Dodaj do ulubionych

Orzekanie o niepełnosprawności

16.08.06, 14:22
Piszę w imieniu osoby niepełnosprawnej i chciałbym coś forumowiczom
zasygnalizować:

utyskujący na swój los i wieczną biedę lekarze rodzinni rękę po pieniądze
wyciągają nawet do autentycznie najbiedniejszych - osoba starająca się o
wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności powinna przedłożyć wraz ze
stosownym wnioskiem zaświadczenie o stanie zdrowia. Druk tego zaświadczenia
wydawany jest w urzędzie. Gdy zainteresowany wejdzie do gabinetu swojego
lekarza rodzinnego, ten żąda za wypełnienie 1 strony formularza (wskazanie
choroby zasadniczej i krótki opis choroby) od 50 do 100 zł! Przecież za tego
pacjenta NFZ mu płaci, dlaczego nie może więc potraktować tej wizyty w ramach
porady lekarskiej i wypełnić druku bezpłatnie?? Pracuję w Zespole do spraw
orzekania o niepełnosprawności i wiem, że w większości po orzeczenie występują
osoby naprawdę bardzo ubogie... to by było na tyle. Co myślicie? Czy lekarze
mają do tego prawo? O prawie moralnym bynajmniej tu nie myślę...
Obserwuj wątek
    • mroziaczek Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 15:27
      pierwszy raz się z takim czymś spotykam - na szczęście u nas nie ma takich
      praktyk
    • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 16:06
      mylisz sie nfz nie placi za wystawiaie zaswiadczen i tyle, maja prawo pobierac
      oplaty
    • ghazal Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 16:33
      Moje zaswiadczenie wypisał mi specjalista prowadzący, potem lekarz rodzinny
      wypisywał zaswiadczenie niezbędne na turnus rehab, do samego orzeczenia
      dołączyłam zaswiadczenia od 2 innych specjalistow u których stale się leczę i
      ŻADEN z nich nie żadał za to pieniędzy.
      Czy wspomniany przez Ciebie lekarz nie robi czasem czegoś bezprawnie?
      Może należałoby złożyć na niego skargę?
      • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 16:50
        nie jest to bezprawnie , jest to zgodne z prawem
        • ghazal Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 19:18
          Na podstawie jakiego przepisu?
          • gosia51 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 16.08.06, 20:05
            Ja również się pytam na podstawie jakich przepisów lekarze biorą pieniądze za
            wystawienie zaświadczenia o stanie zdrowia? Jeżeli ten lekarz wziął pieniądze
            to napewno wystawił rachunek. Być może była to wizyta w gabinecie prywatnym.
            Ja miałam 4 zaświadczenia od lekarzy specjalistów: chirurg-ortopeda-
            traumatolog, neurolog, okulista oraz lekarz specjalista chorób
            wewnętrznych.Żaden nie wspomniał o pieniądzach. Natomiast przykre dla mnie
            było, że lekarz pierwszego kontaktu mógłby wystawić jedno zaświadczenie na
            wszystkie schorzenia, lecz nie umiał.
            Jak tak dalej sobie pozwolimy to faktycznie będziemy płacić nie tylko za
            wystawienie recepty, ale za sam fakt, że jeszcze żyjemy.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie życząc przede wszystkim zdrówka
        • dociekliwy28 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 07:29
          Panie kolego, proszę mi pokazać w przepisach, kodeksach, rozporządzeniach
          paragraf, w/g którego za te 5 minut "ciężkiej" pracy przy opisywaniu z historii
          choroby (którą pacjent zawsze ma ze sobą, bo owe zaświadczenie jest
          potwierdzeniem dokumentacji właśnie) pan dochtór ma prawo wziąć złotówkę. Od
          kiedy to za opracowanie jakiejkolwiek dokumentacji medycznej pacjenta, który
          wybrał danego l.rodzinnego, lekarz może pobierać pieniądze? To za co właściwie
          płaci mu NFZ? Za zrobienie kartoteki ubezpieczonego i włożenie do szuflady? z
          partyjnym pozdrowieniem...
          • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 09:28
            fakt ze w ustawach pisze podmiot nfz powinien finansowac ale kiedy wyslalismy z
            zapytaniem czy finansuje to dostalismy odmowna odpowiedz. wiec to wina NFZ ktory
            nie chce placic za badania ani tez ZuS.
            • dociekliwy28 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 14:34
              A co Fundusz ma finansować?? Te, jak wspomniałem już, 5 minut pisania po druku
              zaświadczenia?! Nie bądźcie tak pazerni na kasę, zwłaszcza ludzi, którym na
              życie nie starcza i te 5 dych, którymi wam płacą mogliby nakarmić rodzinę przez
              tydzień. Zastanów się, gdzie tu moralność (o sprawiedliwości nie wspomnę) –
              bierzecie pieniądze za to, że wasz pacjent przychodzi, by uzyskać pomoc. Być
              może dzięki temu, że dostanie orzeczenie o niepełnosprawności otrzyma później
              dofinansowanie np. do sprzętu rehabilitacyjnego i będzie żyło mu się lepiej...?
              WWJD?
              • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 16:53
                nie podoba ci sie to nie idz po orzeczenie i tyle, niech zacznie zarabiac na
                zycie a nie biadolic ze renta mala
                • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 17:03
                  oczywiscie oprocz tych ktorzy z przycyzn zdrowotnych nie moga pracowac, wierz mi
                  przychodza ludzie "normalni" ale maja jakasc chorobe ktora przynamnije
                  kwafilikuje do lekkiej niepelnosprawnosci, wiesz czemu? bo pracodawcy chca na
                  tym zyskac oszczedzac, wiesz hcodzi o doplaty do pensji, ale o tych ludziach
                  mowie ze uczciwi sa bo maja jakosc chorobe , tylko firmy zmuszaja ludzi do
                  robienia takich rzeczy, tak spoleczenstwo robi sie chore
                  • dociekliwy28 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 17.08.06, 22:34
                    Słuchaj, kolego, tak się składa, że bardzo dobrze znam tematykę, bo pracuję z
                    niepełnosprawnymi, autentycznie NIEPEŁNOSPRAWNYMI i wiem, co pracodawcy zyskują
                    zatrudniając takie osoby. Może wczytałeś się w mojego nicka, wówczas lepiej
                    zrozumiesz, dlaczego próbuję ustalić, na jakiej podstawie pieprzony łapiduch,
                    który ma dom, jeździ super bryką nie potrafi odpuścić sobie 50 zeta, gdy
                    przychodzi matka z dzieckiem, które ma czterokończynowe porażenie mózgowe i
                    prosi o wypełnienie zaświadczenia. Dlaczego, pytam się, lekarz nie odpuści tych
                    nędznych dla niego pieniędzy, dając tym samym owej matce środki na życie przez
                    ładnych parę dni??? Czy pytanie jest postawione jasno?
                    • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 18.08.06, 08:35
                      widocznie nie ma serca, pamietaj sa rozni ludzie i juz, proponuje napisac pismo
                      do nfz jako skarge moze to pomoze, i tak z ciekawoscie gdzie ta sytuacja sie
                      zdarzyla? w jakimsc miescie i wojewodztwie..
    • marmati Re: Orzekanie o niepełnosprawności 18.08.06, 09:07
      Bardzo się cieszę, że ten temat został poruszony. Ja dotychczas nie płaciłam za
      wypisanie druku ale moja teściowa od prawie 20 lat na rencie tak. Kasują ją za
      kązdy swistek i każdy specjalista. Jeden 10 zł, drugi 50 a przecież
      dokumentacja lekarska jest naszą własnością. Chciałabym wiedzieć czy jest to
      zgodne z przepisami czy nie. W mojej przychodni też wisi ogłoszenie, ze będą
      pobierane pieniądze za wypisanie druków. Na szczęście nie do wszystkich
      instytucji. Jeśli ktoś zna podstawę prawną to ja również poproszę. No i panie
      gluby to łatwo powiedzieć idź do pracy. Ja pomimo mojej szczerej chęci nie
      mogę. Moje dziecko wymaga opieki 24 godzinnej. Ma właśnie czterokończynowe
      porażenie mózgowe. To się fajnie ocenia. Moja teściowa ma malutką rentę. Jak to
      babcia, chciałaby kupić coś wnukom ale nie może. Nie dość, ze lekarze
      przepisuja drogie leki, to jeszcze za wypisanie kawałka karteczki kasują 50 zł.
      Dla mnie to szok. Rozumiem jeśli pobieraliby 5 zł. Chociaż dla rencistów ta
      kwota również jest duża.
      • dociekliwy28 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 18.08.06, 11:36
        Już podaję – województwo lubuskie, powiat nowosolski, gmina Nowa Sól.... pozwól,
        że danych lekarza oszczędzę, mamy ponoć jakąś ustawę w tym względzie. Myślę, że
        takich sytuacji są w Polsce każdego dnia setki... podobnie zresztą, jak z
        wieloma innymi „lukami” prawnymi. Kur...a! Za co, zastanawiam się, ci pożal się
        Boże posłowie biorą szmal? Dlaczego nie można wyegzekwować u lokalnych
        przewoźników zniżek na ulgowe przejazdy dla niepełnosprawnych, a gdyby taki buc
        jeden z drugim z sejmu wsiedli do PKS-u (hipotetycznie, bo przecież nigdy żaden
        z nich nie jechał podmiejskich żęchem), to wiadomo od razu – pan (p)oseł nie
        płaci, jedzie za darmochę... A matka niepełnosprawnego dziecka, bulić musi.
        LUDZIE, PRZECIEŻ TO SKANDAL żeby osobom zarabiającym >10 000 zł na miesiąc
        przyznawać jakiekolwiek prawo do korzystania z ulg. PARODIA PRAWA, PARODIA
        WŁADZY, PARODIA KRAJU...tylko życie pozostaje żałosnym dramatem...
        • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 18.08.06, 12:20
          wiesz powiem ci jedna prawde NFZ nie chce placic za zaswiadczenia wydane o
          orzeczeniach stanu zdrowia ludzi mimo ze ustawa go zobowiazuje do tego, ani tez
          ZUS. i tak w kolko ustawa co innego a urzednicy co innego
          • gosia51 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 18.08.06, 21:23
            Czyli kto wcześniej wstaje ten rządzi.
            Kiedyś przeczytałam w jakiejś gazecie (nie pamiętam tytułu), że w obecnych
            czasach każdy pacjent idąc do lekarza, przychodni etc. powinien mieć ze sobą
            niezbędnik.
            Skład niezbędnika: papier do pisania, kalka i długopis.
            Kiedy zaczynają się problemy, niezbędnik okazuje się najlepszym lekarstwem na
            patologię.
            Nawet z najgorszej "zołzy" robi się "milusińska osóbka" i sprawę potrafi miło i
            uprzejmie załatwić.
            Mnie osobiście niezbędnik bardzo pomaga.
            • mroziaczek Re: Orzekanie o niepełnosprawności 20.08.06, 00:08
              rozumiem że gluby to lekarz, rozumiem też że są różni ludzie w różnych zawodach
              ale na prawdę można wpisać w kartę poradę i dostać parę punktów a nie wyciągać
              rękę po kasę ktora się lekarzowi nie należy za wypisanie 4 linijek w druku który
              komisji i tak nic nie mówi bo "specjalista" nie rozumie tego co wypełnia
              przepisy można naginać do swoich celów-tak jest w Polsce tylko po co i czyim
              kosztem..............
              • gluby Re: Orzekanie o niepełnosprawności 20.08.06, 00:59
                nie jestem lekarzem, poza tym to nie jest wpisywanie 4 linijek , myslisz ze to
                takie latwe?
                • dociekliwy28 Re: Orzekanie o niepełnosprawności 21.08.06, 10:26
                  A może mam zrobić skan takiego zaświadczenia i udowodnić, że to czasami
                  dosłownie 4 linijki bazgrołów spisanych z np. karty leczenia szpitalnego? Reszta
                  zaświadczenia to odhaczenie tzw. wskazań - faktycznie, to najwyższy stopień
                  wtajemniczenia w lekarskim rzemiośle... chyba czujesz, że nie masz racji ale do
                  końca nie składasz broni. Ciekawe tylko, co zrobiłbyś sam na miejscu osoby z
                  dochodem 500 zł w sytuacji, gdy żąda się od Ciebie 10% tego dochodu za
                  wypełnienie rzeczonego druku... FOR YOUR CONSIDERATION
                • mroziaczek Re: Orzekanie o niepełnosprawności 21.08.06, 21:24
                  gluby napisał:

> nie jestem lekarzem, poza tym to nie jest wpisywanie 4 linijek , myslisz ze to
                  > takie latwe?
                  niestety to są 4 linijki ;( smutne nie
                  i uwierz mi jeżeli lekarz ma kartę chorego (bo nie mówię że musi go znać
                  pamiętać itp. ) to na prawdę to nic trudnego
                  chodzi o wypisanie jednostki chorobowej, chorób współistniejących jeżeli są i
                  rokowania - te ostatnie mogą sprawiać trudność dlatego lekarze piszą NIEPEWNE
                  NORMALNIE RĘKA MOŻE ODPAŚĆ
                  a weź to potem rozczytaj ;(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka