Dodaj do ulubionych

Winda dla ON

22.07.08, 14:21
Witam. Jestem osobą niepełnosprawną i mam problem, chcę załatwić sobie windę
dla ON z PFRON-u lecz nie wiem jak sie za to zabrać. Wiem że muszę mieć 20%jej
ceny i pozwolenia, właśnie nie wiem jakie i ile one kosztują, nie wspomnę już
o kwocie jaką muszę zebrać, winda kosztuje 55tysięcy. Jeśli ktoś ma pomysł i
wiedze co mam robić byłbym wdzięczny. Sebastian
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Winda dla ON 23.07.08, 15:49
      Likwidacja barier architektonicznych polega na usunięciu utrudnień występujących w budynku i jego najbliższej okolicy, które ze względu na rozwiązania techniczne, konstrukcyjne lub warunki użytkowania uniemożliwiają lub utrudniają swobodę ruchu osobom niepełnosprawnym. Budowa windy zewnętrznej należy właśnie do tego zadania.

Jeżeli chciałby Pan się starać o dofinansowanie do budowy windy zewnętrznej, powinien Pan się udać do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania aby złożyć wniosek wraz niezbędnymi dokumentami. Do wniosku należy dołączyć:
      - kopię orzeczenia o niepełnosprawności
      - kopię orzeczenia o niepełnosprawności osób mieszkających wspólnie z Panem, w przypadku takich osób
      - aktualne zaświadczenie lekarskie stanowiące załącznik do wniosku, zawierające informację o rodzaju niepełnosprawności wystawione przez lekarza,
      - dokument potwierdzający zameldowanie na pobyt stały,
      - udokumentowana podstawa prawna zameldowania w lokalu, w którym ma nastąpić likwidacja barier architektonicznych (własność, użytkowanie wieczyste, umowa najmu),
      - zgoda właściciela lokalu lub budynku mieszkalnego.

Wnioski o dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych są rozpatrywane w ciągu 30 dni od daty wpływu kompletu dokumentów. Wnioski są rozpatrywane według kolejności wpływu kompletnego wniosku do wyczerpania środków na realizację zadania na dany rok kalendarzowy.

Po analizie wniosku przeprowadzona jest wizja lokalna w miejscu zamieszkania osoby niepełnosprawnej w celu zapoznania się z warunkami mieszkaniowymi oraz weryfikacji potrzeb i rozwiązań zawartych we wniosku, zaproponowanych przez wnioskodawcę.
      W przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku, należy dostarczyć dokumenty uzupełniające wniosek, czyli:
      - kosztorys szczegółowy na zakres prac zakwalifikowanych do realizacji wraz z zestawieniem i wyceną potrzebnych materiałów
      - projekt, pozwolenie na budowę.
      Informację, gdzie należy się udać, aby załatwić powyższe informacje powinien uzyskać Pan od pracownika przyjmującego wnioski na dofinansowanie likwidacji barier.

Po weryfikacji całości dokumentów zawierana jest umowa, która określa strony umowy, zakres prac objętych dofinansowaniem, termin realizacji zadania i wysokość środków przeznaczonych na dofinansowanie (dofinansowanie może wynieść do 80 % przedsięwzięcia, nie więcej jednak niż do 15-krotnego przeciętnego wynagrodzenia).

Samodzielnie dokonuje Pan wyboru firmy, której powierza wykonanie zadania. Sposób i termin zapłaty udziału własnego ustala Pan z wykonawcą robót.

Po zakończeniu realizacji zadania zgłasza się ten fakt do PCPR, a następnie pracownicy PCPR dokonują odbioru wykonania zadania. Jeżeli jest ono wykonane zgodnie z zawartą umową, wypłata przyznanego dofinansowania jest dokonana na rachunek bankowy wskazany przy odbiorze robót.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka