 Eeeeee tam 24.11.05, 22:42
        Ja jeżdżę na PKP gdzie mi się podoba z opiekunem i żadnych zaświadczeń w kasie
        nie wołają a konduktor też nie. A zjeździłem już kawał polski dzięki temu. Co
        do miejskich to bez określania miejsca (jeśli jedzie z opiekunem osoba
        niepełnosprawna) Ale to w Poznaniu
        • niepelnosprawni.info Re: Eeeeee tam 25.11.05, 08:51
          przedstawię ustawę będzie prościej

USTAWA z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów
          środkami publicznego transportu zbiorowego. (Dz.U.02.175.1440)

Art. 1a.
          4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) dzieciach i młodzieży dotkniętych inwalidztwem lub niepełnosprawnych -
          należy przez to rozumieć dzieci i młodzież dotknięte inwalidztwem lub
          niepełnosprawne do ukończenia 24 roku życia oraz studentów dotkniętych
          inwalidztwem lub niepełnosprawnych do ukończenia 26 roku życia;

Art. 2.
          § 5. Do ulgi 78% przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego
          kolejowego oraz autobusowego są uprawnione następujące osoby:
          1) dzieci i młodzież dotknięte inwalidztwem lub niepełnosprawne -
          na podstawie biletów jednorazowych lub miesięcznych imiennych;
          2) jedno z rodziców lub opiekun dzieci i młodzieży dotkniętych
          inwalidztwem lub niepełnosprawnych - na podstawie biletów jednorazowych.
          Uprawnienie to obejmuje wyłącznie przejazd z miejsca zamieszkania lub miejsca
          pobytu do przedszkola, szkoły, szkoły wyższej, placówki opiekuńczo-
          wychowawczej, placówki oświatowo-wychowawczej, specjalnego ośrodka szkolno-
          wychowawczego, specjalnego ośrodka wychowawczego, ośrodka umożliwiającego
          dzieciom i młodzieży spełnianie obowiązku szkolnego i obowiązku nauki, ośrodka
          rehabilitacyjno-wychowawczego, domu pomocy społecznej, ośrodka wsparcia,
          zakładu opieki zdrowotnej, poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym poradni
          specjalistycznej, a także na turnus rehabilitacyjny - i z powrotem.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 25 października 2002 r. w sprawie
          rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych
          przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego. (Dz.U.02.179.1495)
          § 5. Dokumentami poświadczającymi uprawnienie jednego z rodziców lub opiekuna
          dzieci i młodzieży dotkniętych inwalidztwem lub niepełnosprawnych do
          korzystania z ulgi 78% - przy przejazdach środkami publicznego transportu
          zbiorowego kolejowego oraz autobusowego, w relacjach określonych w § 4 ust. 1,
          na podstawie biletów jednorazowych, są:
          1) dokumenty dziecka określone w § 4 ust. 1 i 2 - jeżeli przejazd
          odbywany jest wraz z dzieckiem;
          2) zaświadczenie wydane przez przedszkole, szkołę, szkołę wyższą,
          ośrodek lub placówkę o charakterze oświatowym albo placówkę opiekuńczo-
          wychowawczą, według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia, albo
          zaświadczenie (zawiadomienie, skierowanie), o którym mowa w § 4 ust. 2 - jeżeli
          przejazd odbywany jest po dziecko lub po jego odwiezieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka