Dodaj do ulubionych

czy dostane rente?

01.08.03, 13:08
mam 22 lata i nigdy nie pracowalam; jestem studentka; mam duza wada wzroku
(lewe -21, prawe -8); na lewe praktycznie nie widze, tylko ostre blyski, nerw
jest juz nie do uratowania; prawe widzi dobrze w soczewce kontaktowej, jedna
szybko sie meczy, po czy bardzo boli mnie glowa; nie wolno mi podnosic wiecej
niz 5 kg, niewskazany jest mi zaden wysilek fizyczny, nie wolno mi uzywac
komputera ani zadnych uzadzen z monitorami, czytac tez nie za
bardzo...wlasciwie nie widze dla siebie zadnych mozliwosci pracy; studia tez
ida mi ciezko; jednak podobno niedowidzenie jednego oka nie wystarcza by
dostac rente....co robic?
Obserwuj wątek
    • mimi.m Re: czy dostane rente? 01.08.03, 23:25
      Oczywiście, że należy Ci się renta. Dokładnie socjalna 418zł. Musisz złożyć
      wniosek do miejskiego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności. Tam Ci
      orzeknął stopień niepełnosprawności. Z opisu sądzę, że umiarkowany. Następnie
      należy z orzeczeniem udać się do opieki społecznej, która będzie wypłacać Ci
      rentę. Zadbaj żeby w orzeczeniu był wpisże niepełnosprawność istnieje od
      dzieciństwa i ma związek z orzeczonym stopniem, gdyż będzie wtedy należał się
      dodatek pielęgnacyjny [ok. 140 zł.]. Musisz się śpieszyć, gdyż od pażdziernika
      renty socjalne przejmuje ZUS. Jeżeli do tego czasu nie załatwisz orzeczenia o
      niepełnosprawności będziesz musiał starać się w ZUS-ie o orzeczenie o
      całkowitej niezdolności do pracy. ZUS ma tendencje do nieprzyznawania rent,
      może teżCi przyznać częściową niezdolność do pracy i renta nie będzie się
      należała. Jeżeli tak się stanie to będziesz mogła odwołać się do sądu. Sądzę,
      że sąd Ci rentę przyzna, gdy jesteś poważnie chora. Osoba jednooczna to osoba,
      która może pochwalić się jednym okiem zupełnie zdrowym, zaś na drugie wogóle
      nie widzi. Ty nie masz zdrowego oka. Co prawda widzisz nim, ale nie zmienia to
      faktu, że ma wysoką krótkowzroczność. Jeżeli otrzymasz orzeczenie o
      niepełnosprawności lub o niezdolności do pracy będzie Ci też łatwiej o pracę,
      będziesz też mogła korzystać z różnych programów celowych np. Komputer dla
      Homera lub Student [PFRON]. Szczegółowe informacje uzyskasz w Polskim Związku
      Niewidomych.
      • elenaja Re: czy dostane rente? 02.08.03, 17:37
        bardzo dziekuje za tak wyczerpujaca wypowiedz...ale mam jeden klopot: moja pani
        doktor mowi ze byla w komisjii do ozekania o stopniu niepelnosprawnosci i
        podobno niedowidzenie jednego oka nie wystarcza (drugim niby widze...tak jak
        mowilam) ...czy to prawda? czy ja "niedowidze" tylko jednym okiem? jakie
        dokumenty zabrac na posiedzenie komisjii, (doktorka w karcie ktora wypelniala
        wpisala mi niedowidzenie lewego, oko prawe widzi normalnie w szkle kontaktowym)?
    • mimi.m Re: czy dostane rente? 03.08.03, 00:21
      Witam Cię. Załączam Ci wiadomości ze strony Polskiego Związku Niewidomych na
      której są dokładne kryteria przyznawania grup inwalidzkich. Nawet jeżeli Twoim
      zdaniem masz lepszy wzrok - stawaj na komisję, nie obawiaj sie tego i walcz o
      siebie. Z doświadczenia wiem, że łatwiej jest otrzymać umiarkowany stopień
      niepełnosprawnosci orzeczony przez Zespół do Spraw Orzekania niż całkowitą
      nniezdolnośc do pracy w ZUSIe. DLatego postaraj się załatwić orzeczenie do
      końca września. Jeżeli Ci się to nie uda to będziesz musiała stanąć przed
      komisją w ZUSIE. Jednak nie rezygnuj z komisji w Zespole do Spraw Orzekania o
      Stopniu Niepełnosprawnosci. Orzeczenie otrzymane tam może Ci się przydać do
      innych celów. W moim mieście w Zespole do Spraw Orzekania przewodniczącym jest
      okulista, który dokładnie bada. Dlatego też nie ma większego znaczenia co
      napisze lekarz wystawiający wniosek. Jednak w Zusie przynajmniej w mojej
      miejscowosci nie ma orzecznika okulisty. Decyzja podejmowana jest na podstawie
      przedstawionych dokumentów. Jezeli orzecznik ZUS ma wątpliwości moze wysłać do
      konsultanta - okulisty. Dlatego też bardzo ważne jest posiadanie dobrze
      wypełnionych dokumentów. Uważam, że powinno się w nich znaleźć to, że oko
      lepsze jest obciążone co daje efekt zmęczenia, pieczenia i łzawienia. Że
      choroba ma charakter postępujący, że rokowanie jest niepomyślne. I że
      schorzenie istnieje od dzieciństwa (taki wpis w orzeczeniu umożliwi otrzymanie
      dodatku pielęgnacyjnego). Do wniosku dołącz ksero wszystkich posiadanych
      dokumentów medycznych, zaś na komisję zabierz ich oryginały. Znam kilka osób
      jednoocznych, są to osoby, które z różnych przyczyn utraciły możliwość widzenia
      na jednooko zaś drugie oko mają zupełnie zdrowe. Osoby te posiadają lekki
      stopień niepełnosprawnosci. Co prawda przy lekkim stopniu niepełnosprawności
      renta nie przysługuje, łatwiej jednakjest o pracę (pracodawca ma ulgi) i mozna
      korzystać z niektórych ulg, np podatkowej ulgi rehabilitacyjnej. Być może
      powinnaś zasięgnąćopinii jeszcze jednego okulisty. Stając na komisję czy to w
      Zusie czy w Miejskim Zespole do Spraw Orzekania nic nie płacisz, a od
      ewentualnej niekorzystnej dla Ciebie decyzji będzie przysługiwało odwołanie.
      Bliższe informacje będą zawarte na otrzymanej przez Ciebie decyzji. NIE
      PODDAWAJ SIĘ!! WALCZ O SWOJE PRAWA!! W razie wątpliwości pytaj.

Definicja i stopnie niepełnosprawności
      W Polsce obowiązuje podwójny system orzekania o niepełnosprawności:
      1) do celów ubezpieczeń społecznych,
      2) do celów rehabilitacyjnych, pomocy społecznej itp.

1 września 1996 r. na mocy znowelizowanych ustaw o zaopatrzeniu emerytalnym i
      ubezpieczeniu społecznym, wprowadzono nowy system orzekania o niezdolności do
      pracy, zastępujący wcześniejsze orzekanie o inwalidztwie. Poprzednio do jednej
      z trzech grup inwalidów kwalifikowały lekarskie komisje do spraw inwalidztwa i
      zatrudnienia. Obecnie o zdolności do pracy zawodowej orzeka lekarz orzecznik
      Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a jego orzeczenie służy tylko celom rentowym.
      Lekarz orzecznik może orzec:
      1) całkowitą niezdolność do pracy i niezdolność do samodzielnej egzystencji,
      2) całkowitą niezdolność do pracy,
      3) częściową niezdolność do pracy.

Tak ogólne określenia nie są wystarczające do celów rehabilitacyjnych,
      udzielania pomocy socjalnej, korzystania z uprawnień przysługujących osobom
      niepełnosprawnym itp. Dlatego z dniem 1 września 1996 r. została znowelizowana
      ustawa o zatrudnieniu i rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych. Ustawa
      ustala trzy stopnie niepełnosprawności - znaczny, umiarkowany i lekki.
      Orzeczenie o zaliczeniu do odpowiedniego stopnia niepełnosprawności - na
      wniosek osoby zainteresowanej - wydają powiatowe zespoły do spraw orzekania
      przy powiatowych centrach pomocy rodzinie.
      Według ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób
      niepełnosprawnych (art. 4. 1.) "Do znacznego stopnia niepełnosprawności zalicza
      się osobę mającą naruszoną sprawność organizmu:
      1) niezdolną do podjęcia zatrudnienia,
      2) zdolną do wykonywania zatrudnienia w zakładzie pracy chronionej albo w
      zakładzie aktywizacji zawodowej, wymagającą niezbędnej w celu pełnienia ról
      społecznych stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze
      znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.
      2. Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę o naruszonej
      sprawności organizmu zdolną do wykonywania zatrudnienia na stanowisku pracy
      przystosowanym odpowiednio do potrzeb i możliwości wynikających z
      niepełnosprawności, wymagającą w celu pełnienia ról społecznych częściowej lub
      okresowej pomocy innej osoby w związku z ograniczoną możliwością samodzielnej
      egzystencji.
      3. Do lekkiego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę o naruszonej
      sprawności organizmu zdolną do wykonywania zatrudnienia, nie wymagającą pomocy
      innej osoby w celu pełnienia ról społecznych.
      4. Ograniczona możliwość samodzielnej egzystencji oznacza naruszenie sprawności
      organizmu w stopniu uniemożliwiającym zaspokajanie, bez pomocy innych osób,
      podstawowych potrzeb życiowych, za które uważa się przede wszystkim
      samoobsługę, poruszanie się, komunikację i komunikowanie się.
      5. Zaliczenie do znacznego stopnia niepełnosprawności osoby, o której mowa w
      ust. 1 pkt 2, nie wyklucza możliwości podejmowania przez tę osobę zatrudnienia,
      także poza zakładem pracy chronionej lub zakładem aktywizacji zawodowej.
      Art. 5.(1) Orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o:
      1) całkowitej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 23 ust. 2 i
      niezdolności do samodzielnej egzystencji, ustalone na podstawie art. 24 ust. 5
      ustawy z dnia 14 grudnia 1998 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich
      rodzin /.../, traktowane jest na równi z orzeczeniem o znacznym stopniu
      niepełnosprawności,
      2) całkowitej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 23 ust. 2
      ustawy wymienionej w pkt 1, jest traktowane na równi z orzeczeniem o
      umiarkowanym stopniu niepełnosprawności,
      3) częściowej niezdolności do pracy, ustalone na podstawie art. 23 ust. 3, oraz
      celowości przekwalifikowania, o którym mowa w art. 901 ust. 2 i 3 ustawy
      wymienionej w pkt 1, jest traktowane na równi z orzeczeniem o lekkim stopniu
      niepełnosprawności."

Tak określane stopnie niepełnosprawności odnoszą się do wszystkich rodzajów
      niepełnosprawności i są również zbyt ogólne. Do różnych celów, a głównie celów
      rehabilitacyjnych, niezbędne jest ustalenie nie tylko stopnia, ale również
      rodzaju niepełnosprawności. Inne ograniczenia bowiem powoduje uszkodzenie
      narządu ruchu, inne utrata słuchu, inne brak wzroku i inne np. upośledzenie
      umysłowe. W tym miejscu należy dodać, że są osoby, u których występuje dwie lub
      więcej różnych niepełnosprawności, np. jednoczesna utrata wzroku i słuchu,
      uszkodzenie narządu ruchu i upośledzenie umysłowe, utrata wzroku z powodu
      cukrzycy i amputacje kończyn.
      Niezbędne więc jest określanie stopnia i rodzaju niepełnosprawności. Niezbędne
      jest również możliwie precyzyjne ustalanie zakresu danego defektu. Czym innym
      jest bowiem całkowita utrata wzroku, a czym innym ograniczenie pola widzenia do
      20 stopni, chociaż w obydwu przypadkach zespół orzekający zaliczy te osoby do
      znacznego stopnia niepełnosprawności.

Do I grupy inwalidów /znaczny stopień niepełnosprawności/ kwalifikowane są
      osoby z całkowitą ślepotą obuoczną lub praktyczną ślepotą obuoczną - ostrość
      wzroku po korekcji w lepszym oku nie przekracza 5% normalnej ostrości oraz
      osoby, u których pole widzenia zawężone jest do około 20 stopni - widzenie
      lunetowe.
      Do II grupy inwalidów /umiarkowany stopień niepełnosprawności/ zalicza się
      osoby, u których ostrość wzroku po korekcji w lepszym oku wynosi od 6% do 10%
      normalnej ostrości oraz osoby z zawężonym polem widzenia do około 30 stopni.
      Do III grupy inw
    • niepelnosprawni.info Re: czy dostane rente? 09.08.03, 09:41
      Ja również zachęcam do wystąpienia z wnioskiem o orzeczenie do Powiatowego
      Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności. Co prawda są małe szanse na to, że
      zdąży Pani przed zmianami wchodzącymi w życie z dn. 1 października 2003 tzn.
      ustawą o rencie socjalnej, która przenosi wypłacanie renty z kompetencji pomocy
      społecznej w kompetencje ZUS.
      Orzeczenie wydane przez PZON może się przydać. Szerzej o orzekaniu do celów
      pozarentowych może przeczytać na portalu www.niepelnosprawni.info.Można tam
      także pobrać formularz wniosku do PZON i formularz zaświadczenia lekarskiego
      (www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/2435). Do wniosku należy
      dołączyć jak najpełniejszą dokumentację choroby. Wniosek można wysłać pocztą
      poleconą lub złożyć osobiście.
      Następnie oczekuje się na listowne powiadomienie o terminie posiedzenia składu
      orzekającego (otrzymuje się takie powiadomienie z wezwaniem do stawienia się w
      Zespole zazwyczaj na dwa tygodnie przed terminem posiedzenia). Przepisy
      wyznaczają miesięczny termin na wydanie orzeczenia, a w przypadkach
      szczególnych dwa miesiące, choć w praktyce na wyznaczenie samego terminu
      posiedzenia składu orzekającego oczekuje się (np. w Warszawie) nawet kilka
      miesięcy.
      Odwołanie od orzeczenia Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności
      przysługuje do Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności w
      terminie 14 dni od daty doręczenia. Odwołanie składa się za pośrednictwem
      Powiatowego Zespołu, który przekazuje je wraz z aktami do Wojewódzkiego Zespołu
      ds. Orzekania o Niepełnosprawności.
      Od orzeczenia wydanego przez Wojewódzki Zespół przysługuje odwołanie do Sądu
      Pracy i Ubezpieczeń Społecznych za pośrednictwem organu, który wydał orzeczenie
      tzn. Wojewódzkiego Zespołu.
      Postępowanie w sprawach odwołań jest wolne od kosztów i opłat sądowych

Centrum Informacyjne dla Osób Niepełnosprawnych
    • oczkotomasz78 Niepełnosprawni 12.11.15, 18:46
      Witam mam pytanie czy jeżeli przed nowelizacją ZUSu miałem orzeczenie z ZUSu trzecią grupę inwalidztwa wydane na stałe to czy ZUS mógł mi zabrać tą grupę po 15stu latach. Ja miałem wypadek w 1989roku na terenie szkoły podstawowej i z powodu urazu oka w 1990r. zostalo mi usuniete oko . Lecz nie sporządzono protokołu wypadku , w 1995 roku przyznano mi 3grupę na stałe ,a w 2010r. stwierdzono że niemając jednego oka a drugie mi słabnie że jestem zdolny do pracy. A czy prawo może zadziałać wstecz w naszym kraju ,z tego c o się orjętuje to nie
      • ali_ali Re: Niepełnosprawni 15.11.15, 22:03
        Witaj
        Niestety mogli-ja nie widzę na prawe od urodzenia (uszkodzenie kleszczami przy porodzie). Lewe mocno niedowidzące-nie mam żadnej grupy i nic mi się nie należy.Mam ponad 30lat.
        • korniz Re: Niepełnosprawni 30.11.15, 12:52
          nie starałaś się o grupę? Umiarkowany Ci się należy albo lekki i to od urodzenia.
          • ali_ali Re: Niepełnosprawni 30.11.15, 14:28
            Stawał jak miałam 20lat na studiach
            Mam pełną dokumentację od samego początku leczenia, ale co z tego ;-/
            Moi rodzice zobaczyli,że coś jest nie tak kiedy miałam 2lata dla mnie jakiejś różnicy i porównania nie było-wiadomo ;-)
            Teraz to nawet mi się wydaję czasem,że patrze dwoma (autentycznie) takie śmieszne złudzenie
            Niestety komisja stwierdziła,że nie należy mi się żadna grupa-pozniej już mi się nie chciało walczyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka